Skocz do zawartości
IGNORED

ustawienie subwoofera Stereo

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

Mam suba ustawionego z przodu kolo kolumny..czy przeniesienie go na koniec pokoju tak zeby stal za plecami sluchaczy znacznie pogorszy jakosc basu? Bo jak wiadomo zródła niekich tonów nie darade zlokalizowac..

https://www.audiostereo.pl/topic/63158-ustawienie-subwoofera-stereo/

Dużo zależy od tego jak nisko masz ustawione odcięcie. Jak sub pracuje powiedzmy od 50Hz to ciężko go zlokalizować jak odcięcie jest wyżej (powiedzmy 100Hz to raczej bez problemu można wskazać jego położenie)

Niestety musisz zostawić go z przodu żeby z tego coś było, a najlepiej jeden sub obok jednej kolumny, drugi obok drugiej...w ogóle ustawienie suba żeby to grało w stereo to gehenna, po cholerkę Ci sub przy tak dużych kolumnach, masz pokój 60 m czy jak ? ;)

Sub z przodu - np. jak na zdjeciu.Choc na pozor wyglada nie "audiofilsko",to jednak brzmi jak nalezy.Oczywiscie aktywny,z osobnym wejsciem na kazdy kanal.Generalnie metoda dla wielu conajmniej kontrowersyjna,jednak przy odpowiednim doborze suba,kabli i ustawienia - przyklad na zdjeciu ponizej,efekt moze byc b.dobry.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A przy okazji spruboje odpowiedziec na pytanie po co koledze sub. przy tak duzych glosnikach? - pewnie z tego samego powodu co i mnie choc moje glosniki dolna granice maja przy 36Hz-ach a kolegi przy 40Hz. a dodanie suba i ustawienie go ponizej dolnej granicy przenoszenia posiadanych glosnikow dodaje dzwiekowi powietrza,fundamentu i poprawia lokalizacje zrodel - tak przynajmniej wynika z moich doswiadczen.Latwo jednak przecholowac i na pewnym poziomie jakosci sprzetu uzyskanie w ten sposob poprawy jest b. mozolnym zajeciem,czasem lepiej zmienic glosniki,lub pomieszczenie.

Z moich krótkich doświadczeń, sub symetrycznie, centralnie pośrodku i najlepiej wycelowany głośnikiem w siedzącego słuchacza (nie jak na zdjęciu lekko z boku). Można wtedy ustawić odcięcie w razie potrzeby wyżej i wykorzystać właściwość umieszczania na scenie instrumentów basowych w centrum. Wtedy nawet średni i wyższy bas z suba nie będzie zaburzał stereofonii, a przy okazji wykop będzie iście estradowy ;)

W niekorzystnych akustycznie pomieszczeniach (takich jak moje) nie tylko nie ma problemów z ustawieniem suba, jest wręcz przeciwnie, sub załatwia sprawę basu raz na zawsze. Jest on wreszcie mocny, punktowy, zebrany i odpowiednio kontrolowany, a nie rozmyty i dudniący po całym pomieszczeniu ;)

I love the sound of crashing guitars

Już dokładnie nie pamiętam, ale mam coś w okolicach 40Hz-22kHz, ±2dB i w 35 metrowym pokoju do stereo suba nie potrzebuję, bo same kolumny grają tak jakby sub był włączony...po prostu jest takie pier..., że nogawki spodni furgają ;D - fakt że musiałem popracować, żeby tak grały - akustyka, bi-amping, kable, zasilanie i inne pierdoły....ale grają....z subem nigdy nie ma takiej kontroli...poza tym..ten bas subowy jest trochę inny choćby i sub był najlepszy.....

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Micke 13

takie centralne ustawienie suba to brak zejścia i masy na basie :( tyle tylko że nie ingeruje w scenę i przestrzeń - ot jest wygodne, ale....

jak już stereo to raczej 2 suby :( a moim zdaniem znacznie lepiej 2 kolumny bez kompleksó zapodać niż takie manewry desperackie!

Blady - piszesz że 803D mają bas przy 803N - mi nawet z 801N brakowało zejścia i ogólnie ten bas to nie jest wcale taki arcy :/ mimo rozmiarów tych paczek!

Oby te 80xD miały inny dół!

>masterofdeath6

Jak kto lubi, ja wolę precyzję i kontrolę niż buczenie. Skoro brakowało zejścia to może sub za mały ? Ja w moim malutkim pokoiku miałem całkowicie odwrotne spostrzeżenia, mianowicie uniosłem suba jeszcze nad podłogę by bas mniej się nosił, jeszcze najchętniej odciąłbym mu też dolne pasmo by na niektórych, przebasowionych płytach nie schodził tak nisko (niskie zejścia mogą modulować w pomieszczeniu i wprawiać w rezonanse luźno postawione rzeczy w pokoju).

Sub w obudowie zamkniętej do muzyki to było by to, niekoniecznie niskoschodzący, za to szybki, nadążający za basem z kolumn głównych ;)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

niekoniecznie niskoschodzący, za to szybki,

>nadążający za basem z kolumn głównych ;)

- czyli nie prezentujący sobą nic więcej niż same kolumny, że o barwach i zróżnicowaniu basu nie wspomnę :/

- z subami jest masa rypania w stereo, ciężko powiedzieć co u kogo wyjdzie nawet z tego samego suba; wiem bo biegałem po rożnych pokojach z różnymi ustawieniami tylko sub był ten sam i zawszwe gral inaczej, do tego raczej psuł niż poprawiał... ;(

-jednak do KD i 5.1 to całkiem inna bajka :))

Sub do stereo tylko z przodu, pośrodku, pomiędzy kolumnami. Że nie słychać skąd promieniuje bas - cóż, tak piszą w kolorowych pisemkach audio. Proponuję ślepy test - zawiązać oczy a druga osoba nich przenosi suba w różne miejsca. ZAWSZE będzie wiadomo skąd idzie bas !!! A co do ustawienia z tyłu - cóż, może być interesujące. Kilka razy odczuwałem jak bas "masował mi" klatę. Ale żeby masował mi plecy i tyłek - tego jeszcze nie próbowałem ...

mam takie spostrzeżenie, że jak znalazłem się w obcym pomieszczeniu i z obcym systemem to ni cholery nie mogłem tego suba sobie ustawić. Zupełnie nie wiedziałem czy sub chodzi czy nie, czy podbicie na basie to efekt suba czy skrzynek... problem z ustawieniem głośności. To nie jest takie proste. Niestety aby był efekt pozytywny to trzeba kilka - kilkanaście godzin spędzić na odsłuchach korygując ustawienia. Nie mówiąc już o tym, że trzeba sam system znac już trochę. Ja nie podejmuję się już ustawienia tego ustrojstwa w obcym systemie.

acha, master... do hi endowych zestawów oczywiście powinien iść w parze odpowiedni sub. Trudno do kolumn za 20 tysięcy instalować suba velodyne za 2 tyś i liczyć na pozytywne efekty i wystrzelenie jakości dźwięku w kosmos.

Ja mam takie spostrzeżenia ;)

To prawda że słuchać miejsce ustawienia suba, skąd gra, dlatego napisałem że powinien stać pośrodku sceny, gdzie najczęściej ustawiają się muzycy z basem i gdzie wali stopa perkusji. Na dwa suby (wtedy już raczej aktywne moduły basowe), trzeba mieć odpowiedni wymiarowo pokój. Dwa suby grające pod każdą kolumną będą generowały bas tak samo jak dwie większe kolumny, a więc znowu ta sama problematyka z akustyką stereofonii. Sekcja basowa ustawiona w centrum znów będzie musiała się snuć gdzieś pomiędzy głośnikami zamiast być odgrywana bezpośrednio z głośnika grającego suba :] Jest w tym coś z słuchania w mono, dźwięk bezpośrednio z głośnika nie jest uzależniony od ustawienia, zawsze jest bardziej dynamiczny i czystszy w porównaniu z dźwiękiem wygenerowanym jako źródło pozorne.

W nietypowych wymiarowo pomieszczeniach sprawdzają się nietypowe ustawienia. Gdy kolumny ustawia się na dłuższej ścianie w pokoju, wtedy bliskość tylnej ściany za kolumnami i tej za słuchaczem będzie powodowała podbicie (wielokrotne nakładanie się na siebie częstotliwości) i rozmazanie basu (dudnienie). Sprawdza się wtedy ustawienie wg Audi Physica, zaleca on ustawić kolumny właśnie na dłuższej ścianie daleko, bo aż na środku pokoju by uniknąć odbicia od ścian. Tylko oczywiście to bardzo osłabia bas, no i wtedy z pomocą przychodzi sub ;)

Tak więc wydaje mi się że skoro ktoś jest zadowolony z akustyki w swoim pokoju, nie ma jakichś sensacji z basem, śmiało może sobie odpuścić suba i ewentualnie wymienić kolumny na większe. Za to sub może, choć nie musi (zależy od konkretnego przypadku), być panaceum na okiełznanie basu w jakimś nietypowym, akustycznie kiepskim pomieszczeniu.

PS. A próbował ktoś ustawiać suba sobie pod siedzeniem ? ;P Bas będzie wtedy zawsze w miejscu gdzie siedzi słuchacz, teoretycznie problem lokalizacji z głowy ;P

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

hehee! kichę masowałoby nieźle, ale czy byłoby słychać ten bas w miejscu odsłuchu czy wszędzie dookoła to nie wiem :)

P.s. miałem kiedyś taki "głośniczek" do autka - przykręcało się go do blach, ew. fotela :)

bass-pump się to jakoś tak nazywało - może jest wersja domowa ?

• 2 tygodnie później...

Kupiłem sub Kef PSW 2500, który podłączam interkonektem z wyjścia pre out wzmacniacza. Wyraźnie słyszę, że w sytuacji kiedy wyłączę suba z sieci a sub pozostaje podłączony interkonektem do wzmacniacza, to dźwięk "płynący" z moich kolumn zdecydowanie ulega degradacji. Wszystko mija - dźwięk z moich monitorów się zdecydowanie poprawia/wraca do normy - kiedy:

1) podłączę suba do sieci - sub zaczyna pracować,

2) wyjmę interkonekt z wyjścia pre out wzmacniacza, czyli sub nie jest połączony z wzmacniaczem.

Efekt ten usłyszałem w sytuacji kiedy chciałem posłuchać jak system brzmi z subem i bez, odłączając właśnie suba z sieci i pozostawiając połącznie suba ze wzmacniaczem poprzez interkonekt.

Czy to jest normalne i okey, że sub, jeżeli jest połączony interkonektem ze wzmacniaczem, to koniecznie musi pracować / być podłączony do sieci ?

pozdr, donic

• 1 rok później...

witam

ja do swojego zestawu Marantz 1501 i fronty Canton GLE 490 (bardzo fajnie mi to gra)

dokupiłem suba Canton AS 225 SC i jakoś nie moge go dostroić żeby się nim pocieszyć

suba połączyłem do pre out RCA Cabletech-a

ustawiłem odcięcie frontów na 80Hz i na subie też 80Hz

ogólnie praca suba mnie troche rozczarowuje, głośnik stoi między frontami

na moje sygnał z pre out-a jest słaby, jak do suba podłącze np. ipoda po co RCA to o wiele wiele mocniej pompuje

a tak ustawiam głośności na samym subie na max i nic

ma ktoś jakieś sugestie?

sygnał mam analogowy z ipoda, cyfrę po optyku z n-ki i z laptopa po HDMI (ten chyba najlepszy)

To to bajki że się nie da, przynajmniej suby które miałem, a może to i mój pokój.

Zawsze słychać skąd mocniej wieje basem :/

Nie zawsze. Jeśli tak jest to znaczy, że masz źle ustawione częstotliwości na subie, lub za bardzo podkręciłeś potencjometr.

Jest jeszcze jedna opcja. Masz kiepską niską średnicę na monitorach.

Piszę oczywiście z własnego doświadczenia:) Mam zestaw 2.1. Dźwięk suba nie dobiega mi z suba. Czyli jest dobrze zgrany z monitorami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.