Skocz do zawartości
IGNORED

Jolida JD 801S - warto ?

andrea29

Rekomendowane odpowiedzi

>andrea

Jak sam nie posłuchasz to sie nie przekonasz! Zdawanie sie na czyjes opinie powinienes traktować tylko i wyłacznie pomocniczo.Na forum jest mnóstwo recenzji,gdzie wyrokuje sie o jakości sprzętu na podstawie jednego toru,według swojego gustu czy preferencji i to w kategorii ten dobry a ten zły... Liczy sie system! Teraz jest moda na Yaqina a nie tak dawno na forum był polecany Music Angel... sam o mało go nie kupiłem,bo miał być lepszy od Prima Luny. Jak go posłuchałem,a był 'po tuningu' ;) to mi przeszło.Grał moim zdaniem na poziomie Sugdena Optima,czyli ta sama kasa za nowy a do Prima Luny pod względem srodka,wokalu czy stereo to mu brakowało.Z charakteru kt88 był to dzwięk szybszy i z kopem na basie,ale to wszystko jak dla mnie na plus.Wada jak sie mozna domyślec i co wyszło z czsem,okazuje sie,ze powinny w zestawia dodawac lutownice i podręcznik elektronika amatora...

Fr@ntz,

a który z nich "zagrał"?

Ale tak, że pozostawił niezapomniane brzmieniowo audiofilskie wrażenie?

Przede wszystkim biorąc pod uwagę Twoje preferencje (z Twojego "o mnie" wynika, że słuchasz muzyki bardzo różnej, więc musiałby być dosyć uniwersalny).

Który, z Twojego subiektywnego punktu widzenia, uważasz za najlepszy?

Żyj chwilą! Przyszłość i tak jest nieznana...

• Redaktorzy

Najbardziej uniwersalny, zarówno pod względem repertuaru jak i kompatybilności (kolumny) okazał się Air Tight. Co prawda do pełni szczęścia przydał by się do niego dedykowany pre, ale z takim dźwiękiem (pomimo dość upierdliwej regulacji głośności) mógłbym żyć ;-) Oczywiście przy zakupie lampowca warto pomyśleć przynajmniej jeden krok "do przodu" - o docelowych kolumnach. Niby 4szt. EL34 bez większego marudzenia napędzały/napędzają moje Motive 1, ale inwestycja w jakieś wysokoefektywne konstrukcje wydaje się i tak nieunikniona ;-)

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

andrea29

A może coś firmy E.A.R używkę można do 1500EUR jak ten model 834 Integrated zdjęcie poniżej. Na forum są użytkownicy tej marki, więc można posłuchać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Osłonki można zdjąć więc lampy będą widoczne.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

• Redaktorzy

Baele, 26 Maj 2010, 16:14

>Grałeś bez pre? Na wprost?

Prawie ;-) Air Tight ATM-1s to końcówka wyposażona w dwa wejścia (w tym jedno na froncie) i niezależną regulację lewego i prawego kanału, więc jest to dość stresujące na początku obcowania, ale można dojść do wprawy ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

stary audiofil, 26 Maj 2010, 21:54

>FRANTZ

>ladny ten Air Tight-z checia bym go posluchal,ale gdyby ulegl demolce,to zapamietaj,ze-

>

>lUTOWNICA I CHEC SZCZERA

>ZROBI Z CIEBIE McGyvera!!

- przecież słuchałeś ;-) a co do McG prosiłbym o zaprzestanie prowokowania.

Zresztą wzmacniacz z natury rozrywkowy (Pocahontas) już u siebie miałem i nikomu nie życzę tego typu atrakcji. Konstrukcja czy to lampowa, czy tranzystorowa ma być przede wszystkim bezpieczna dla otoczenia a części, z których ją wykonano nie rozpoczną procesu biodegradacji w pierwszych tygodniach użytkowania ;-)

Jeśli kogoś swędzi lutownica są przecież KITy Audio Note'a i parę innych sprawdzonych projektów do samodzielnego polutowania. Mnie to po prostu nie bawi. Płacę i wymagam produktu skończonego a cenę uzależniam od brzmienia jakie można z danej konstrukcji uzyskać a nie kosztów wytworzenia/jednostkowych cen poszczególnych kondensatorów itp.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

można posłuchać ... i nie tylko

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

elemele dudki,ktory ear

bardziej ladniutki

oba maja piekne nozki

oraz klatki na papuzki

chociaz ze zdjecia wynika,

ze klatka u Pana Kazika

jest raczej na slowika.

pal55, 26 Maj 2010, 01:14

On od paru lat nie żyje...

Poznałem go lepiej... z relacji osób którzy weszli z nim w drobne interesy.

Po tym co usłyszałem, stwierdziłem, że nie chcę mieć z nim więcej ŻADNEGO kontaktu.

Czyli nawet jeśli by żył, nic bym u niego nie zamówił...

Umiał konstruować dobre, mocne wzmaki lampowe. Jak sam mówił: estradowe.

Niech odpoczywa w pokoju.

Fr@ntz, 26 Maj 2010, 13:29

Tak naprawdę odłożyłem nieco więcej kasy niż chcę na lampkę wydać.

Jednak pozostanę przy swoim zdaniu.

To, że ktoś (czy tam firmy - nie ważne) życzy/-ą sobie kupę kasy za 30kg złomu - jego/ich prawo.

Tu jest Polska i nasze realia... A nie zachód. Dobrego wzmaka, zrobionego na życzenie można kupić od 2,5-3,0 kzł /P-P/. (He, chińska cena ;)

Za dużo płacić nie zamierzam, bo choć mam się za audiofila to trzeźwego. (Takie spojrzenie łatwiej przychodzi z wiekiem.)

Poza tym, tak jak napisałem: uważam, że wzmaki lampowe to duża loteria. Przed zakupem jak i w trakcie eksploatacji. (Sam miałeś jedno takie dzieło znanego polskiego konstruktora to wiesz co to znaczy.)

Możliwe, że jak jakiś b. mi się spodoba wydam nieco więcej niż zamierzam. No ale cóż by to mogło być ? Topowy "ANtek" jest dobry ale tyko jako nieosiągalny wzór odniesienia ;) Kopii AN p. A.Sz. pewnie mi nie sprzeda /nie rozmawiałem z nim o tym/(e, znowu byłby nowy wydatek: wysokoefektywne kolumny - nie chcę).

Choć w przypadku lamp, stara szkoła: kilkunastowatowa lampka + wysokoef. kolumny = często świetne brzmienie i "nie trzeba lepiej". (Przynajmniej na "jakiś" czas ;)

Myślę, że to byłoby jakieś wyjście. Tylko kolejny system w domu ? I gdzie to trzymać ? W garażu ?

Wiem że kompromisu nie uniknę. Ale będzie to mój wybór.

Ziemia.

Nie samym AUDIO żyję, jakieś tam mam (całkiem niezłe), niczego na siłę (czy ponad siły) nie muszę robić, kupować czy w ogóle się zabijać.

(Taka tam moja własna filozofia, a że nie na rękę sprzedającym to co z tego ?)

Mój interes kupić coś dobrego za rozsądne pieniądze, co by mnie rajcowało.

Znaczek na tym nieważny (kupujesz drogi, markowy sprzęt i tak potem potężnie tracisz w razie odsprzedaży. IMHO podejście bez sensu. Tj. to pierwsze przepłacanie za "emocje". To już wolę swoje podejście.

Zadosćuczynienie za dobrą robote się należy, a jakże ale wedle realiów... Tyle. Takie mam podejście.

(Fajnie kiedyś o tych sprawach napisał w swojej ulotce AUDIOGRADE. /Trzymam ją wciąż jako pamiątkę - memo ;)/)

* * *

* * *

Na dziś myślę o 3 opcjach, w tym 1. (trochę ryzyko) z Ukrainy...

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pozdro.

g69, 26 Maj 2010, 15:15

No pewnie,że tak :) Osobisty odsłuch w swoim systemie to ideał.

Kiedyś byłem bardziej "waleczny" w dązeniu do celu, dziś jestem tylko wygodny...

Cokolwiek kupię i tak może to z czasem trafić w ręce jakiegoś tematycznego oblatańca z dużą wiedzą i praktyką.

Ja się z tym liczę od razu na wstępie liczę.

Co ciekawe, Aboxowate mam od wielu lat i nie czuję potrzeby zmian. Są niegrzebane. Podobnie jak z AQ CV-4, choć znalazłyby się "lepsze" kable. Tylko O ILE LEPSZE, a jak bardzo droższe ? ;))

I uważam, że co tańsze, wcale dźwiękowo nie musi być gorsze od klocków za naście kzł.

(Nie mówię tu o taniźnie.)

Niczego nikomu nie chcę wmawiać, Naiwny nie jestem. Sprzęt powinien mieć przyzwoite elementy wewnątrz ale nie skrajnie drogie !

Jak ktoś ma tyle kasy i kręci go jej wydawanie na drogie zabawki - nic mi do tego. (Chętnie posłucham krzywym uchem czy tę kase aby słychać i "czy jest różnica" usprawiedliwiajaca różnicę w cenie... ;) Ofc. moim subiektywnym zdaniem.

• Redaktorzy

Andrea - za troch ponad 2kzł można kupić nowy model i84

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - od polskiego dystrybutora.

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Wracam do tematu po powrocie z Francji.

Dużo będzie zależało od dostępności sprzętu do odsłuchu.

Chce kupić za za większą, niż 4 cyfrowa kwota. Coś dobrego i sensownego...

* * *

Największe szanse ma firma z Ukrainy (o ile będe miał jakiś ich klocek do odsłuchu).

O umiejętności oraz solidność i jakość wykonania jestem raczej spokojny.

Zobaczymy.

z przyjemnoscia bede obserwowal temat, rowniez chce sprobowac lampy,

na mojej krotkiej liscie sa :yakin100b, jolida 502b, manley stingray , oraz wspomniany wyzej I-84 czy cos takiego,

nie potrzebuje opini typu:"jak mozna porownac chinola do ...", bo nie oto chodzi, kilka osob juz to przede mna zrobilo,wiec lepiej bedzie wskazac ,co jest za a co przeciw danemu wzmakowi, zarowno odnosnie samego dzwieku, ale rowniez obslugi, takze prosze o pomoc w tej kwesti, i sorry za ot

ps. wbrew pozorom za woda te ceny nie roznia sie tak bardzo(wszystkie wzmaki moge kupic do 1100 dol-ten najdrozszy oczywiscie uzywany to wiadomo manley),

pozdrawiam

rs

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.