Skocz do zawartości
IGNORED

nowa wkładka przeskakuje pomocy

dawid3cz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wymieniłem ostatnio starą wkładkę na nowego ortofona b10. Nowa wkłada na każdej płycie przeskakuje(tzn w kółko leci to samo) nawet jak nie widac żadnych rys. próbowałem różnych ustawień anty scatingu i nacisku i nic. POMOCY !

https://www.audiostereo.pl/topic/63319-nowa-wk%C5%82adka-przeskakuje-pomocy/

Wyważenie ramienia po zamontowaniu nowej wkładki - była wykonana taka operacja? Masz wagę, czy tylko zamontowałeć nową wkładkę i cześć?

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Wydaje mi się , że wkładka nie ma nic tu do rzeczy. No może tylko w zakresie wagi. Ta wkładka, o której piszesz jest bardzo lekka. Musisz faktycznie wyważyc od nowa ramię.Zważ nacisk igły na płytę , załóż iną wkładkę , ustaw taki sam nacisk i zobacz co się będzie dziło. Na pewno tez będzie skakało.

Żeby nie było tak łatwo, to należy dodać, że przyczyny przeskakiwania mogą też być inne:

1. brak wyważenia ramienia w płaszczyźnie poziomej,

2. brak wypoziomowania gramofonu.

Ale należy zacząć od sprawdzenia nacisku (VTF).

Pozdro,

Yul

• 2 tygodnie później...

Dzięki za rady udało mi się rozwiązac problem (nie posiadam wagi) zamontowałem śrubki od poprzedniej wkładki są dłuższe (cięższe) wkładkę przesunąłem do końca ramienia i działa!! mam jeszcze jedno pytanie gdzieś przeczytałem że ramie powinno byc idealnie równoległe z poziomem płyty moje nie jest i wydaje mi się że przepala (lekko trzeszczy)wysokie pasma mam technics sl d2 czy jest to reguła (z tym ramieniem)?

Musisz ustawic wkladke wg szablonu np RCM u i to ze jezdzisz wkladka do przodu ido tylu to nie tedy droga poniewaz zeby prawidlowo grala musisz ustalic przesieg do danego ramienia,poczytaj o tym na stronie RCM u o kalibracji wkladki i wydrukuj sobie tez szablon tylko w skali 1:1.

Dopiero po tych czynnosciach nalezy zrownowazyc ramie ustawic w pozycje 0 na przeciwwadze i dokrecic porzadana wartosc nacisku dla Twojej wkladki jkesli nie posiadasz wagi.

Brzmi to wszystko dosc strasznie ale w rezultacie nie taki diabel straszny...i wszystko jest trudne zanim stanie sie proste:)

Jesli VTA (wysokosc ramienia wzgledem plyty) nie jest poprawne musisz sie ratowac odpowiedniej grubosci matami (ja mam ich kilka do gramofonu bez reg tego parametru) lub stosuje wkladke o odpowiedniej wysokosci z oryginalem montowanym seryjnie np w Technicsie SL- 23 A jest to Ortofon 2M Red ktory idealnie pasuje podatnoscia i wysokoscia a np taki Denon DL -103 raz ze nie pasuje podatnoscia a dwa jest sporo nizszy co zmuszalo mnie do stosowania grubszej slipmaty- tyle w temacie.

robix

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.