Skocz do zawartości
IGNORED

DLACZEGO CHINSKIE WZMAKI SA TAKIE DOBRE

stary audiofil

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł!rochu nie ma pojęcia o tym jak to wszystko tam działa, myśli kalkami sprzed lat nastu. Ich komunizm jest w sferze gospodarcze bardziej liberalny niż nasz kapitalizm, ale to do niego nie dotrze. Nie ma sensu z nim dyskutować.

Wkleję tylko diagram systemu kontroli jakości jednego z rdzennie chińskich producentów... ale co tam rochu pewnie powie, że to ściema, i że zamiast QC powinno być AK-47.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

rochu, 6 Maj 2010, 13:30

>Paweł Skurzewski,

>

>skoro pozujesz siebie z pozycji takie znawcy, wyjaw nam proszę jakie są Twoje osobiste doświadczenia

>i opowiedz łaskawie oraz z chęcią obiecane to i owo.

Chłopie,ja nikomu nic nie muszę udowadniać, najmniej Tobie,do wszystkiego doszedłem ciężką pracą i dzęki temu,ze staram się mieć otwarty umysł.Na nikogo się nie kreuję,w przeciwieństwie do Ciebie zgrywającego szefa plemiennej starszyzny AS.Tacy co to w internecie strasznie krzycza zazwyczaj w realu nie osiągnęli zbyt wiele.Jak tam pojedziesz,albo przynajmniej postarasz się zgłębić temat,bez cytowania gazet,przestaniesz szafować pseudoargumentami rodem spod budki z piwem,wrócimy do rozmowy.Teraz wybacz,ale muszę oczyścić dom z chińszczyzny(zakupy w IKEA)bo boję się,że jutro zapuka do mnie CBŚ.

P

P.S.

Zwrotu:>skoro pozujesz siebie z pozycji takie znawcy

Nie rozumię,ale już nie chce mi się prosić Cię o wyjaśnienie.

P

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Cooger, 6 Maj 2010, 13:33

>Paweł!rochu nie ma pojęcia o tym jak to wszystko tam działa, myśli kalkami sprzed lat nastu. Ich

>komunizm jest w sferze gospodarcze bardziej liberalny niż nasz kapitalizm, ale to do niego nie

>dotrze. Nie ma sensu z nim dyskutować.

Niestety masz rację:(

Pozdrawiam

P

Paweł Skurzewski, a czy byłeś tak naprawdę w Chinach czy tylko w tej części w której nie widać całego brudu o którym wszyscy wiedzą ale odwracają głowę bo tak lepiej?

Byłeś w nowej dzielnicy Chin w Tybecie? Jeśli nie to zachęcam na taką wycieczkę gdzie zobaczysz "nowoczesne fabryki" napędzane "szczęśliwymi" ochotnikami. Z pewnością autochtoni opowiedzą Ci jak fajnie teraz się im żyje.

To prawda, że są w Chinach super nowoczesne fabryki i spora ilość ludności pewnie szczęśliwych i majętnych, ale nie można zapominać, że dalej tłamsi się tam ludzką godność. Zwykły turysta nie zobaczy tego co się dzieje w kuluarach. Warto zaznajomić się z relacjami tych którzy narażając własne życie i wolność dotarli do tych faktów skrzętnie ukrywanych.

Osobiście nie mieszam się do polityki, ale od kiedy zaznajomiłem się z tym co się tam dzieje, to ze zwykłego żalu nad tymi ludźmi mam obiekcje by kupować made in PRC.

Jest jeszcze inna kwestia. Tam nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o zanieczyszczanie środowiska. W ten właśnie sprytny sposób zachodnioeuropejskie kraje "zmniejszają" swoją emisję CO2.

Rochu

Za niedługo to do Bydgoszczy będziesz jeździł a w tym sklepie nie będziesz kupował ale walcz z tą chińszczyzną do upadłego nie poddawaj się.

A teraz poprosimy Ojca Założyciela tego wątku o gablotkę i Rocha do gablotki :)

Ukryta Zawartość

Nie gniewaj się Rochu ale czas trochę poluzować.

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Paweł Skurzewski

byłeś w Chinach, nie byłeś - co Ty kolego pieprzysz!

wystarczy w TV posłuchać Chinki, która jedzie do Tybetu by, w dobrej wierze, "służyć" krajowi

wystarczy dostrzec stosunek Kubańczyków do swojej władzy

wystarczy podsumować polityczne ciągoty całej Ameryki Południowej

- gdzie bieda, brak świadomości i możliwości rozwoju człowieka - tam komuna, zamordyzm i upadek godności ludzkiej

nie kontestuj tylko doceń, że bez krzty własnej zasługi masz jak masz bo urodziłeś się w lepszym miejscu i czasie,

... a z resztą takich dywagacji na zbocznice

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

majkeljot, 6 Maj 2010, 14:06

>Paweł Skurzewski, a czy byłeś tak naprawdę w Chinach czy tylko w tej części w której nie widać

>całego brudu o którym wszyscy wiedzą ale odwracają głowę bo tak lepiej?

>Byłeś w nowej dzielnicy Chin w Tybecie? Jeśli nie to zachęcam na taką wycieczkę gdzie zobaczysz

>"nowoczesne fabryki" napędzane "szczęśliwymi" ochotnikami. Z pewnością autochtoni opowiedzą Ci jak

>fajnie teraz się im żyje.

>To prawda, że są w Chinach super nowoczesne fabryki i spora ilość ludności pewnie szczęśliwych i

>majętnych, ale nie można zapominać, że dalej tłamsi się tam ludzką godność. Zwykły turysta nie

>zobaczy tego co się dzieje w kuluarach. Warto zaznajomić się z relacjami tych którzy narażając

>własne życie i wolność dotarli do tych faktów skrzętnie ukrywanych.

>Osobiście nie mieszam się do polityki, ale od kiedy zaznajomiłem się z tym co się tam dzieje, to ze

>zwykłego żalu nad tymi ludźmi mam obiekcje by kupować made in PRC.

>Jest jeszcze inna kwestia. Tam nie ma żadnych ograniczeń jeśli chodzi o zanieczyszczanie środowiska.

>W ten właśnie sprytny sposób zachodnioeuropejskie kraje "zmniejszają" swoją emisję CO2.

Po pierwsze można na ten temat gadać godzinami,ale do tego potrzebny jest odrębny wątek,po drugie nigdzie nie napisałem,że w Chinach jest tylko kolorowo,po trzecie gospodarek zachowujących się w taki (rabunkowy)sposób, obecnie jest więcej i Chiny nie są tu osamotnione,po czwarte argument z KL Auschwitz jest poprostu obrzydliwy i stąd moja reakcja,po piate w końcu zapytam,czy Twoje odczucia pochodzą z informacji medialnych,lub przekazów werbalnych?po szóste i ostatni mój wpis powstał w proteście na stek bzdur i komunałów, bardzo sprytnie zmanipulowanych i mających służyć tylko i wyłącznie uwiarygadnianiu własnych "tez" a nie obiektywizmu.

Chiny są różne,ale pisanie o nich jako obozie koncentracyjnym, jest zwykłym ignoranctwem i nieuctwem.

Pozdrawiam

P

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

mamel, 6 Maj 2010, 14:14

>Paweł Skurzewski

>byłeś w Chinach, nie byłeś - co Ty kolego pieprzysz!

>wystarczy w TV posłuchać Chinki, która jedzie do Tybetu by, w dobrej wierze, "służyć" krajowi

>wystarczy dostrzec stosunek Kubańczyków do swojej władzy

>wystarczy podsumować polityczne ciągoty całej Ameryki Południowej

>- gdzie bieda, brak świadomości i możliwości rozwoju człowieka - tam komuna, zamordyzm i upadek

>godności ludzkiej

>

>nie kontestuj tylko doceń, że bez krzty własnej zasługi masz jak masz bo urodziłeś się w lepszym

>miejscu i czasie,

>

>... a z resztą takich dywagacji na zbocznice

Urodziłem się,pewnie jak i Ty wtedy,kiedy Tu nie był ani lepszy kraj,ani dobre czasy do czegokolwiek,martyrologia? proszę pod inny adres.Pobyt tam zmienił moją optykę,w jaki sposób?już napisałem.Teraz Panów żegnam,proszę sobie dalej skakać do oczu,mamel,jak kiedyś odwiedzisz Państwo Środka,to daj znać,może być na Priv.Będę ciekaw Twoich odczuć.W sieci łatwo jest napisać:nie byłeś,ja mogę w ten sam sposób:nie istniejesz-wszystko!

Pozdrawiam

P

Paweł Skurzewski

miast klepać dyrdymały w klawiaturę wróć do państwa środka, skoro tam tak wspaniale

tam przecież nikt nie będzie Ci "skakał do oczu" za słowa prawdy

tylko popracuj tam rączkami, nie ozorem

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Dear77, 5 Maj 2010, 22:57

Gdzie jest sens kupować chinola za 1500 zł kiedy za tą samą kwote mamy Meridiana lub Arcama nie wspomnę o starszych Marantzach.Przez tych kłamców zbankrutowało wiele firm i za to ich nienawidzę.Zaglądam czasami na chińskie fora i u nikogo w domu nie gości

>Xindak czy inny Merdak.

Moj chinol za 1200PLN wygrał z Marantzem PM7001 za ktory zapłaciłem 2500zł. I to nie trochę wygrał, tylko okazal się o 3 klasy lepszy. dzieki niemu mam dokładnie to co lubię - barwę, przestrzeń, dynamikę. Czy słucham cicho czy głośno, on zawsze brzmi fenomenalnie.

Chińczycy są źli dla tybetańczyków i nie respektują praw człowieka. Hiszpanie wymordowali południowych Indian, amerykanie północnych, żydzi mają w kieszeni wszystkie banki i nas łoją po kieszeni... Hm... Od kogo zatem kupić wzmacniacz?!

Tylko DIY ale ...skad części? Zaczynam hodowac kryształy krzemu w piwnicy. Może zacznę ciąć i robić złącza p-n żeby mieć poprawny politycznie sprzęt..

P.S. Kupuj od Japończyków, chociaż nie...Oni napadli na USA. Może od Anglików? Hmm, a kolonializm? Kurczę, mam Paradigmy z Kanady, tylko obawiam się, że wycinają nieekologicznie lasy żeby zrobić mi przyjemność...

mamel, 6 Maj 2010, 14:14

>- gdzie bieda, brak świadomości i możliwości rozwoju człowieka - tam komuna, zamordyzm i upadek

>godności ludzkiej

Niekoniecznie komuna, średniowiecze z komuną miało wiele wspólnego a przecież zmieniono jedynie religię.

Jeszcze niedawno z punktu widzenia Polaka można to było nazwać prawdą bo względnie "zdrową" sytuację mieliśmy tylko przez bardzo krótki okres czasu zaraz po transformacji. Proszę na mnie nie krzyczeć, że piszę bzdury, chodzi mi tylko o zależność przeciętnego Polaka od instytucji państwowych i finansowych oraz obyczaje społeczne. A co mamy teraz?

Zamiast oświecenia - liberalne ogłupienie. Zamiast demokracji - populizm. Stworzyć głupka = stworzyć konsumenta idealnego, współczesnego niewolnika, któremu wmawia się, że jest bezgranicznie szczęśliwy a wyścig szczurów jest super. Który je i zużywa to co mu się podsunie i który grzecznie utrzymuje elitę. Korporacje i banki się pasą, społeczeństwo realnie ubożeje. Jesteśmy wolni? Żyjemy w bogatym społeczeństwie? Kraj się rozwija? Super ale kto myśli o tym, że jak przestaniesz płacić pańszczyznę do banku to przestaniesz istnieć? Kryzys nikogo niczego nie nauczył, całe narody i państwa żyją na kredyt i nawet nie chcą przyjąć do wiadomości czym to grozi ani tego, że stali się zakładnikami świata, a raczej systemu bankowego na świecie. Jasne, konsumpcja nakręca koniunkturę, jest praca itd ale jakim kosztem to się odbywa i po co to wszystko? Po to żeby co 3 lata kupić coraz większy telewizor?

Gdy w czasie studiów jeździłem dorobić do UK, było dla mnie szokiem zachowanie dzieciaków w tym kraju palących trawę na ławkach w centrum miasta (a co, policjant najwyżej wyrzuci mu skręta) i dyskusje w TV nt braku odpowiedzialności rodziców zwalających wychowanie dziecka na szkołę. Gdy po wyjściu z klubu zaczepiały mnie pijane bądź naćpane nastolatki (nastoletnie ciąże to standard w UK) proponujące zabawę obcokrajowcom (moda?!?) to po cichu myślałem sobie, że nie chciałbym by moje dzieci dorastały w takim kraju.

Minęło mniej niż 10 lat i mamy to samo w Polsce, tyle, że nasza ochrona wpuszcza do klubów gówniarzy. Ot cała różnica.

Więc może jednak zamordyzm ma swoje uzasadnienie? I co znaczy upadek godności ludzkiej?

>... a z resztą takich dywagacji na zbocznice

Cały temat nadaje się w tej chwili na bocznice.

Jak widać wątek polityczny sie zrobił a kilku znawców Chin się znalazło i obrońców komunistycznego liberalizmu.Paranoiczne zestawienie.Jestem ciekaw co robią ci,dla których Chiny to światowy lider i państwo szczęścia,dlaczego jeszcze ich tam nie ma a są tu?

w chinach jest fajnie jesli poruszasz sie po z góry wytyczonych trasach dla turysty lub dla najemnika jesli dostałes tam robote

ekologia to bzdury ograniczajace postep

chinczycy kantuja europejczyków sprzedajac im na miejscu buble z premedytacja np spreparowane obudowy od laptopów

są fabryki gigantów z uznana marką swiatowa sa fabryki kanciarzy z jednej takiej mnie osobiscie sprzedano buble czyli atrapy towaru ktory myslałem ze kupuje a ktory miał wszystkie atesty swiata jesli idzie o jakosc

kosztowało to 30% oryginału-nigdy wiecej bo ponosze potem ja za to odpowiedzialnosc

ich marzeniem jest wrypac na rynek europy po cenach dumpingowych wszystko co sie da , bez ceł bez sieci napraw byle cena zbytu była większa niz na miejscu u nich

to takie moje osobiste finansowe doswiadczenia

jeszcze jedno puste kontenery po sprzedanym towarze wyładowywuja dobrem zakupionym w Europie i ciagna do siebie -ciekawe dlaczego :)

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

>Cały temat nadaje się w tej chwili na bocznice.<

I to jak najszybciej. To już nie ma nic wspólnego z audio. Zresztą było do przewidzenia od samego początku po przeczytaniu prowokujacego tytułu wątku.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Paweł Skurzewski, 6 Maj 2010, 14:16

>Po pierwsze można na ten temat gadać godzinami,(...)

Wybacz ale zachowujesz się jak ignorant, który pozuje na wielkie znawcę tematu.

Może swoją pozę okrasiłbyś od czasu do czasu jakimś konkretem, przykładem, źródłem?

hdybym urodzil sie w najbardziej sprzyjajacych warunkach i miejscu co pozwolilo by mi posiasc wladze nad decyzjami zwiazanymi z gospodarka swiatowa to wprowadzil bym pewne ograniczenia wyrownujace wartosc produktow co oczywiscie spowodowaloi by spadek dochodow chin nawet i do 50% i wzrost bezrobocia w chinach o kilkanascie procent ale dzieki temu zabiegowi gospodarki pozostalych kontynentow mialy by bardzioej sprawiedliwy dochod zalezny od wlasnego przemyslu - teraz chiny rozpiepszaja przemysl swiatowy, i uwazam ze to jest cos za co trzeba sie wziasc...

kto wie co oni tam knuja - moze rzad doplaca nawet do produkcji celem niszczenia danych galezi przemyslowych w swiatowej gospodarce a w perspektywie zapewniajac coraz tro wiekszy obrot chinkimi towarami?

wiem ze dazy sie do globalizacji ale pewne rzeczy trzeba by zmienic chociazby poprzez pobieranie podatku wedlug stup (a wiec im taniej cos przychodzi w porownaniu z produktem gospodarki kraju tym wiekszym podatkiem to obarczyc - wiem moga sie odezwac glosy ale czemu? ano temu ze wtedy jesli chinski produkt bedzie wyzszej jakosci w tej samej cenie to sie wezmie chinski - ale pozostale przypadki to juz bedzie zysk dla naszych firm a nie dla chin,

do tych przemyslen mnie sklonilo to co sie dzieje z przemyslem chocby u nas - przeciez jest duze bezrobocie bo chinczyki produkuja a przeciez to jest szkodzenie interesow wlasnego kraju...

ostatnio bylem w pewnej polskiej formie (znam ja dobrze bo jeszcze w szkole sredniej kupilem pierwszy produkt firmy - tak jest dalej sprawny - wtedy mial metke MADE IN POLAND a teraz wchodze patrze na ceny - sa jeszcze wyzsze jak wtedy (a WIEC FIRMA MA DALEJ WYSOKA POZYCJE) przygladam sie blizej i nastepuja 2 niespodzianki: 1. metka MADE IN CHINA (zalamanie 1 - qrwa polski producent zleca produkcje chinczykom i sprowadza z powrotem do nas i sprzedaje = qrwa zlikwidowali kilka polskich fabryk zwolnili kilkaset ludzi jak i tysiace innych form polskich i jada z chinszczyzna) 2. niestety ale tez nie pozytywna - BO JAKOSC GORSZA jak kilka lat temu - tak nieprawdopodobne ale prawdziwe - nie tylko koszty produkcji obcieli (chiny) ale i jakosc - wiec tylko zbijac kase na marce nowy trend...

ciekawe kiedy ktos ukruci to niszczenie gospodarki wlasnych krajow - wydaje sie nie byc trudnym posunieciem tylko trzeba miec odpowiednia wladze i narzedzia.. czekamu na pierwszego sprawiedliwego.......

I widzisz coś narobił Ojcze Założycielu tego wątku :)

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

rochu, 6 Maj 2010, 15:43

>Paweł Skurzewski, 6 Maj 2010, 14:16

>

>

>>Po pierwsze można na ten temat gadać godzinami,(...)

>

>Wybacz ale zachowujesz się jak ignorant, który pozuje na wielkie znawcę tematu.

>Może swoją pozę okrasiłbyś od czasu do czasu jakimś konkretem, przykładem, źródłem?

Człowieku jesteś co raz bardziej śmieszny,a dorosły facet powinien wiedziec kiedy robi z siebie...

Pogadamy jak będzie o czym, na razie różnica jest taka,że ja tam byłem, a Ty naczytałeś sie gazet i naoglądałeś telewizji,więc o czym?

Na koniec jeszcze jedno,kim Ty jesteś,że ja mam Ci cokolwiek okraszać przykładem lub udowadniać?to Ty robisz tu od paru lat za guru i jakos dowdów na to nie dostarczasz.

P

Gość rochu

(Konto usunięte)

Paweł Skurzewski,

OK, przekaz zrozumiałem. Nie masz żadnej większej wiedzy w temacie niż ja czy też inny uważny czytelnik prasy i odbiorca mediów.

W tym kontekście to raczej nie moje a Twoje wpisy są nieco humorystyczne.

Dobrego dnia : )

rochu podałem Ci konkretny przykład kontroli jakości w Chińskiej firmie. To nie jest konkret? Dla ciebie kraj pochodzenia jest wyrocznią a nie mówi nic o realnej jakości i wartości (value) sprzętu. Ty tylko uskuteczniasz swoje skrzywione politycznie retoryki.

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

rochu, 6 Maj 2010, 16:00

>Paweł Skurzewski,

>

>OK, przekaz zrozumiałem. Nie masz żadnej większej wiedzy w temacie niż ja czy też inny uważny

>czytelnik prasy i odbiorca mediów.

>W tym kontekście to raczej nie moje a Twoje wpisy są nieco humorystyczne.

>Dobrego dnia : )

Tak,tak,oczywiście przejrzałeś mnie na wskroś.Wracaj na szkolenia,bo albo je przespałeś,albo nic z nich nie wyniosłeś,albo jedno i drugie.

P

co komu po systemach kontroli jakosci jak towar chinski w marketach nie ma certyfikatów-np usuniete przez inspekcje handlową wyłaczniki prądu

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

cir, 6 Maj 2010, 16:11

>futu masz racje europa powinna chronic swój rynek

Pełna zgoda,tyko jak to robić z "partnerem biznesowym"u którego się siedzi w kieszeni?USA zdjęly juz całkowicie majtki przed CHRL a Europa trzyma je już na kolanch.

P

rochu, 6 Maj 2010, 16:00

>Paweł Skurzewski,

>

>OK, przekaz zrozumiałem. Nie masz żadnej większej wiedzy w temacie niż ja czy też inny uważny

>czytelnik prasy i odbiorca mediów.

>W tym kontekście to raczej nie moje a Twoje wpisy są nieco humorystyczne.

>Dobrego dnia : )

Może nie ma zbyt wielkiego doświadczenia, ale ma rację :). To, że Chiny sa konkurencyjne dzięki taniej sile roboczej to bzdura. Koszt pracy ludzkiej w seryjnych produktach, np w oswietleniu nie przekracza 1,5% jednostkowych kosztów całkowitych produktu. Miałem okazję mieszkać ponad trzy lata w Chinach i okazję odwiedzic dziesiątki zakładów produkcyjnych na terenie całego kraju. Dzisiaj nie robi to juz wielkiego wrażenia, ale kilka lat temu odkrycie, że cały sprzet Shimano jest produkowany w małym zakładzie w Lanxi było sporym przezyciem. Podobnie odwiedziny w salonach audio w Wuhanie, czy oglądanie otwarcia pierwszego salonu Bentley'a, gdzie w zapisach sprzedano wiecej samochodów niz w całym roku na rynku europejskim. To juz nie są czasy rewolucji kulturalnej. Dzisiaj to wspaniały kraj. Gdybym miał znów zamieszkac za granicą to pewnie byłyby to Chiny.

ja bylem pare miesiecy i bywam w chinach.na wsi i w miescie.Na polach i fabrykach.Cós moze opowiedziec??A moze przypomniec prace niewolnicza dzisiaj na polach europy i Polski oferowana polakom we włoszech i czeczenom w Polsce.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.