Skocz do zawartości
IGNORED

DAC PCM1794 i inne 179x

Waldi_06

Rekomendowane odpowiedzi

Z racji co by nie zaśmiecać wątku..... może otworzymy nowy temat z listą na części. Tam będziemy dopinać niejasności, żeby zamawiający wiedzieli co ja będę zamawiał. Jeśli ktoś umie przenosić posty proszę to zrobić.

10 ma być ze mną a więc żeby nie było niedomówień.

Lista chętnych na pozostałe elementy:

1. Kiku1

2. gqsoft

3. pittt

4. Peja

5. jaco2346

6. nick30 - 2komplety

7. Rogalaf 1 kpl.

8. homodelfinus - 1kpl.

Razem 9kpl.

Lista chętnych na pozostałe elementy:

1. Kiku1

2. gqsoft

3. pittt

4. Peja

5. jaco2346

6. nick30 - 2komplety

7. Rogalaf 1 kpl.

8. homodelfinus - 1kpl.

9. Tomek 1685 - 1 kpl.

Razem 10 kpl.

Ok lista pełna. Zaczynam kompletować zamówienie. Wątek przenoszę tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Jako że to jest wątek o PCM1794 to ktoś może znać odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. A więc sprawa wygląda tak, projektuje właśnie przetwornik na bliźniaczej kości czyli PCM1792 i mam zamiar zaimplementować w nim wejście I2S. I tu się pojawia problem ponieważ nie wiem jak się zachowa PCM-ka w momencie gdy się odepnie wszystkie sygnały czyli MCK, BCK, LRCK, oraz DATA. Czy wyjście się zablokuje na ostatnio przetwarzanej wartości, czy może układ się "zresetuje" i ustawi zero na wyjściu. Może ktoś miał taki przypadek ew. gdzieś natknął się na to.

Pozdrawiam Romek

Witam

Jako że to jest wątek o PCM1794 to ktoś może znać odpowiedź na nurtujące mnie pytanie. A więc sprawa wygląda tak, projektuje właśnie przetwornik na bliźniaczej kości czyli PCM1792 i mam zamiar zaimplementować w nim wejście I2S. I tu się pojawia problem ponieważ nie wiem jak się zachowa PCM-ka w momencie gdy się odepnie wszystkie sygnały czyli MCK, BCK, LRCK, oraz DATA. Czy wyjście się zablokuje na ostatnio przetwarzanej wartości, czy może układ się "zresetuje" i ustawi zero na wyjściu. Może ktoś miał taki przypadek ew. gdzieś natknął się na to.

Pozdrawiam Romek

układ będzie oczekiwał na poprawny format wejściowy,

na wyjściu jest cisza,

Dzięki za odpowiedź.

Martwi mnie głównie co się stanie przy braku SCK (MCK) bo tego niema w dokumentacji.

Dla spokoju ducha zaimplementuje pilnowanie sygnału SCK.

Dołączam zdjęcie płytki dla jednego kanału, teraz siedzę nad płytą główną na której będą odbiorniki i całe sterowanie.

Pozdrawiam Romek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->Harry

Bawię się od kilku dni tym dacem i przy wszelkich przełączeniach czy to zegara lub jego braku i innych na wyjściu jest raczej cisza, brak nawet zakłóceń w postaci impulsów itp.

Jeżeli chcesz się zabezpieczyć to wykorzystaj odbiornik spdif i sygnały, które tam się pojawiają do tego jakiś przekaźnik zwierający wyjście do masy.

Pomierzyłem troszeczkę zniekształcenia przy konwersji biernej i w sumie wychodzi na to, że minimalna wartość rez to 150ohm, powyżej tej wartości widać że zniekształcenia rosną, 50ohm też jest ok tylko oczywiście sygnał wejściowy musi być bardziej wzmocniony.

Widać też rosnące zniekształcenia dla wyższych fs na początku myślałem, że to wina pasywnej konwersji, przeczytałem jeszcze raz notę i ten typ tak ma.

Pomierzyłem też różne kondensatory na zasilaniu analogowym w miejscu C17 z czwórki Panasonic FM, Nichicon KZ, Silmic II, BG NX ze względu na na niedostępność BG zostaje SILMIC II wartość jak dla mnie to minimum 1000u.

Zwiększałem też wartość C27 ponieważ przy pobudzeniach bardziej skomplikowanymi sygnałami dostawałem śmiecie powyżej 15khz, troszke się polepszało, ale zwiększenie wartości tego kondensatora do 100u powodowało zwiększenie szumów i pików niżej, może ktoś ma przemyślenia w tym temacie?

Popsuje mu trochę ESR zobaczymy.

Pomierzyłem troszeczkę zniekształcenia przy konwersji biernej i w sumie wychodzi na to, że minimalna wartość rez to 150ohm, powyżej tej wartości widać że zniekształcenia rosną, 50ohm też jest ok tylko oczywiście sygnał wejściowy musi być bardziej wzmocniony.

Widać też rosnące zniekształcenia dla wyższych fs na początku myślałem, że to wina pasywnej konwersji, przeczytałem jeszcze raz notę i ten typ tak ma.

shark700 mam pytania - nie wiem jak rozumieć Twoją wypowiedź - piszesz, że minimalna wartość rezystorów to 150om, a potem że powyżej tej wartości zniekształcenia rosną - jaka jest zatem optymalna wartość rezystorów konwersji Twoim zdaniem? Sam mam przy PCM 1795 390om AB do tego bezpośrednio wzmacniacz zbalansowany (klon słuchawkowego Rudistora NX33)i na słuch jest super.Jestem ciekaw Twojej opini, sam nie mam jak zmierzyć zniekształceń.

Druga sprawa, która mnie męczy - offset - mam 1,3VDC - mierzone pomiędzy +/- a masą analogową - czy to normalne. Używam co prawda wyjść symetrycznych, gdzie offsetu brak, jednak męczy mnie to.

Ostatnia sprawa, najważniejsza - problem wyniknął przy szukaniu przyczyny brumu jaki miałem w moim systemie - brum ustał po odpowiednim spięciu mas Daca i wzmacniacza. Pojawiła się jednak różnica napięć pomiędzy masami obu urządzeń wynosząca tyle co offset w DAC'u - 1,3VDC - nie wiem, jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy, w każdym razie wstawiłem kondensator pomiędzy masę a ekran (załączam marny szkic)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - kond (10uF)odciął napięcie stałe, jednak zastanawia mnie, czy to rozwiązanie jest prawidłowe, czy ten kond ma wpływ na "jakość dźwięku" całego zestawu?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

->Ferb

Pomiary wykonuję dla PCM1794A, który może wydatkować większe prądy niż PCM1795, 96, 98, pisząc o wartości minimalnej miałem na myśli nie więcej niż 150ohm, czyli widełki powiedzmy 50-150 ohm.

->Ferb

Pomiary wykonuję dla PCM1794A, który może wydatkować większe prądy niż PCM1795, 96, 98, pisząc o wartości minimalnej miałem na myśli nie więcej niż 150ohm, czyli widełki powiedzmy 50-150 ohm.

Panowie wybaczcie moją dociekliwośc, ale u mnie problem z EN i czytanie DS stanowi nie lada wyzwanie:), ponadto moja wiedza kończy się na prawie Ohma:)

1. Do Sharka - 1795 ma mniejszą wydajność prądową (wyczytałem, że 4mA , a 1794 7,8mA ?)to z prawa OHMA - zastosuję mniejszy rezystor to zmniejszy mi się poziom sygnału do wysterowania wzmaka, ale także offset??

2. Czy niezbędne są kondensatory w torze sygnału na wyjściu DAC (w szeregu pomiędzy rezystorem konwersji, a wzmacniaczem)? - mam na myśli odcięcie napięcia stałego (offsetu właśnie)???

PC+DAC PCM1795/NUDA+TELEFUNKENS600/KHOZMO+ALEPH J 2xMONO+HURRICANE=DIY

Złożyłem i uruchomiłem układ spencera – działa. Pierwsze wrażenia porównując z układem,

który wykonałem na podstawie aplikacji firmowej PCM, ale z innymi wzmacniaczami operacyjnymi to:

+ wygładzony dźwięk, więcej basu,

- mniej szczegółów i ciszej.

Ponieważ pierwotnie wstawiłem kondensatory 6n8F polskie miflexy, to wymieniłem je na polipropyleny wimy,

różnica – więcej szczegółów może ciut głośniej. Omam słuchowy czy te kondensatory mają wpływ na dźwięk?

Zamiast tranzystorów 2SA/2SC wstawiłem BD139/140 różnych producentów lekko je sparowałem.

Napięcie na wyjściu 0±2mV. Czy warto je wymienić na oryginalne 2SA/2SC? Myślałem również o MJE243/253.

Ostatnia kwestia czy warto wymienić kondensator wyjściowy na polipropylen, obecnie mam 33uF Nichicon Gold.

Jeżeli tak to: czy taka sama pojemność i jakiej firmy?

Początkowo zniechęciła mnie do tego układu mniejsza ilość szczegółów, ale wygładzenie dźwięku w stosunku

do op-ampów i bas jest na tyle zachęcający, że chcę jeszcze poeksperymentować.

Złożyłem i uruchomiłem układ spencera – działa. Pierwsze wrażenia porównując z układem,

który wykonałem na podstawie aplikacji firmowej PCM, ale z innymi wzmacniaczami operacyjnymi to:

wygładzony - ja bym to określił bez szorstkości i ostrości.

więcej basu - to zawsze jest problem bo ważne na czym się tego słucha ale bas ze Spencera jest bardzo szybki i zwarty i podejrzewam, że na małych monitorach może się wydawać go mało ale to nie z elektrolitem na wyjściu i nie z miflexem i Wimami

mniej szczegółów - no właśnie, najsilniejsza broń układu Spencera to niesamowita ilość szczegółów podana w przyjemny sposób

ciszej - u mnie normalnie, porównywalnie z innymi źródłami.

Ponieważ pierwotnie wstawiłem kondensatory 6n8F polskie miflexy, to wymieniłem je na polipropyleny wimy,

różnica – więcej szczegółów może ciut głośniej. Omam słuchowy czy te kondensatory mają wpływ na dźwięk?

Już o tym wspomniałem. Spencer nie trudził się na darmo i dobrał takie, a nie inne elementy. One mają znaczenie.

Zamiast tranzystorów 2SA/2SC wstawiłem BD139/140 różnych producentów lekko je sparowałem.

Napięcie na wyjściu 0±2mV. Czy warto je wymienić na oryginalne 2SA/2SC? Myślałem również o MJE243/253.

Waldi_06 uruchomił na BD i stwierdził, że powinny jednak być oryginały. Ja nie porównywałem oryginałów z BD.

Ostatnia kwestia czy warto wymienić kondensator wyjściowy na polipropylen, obecnie mam 33uF Nichicon Gold.

Warto i przynajmniej powyżej 15uF.

"Złożyłem i uruchomiłem układ spencera – działa. Pierwsze wrażenia porównując z układem,

Początkowo zniechęciła mnie do tego układu mniejsza ilość szczegółów, ale wygładzenie dźwięku w stosunku

do op-ampów i bas jest na tyle zachęcający, że chcę jeszcze poeksperymentować."

Czytam i od razu przypomina mi się dowcip:

Biedny Icek został zaporszony na imprezę do bogatego Isaka.

Poczęstowano go ciastem. Icek się nim zachwycił. Jadł, jadł. W końcu pomyślał, że fajnie by było gdyby jego żona coś takiego upiekła. Poprosił panią domu o przepis.

W domu opowiedział o wszystkim żonie, dał pozyskany przepis i....

Żona czyta, postanawia, że upecze Ickowi to ciasto, ale..

- co??? mąka tortowa????. Po co, przecież to zbytek, dam żytnią,

- 12 jajek???, Przecież 2 wystarczą,

- o kurcze, masło. Też coś, łój barani może być.

itd.

Wymieszała, upiekła, ostudziła. Próbuje, spluwa z obrzydzeniem i podsumowuje słowami:

- Że też ci bogacze jedzą takie świństwa??!!

A ja dodaję to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jest tam fajna część o doborze komponentów.

Myślę, że jest w tym odrobina prawdy.

Ukryta Zawartość

Kawał o cieście super!!!

Jeszcze parę słów o analogu Spencera.

Analog Spencera należy do tej grupy układów w których "słychać" elementy jakie są zastosowane. Dla niektórych wada, a dla niektórych zaleta. Moja filozofia jest następująca. Układ jest na tyle dobry, że jesteśmy w stanie usłyszeć przy zmianie poszczególnych elementów ich jakość, wpływ na dźwięk i nie chodzi mi tutaj o kształtowanie brzmienia, układanie dźwięku pod siebie, inaczej, wąskim gardłem nie jest układ, a zastosowane elementy i doskonale słychać różnice między nimi i każdy z nich ma znaczenie, łącznie z okablowaniem.

Użyłem słowa jakość w stosunku do elementów jak i samego dźwięku, więc krótko wyjaśnię co te słowo dla mnie znaczy. Jakość dla mnie to nie kształtowanie charakterystyki, wpływanie na to czy wysokich, średnicy czy basu jest więcej lub mniej, a to jak wiernie słyszymy całe pasmo, wszelkie szelesty, zapiaszczenia, ostrości, wzdudnienia, ilość detali, prawidłowa scena i sporo innych kształtują, świadczą o jakości, wierności odtwarzanej muzyki i w tym miejscu wielkie ukłony dla Waldi_06 bo to jego płytka z PCM1794 na pokładzie dostarcza sygnał o bardzo wysokiej jakości do Spencera i dzięki niej mogę się cieszyć tak wspaniałym dźwiękiem.

Zdecydowanie wolę takie układy niż te w których nawet przy zastosowaniu najlepszych elementów i tak słyszymy praktycznie to samo co przy tych przeciętnych, popularnych, tanich, co według mnie jest wynikiem tego, że ów układ nie jest w stanie oddać, wytworzyć takiej jakości i nawet najlepsze elementy nie pomogą byśmy ją usłyszeli.

Oczywiście, że analog Spencera zagra dobrze na podrzędnych elementach, żebym nie został źle odebrany, to nie Gainclone, który gra dobrze tylko gdy zastosujemy te najlepsze.

Rzadko zabieram głoś w tego typu dyskusjach i prosiłbym bardzo aby nie wszczynać dyskusji na temat tego czy kable "grają" czy nie, nie to było celem tego krótkiego wywodu.

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.