Skocz do zawartości
IGNORED

Katastrofa Tu 154M, teorie spiskowe...

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

A tak konkretniej?

Wybacz Robert że mi się nie chce bo naprawdę jestem zmęczony wałkowaniem tego tematu. I niestety za każdym razem gdy wezmę się za jakieś rozważania to okazują się one mocno księżycowe.

Tylko dlatego że Cię lubię kilka uwag z zastrzeżeniem że dalej tematu wałkować nie będę. Zastanawia mnie całkowite pominięcie kwestii błędu. Autor milcząco i być może nieświadomie zakłada że pięć to 5,00 a osiem to 8,00. Skąd to założenie? Należałoby przejrzeć zapisy i stwierdzić, czy wcześniej i później padały sformułowania typu pięć koma siedem osiem i pół i tak dalej. Jeżeli podawano tylko pełne jednostki to istnieje prawdopodobieństwo że dokładność wynosi pół kilometra czy Mm. Pewnie nikt by nie spostrzegł pułapki w tym rozumowaniu ale uczciwie ją ujawnię:

być może pomiary podawane były w określonych momentach czasu gdy odległość rzeczywiście wynosiła dokładnie 5,00 czy 8,00. Ale niestety mamy dwa problemy: nie da się zrobić tego całkowicie precyzyjnie i pozostaje błąd który należy przynajmniej oszacować. I wtedy w komentarzu/analizie powinno się to pojawić. I nagle okaże się, że czepiamy się stu czy dwustu metrów podczas gdy z samej istoty błąd podania odległości jest takiego samego rzędu.

Licząc według pierwszego założenia: skoro 5*1852=9260m a 8*1000=8000m to coś nie tak. Ale 4,5*1852=8334m czyli mieści się w przedziale 8000m +- 500m.

Drugiego wariantu nie policzę bo po pierwsze szkoda mi czasu a po drugie trzeba by to poczynić sporo założeń których podstaw nie znam.

I to tyle Robert. I jeszcze raz powtarzam - do tej pory każdy pomysł któremu przyjrzałem się uważniej padał jak kawka po nawet zgrubnej ale uważnej analizie.

Jestem Europejczykiem.

Tylko dlatego że Cię lubię kilka uwag z zastrzeżeniem że dalej tematu wałkować nie będę.

i znajcie łaskę Pana :D

Jeżeli coś wygląda absurdalnie to nie znaczy, że nie jest prawdziwe

usłyszysz zaraz że jesteś tak smieszny że nawet nie warto ci tgeo tłumaczyć bo np. w twoim mózgu się coś zagotuje etc etc :D:D:D

I co bartuś, nie głupio ci teraz?

Jestem Europejczykiem.

Jeżeli podawano tylko pełne jednostki to istnieje prawdopodobieństwo że dokładność wynosi pół kilometra czy Mm. Pewnie nikt by nie spostrzegł pułapki w tym rozumowaniu ale uczciwie ją ujawnię:

a jaka jest podstawa tego założenia ?

bo istnieje taka szalona hipoteza ,że jak podawano 5 to miano na myśli 5 a jak 8 to 8 a jak by chciano podać 4.5 to by powiedziano 4.5

I co bartuś, nie głupio ci teraz?

szok

głupio

posypię czuprynę popiołem popielcowym

i znajcie łaskę Pana :D

Nie bartuś, Roberta rzeczywiście lubię choć przeważnie się z nim nie zgadzam. Ale facet używa argumentów i nie stroi dziecinnych fochów. W przeciwieństwie do ciebie. Na szacunek to trzeba sobie zapracować.

bo istnieje taka szalona hipoteza ,że jak podawano 5 to miano na myśli 5 a jak 8 to 8 a jak by chciano podać 4.5 to by powiedziano 4.5

Przecież o tym piszę bartuś, dziecko drogie. Zanim zaczniesz coś pisać naucz się czytać. Pa.

Jestem Europejczykiem.

W przeciwieństwie do ciebie. Na szacunek to trzeba sobie zapracować.

czasem nie warto sę starać

bo certyfikat marny

Przecież o tym piszę bartuś, dziecko drogie. Zanim zaczniesz coś pisać naucz się czytać. Pa.

jaro, chopie

5 znaczy 5 a 8 znaczy 8

nie ma marginesu błędu

ale dywagacja godna macierewicza

Tylko dlatego że Cię lubię kilka uwag z zastrzeżeniem że dalej tematu wałkować nie będę. Zastanawia mnie całkowite pominięcie kwestii błędu. .

Dzieki za posta, sprawa do przemyslenia :)

Natomiast co tez jest do zastanowienia a widac to w komentarzach:

Ostatnie odczyty GPS są tak dokładne że aż nie chce się wierzyć.

Pozycja odczytana przez 3 niezależne GPSy jest ustalona z dokładnością do 3m ! mimo iż HFOM zostało obliczone na 50m

Skoro jednak widoczność konstelacji była taka dobra co potwierdza ostatni odczyt GPS i dokładność była równie dobra to dlaczego FMS "nie trafił" w DRL o prawie 100m ? Wygląda na to że wszystkie GPS identycznie się myliły :)

Upadła teza że SK-42 jest winne odchyleniu toru lotu TU154M o ponad 140m na południe od osi pasa skoro DRL i XUBS na które kierował się FMS były w osi pasa, zwłaszcza że jak widać GPS pokazywał pozycję prawidłowo - lub 2gie założenie odczyty 3 GPSów idealnie do siebie pasują.

I tutaj widzisz bede nadal bronil tezy ze kazdy "podejrzany" element ukladanki z osobna mozna podwazyc. Natomiast zadziwiajace jest iz w tej katastrofie naklada sie na siebie tak wielki splot czynnikow "przypadkowych" i "dyskusyjnych".

Bo zalozenie ze zeszli do 20m celem wybadania terenu opierac sie tylko moze na zalozeniu iz 2 piloci byli samobojcami ;)

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Ja Was rozliczę...........

Takie wypowiedzi czy prowadzenie polemiki z wypowiedzią napisaną 8 ...lat temu w innym wątku świadczy, że znowu źle dobrano leki albo ich dawkę.

Takie wypowiedzi czy prowadzenie polemiki z wypowiedzią napisaną 8 ...lat temu w innym wątku świadczy, że znowu źle dobrano leki albo ich dawkę.

Nikt nie ucieknie od przeszłości.

Spójrz w przeszłość a zobaczysz swoją przyszłość.

Użytkownicy już wiedzą że BOR nie dopełniło obowiązków co było przyczyną katastrofy smoleńskiej.

Prokuratura skieruje do sądu akt oskarżenia w tej sprawie.

Oczywiście były też i inne przyczyny, np wojna Donalda T., z prezydentem o krzesło czy samolot, albo o prestiż wizyt w Smoleńsku.

Premier powinien zostać oskarżony o zaniedbania.

Dla odmiany informacja prawdziwa:

"Uchybienia w działaniach podejmowanych przez BOR podczas lotów premiera i prezydenta do Smoleńska w kwietniu 2010 r. "miały znaczący wpływ na obniżenie bezpieczeństwa ochranianych osób" - wynika z opinii biegłych, której wnioski ujawniła stołeczna prokuratura. Prawdopodobnie na początku lutego prokuratura skieruje do sądu akt oskarżenia wobec funkcjonariuszy BOR - dowiedział się tvn24.pl.

- W wyniku przeprowadzonej analizy biegli wydali opinię, stwierdzając, że sposób planowania, organizacji i realizacji działań ochronnych, podejmowanych przez funkcjonariuszy BOR w ramach wizyty premiera Donalda Tuska z 7 kwietnia 2010 r. i wizyty prezydenta Lecha Kaczyńskiego z 10 kwietnia, był niezgodny z zasadami i pragmatyką, obowiązującymi wówczas w BOR - poinformowała rzeczniczka prasowa Prokuratury Okręgowej Warszawa-Praga prok. Renata Mazur.

Prokurator dodała, że stwierdzone przez biegłych w tym zakresie "istotne uchybienia miały znaczący wpływ na obniżenie bezpieczeństwa ochranianych osób, tj. premiera Tuska oraz prezydenta Kaczyńskiego"."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.