Skocz do zawartości
IGNORED

Katastrofa Tu 154M, teorie spiskowe...

foxbat

Rekomendowane odpowiedzi

a co mnie twoje problemy obchodzą.Ja nie narzekam i nie przekonasz mnie do swoich racji którym przeczą dane.Skoro uważasz że jesteś lepszym ekonomistą od osoby z takim wykształceniem i zawodowym naukowym dorobkiem powinieneś zostać doradcą partii opozycyjnych.

" * 1972: BSc – International Relations, University College London

* 1973: MA – Economy and History, University College London

* 1975: MSc (Master of Science) – Economics, London School of Economics and Political Science[2]

Działalność zawodowa [edytuj]

W latach 1988–1995 był wykładowcą w UCL School of Slavonic and East European Studies, University of London. Od 1992 do 1995 pracował także w Centre for Economic Performance, London School of Economics and Political Science (LSE). W 1995 został profesorem mianowanym prywatnej uczelni (nie posiada tytułu naukowego ani stopnia naukowego doktora) i kierownikiem Katedry Ekonomii na Central European University w Budapeszcie.

W latach 1989–1991 pełnił funkcję doradcy ekonomicznego wicepremiera i ministra finansów Leszka Balcerowicza, a w latach 1997–2001 kierował Radą Polityki Makroekonomicznej w Ministerstwie Finansów. Od 2002 do 2004 był doradcą prezesa NBP. Doradzał również rządowi Federacji Rosyjskiej w sprawach polityki makroekonomicznej.

Od 2004 zajmował stanowisko doradcy zarządu Banku PEKAO S.A. (zawiesił tę działalność, obejmując urząd ministra). Należy do współzałożycieli Centrum Analiz Społeczno-Ekonomicznych (CASE), zasiadał w radzie tej fundacji (członkostwo zawieszone wraz z objęciem funkcji ministra). Jest autorem publikacji poświęconych problematyce rozszerzonej Unii Europejskiej, polityce monetarnej, kursowej i transformacji gospodarek postkomunistycznych.

16 listopada 2007 został ministrem finansów w rządzie Donalda Tuska. W okresie pobytu w Wielkiej Brytanii należał do Partii Konserwatywnej. W 2009 złożył wniosek o przyjęcie do Platformy Obywatelskiej[3].

Został wybrany przez serwis "Emerging Markets" "Ministrem Finansów Roku 2009 Europejskich Rynków Wschodzących"[4]."

Mogę spróbować zrozumieć spór Balcerowicza z Jacek Rostowski a nie twoje coś tam o ekonomi

Ty nic nie możesz zrozumiec Wladz, bo za głupi jesteś. Tobie musza w gazecie napisać życiorysy żeby z byłych beneficjentów PZPR zrobić liberałów jak z Balcerowicza, bo to co tam napisane nie dociera do ciebie, a tytuł naukowy powoduje opad szczeny z wrażenia i to wystarczy - wiecej wiedzieć nie powinieneś. Za to możesz sobie pogardłować g... wiedząc czym się zajmuję.

PS. jesli to powyżej jest życiorysem Rostowskiego który działa na twoją wyobrażnie to rzeczywiście wszystko jest w stanie zrobic na tobie dobre wrazenie. Nawet licencjat ze stosunków międzynarodowych, magister ekonomii i "profesorowanie" w uczelni na Wegrzech nie wymagajacej nawet tytułu doktora do objęcia stanowiska (LOL) Tego nie ma nawet w polskich szkołach czegos i czegoś. I jak widaś wykładanie na węgierskiej uczelni i ten licencjat z Londynu uczynił z człowieka takiego fachowca od biznesu.

Władz naprawdę zajady mam jak cię czytam. Owszem w Polsce były rządy intelektualistów, profesorów i doktorów, ale krótko. Rządu Belki był najbardziej wykształconym Rządem w Europie - najwięcej ministrów z tytułami naukowymi.

Rządy PO to jakas zbieranina emigrantów w tym wewnętrznych i takich co sie ze styropianu w stoczni zsuneli. Tak samo jak w PIS gdzie na przyczepkę jeszcze kilku starych komuchów sie załapało.

drogi kolego,upadla ta teoria,upadla teoria ze byla slaba widocznosc,klich potwierdzil ze byla widocznosc ok 1000m,na minute przed katastrofa,upadla teoria z Lech Kaczynski spoznil sie na samolot,

jak upadne wszystkie falszywe teorie rozpowszechniane przez rosyjska agenture,zostanie naga prawda.poczekajmy.

aha Blasika nie bylo w momencie katastrofy w kabinie,brak jakichkolwiek dowodow na te falszywa informacje,ZADNYCH!!

Tomuś, ty to wszystko na poważnie piszesz???

Jak była taka super widoczność to znaczyłoby ze Ruscy nie kłamią. Ale w takim razie skąd kłopoty Jaka-40 i Ił-76? Pijani byli?

Start samolotu był spóźniony nie bardzo kapuję jak można twierdzić coś innego? Chyba na zasadzie "nikt nie wmówi nam, że białe jest białe". Pytanie pomocnicze: o której samolot miał odlecieć a o której odleciał? I o której Kaczyński był na lotnisku?

Jestem Europejczykiem.

Ty nic nie możesz zrozumiec Wladz, bo za głupi jesteś. Tobie musza w gazecie napisać życiorysy żeby z byłych beneficjentów PZPR zrobić liberałów jak z Balcerowicza, bo to co tam napisane nie dociera do ciebie, a tytuł naukowy powoduje opad szczeny z wrażenia i to wystarczy - wiecej wiedzieć nie powinieneś. Za to możesz sobie pogardłować g... wiedząc czym się zajmuję.

spadaj....i zabierz z sobą resztki inteligencji.

P.S.

z tomkiem tak rozmawiamy od kilku lat i wyjątkowy głupek może to poważnie potraktować

spadaj....i zabierz z sobą resztki inteligencji.

P.S.

z tomkiem tak rozmawiamy od kilku lat i wyjątkowy głupek może to poważnie potraktować

Fakt, dlatego ja ciebie nawet nie usiłowałem poważnie traktować. Przecież widzę tę siłe twoich argumentów.

rozumiem,ze jest to jedyny trunek jaki znasz i pijasz,ty nasz "trzpionie".

whisky jest bimbrem...nie mogłeś tak odpowiedzieć.

tomku trzpiot nie trzpion

Fakt, dlatego ja ciebie nawet nie usiłowałem poważnie traktować. Przecież widzę tę siłe twoich argumentów.

to są te resztki inteligencji?

whisky jest bimbrem...nie mogłeś tak odpowiedzieć.

tomku trzpiot nie trzpion

to są te resztki inteligencji?

Cała odpływa kiedy włączam to okienko. W ramach rozrywki i wypoczynku po wytężonej pracy intelektualnej regeneracje przynosi dyskusja z durniami w Internecie :)

Faktycznie "dyskusji" nie ma, bo z kim tu niby miałbym dyskutować. Ale rozmowa jest - przecież odpowiadasz. Po prawdzie rozmawia się z Tobą jak z tyłkiem, o co właśnie chodzi. To takie orzeźwiające :)

do napisania dureń i głupek ile należy skończyć fakultetów?

To zalezy kto pisze. Jesli Ty to mniemam ze co najmniej dwa - typuję, że jeden z historii sztuki, a drugi z mechanizacji rolnictwa.

zaczepisz a teraz masz pretensje...zauważalny brak logiki

To zalezy kto pisze. Jesli Ty to mniemam ze co najmniej dwa - typuję, że jeden z historii sztuki, a drugi z mechanizacji rolnictwa.

hmmm ... i mam zostać głupio mądrym?

Wg arwasa podwozie Tupolewa zahaczyło o niespodziewanie podniesiony VAT co stało się bezpośrednią przyczyną katastrofy. I dlatego mamy kolejny śmietnik w kolejnym wątku.

Jestem Europejczykiem.

• Redaktorzy
drogi kolego, upadla ta teoria, upadla teoria ze byla slaba widocznosc, Klich potwierdzil ze byla widocznosc ok 1000m na minute przed katastrofa, upadla teoria ze Lech Kaczynski spoznil sie na samolot,

jak upadną wszystkie falszywe teorie rozpowszechniane przez rosyjska agenture, zostanie naga prawda. Poczekajmy.

Aha Blasika nie bylo w momencie katastrofy w kabinie, brak jakichkolwiek dowodow na te falszywa informacje,ZADNYCH!!

Ktoś tutaj za dużo świątecznych trunków wypił? Wiem, że na Podlasiu święta są później niż w reszcie kraju, ale są jednak pewne granice. Po kolei: słaba widoczność była ponad wszelka wątpliwość i potwierdzają to nie tylko wszyscy świadkowie i dane meteorologiczne, ale także kolega Macierewicz, który domaga się analiz, czy ta mgła nie była aby wywołana sztucznie. To raz. Po drugie, Lech Kaczyński przybył na lotnisko niecałe pół godziny po terminie przewidzianym w planie lotu, i to jest również fakt udokumentowany, którego nie próbuje podważyć nikt. Po trzecie wreszcie, Błasik zdaje sie w kabinie był, tak przynajmniej wynika z dotyczczasowych informacji i żadnych innych nie widziałem. Słowem - otrzymaliśmy właśnie porcję newsów ze wszechświata równoiległego, gdzie ludzie chodzą na głowach. Ale to pasuje do tytułu wątku, chociaż nie wiem, dlaczego te teorie spiskowe muszą być oparte na nieumiejętności czytania. W każdym razie błędy ortograficznie i interpunkcyjne poprawiłem.

Wg arwasa podwozie Tupolewa zahaczyło o niespodziewanie podniesiony VAT co stało się bezpośrednią przyczyną katastrofy. I dlatego mamy kolejny śmietnik w kolejnym wątku.

To tutaj o samolocie piszecie??? No kto by pomyślał, że to forum lotnicze :)

Wg fałszywych doniesień medialnych podwozie o nic nie zahaczyło, bo nie miało okazji. Zahaczyło skrzydło, urwało sie i był kapotaż, na "plecy".

Podobno ktoś słyszał komendę "ląduj dziadu". A tak w ogóle jak VAT podniosa to sobie polatamy niczym po red-bulu, bo jak w brzuchu pusto to się łatwiej unieść. Do Irlandii na zmywak bez samolotu.

Ktoś tutaj za dużo świątecznych trunków wypił? Wiem, że na Podlasiu święta są później niż w reszcie kraju, ale są jednak pewne granice. Po kolei: słaba widoczność była ponad wszelka wątpliwość i potwierdzają to nie tylko wszyscy świadkowie i dane meteorologiczne, ale także kolega Macierewicz, który domaga się analiz, czy ta mgła nie była aby wywołana sztucznie. To raz. Po drugie, Lech Kaczyński przybył na lotnisko niecałe pół godziny po terminie przewidzianym w planie lotu, i to jest również fakt udokumentowany, którego nie próbuje podważyć nikt. Po trzecie wreszcie, Błasik zdaje sie w kabinie był, tak przynajmniej wynika z dotyczczasowych informacji i żadnych innych nie widziałem. Słowem - otrzymaliśmy właśnie porcję newsów ze wszechświata równoiległego, gdzie ludzie chodzą na głowach. Ale to pasuje do tytułu wątku, chociaż nie wiem, dlaczego te teorie spiskowe muszą być oparte na nieumiejętności czytania. W każdym razie błędy ortograficznie i interpunkcyjne poprawiłem.

masz "nieswieze" dane,nie otrzymales jeszcze wlasciwych instrukcji?

co do swiat ,,,jedni tak jak , mieli je 2 tygodnie temu,inni maja dzisiaj,jeszcze inni maja jutro szabas.i co z tego wynika?

To tutaj o samolocie piszecie??? No kto by pomyślał, że to forum lotnicze :)

Niektórzy zanim zaczną pisać w jakimś wątku rzucają okiem na tego tytuł. Niektórzy uważają że jest to niepotrzebne. Skoro wszystko im się z Tuskiem kojarzy to piszą o tym wszędzie.

Jestem Europejczykiem.

o czym my tu dyskutujemy???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

" Minimalne warunki

Kapitan Arkadiusz Protasiuk od prawie dwóch lat miał uprawnienia do wykonywania lotów dyspozycyjnych i treningowych na samolocie Tu-154 M z lewego fotela (jako dowódca załogi) w dzień. Mógł lądować w pięciu ściśle określonych przypadkach:

- z wykorzystaniem ILS (system naprowadzania): podstawa chmur – 60 m, widzialność – 800 m (ILS był w Tu-154, nie było go na lotnisku Siewiernyj)

- z systemem PAR (radar precyzyjnego podejścia) i podwójnym NDB (system naprowadzania przez radiolatarnie): podstawa chmur 100 m i widzialność 1200 m

- przy użyciu PAR: chmury 120 m, widzialność 1500 m

- podwójny NDB: chmury 120 m, widzialność 1800 m

- jeden NDB – chmury 250 m, widzialność 4000 m.

pek, i.k."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Niektórzy zanim zaczną pisać w jakimś wątku rzucają okiem na tego tytuł. Niektórzy uważają że jest to niepotrzebne. Skoro wszystko im się z Tuskiem kojarzy to piszą o tym wszędzie.

Nie o Tusku pisałem tylko o PO i PIS. Słowo "Tusk" nie padło w moim wpisie, widać że coś Cię prześladuje. Temat podwyżki VAT wyniknął w odpowiedzi na wpis Tomka. Rozjaśniło się???

Wyborcy oszukani przez PO ze wstydu przed uznaniem błędu maja zamiar wojować z każdym kto zauważy, że do władzy dopuścili nieudaczników mających ich w głębokim poważaniu. Kompleksy wychodzą na wierzch w postaci zwidów, że wszyscy nastają na ich idola?

Nic nadzwyczajnego, jak wlatuje się bombowcem na teren wrogiego państwa to trzeba się liczyć z konsekwencjami. Tylko wtedy nie ma mowy o zamachu..

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

• Redaktorzy

Tomcio twierdzi, ze ma dane inne niż wszyscy inni. A skąd te dane, tak odmienne od tego, co dotąd wiadomo? Ale konkretnie, jeśli można.

Nasz tomuś zwany tez "białostockim łosiem" idzie znacznie dalej niż uznawany dotychczas za hardkorowca Antek Policmajster. Może to jakiś wyścig na króla absurdu? Jak tomuś poda adres ankiety sam na niego zagłosuję.

Jestem Europejczykiem.

Katastrofa smoleńska

"Zwłoki L. Kaczyńskiego leżały w błocie. To było upokarzajace"

Do tej pory nie mogę uwierzyć, że zwłoki Lech Kaczyńskiego, Ryszarda Kaczorowskiegi i Krzysztofa Putry leżały na niebieskim brezencie w błocie - mówił w programie "Kontrwywiad" w RMF FM Jakub Opara, urzędnik Kancelarii Prezydenta Kaczyńskiego. Dodał, że przedstawiciele ambasady polskiej powinni się zdecydować na symboliczny gest – przykrycie zwłok polską flagą. - Dwanaście godzin na błocie, to było upokarzające - mówił.

- Do tej pory nie mogę uwierzyć, jak dwóch prominentnych przedstawicieli rządu, minister Arabski i minister Graś, pojawili się na płycie lotniska tuż przed premierem. Prowadzili bardzo ożywiony dialog, bardzo głośno. Analizowali co zrobić, jak przyjedzie Jarosław Kaczyński, jak się zachować, w którym miejscu ma się odbyć "shakehand" pomiędzy premierem Tuskiem i Putinem i gdzie mają się uścisnąć. Dla nas to było porażające. Urzędnicy tego pokroju nie powinni się zajmować takimi rzeczami - mówił Opara.

Urzędnik dodał, że obaj politycy cały czas kombinowali co zrobić, by spotkanie Jarosława Kaczyńskiego z Donaldem Tuskiem nie doszło do skutku.

- Wydaje mi się, że aktywny był Paweł Graś - mówił i dodając, że jest gotowy to powtórzyć w sądzie oraz, że jest gotów poddać się badaniom na wariografie.

Jak zaznaczył Opara, na miejsce katastrofy dotarł po około dwóch godzinach od wypadku. - Panował obraz totalnego chaosu, ludzie biegający i krzyczący różne niezrozumiałe słowa - mówił Opara i zaznaczył, że po płycie lotniska poruszały się karetki pogotowia i samochody wojskowe jeszcze z lat 60.

Urzędnik Kancelarii Prezydenta Kaczyńskiego stwierdził, iż były "drobne spory" pomiędzy pracownikami Biura Ochrony Rządu, a funkcjonariuszami rosyjskich służb. – Chcieli szybko zabrać ciało Lecha Kaczyńskiego z miejsca katastrofy, pewnie do Moskwy - powiedział.

- To ambasador Turowski powiedział nam, że trzy osoby przeżyły katastrofę, że trzy osoby okazywały znaki życia, że widział trzy karetki - ujawnia gość "Kontrwywiadu" w RMF FM.

to już było i powtarzam jest większy problem....te zwłoki gdzieś się zapodziały.Tak twierdzi bliźniaczy egzemplarz.

tomcio a może go tam nie było i nareszcie wolny od brata na Bahamach łowi ryby.

tomek,

a ja sie bede powtarzac...

" Minimalne warunki

Kapitan Arkadiusz Protasiuk od prawie dwóch lat miał uprawnienia do wykonywania lotów dyspozycyjnych i treningowych na samolocie Tu-154 M z lewego fotela (jako dowódca załogi) w dzień. Mógł lądować w pięciu ściśle określonych przypadkach:

- z wykorzystaniem ILS (system naprowadzania): podstawa chmur – 60 m, widzialność – 800 m (ILS był w Tu-154, nie było go na lotnisku Siewiernyj)

- z systemem PAR (radar precyzyjnego podejścia) i podwójnym NDB (system naprowadzania przez radiolatarnie): podstawa chmur 100 m i widzialność 1200 m

- przy użyciu PAR: chmury 120 m, widzialność 1500 m

- podwójny NDB: chmury 120 m, widzialność 1800 m

- jeden NDB – chmury 250 m, widzialność 4000 m.

pek, i.k."

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Nikt nie wie, kiedy tupolew zniknął z radarów!

"Ambasador mówił, że katastrofę Tu-154 przeżyły 3 osoby"

Na kilometr od lotniska w Smoleńsku rosyjscy kontrolerzy mogli nie widzieć już prezydenckiego tupolewa na radarze, choć dalej naprowadzali pilotów - ujawnia TVN24. Co więcej, Rosja najpierw odmówiła przekazania nam zapisów pracy tego radaru, a teraz twierdzi, że tych taśm w ogóle nie ma. - Wielokrotnie prosiliśmy o taśmy, ale bez skutku - przyznaje Edmund Klich (65 l.), polski akredytowany przy komitecie lotniczym w Moskwie.

Klich ujawnił też, że rosyjski kontroler lotu Paweł Plusnin zeznał, iż na minutę przed lądowaniem tupolewa była widoczność 1000 metrów, czyli znacznie lepsza, niż zeznawał wcześniej.

Taśmy z zapisem pracy radaru pokazałyby śledczym, jakie konkretne działania podejmowali rosyjscy kontrolerzy i gdzie znajdowała się maszyna tuż przed katastrofą. Taśm, jak podaje TVN24, Rosjanie najpierw nie chcieli nam dać, a teraz mówią, że w ogóle ich nie ma. – Nie dostaliśmy tych taśm, a wielokrotnie wnioskowaliśmy o to, argumentując, że można by je odczytać w naszych laboratoriach – tłumaczy Edmund Klich.

Ze stenogramów rozmów wieży z załogą wynika, że kontrolerzy upewniali pilotów o prawidłowym kursie podchodzenia do lądowania, choć maszyna – jak wynika ze wskazań wysokościomierzy i miejsca upadku – opadała za szybko i za wcześnie. Dlatego takie ważne jest ustalenie tego, co pokazywał kontrolerom radar.

Wiarygodność rosyjskich kontrolerów podważają też ich własne zeznania. Jeden z nich Paweł Plusnin początkowo mówił, że widoczność na lotnisku kilkanaście minut przed tragedią sięgała 800 metrów, ale specjalnie zaniżył ją dla polskich pilotów do 400 metrów, by ich zniechęcić do lądowania. Potem te zeznania Rosjanie wycofali i przysłali nowe, że widoczność była rzeczywiście tylko na 400 metrów. Tymczasem Edmund Klich przyznał, że widział kolejne zeznania Plusnina, w których kontroler mówi, że na minutę przed lądowaniem tupolewa widoczność była na 1000 metrów.

Polscy eksperci lotniczy nie kryją zaskoczenia tymi rewelacjami, ale wskazują, że chodzi tu o widoczność z wieży kontroli, a nie o to, co widzieli z góry piloci. Tam minimum bezpieczeństwa dla tak takiej maszyny jak tupolew wynosi 1800 metrów. Dlatego – ich zdaniem – decyzja pilotów o podjęciu próby lądowania i tak została podjęta z naruszeniem przepisów. Choć sprzeczne zeznania kontrolerów, jak podkreślają, z pewnością utrudniają śledztwo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.