Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory podstawkowe o dużym głośniku ponad 16,5cm poszukiwane

SviRu

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc.

Chciałbym stworzyć małą listę monitorów wyposażonych w większy woofer niż 16,5cm.

Czemu akurat tak?

Duża membrana - duży dźwięk. Wypełnia pokój. Po dłuższym obcowaniu z monitorami o dużej membranie NAPRAWDĘ cięzko wrócić do normlnego wymiaru głośnika. Po przesiadce jest problem - "czemu dźwięk jest taki mały...".

Jest to cholerna wada posiadania takich głośników, która bardzo utrudnia i ogranicza potencjalny wybór.

Jeśli nawet mniejsze grają w pewnych aspektach lepiej to generalnie zawsze u mnie przegrywają z dużą membraną. Nie wiem czy inni też mają takie doświadczenia.

Dlatego też proszę o dopisywanie tych większych monitorów.

1. Paradigm TITAN 19cm v5/v6

2. Paradigm Studio Reference 20v5 18cm

Dynaudio DM 2/7 , 2/8 2/10

Harpia Acoustic Atlas

Klipsch Heresy

Xavian XN270

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Te Heresy to bardziej chyba pod podłogówki podchodzą :)

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Mam identyczne spostrzeżenia jak kolega, z tym że dla mnie 17 cm to jeszcze było trochę za mało. Oczywiście dużo jeszcze zależy od wielkości samej kolumny, szerokość przedniej ścianki też ma wpływ na generowanie wielkości dźwięku. Za to wszelkie pudełka do butów z 13cm woferkami które słuchałem to była porażka, niestety nie mógłbym żyć z takim dźwiękiem :] Prawdziwi spektakl zaczyna się od 20cm (dokładnie chodzi o Harbetha Compact 7), wreszcie nieskompresowana, pełna rozmachu perkusja, a nie jakiś tamburynek przedszkolaka. Dobrze sprawdzają się również kolumny wielo-wooferowe, łączą zalety szybkości z małej membrany i potęgi generowanej dużą, wspólną powierzchnią jaką promieniują.

I love the sound of crashing guitars

Gość

(Konto usunięte)

Duża membrana - duży dźwięk. Wypełnia pokój. Po dłuższym obcowaniu z monitorami o dużej membranie NAPRAWDĘ cięzko wrócić do normlnego wymiaru głośnika. Po przesiadce jest problem - "czemu dźwięk jest taki mały...".

racja, kiedy ma się takie monitory jak na fotkach, nawet się nie myśli o innych :)

post-5939-100004361 1273817880_thumb.jpg

post-5939-100004362 1273817880_thumb.jpg

post-5939-100004363 1273817880_thumb.jpg

No i już się lista powiększyła.

Baczną uwagę zwrócę na te Monitor Audio RX2. 20cm głośnik... może być ciekawie.

Co do konfiguracji 2x13cm (w przypadki podłogówek) lub 1x13cm to dla mnie absolutna pomylka.

1x16cm też jest słabo.

Ważna też jest obudowa jak już ktoś wspomniał - też gra.

Gość

(Konto usunięte)

SviRu, 14 Maj 2010, 11:57

>No i już się lista powiększyła.

>

>Baczną uwagę zwrócę na te Monitor Audio RX2. 20cm głośnik... może być ciekawie.

>

>Co do konfiguracji 2x13cm (w przypadki podłogówek) lub 1x13cm to dla mnie absolutna pomylka.

>

>1x16cm też jest słabo.

>

>Ważna też jest obudowa jak już ktoś wspomniał - też gra.

można wyczuć, że mimo wszystko nie ufasz vintage :)

30 cm na dole, czy znajdziesz więcej lub podobnie ? te obudowy też są w porządku /OZ/ ale nie pomyśl, że chcę czegoś więcej :):) po prostu warto brać pod uwagę wszystko co dobre. Czasem można wyhaczyć takie lub podobne perełki, za fajny grosz.

Czytałem gdzieniegdzie, że monitory dwudrożne z dużym wooferem (8"+) miewają problemy ze średnicą ... nie jest ona tak dokładna jak ta reprodukowana przez mniejsze przetworniki. Osobiście tego nie sprawdzałem. Jeśli to prawda to mamy coś za coś ... niżej schodzący bas kosztem średnicy.

Dlatego trzeba sobie kupić Sony SS-G3/G5 i takie problemy znikają :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>SviRu

Nie 2x13 tylko 2x17 ;)

Co do problemów dużej membrany w odwzorowaniu średnicy, tak powinno być teoretycznie, w praktyce wszystko zależy od klasy głośnika i (chyba) strojenia kolumny, nie bez powodu dwu-drożne Harbethy na ponad 20 cm wooferach słyną ze znakomitej średnicy. Baa, wszystkie monitory BBC są z reguły na dużych wooferach i wszystkie faworyzują właśnie średnicę. W dużym wooferze nie chodzi o to by podał jak najmocniejszy bas, ale by wykreował naturalnej wielkości (a więc duże) źródła pozorne w zakresie średnicy. Od basowania to są subwoofery, a jeśli ktoś chce mieć znakomitą średnicę i bas w jednym to chyba tylko trzy-drogi, ewentualnie monitorki z referencyjną średnicą plus osobne moduły basowe.

I love the sound of crashing guitars

Kyle, 14 Maj 2010, 12:22

>Ale to już nie są monitory do za bliskiego pola ;) Z monitorów trójdrożnych dzisiaj są o wiele

>lepsze konstrukcje niż te SONY.

No to fakt, ale wiadomo, stare ale jare :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Większy woofer wcale nie oznacza niższego basu. Zazwyczaj w tej samej objętości, łatwiej uzyskać niższy bas z 18cm woofera niż z 20cm. Im większy głośnik, tym (przeważnie) większa obudowa.

Dla przykładu 18cm woofer zagra przyzwoitym basem w obudowie 20 litrowej, a woofer 20cm będzie juz potrzebował 40, 50 litrów, by zejść tak samo nisko.

Pakowanie dużego woofera do małej obudowy kończy się zazwyczaj podbitym średnim i wyższym basem, na skutek wysokiej dobroci układu głośnik - obudowa. Ratunkiem jest obudowa zamknięta, mocno wytłumiona.

Micke 13>

zgadzam się z tobą. Dla mnie nie jest najważniejszy bas - zresztą nie jestem fanem basowego niskiego brzmienia. Bardziej cenie sobie duże, wyraźne i sugestywne źródła dźwięku.

kazik-t>

Wręcz przeciwnie. Bardzo lubię VINTAGE - jednak czas robi. Bardzo fajnie - pytanie tylko jak to gra ;)

No właśnie... Harbeth ma wielkiego średnionisko z radialu a średnicy lepszej mieć chyba nie można. Klasa sama w sobie. Kto słyszał ten wie:) Ale niestety poziom cen z innej półki.

Gość

(Konto usunięte)

SviRu, 14 Maj 2010, 14:47

>kazik-t>

>Wręcz przeciwnie. Bardzo lubię VINTAGE - jednak czas robi. Bardzo fajnie - pytanie tylko jak to gra

>;)

w pierwszej kolejności nie męczy, co było domeną kilku innych i uznanych kolumn. Cała reszta, to akustyka, sposób ich postawienia, i wiadomo, to, co się do nich podłączy.

:)

RX2 tworzy duże źródła pozorne , ma sporą dynamikę i efektywność, bas jest odważniejszy niż w RX1, większy monitor i większy dźwięk jak z podłogówki

Focal + Naim

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.