Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego zegarka teraz używacie?

Rekomendowane odpowiedzi

Ten wątek sprawia, iż zastanawiam się nad kondycją ludzkości. Owszem, kobiety bywają próżne, ale uważa się, że mężczyźni raczej nie są. Usilnie udowadniacie, że jednak błyskotki Was pociągają, definiują, mamią i ogłupiają. Żałość Panowie, poruta. O nie piszcie, że piękny zegarek jest miarą wyrafinowania i gustu 🤮 

"Tynk pożera dźwięk" 747

• Redaktorzy

@EmilioE bez zegarka nie da się żyć! On pozwala wyrazić siebie.

Tak jak ten tutaj. 😄

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

10 minut temu, EmilioE napisał:

Usilnie udowadniacie, że jednak błyskotki Was pociągają, definiują, mamią i ogłupiają.

Co chcesz? Nie możemy, jak kobiety, obwieszać się świecidełkami. To niemęskie!

Jedyna biżuteria dozwolona facetowi to jest obrączka i właśnie bajerancki zegarek. 😄

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

50 minut temu, Piotr_1 napisał:

Czy to dobra marka? Taki 'submariner' to "porządny" jak za 200EUR?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest też podobne Casio, ponad 2x tańsze.

61nHUVwR65L._SL1102_.jpg

Casio nie ma takich ładnych wskazówek, ani dopracowanego logo ze symbolem. Ma też sporo mniejszą koronkę, duża ładniejsza, w Rolexie Jamesa Bonda była jeszcze większa.

Dołóż trochę i bierz samuraja

shopping.thumb.webp.8e27482c4c218710e8f5ab01aa17a45b.webp

Na lata posłuży

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, il Dottore napisał:

Idź rozrabiać do wątku o kablach. Podpowiem ci, że to właśnie tam kryją się prawdziwe pieniądze. 😄

To są prawdziwe zabawki dla prawdziwych bogaczy!

Kawałek kabelka za 32 tys cebulionów. Harmonix, Panowie!

A ten się będzie czepiał ludzi rozmawiających o zegarkach za tysiaka czy dwa...

Ukryta Zawartość

Tylko co na tych kablach robią te prostokąciki, naprawdę nie dało się upchnąć tej elektroniki pod izolację?

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, caleb66 napisał:

Tylko co na tych kablach robią te prostokąciki, naprawdę nie dało się upchnąć tej elektroniki pod izolację?

A to już musisz spytać (wy)znawcy Harmonixa.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jak orient to ten

comment_JpXl9YdUnRAfIGgdPDzptmxXAdOEyHT1

18 minut temu, caleb66 napisał:

Dołóż trochę i bierz samuraja

Ukryta Zawartość

Na lata posłuży

Nie ma kropek na godzinach i ogólnie wygląda zbyt mało poważnie. Wolę szukać inspiracji w klasyce.

Rolex_Submariner_116610-5D3_9257-Edit-e1

1467129685_600x.jpg

Woda to straszny żywioł, z wodą żartów nie ma

skynews-other-alamy-bond25_5519219.jpg?2

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Woda to straszny żywioł, z wodą żartów nie ma

Dlatego dobry nuras to podstawa!

30082021_W_01%20copy.jpg

Chociaż Agent 007 nie stronił i od elektroników. 🙂

Tutaj pełna lista filmowyych zegarków Bonda:

Ukryta Zawartość

Seiko_0674_LC_300.jpg

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Nie ma kropek na godzinach i ogólnie wygląda zbyt mało poważnie. Wolę szukać inspiracji w klasyce.

Na żywo wygląda lepiej a jak chcesz klasycznie to stare piątki od seiko tylko nie wiem czy można je jeszcze kupić

Ukryta Zawartość

4da0e71ba8a6edac0e6a6ce615ec552bed45cc37.thumb.jpg.5ca6260ddb4e44b58c2c83583d3aae1f.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Niestety - na moim G-Shocku rysy są macro. I nigdy nie zabierałem go w teren bo od tego mam inne zegarki. Zwykłe noszenie, głównie do pracy. I nieładnie się zestarzał. Oczywiście, za 400€ nie powinienem oczekiwać cudów ale i tak mi go żal.

Bez względu na to ile byś nie dał za zegarek nie zapominaj, że bez niczego na świat przychodzimy i bez niczego go opuszczamy...

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

6 minut temu, caleb66 napisał:

Na żywo wygląda lepiej a jak chcesz klasycznie to stare piątki od seiko tylko nie wiem czy można je jeszcze kupić

Ukryta Zawartość

4da0e71ba8a6edac0e6a6ce615ec552bed45cc37.thumb.jpg.5ca6260ddb4e44b58c2c83583d3aae1f.jpg

Ładny, ale pod gruby staroświecki skórzany pasek muszę go mieć. Koronka też dla mnie wizualnie za mała. Może coś kiedyś się trafi. Na razie Orient i Casio mi się bardziej podobają.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
14 minut temu, caleb66 napisał:

a jak chcesz klasycznie to stare piątki od seiko tylko nie wiem czy można je jeszcze kupić

Pamiętajmy, że to maleństwa. Na mojej łapie leży infantylnie. Akurat na pasku od Pattiniego. Oryginalny zielony parciany fajniejszy, ale fotki nie znalazłem.

Ukryta Zawartość

Kangie02.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Z tego co pamiętam to były małe i duże

No to nowość dla mnie. Myślałem, że "piątki" to tylko koperty fi 37mm.

9 minut temu, kangie napisał:

Nie, piątka to nie rozmiar koperty a zegarki z niższej półki seiko co wcale nie oznacza że są małe

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Niestety - na moim G-Shocku rysy są macro. I nigdy nie zabierałem go w teren bo od tego mam inne zegarki. Zwykłe noszenie, głównie do pracy. I nieładnie się zestarzał. Oczywiście, za 400€ nie powinienem oczekiwać cudów ale i tak mi go żal.

To nie chodzi o 400. Między takim za 40 i 400 jest potężna  różnica, miedzy 400, a 4000 już dużo mniejsza - przynajmniej w kwestii jakości kopert. Inna kwestia, że w przypadku rys czy uszkodzeń złoto okazuje się najlepsze. Można dolutować, pospawać laserowo, nadlać, uzupełnić cokolwiek, obrobić i jest ok. Ze stalą czy tym bardziej tytanem, o ceramice czy wynalazkach nie wspominając jest gorzej, choć już ze stalą sobie całkiem nieźle radzą. Onegdaj wyrżnąłem orła i nieszczęśliwie przejechałem po betonie zegarkiem. Na szczęście przejechałem płasko, od strony szkła, owo szkło to nie szafir, a i bezel nie ze stali jak reszta koperty, a złoto. Szkiełko mineralne nie pękło, się wymieniło, a bezel mi bezśladowo "połatał" jubiler. Przy okazji dałem kopertę i bransoletę do odświeżenia i zagarek mimo jakiś 30 lat wygląda jak nówka nie śmigana. Choć przy innym (do tej pory nie wiem jak, ale przywaliłem, i to zdrowo w drzwi swojego własnego garażu) już tak wesoło nie było i choć i szafir i "bebechy" przetrwały w nienaruszonym stanie to koperta (jakiś podobno ceramiczny wynalazek) była do wymiany. Koperta jako część zamienna u producenta kosztowała krocie, ale cierpliwie czekałam i szukałem, i w końcu znalazłem używkę w b. ładnym stanie. Też specjalnie tanio nie było, ale jednak coś 300E to nie pod 2 tyś. To zresztą kolejny argument za zegarkami porządnymi, bo w przypadku choćby twojego Casio takie zabawy są po prostu nieopłacalne.

1 godzinę temu, EmilioE napisał:

Ten wątek sprawia, iż zastanawiam się nad kondycją ludzkości.

A nad czym się tu zastanawiać? Od zawsze wiadomo, że mężczyźni zawsze pozostają dziećmi. Jedynie co się zmienia z wiekiem to cena zabawek...

28 minut temu, kangie napisał:

Tu masz większy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Adalbert95 napisał:

w przypadku choćby twojego Casio takie zabawy są po prostu nieopłacalne.

70€ koperta stalowa, wymianę mam u zegarmistrza za free. 🙂 Problem natomiast z paskiem, cena jest kompletnie z d*** a też bym go sobie chętnie wymienił.

2 godziny temu, cortes napisał:

bez niczego na świat przychodzimy i bez niczego go opuszczamy...

Słusznie! Nic nie jest wieczne i nie ma czego żałować tylko iść do przodu! 🙂

Ostatnio czyściłem dokładniej z zewnątrz Certinkę DS. W szkłach powiększających zauważyłem ile tam zapyziałego brudu w zakamarkach. Wcale tak lekko nie schodził. Używałem patyczków do uszu i izopropanolu wysokiej jakości. Jednak tak nieobficie, aby nie zalać uszczelek. I tak wcale lekko nie schodziło. Aby doczyścić koronkę i zakamarki ścinam ostrym nożem tekturowy patyczek do uszu na kształt takiej małej dzidy. I tym szpikulcem namoczonym mogę dokładniej wyczyścić zakamarki, on też nie jest twardy i nie rysuje, a daje większą siłę i precyzję. Wymyśliłem tą metodę przy lutowaniu i oczyszczaniu obwodów SMD w powiększeniu.

Stwierdziłem po tylu latach że zegarek jest porządny. Nie ma głębokich rys, wszystko trzyma jak nowe. Niektóre części delikatnie wypolerowałem.

Na pasek się jeszcze żaden nie zdecydowałem. Może czarny sportowy bez przeszyć tym razem. Albo cały czarny Racing z małymi otworami wentylacyjnymi. To zdecydowanie zegarek do auta wyścigowego, nie mylić z rajdowym.

Edytowane przez Piotr_1
16 minut temu, Piotr_1 napisał:

Niektóre części delikatnie wypolerowałem.

Do polerowania stali (ale tylko polerowanej! nie drapanej, szczotkowanej, czy piaskowanej!) bardzo dobre są ściereczki Cape Cod.

6 minut temu, il Dottore napisał:

Do polerowania stali (ale tylko polerowanej! nie drapanej, szczotkowanej, czy piaskowanej!) bardzo dobre są ściereczki Cape Cod.

Co to dokładniej oznacza? Do świecących elementów użyłem pasty Autosol Metal Polish, oni mają pasty do różnych metali, ale ta jest możliwe że uniwersalna. Do alu mają też dobrą, używałem do polerowania rantów w BBS RS.

2 minuty temu, Piotr_1 napisał:

Co to dokładniej oznacza?

Kupujesz na Amazonie Cape Cod - są osobne do złota, srebra, stali...

I polerujesz jak na filmiku

13 minut temu, il Dottore napisał:

I polerujesz jak na filmiku

Rozumiem, czyli ma takie optymalne właściwości że nie przepolerujesz metalu zbyt mocno, usuwając szczotkowanie lub inny matowy efekt.

Znajomość różnych past, ściereczek może być nawet lepsza. A w sumie umiejętność szlifowania i szczotkowania precyzyjnego też nie jest poza zakresem człowieka, tylko trzeba na czymś tanim ćwiczyć, może sztućce?

Teraz, Piotr_1 napisał:

nie przepolerujesz metalu zbyt mocno, usuwając szczotkowanie lub inny matowy efekt.

Właśnie przepolerujesz - dlatego tylko powierzchnie polerowane i żadne inne!

Starałem się nie "męczyć" szlifowanych powierzchni, tylko chwilkę. Bardziej świecące przyciski i koronkę. Nie zestarzała się brzydko, wszystko sprawia wrażenie dobrych materiałów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20240429-065214.jpg 20240429-065148.jpg 20240429-065055.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.