Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego zegarka teraz używacie?

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Przecież Gerlach też był chiński

Gerlach używa modyfikowanych w Polsce mechanizmów seagull, zależnie od modelu (w modelach 303 i m/s Batory między innymi demontują mechanizm automatycznego naciągu). Natomiast reszta podzespołów pochodzi z różnych źródeł, przy czym producent stara się coraz bardziej polonizować produkcję. Zwróć uwagę, ze G.Gerlach jest fundacją, której głównym celem statutowym jest propagowanie i rozwijanie polskiej wytwórczości przemysłowej i myśli technicznej. W zw. z tym chcą stopniowo dojść z kolejnymi modelami aż do etapu produkcji całkowicie krajowej.

Do 36mm średnicy. Teraz standard to 42mm a są już cebule po 47-54mm. Nie dosyć że szpanerskie, żeby widać było, to jeszcze niewygodne bo mankiet od koszuli wydziera.

Zależnie od rozmiaru nadgarstka. Ja mam duże ręce (zresztą, co ja mam małego) i dla mnie zegarki wyraźnie poniżej 40 mm są za małe i wyglądają jak wyprysk na nadgarstku.

Na marginesie, ten Parnis to nie jest replika, bo on jest owszem, dość podobny do zegarków IWC Portugieser, ale ogólnie, natomiast nie kopiuje żadnego z istniejących modeli.

Podobny model President (37mm), który również rozważam

prezentuje się tak (foto zaczerpnięte z google grafika)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Myślę, że nie będzie za mały. Chyba ;-)

Przymierzałem ostatnio Bisseta 40mm, był już trochę za duży, mam cienkie nadgarstki, choć duże przedramiona (sztanga)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinw899
Gość stary bej

(Konto usunięte)

HQ150 napisał;

"A możesz mi podać miejsce gdzie takie repliki można kupić?

Jakiś link do sklepu z cennikiem bo bardzo ciekawą informację podałeś i z chęcia bym się przyjrzał takiej ofercie.

mlb napisał;

"Nowy Jork, dzielnica chińska :-)"

HQ150 napisał;

"Nie no, daj mu szansę. Może jednak wie coś czego my nie wiemy."

Czy Ty sobie przypadkiem mną gęby nie wycierasz ?

Co to ja jestem, chłopiec na posyłki ?

Szukaj dalej, teraz ja Ci daję szansę na szukanie;

http://www.google.pl...iw=1024&bih=568

@marcinw899

Do kwoty jaką zakładałeś, będzie to dobry zakup.

Szerokość kopert 17mm, na Twoim nadgarstku powinien dobrze wyglądać, bo nie jest duży.

Nie powala szczelnością, tylko 3ATM, pływać na basenie w nim nie będziesz ;-(

Uważaj z ceną, można się nadziać http://allegro.pl/listing.php/search?string=Seiko+President+SNK623K1&requestCategory=19885

Edytowane przez stary bej

>marcinw899

Mam podobny model Seiko, także z serii President i to już drugi mój egzemplarz, jest bardzo wytrzymały. Niestety pierwszy egzamplarz uległ wypadkowi chroniąc na szczęście mój nadgarstek ;) Ale niefajne uderzenia, upadki, środki chemiczne nie robią na nim większego wrażenia. Poprostu świetny zegarek na codzień, a i na okazje specjalne też daje radę.

• Redaktorzy

Odpowiadając na pytanie w tytule wątku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gerlach używa modyfikowanych w Polsce mechanizmów seagull, zależnie od modelu (w modelach 303 i m/s Batory między innymi demontują mechanizm automatycznego naciągu). Natomiast reszta podzespołów pochodzi z różnych źródeł, przy czym producent stara się coraz bardziej polonizować produkcję. Zwróć uwagę, ze G.Gerlach jest fundacją, której głównym celem statutowym jest propagowanie i rozwijanie polskiej wytwórczości przemysłowej i myśli technicznej. W zw. z tym chcą stopniowo dojść z kolejnymi modelami aż do etapu produkcji całkowicie krajowej.

Zależnie od rozmiaru nadgarstka. Ja mam duże ręce (zresztą, co ja mam małego) i dla mnie zegarki wyraźnie poniżej 40 mm są za małe i wyglądają jak wyprysk na nadgarstku.

Na marginesie, ten Parnis to nie jest replika, bo on jest owszem, dość podobny do zegarków IWC Portugieser, ale ogólnie, natomiast nie kopiuje żadnego z istniejących modeli.

Sea Gull ST-25 jest mechanizmem modułowym. Zbudowany jak kanapka więc można mu ujmować kolejnych funkcji. To nie jest żadna polonizacja. Po prostu biorą części i wybierają z nich co im pasuje.

Przeniesienie produkcji werków chińskich do Polski to największa niedorzeczność jaka słyszałem. nawet pralnia pieniędzy pod pozorem fundacji na coś takiego by nie wpadła. Tym bardziej biznes który ma na siebie zarabiać. Po prostu wytwarzanie części do mechanizmów wyłącznie dla siebie jest nieopłacalne, a za jakąkolwiek nieznaną markę z Polski nikt nie będzie płacił cen jak za Bergueta robionego w ilości kilkudziesięciu sztuk. Oczywiście można stosować różne sztuczki marketingowe znane z tak zwanych wirtualnych marek, ale to raczej nie rozwinie przemysłu precyzyjnego w Polsce nawet jeśli jakaś fundacja będzie się o to bardzo starała.

Każdy producent zegarków tanich i tych droższych - a jest ich od cholery i trochę - zaopatruje się u takich czy innych kooperantów. Mnie nie przeszkadza jeśli kooperanci są z Chin, byle kupowane od nich podzespoły były dobre.

Z drugiej strony obecnie popularyzują się drukarki 3D z wysycaniem modeli metalami oraz minifrezarki precyzyjne umożliwiające zorganizowanie produkcji większości cześć do zegarków niemal w kuchni na stole. Są wiec już technologie do indywidualizacji produkcji nisko seryjnej i przy odpowiednim rozmachu produkcyjnym z założeniem jakiegoś eksportu wykonanie sikora, który można by uznać za polski na pewno jest do zrealizowania finansowo. Tylko że przy braku tradycji zegarkowych w PL nie bardzo widzę sens takiego komplikowania sobie biznesu.

Ps. Parnis oczywiście nie jest repliką IWC tylko zrobiony w jego stylu.. Chodzi jednak o to że na takim mechanizmie można wykonać dowolną replikę, której zażyczy sobie klient i będzie równie niezawodna.

Stylistycznie ten typ mi się podoba.

A możesz mi podać miejsce gdzie takie repliki można kupić?

Jakiś link do sklepu z cennikiem bo bardzo ciekawą informację podałeś i z chęcia bym się przyjrzał takiej ofercie.

tak staromodnie:

let-me-googl-that-for-you.png

naprawdę tak trudno wpisać dwa słowa w wyszukiwarkę? "repliki", "zegarki"?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Nie wiem czy to chwyt reklamowy, ale zacytuję;

"Zegarki z tego działu cechują się perfekcyjnym wykonaniem (materiały i jakość wykonania, a bardzo często również mechanizm, są takie same jak w oryginałach) szwajcarskim mechanizmem ETA lub VALJOUX (zależnie od modelu)".

Czy to nikogo nie zastanawia ?

Po zakupie oryginalnego zegarka należałoby nosić przy sobie rachunek, a najlepiej przykleić go do czoła, każdy by wiedział ile kosztuje głupota.

Edytowane przez stary bej
Gość Gosc

(Konto usunięte)

Właśnie łatwo dlatego zachęcam żebyś sam poczytał co pod takim hasłem znajdziesz. Ja znajduję coś takiego:

. Posted in Uncategorised

Wszystkie modele znajdujące się na naszej stronie internetowej są tylko i wyłącznie przeznaczone dla kolekcjonerów bez możliwości rozpowszechniania publicznego.

Zostały wyprodukowane i wprowadzone na terytorium Polski przed lipcem 2007 roku, zgodnie z obowiązującym do tego czasu prawem.

Replika różni się od falsyfikatu nie ukrywaniem faktu bycia repliką, zachowując różnice względem oryginału wymagane prawem.

Zegarki, które przedstawiam, są doskonale odwzorowują oryginalne produkty, jednak posiadają inne, niż one mechanizmy.

Pragnę oczywiście zachęcić Państwa do kupna oryginalnych zegarków

]Replika nigdy nie zastąpi oryginalnego produktu, który można nabyć u autoryzowanego przedstawiciela marki

Jak widzisz od 2007r. nawet u nas obrór tego typu produktami jest zabroniony. Stąd moje zdziwienie i zapytanie o źródło tych replik.

Edytowane przez HQ150
  • Moderatorzy

Właśnie łatwo dlatego zachęcam żebyś sam poczytał co pod takim hasłem znajdziesz. Ja znajduję coś takiego:

. Posted in

Ukryta Zawartość

Wszystkie modele znajdujące się na naszej stronie internetowej są tylko i wyłącznie przeznaczone dla kolekcjonerów bez możliwości rozpowszechniania publicznego.

Zostały wyprodukowane i wprowadzone na terytorium Polski przed lipcem 2007 roku, zgodnie z obowiązującym do tego czasu prawem.

Replika różni się od falsyfikatu nie ukrywaniem faktu bycia repliką, zachowując różnice względem oryginału wymagane prawem.

Zegarki, które przedstawiam, są doskonale odwzorowują oryginalne produkty, jednak posiadają inne, niż one mechanizmy.

Pragnę oczywiście zachęcić Państwa do kupna oryginalnych zegarków

]Replika nigdy nie zastąpi oryginalnego produktu, który można nabyć u autoryzowanego przedstawiciela marki

Jak widzisz od 2007r. nawet u nas obrór tego typu produktami jest zabroniony. Stąd moje zdziwienie i zapytanie o źródło tych replik.

takie same cuda wklejałem stronę wcześniej ,dostępne w Egipcie , ceny 50-100 $, ale każdego trzerba wziąć w łapę i zobaczyć z bliska bo niektóre są fatalne.

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To ja wiem. Podróby kupisz na każdym szemranym bazarze albo u napotkanego cygana.

Tu się pojawiła informacja zgoła inna. Że posiadacze bardzo drogich zegarków, które z racji wartości są przechowywane w sejfach, noszą na co dzień na nadgarstkach repliki. Więc się pytam skąd je mają?

Paru kolegów tu twierdzi, że sa ogólnie dostępne, a ja nie mogę znaleźć gdzie.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

W pierwszym z dostępnych linków, i zakładka mechanizmy szwajcarskie.

Jak ktoś szuka to znajdzie.

No tu się albo mylisz albo celowo wprowadzasz w błąd. Z pierwszego dostępnego linku pochodzi cytat który w poprzednim poście zacytowałem.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

hahaha, czyli i tak źle, i tak niedobrze ?

Ale już na wstępie zarzucasz mi że się mylę, lub celowo wprowadzam w błąd - oj kłamczuszek z Ciebie '-)

Problemem jest chyba to, że nie ustaliliśmy jaka strona, jako pierwsza, widnieje na naszych przeglądarkach.

Pokazuję Ci zatem tą, według której raczej się nie mylę, i nie wprowadzam w błąd;

http://www.zegarki24h.com/szwajcarski-mechanizm/1/

i z której to strony pochodzi wcześniej wklejony przeze mnie cytat.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

No i na samym spodzie tej strony którą teraz podałeś też jest ten zapis:

Strona przedstawia moją prywatną kolekcję zegarków kolekcjonerskch. Kolekcjonowanie zegarków zostało zakończone w czerwcu 2007 roku zgodnie z wchodzącymi wtedy w życie przepisami prawnymi. Jeśli chcą Państwo kupić oryginalne produkty - zapraszamy do dilerów odpowiednich firm. Replika różni się od falsyfikatu nie ukrywaniem faktu bycia repliką, zachowuje różnice względem oryginału wymagane prawem.

No to jak to w końcu jest?

Następna sprawa to jakość tych niby replik. Popatrz na ofertę tych podrób np. Longinesa :

http://www.zegarki24h.com/producent/longines/1/

a teraz na ofertę Longinesa:

http://www.longines.com/watches/the-longines-master-collection/L2.759.4.78.3

Widzisz różnicę? Nie wiem czy wogóle uda Ci się znaleźć jakiś odpowiednik tych oryginalnych modeli.

A jakość tych niby replik woła o pomstę do nieba. Wyglądają jak tanie zegarki na bazarze od chińczyka. Bądź poważny i skończ twierdzić że ktoś kto ma w sejfie zegarki za pokaźne kwoty coś takiego założy na rękę.

Edytowane przez HQ150
Gość stary bej

(Konto usunięte)

Na każdej z tych stron taki zapis jest, ale to co zacytowałem dotyczy zegarków z mechanizmami szwajcarskimi, i ten zapis jest na samej górze strony.

Czy nie rozumiesz tego, że wystawca swojej kolekcji, musi (na samym dole) tak napisać, aby nikt się go nie czepiał ?

Co do tych ze szwajcarskimi werkami, to chyba jest różnica w cenie, w stosunku do pozostałych, i to znaczna.

Pomyśl trochę, to naprawdę nie boli.

Jak weszła ustawa o zakazie sprzedaży żarówek żarowych, to wzieli się sprzedawcy na sposób i zmienili nazwę towaru na podgrzewacze, czy jakoś tak, jeśli dobrze pamiętam.

Aby obejść problem akcyzy, ludzie sprzedają tytoń kolekcjonerski, który jest zdecydowanie tańszy, niż ten objęty akcyzą.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Czy nie rozumiesz tego, że wystawca swojej kolekcji, musi (na samym dole) tak napisać, aby nikt się go nie czepiał ?

Czyli co? To nie są jednak żadne repliki tylko chamskie podróby?

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Spróbuj znaleźć jakąś replikę, czyli identycznie wyglądający model, zegarka którą firma ma w ofercie. Mnie się nie udało.

Ja już sobie daruję dalszą polemikę z Tobą, nie jestem Twoim prywatnym kelnerem.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

W każdym z przypadków, ludzie obchodzą prawo, zgodnie z literą prawa.

Zgodnie z literą prawa czyli jak? Bo naprawdę tego nie rozumiem? Oni sprzedają te zegarki czy nie? Zgodnie z prawem czy nie?

To są repliki czy podróby?

Ja już sobie daruję dalszą polemikę z Tobą, nie jestem Twoim prywatnym kelnerem.

No tak, jak się kończą argumenty to najlepiej się obrazić.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Czyli co? To nie są jednak żadne repliki tylko chamskie podróby?

A czym się różni replika od chamskiej podróby ? - tylko nazwą.

Replika - to słowo po prostu ładniej brzmi.

Ale jeśli taka replika jest robiona na werku, który jest również wkładany do tych zegarków kosztujących krocie, to znaczy tylko jedno - ktoś kogoś rżnie na olbrzymią kasę.

Zgodnie z literą prawa czyli jak? Bo naprawdę tego nie rozumiem? Oni sprzedają te zegarki czy nie? Zgodnie z prawem czy nie?

To są repliki czy podróby?

No tak, jak się kończą argumenty to najlepiej się obrazić.

No ale czego ty ode mnie wymagasz ?

Ile masz lat, że takie pytania zadajesz ?

Obchodzenie przepisów zgodnie z litera prawa odbywa się na zasadzie zmiany nazwy i przeznaczenia towaru.

Wytłumaczyłem Ci to na przykładzie żarówki.

Towar pełnowartościowy, sprzedawany jest pod inna nazwą i dopuszczony do obrotu, a co z tym towarem dalej będzie robił klient to już nikogo nic nie obchodzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) To jest w takim razie mój, szukam obecnie jakiegoś fajnego paska.

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

A czym się różni replika od chamskiej podróby ? - tylko nazwą.

Replika - to słowo po prostu ładniej brzmi.

Towar pełnowartościowy, sprzedawany jest pod inna nazwą i dopuszczony do obrotu, a co z tym towarem dalej będzie robił klient to już nikogo nic nie obchodzi.

No jeśli dla Ciebie nie ma różnicy pomiędzy repliką a podróbą to faktycznie ciężko będzie z Tobą rozmawiać.

Ty naprawdę uważasz, że te zegarki to towar pełnowartościowy? Mało tego dopuszczony do obrotu?

Ty tak na poważnie?!

Edytowane przez HQ150

Jazz :-) jak zwykle potwierdza zasłużenie przyznany sobie tytuł arbitra elegancji :-) :-) :-)

Zegareczek pierwsza klasa. Lotniczy???

Ps. Mowa była o Fundacji Rozwoju Polskiej Myśli Technicznej G. Gerlach. Produkującej jakieś podobno czyste rasowo zegarki Polskie.

Czhyba jednak tylko dlatwego że jej prezez nazywa się Krzysztof Zegarek, a ów twór nie ma nic wspólnego z fabryką zastawy stołowej Gerlach, ani jak sadze w ogóle nic wspólnego z nazwiskiem Gerlach i spółką Gerlach SA w powiecie Opoczyńskim.

• Redaktorzy

Oczywiście, że nie ma. To jest fundacja nazwana na cześć przemysłowca Gustawa Gerlacha z XIX wieku, założyciela f-my Gerlach.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.