Skocz do zawartości
IGNORED

Katastrofa Tu 154M, teorie spiskowe...

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

Tak przypadkiem znalazłem ciekawy artykuł. Od 1945 do 2008 czyli przez ponad 60 lat miały miejsce DWIE katastrofy w wojskowym lotnictwie transportowym, a w ciągu ostatnich trzech lat TRZY, czyli jedna rocznie!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Robert Gdansk, 3 Sie 2010, 14:15

>Jaro tez mnie nurtuje ta kwestia...

>Jak dla mnie oni mysleli ze sa nad pasem i ze na szczura w beton przyziemia.

>Innego logicznego wytlumaczenia nie znam.

Niewykluczone, że tak było, ale pozostaje jeszcze kwestia radiolatarni NDB. Posługiwał się nimi najprawdopodobniej również rosyjski IŁ, który próbował przed naszym samolotem lądować i który prawie trafił w pas.

GM

Robercie, co tu dywagowac, zobacz, pilot Ila (to byl o ile sie nie myle IL76) omalo nie rozbil maszyny, a prawdopodobnie znal to lotnisko duzo, duzo lepiej niz nasi....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>foxbat, 3 Sie 2010, 15:06

I miał lepszą widoczność. Tu akurat sekwencja zdarzeń jest banalna: pierwszy ląduje, za chwilę drugiemu się nie udaje ale w ostatniej chwili odchodzi, trzeci w jeszcze gorszych warunkach mimo wszystko próbuje i rozbija się.

Jestem Europejczykiem.

nie rozumiem pilotow Jaka, widza jaka jest pogoda, widza, ze omalo Il sie nie rozsmarowal na pasie, a mimo to.... ulanska fantazja....

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Foxbat> wlasnie....widzisz.

Gdyby oni sie po pasie rozsmarowali to OK...sam bym pilotow szczuł.

Ale wyglada na to ze bedac na decyzyjnej ok 2km przed pasem (mieli do tego prawo !!!)

leca 100m przez kilkaset metrow i nagle zaczyna sie odliczanie w dol.

Ze stenogramow wynika ze mimo drzacego sie TAWSa odliczaja spokojnie do 20m po czym nagle jest O k**wa!

Dodaj do tego wyraznie zwolnienie samolotu pod koniec lotu przy absolutnej zerowej reakcji pilotow.

Jesli stenogramy sa prawdziwe musieli zwolnic grubo ponizej 250km/h co dla tego samolotu jest troche niewlasciwe.

Wiec albo mysleli ze sa nad pasem i przyziemiali albo stenogramy gowno warte.

Nie uwierze by w 4osobowej zalodze przy zerowej widocznosci, predkosci grubo ponizej dopuszczalnej i na 50m od ziemi nikt nie probowal sie ratowac.

Robert, zauwaz, jedno... nawigator... mial 50h nalotu na Tu154M, dodatkowo przeczytaj stenogram, przypatrz sie jak czyta wysokosc, dodatkowo, na lotnictwo.net.pl widzialem rysunek, z zaznaczona linia ziemi, oraz torem, wysokoscia i czasem... zauwaz, ze w stenogramie nawigator raz podaje wysokosc z barometrycznego, a pozniej jak mu zaczyna wariowac, to podaje z radiowysokosciomierza...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

wladz

3 Sie 2010, 12:05

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 1334 / 703 / 0

jednym słowem twoje wpisy nic nie znaczą poza zaplanowaną akcją zamglenia winy PiS decydentów

Jednym slowem Twoje wpisy nic nie znacza poza zaplanowaną akcją zamglenia winy PO decydentów

Jaro czytujesz cos innego niz GW?

jak widać dla jarusia śmierć brata jest okazją, żeby szczuć ludzi. Przecież przy siłach działających przy katastrofie ze szczątków ludzi i ubrań utworzyła się mieszanka. Ale jaruś wie lepiej i wie, że to ONI są winni. Ja cały czas jestem przekonany, że to właśnie on pośrednio albo bezpośrednio doprowadził do katastrofy. Jaruś żyje, ziobro żyje, inni cenieni przez jarusia pissmani też. Zginęli niezbyt lubiani przez jarusia. Dla mnie to bardzo zastanawiające.

"Po obejrzeniu akt śledztwa Jarosław Kaczyński ma wątpliwości w sprawie sekcji zwłok brata - pisze "Rzeczpospolita". Fakt, że fragmenty generalskiego munduru znalazły się na stole sekcyjnym jego brata miały wywołać wzburzenie prezesa PiS podczas ubiegłotygodniowego spotkania rodzin z prokuratorami prowadzącymi śledztwo ws. katastrofy smoleńskiej."

wladz, 3 Sie 2010, 21:49

>a gdzie cytat polityka PO jako eksperta przyczyn tragedii ?

Narazie sie nie doczekasz. Po pierwsze to paria rzadzaca wiec poniekad odpowiedzialna za to co sie mowi. Po drugie o wiele bardziej dyplomatyczna niz konkurencja. Po trzecie oficjalne stanowisko rzadu w ktorym by kwestia zaniedban ze strony rosyjskiej zostala przedstawiona strasznie by skomplikowal polityke zagraniczna na wschod.

Woda w usta chociaz widze ze powoli prokuratura ma dosc i zaczyna cisnac w gore by w XXI dokumentacja dostawac w czas i kompletna.

Co ciekawe w prasie niemieckiej juz pojawiaja sie artykuły o wyraznie olewackim prowadzeniu sledztwa przez MAK ( w kontekscie wspolpracy z polska)

A może z wieży mówił do nich Kaszpirowski? Zahipnotyzował załogę swoim głosem a potem zniknął. Przecież były jakieś problemy z odnalezieniem kontrolera.

Jestem Europejczykiem.

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

ręce opadają. Taki z niego fachowiec jak z koziej dupy trąba.

Ukryta Zawartość

Chyba Kowal, a może chodzi Ci o ruskiego kowala, który sklecił samolot w kuźni absurdu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jakim obalaniu? Tusk się sam obali, a Komorowski ma byt zapewniony, Macierewicz to już tylko folklor.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.