Skocz do zawartości
IGNORED

3 drogi z 18cm niskotonowym

czarekp9

Rekomendowane odpowiedzi

witam

Zabieram sie niebawem za budowe kolejnego, tym razem sporo lepszego zestawu diy do siebie do pokoju 12m^2

Chciałbym zbudować kolumny 3( albo 2.75 ) drozne z 18cm wooferem umieszczonym na bocznej sciance i sredniotonowym 13-15cm. Chcialbym, zebyscie Wy forumowicze pokazali mi pare takich projektow jezeli są z opracowana zwrotnica, gdyz chcialbym uniknac projektowania jej od podstaw, poniewaz moglbym nie dac rady. Cena glosnikow i zwrotnic to ok 1500zł, tyle posiadam na ten cel, i prosiłbym o nie proponowanie konstrukcji sporo droższych.

Jeszcze mam jedno pytanie, lepiej zrobić konstrukcje 3 drozna, czy 2 drozna z glosnikiem niskotonowym uzupelniajacym ( 2.75drogi bodajrze to sie nazywa).

Do napedzenia posłuży Yamaha rx-497 z cdx-397.

Muzyka jakiej słucham to rock w kazdej postaci, troche bluesa, lekkiego metalu i jazzu. Oczekuje po prostu dobrego grania, ladnych, detalicznych wysokich, ocieplonej srednicy no i nie mulacego, dynamicznego basu :)

Prosze o pokazanie mi takich projektow, sam nie znalazlem nic ciekawego, z gory dziekuje.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/63176-3-drogi-z-18cm-niskotonowym/

Do wyboru do koloru.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

lub

www.akustyk.com.pl

Na pewno znajdziesz coś dla siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu możesz sobie sprawdzić ceny głośników. (Uwaga ceny netto).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu możesz porównać pomiary.

Ukryta Zawartość

Z tego co tam wynika 8945a ma bardziej płaską charakterystykę ale za to wyższe zniekształcenia harmoniczne powyżej 1kHz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) chciałbym wykonać ten nowy zestaw, jednak nikt go jeszcze nie sprawdzil, co sadzicie?

czy lepiej wykonac na sprawdzonym wooferze?

Ukryta Zawartość

czy moze ogolem sprawdzona konstrukcje na er18rnx i 27tbfc/g ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu jest bardzo fajny przemyślany projekt :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

po pierwsze przecież masz tu własnie ER18rnx (ciężko o coś lepszego w jego cenie) ....

po drugie wysokotonowy HDS według Zapha,MarkaK i paru innych uznanych na świecie konstruktorów to doskonały tweeterek i naprawdę ciężko o coś rownie dobrego w tej cenie .....

po trzecie projekt jest z "inzynieryjnym podejsciem" i widać ze autor wie co robi i dlaczego tak robi... ;p ....naprawdę nie tak łatwo znaleźć przemyślany dobry projekt ...

twoje zdanie "wolałbym seasy" swiadczy ze tak naprawde nie wiesz czego chcesz... ;p i chyba średnio cokolwiek z analizy tych projektow ktore "przejżałeś" rozumiesz ....

zresztą po tym całym wątku to widać ;p ...tak więc rób jak uwazasz hehe ;p

Ślepa droga, nikt Ci tak naprawdę nie podpowie jak to zagra i jak będzie przez ciebie odbierane. Lepiej umów sie z którymś forumowiczem na odsłuchy różnych konstrukcji i dopiero zdecuduj. Dojdziesz do tych samych wniosków kiedyś :)

lepiotrek, 29 Kwi 2010, 07:49

>Ślepa droga, nikt Ci tak naprawdę nie podpowie jak to zagra i jak będzie przez ciebie odbierane.

>Lepiej umów sie z którymś forumowiczem na odsłuchy różnych konstrukcji i dopiero zdecuduj. Dojdziesz

>do tych samych wniosków kiedyś :)

Chyba najlepsza rada do tej pory. Najlepiej posłuchać zanim się coś kupi. Każdy ma swoje gusta. Co się komuś podoba nie musi się podobać tobie. Zresztą zauważyłem że każdy chwali co sobie sam wystrugał. Często jest tak że jak się wsadziło trochę pracy w jakiś projekt to człowiek jest trochę bezkrytyczny zwłaszcza jeżeli nie jest osłuchany z czymś lepszym.

lepiotrek, 29 Kwi 2010, 07:49

>Ślepa droga, nikt Ci tak naprawdę nie podpowie jak to zagra i jak będzie przez ciebie odbierane.

>Lepiej umów sie z którymś forumowiczem na odsłuchy różnych konstrukcji i dopiero zdecuduj. Dojdziesz

>do tych samych wniosków kiedyś :)

Chyba najlepsza rada do tej pory. Najlepiej posłuchać zanim się coś kupi. Każdy ma swoje gusta. Co się komuś podoba nie musi się podobać tobie. Zresztą zauważyłem że każdy chwali co sobie sam wystrugał. Często jest tak że jak się wsadziło trochę pracy w jakiś projekt to człowiek jest trochę bezkrytyczny zwłaszcza jeżeli nie jest osłuchany z czymś lepszym.

czarekp9 ,

nie rezygnuj z układu trójdroznego jesli ma to byc coś dobrego.

Moim zdaniem za układem trójdroznym przemawia :

- lepsza klarownośc średnicy niz z dwódrożnych

- lepsza kontrola basu niz z dwudroznych

- mozliwosc dobrania efektywnosci basu w stosunku do średnicy i wielkosci pomieszczenia

- możliwosc zastosowania wąskiej scianki frontowej dzieki czemu mozna uzyskać wspaniałą przestrzeń

- duzy wybór głośników dedykowanych na poszczególne podzakresy w zalezności od preferencji dźwiękowych - na przykład na średnicę mozna zastosowac kopułkę , mały metalowy lub wiekszy papierowy itd

- pominięcie problemów z liniowością charakterystyki głosnika srednioniskotonowego - wiekszośc 18-21 cm przetworników ma górki i dołki w zakresie średnicy a odrębny liniowy średniotonowiec załatwi ten problem

Dwudrozne zwykle sa tańsze , prostsze w budowie i moga się wydawać bardziej spójne ( łatwiejsze zgranie dwóch przetworników niz trzech ) ale czy chodzi ci o to aby było łatwiej czy lepiej ?;p

w sieci jest pełno takich projektów - na przykład strona troelsa gravesena , zaph audio , humblehomemade hifi itd .

PS

kubedes miał kola audiophysic Virgo - bardzo fajnie grały na srednicy i górze a przestrzeń była chyba najlepsza jaka słyszałem z głośników DIY.

...there is no spoon...

Jak ma być (zgodnie z przewodnią myślą wątku) woofer side-firing, to w 12m2 należałoby raczej dać dwa na obu ściankach a więc cuś na kształt Audio Physic. Inaczej mogą być duże problemy z ustawieniem i niekontrolowanymi odbiciami.

Tak w ogóle - side firing to niski podział. A niski podział kosztuje, wątpię w zmieszczenie się w 1500PLN z kosztami przetworników (dwa woofery na budę) i zwrotnicy. Zwłaszcza że duża cewka filtrująca małe woofery (wysoki drugi rezonans BR) to problemy z podbiciem wyższego basu, w 12m2 raczej trudne do zaakceptowania. A kompensacja górnego peaku impedancji systemu basowego to dużo kramu i $.

Trzy drogi za 1500 złotych? Trudno będzie. Jest bardzo dobry projekt na Sasach w ostatnim Hobby HiFi ale czy mieści się w 1500 złotych.

Obudowa 22x110x28.

Dwa CA18RNX to 124 Euro (a jednak osiemnastki), jeden mca12rc 48 Euro, i jeden 22taf/c 30 Euro. Oczywiście ilość na stronę. Przynajmniej głośniki robione przez chłopaków którzy mają zielone pojęcie w temacie. W projektami DIY to różnie bywa.

W 12 metrach to 2 drogi z 18cm i to już z deka na wyrost. Jak lubisz jak się ściany trzęsą to w przyszłości + sub.

Z projektów do wyboru

L18

ER18

uszery

i masa innych wszystko u zapha, troelsa i na forum

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Trzy drogi za 1500 złotych? Trudno będzie. Jest bardzo dobry projekt na Sasach w ostatnim Hobby HiFi ale czy mieści się w 1500 złotych.

Obudowa 22x110x28.

Dwa CA18RNX to 124 Euro (a jednak osiemnastki), jeden mca12rc 48 Euro, i jeden 22taf/c 30 Euro. Oczywiście ilość na stronę. Przynajmniej głośniki robione przez chłopaków którzy mają zielone pojęcie w temacie. W projektami DIY to różnie bywa.

Właśnie tym projektem też się mocno zainteresowałem. Ale hamuje mnie trochę nietypowe połączenie głośników basowych. Szeregowo. Do tej pory raczej widziałem połączenia równoległe. niby wzmacniacz powinien mieć łatwiej. Ale jak będzie naprawdę?

Schemat zwrotnicy zamieściłem wątku "Seas kierunek wyboru". Ale nikt nie odpowiedział

osimar

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

osimar, 1 Maj 2010, 21:46

Ale hamuje mnie trochę nietypowe połączenie

>głośników basowych. Szeregowo. Do tej pory raczej widziałem połączenia równoległe.

W Hobby HiFi poświęcają temu tematowi nawet mały rozdział.

Powodem takiego łączenia jest mała efektywność głośnika średnio-tonowego.

Wychodzą z założenia że dla Seasa który ma dosyć wysoką powtarzalność parametrów i przy aluminiowym karkasie który objawia się szeroką podstawą rezonansu impedancji nie powinno stanowić problemu. Dodają jeszcze że dla głośników z małym Rms nie powinno się stosować takiego połączenia. Dla tego Seasa wynosi ono 1,5 kg/s. Dodają jeszcze że równie dobrze można zastosować tylko jeden głośnik nisko-tonowy i że zastosowali dwa tylko i wyłącznie z powodu mocy maksymalnej kolumn. Nawet istnieje wersja tej kolumny w wersji z jednym głośnikiem i nazywa się Pareto Light.

Można przejrzeć gotowce:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

KrzysiekA

Tak to jest jak się nie zna języka i czyta tylko wykresy:(.

Generalnie polecałbyś tą konstrukcję? Obecnie mam Vifę XT18 z MDT29. Zależy mi na głębszym i większym basie. Niestety często słucham cicho i stąd też obawy, że cicho to będzie grało tylko środkiem.

Aczkolwiek dwie osiemnastki mają już czym pompować. Odnośnie projektu Light (z jednym głośnikiem 18), wydaje mi się trochę zbyt wydumanym projektem. Jednak osiemnastka nie ma tak fatalnej średnicy, żeby wstawiać średniotonowego.

Pozdrawiam

osimar

Nie słuchałem tego to nie mogę powiedzieć czy watro robić. Z tego co przeczytałem to wydaje mi się że chłopaki z Hobby HiFi są sobą zachwyceni.

Przetłumaczę ci to co napisali w podsumowaniu.

Pareto prezentuje sobą fascynująco wysoką muzykalność. Zważywszy na koszty to niewiarygodne. Cały projekt w zależności od jakości elementów zwrotnicy można zbudować za 600 do 700 Euro. Oczywiście wychodzi trochę drożej jeżeli zamawia się gotowe elementy obudowy albo zamawia się ją u stolarza. Ale nawet wtedy projekt się opłaca gdyż cena gotowych kolumny porównywalnej jakości oscyluje w granicach 2000 do 3000 Euro.

Ja osobiście robię teraz projekt z Seasem 22TAF/G i moim zdaniem jest o wiele lepszy od tak chwalonego 27 tafc/g którego zresztą też mam i tak prawdę powiedziawszy to nie za bardzo rozumiem zachwytów nad tym głośnikiem.

Dzięki za odpowiedź. Kusi mnie ten projket, ale jest na tyle świeży, że na razie nikt go nie zrobił. Głośniki nie wychodzą jakoś drogo. Może się zdecyduję, to opiszę.

Aczkolwiek myślę też o kicie etona 8.2.

Zobaczymy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.