Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Vandersteen

Rekomendowane odpowiedzi

Na początku stycznia na targach CES 2015 R. Vandersteen zapowiedział ulepszoną wersję swoich topowych kolumn Model Seven - Model Seven MKII. Ciekawe jak brzmią:)

post-4452-0-57638300-1422006351_thumb.jpg

A tak swoją drogą, to jakiego najwyższego modelu mieliście okazje posłuchać?

Witam Panowie,

od jakiegos czasu mecze sie z ustawieniem moich jedynek... problem polega na tym ze scena jest przesunieta delikatnie na jedna strone. Moje pytanie czy ktos posiada przetlumaczona instrukcje obslugi Vanderteenow ?? wiem tylko tyle ze dzieli sie pokój na prostokonty. z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc :)

Wrzucam rysunek pogladowy pokoju :)

:)

post-24674-0-40207300-1422176734_thumb.jpg

Mam wzmacniacz LAR IA 120H (hybryda)ale brak możliwości odsłuchu kolumn u siebie. Zastanawiam się nad 1Ci lub 2 Ce mk2. Pokój 25 m2 5x5m, możliwość odsunięcia kolumn od tylnej ściany 50-60cm. Co byście polecili.

U mnie w 26 metrach jedynki nawet pod mocnymi piecami grały nieco za lekko. Scena owszem, zawsze super.

Dwójki mają o wiele lepszą kontrole basu i moc uderzenia. Stereofonia i scena pełniejsza i z wiekszym realizmem względem jedynek.

Do 20 metrów tylko jedynki.

Witam Panowie,

od jakiegos czasu mecze sie z ustawieniem moich jedynek... problem polega na tym ze scena jest przesunieta delikatnie na jedna strone. Moje pytanie czy ktos posiada przetlumaczona instrukcje obslugi Vanderteenow ?? wiem tylko tyle ze dzieli sie pokój na prostokonty. z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc :)

Wrzucam rysunek pogladowy pokoju :)

:)

Nie jest to aż tak skomplikowane jak może się to wydawać:) Masz pokój w kwadracie a więc wyliczone wartości będą te same dla długości jak i szerokości pokoju. W instrukcji Vandersteenów długość i szerokość podane są w stopach, które następnie zamieniamy na cale, po czym cale zamieniamy na centymetry, aby było nam łatwiej - chyba, że ktoś na co dzień posługuje się calami, wówczas możemy pozostać przy calach.

Aby uniknąć tego całego przeliczania stóp na cale a potem cale na centymetry, od razu będziemy posługiwać się centymetrami. A więc w twoim przypadku siatka, która przedstawiona jest w instrukcji Vandersteenów wygląda następująco:

520 dzielone na 3 = 173cm

520 dzielone na 5 = 104cm

520 dzielone na 7 = 74cm

520 dzielone na 9 = 57cm itd.

W ten sposób masz wyznaczone punkty zgodnie z instrukcją, w których powinny / mogą znaleźć się kolumny - podkreślmy, że w tych punktach ma znaleźć się centrum kolumny. Nie przednia ścianka, nie tylna, tylko środek kolumny. Punkty te wyznaczamy, mierzymy, od tzw. tylnej ściany czyli ściany za kolumnami względem miejsca odsłuchu oraz bocznych ścian.

Patrząc na Twój szkic pokoju i trzymając się mniej więcej tego ustawienia, co masz teraz, to lewa kolumna ze szkicu mogłaby się znaleźć 74cm od lewej ściany, natomiast prawa 173 od prawej ściany. Nie wiem w jakiej odległości stoją teraz kolumny od tylnej ściany, ale załóżmy, że zgodnie z wyliczeniami mogłyby stać w odległości 104cm.

Myślę, że teraz życie stało się prostsze:)

Mam pokój 27m2 i 1Ci robi świetną scenę muzyczną. Wydaje mi się że seria 2 będzie za mocna na taki pokój.

Nie będzie za mocna. U mnie dwójki grają w 25m2 i jest ok. Oczywiście jeśli pokój będzie mega zagracony to może być im trochę ciasno:)

Edytowane przez tomek93

jaka jest odległość min. dla dwójek od tylnej ściany?

Nie wiem czy istnieje coś takiego jak minimalna odległość, ale według mnie im bardziej możemy odsunąć od ściany tym lepiej dla całości brzmienia. W wielu testach wspomina się, że kolumny zagrały najlepiej będąc odstawione od tylnej ściany około 130-150cm. Ale oczywiście nie jest to żaden dogmat i to optymalne ustawienie każdy musi znaleźć sam. Patrząc na instrukcję to możemy kolumny ustawić nawet w odległości 40cm od tylnej ściany a nawet i mniej - jeśli będzie to miało pozytywny wpływ na końcowe brzmienie. Ja mam kolumny odstawione od ściany 104cm.

Na pewno odsunięcie ma wpływ na głębokość sceny.

Edytowane przez tomek93

To jeszcze pozostaje ostatnia kwestia, czy mija integra uciągnie dwójki (80W w klasie AB). Czytałem, że przynajmniej jeden członek klubu ma IA30 do jedynki, więc jest szansa że dwójka dobrze zagra z IA120H (nadzieja matką...).

Mam wzmacniacz LAR IA 120H (hybryda)ale brak możliwości odsłuchu kolumn u siebie. Zastanawiam się nad 1Ci lub 2 Ce mk2. Pokój 25 m2 5x5m, możliwość odsunięcia kolumn od tylnej ściany 50-60cm. Co byście polecili.

U mnie 2CESig2 grają właśnie w 25 metrach. Odległość od ściany ok. 50 cm. Jest dobrze, ale nie znaczy to, że nie mogłoby być lepiej :) Testowałem ostatnio dyfuzory ustawione bezpośrednio za kolumnami i poprawa była znacząca. Co do wzmacniacza: Twój amp ma 2x80 przy 8 Ohmach w dual mono - przez długi czas grałem na wzmaku, który miał 2x70 w dual mono i spokojnie dawał radę.

To odsuniecie na 50cm to od przedniej, czy tylnej ściany kolumny? Zastanawiam się nad kupnem Vanerstenn 1ci do Baltlaba Epoca 2, ale kolumny mogę odsunąć max 30cm od tylnej ściany kolumn, 55cm od przedniej:)

To jeszcze pozostaje ostatnia kwestia, czy mija integra uciągnie dwójki (80W w klasie AB). Czytałem, że przynajmniej jeden członek klubu ma IA30 do jedynki, więc jest szansa że dwójka dobrze zagra z IA120H (nadzieja matką...).

Vandersteeny bardzo dobrze zgrywają się z wzmacniaczami pana Czyżewskiego. Z 1Ci nie będzie problemu, nie wiem natomiast jak LAR poradzi sobie z 2Ce, bowiem te są bardziej wymagające niż jedynki.

Zastanawiam się nad kupnem Vanerstenn 1ci do Baltlaba Epoca 2, ale kolumny mogę odsunąć max 30cm od tylnej ściany kolumn, 55cm od przedniej:)

Możesz odsunąć na taką odległość, możesz odsunąć nawet na 10cm, ale ucierpi na tym scena, lokalizacja źródeł itp.

Nie wiem jakie wy macie pokoje, ale kierując się tum co piszecie to muszą być zdominowane przez audio:) odsunięcię kolumn na 50cm, czy 100cm powoduj to że pomieszczenie przestaje spełniać swoje funkcje mieszkalne, no chyba, że wystawiacie kolumny do osdłuchu.

Do 2Ce to dobrze mieć te 100wat w klasie AB, ale porządne 70 wat powinno je ruszyć do grania. Z

mojego doświedczenia im więcej wat tym lepiej. nawet jak słuchamy na 0.5% możliwości mocowych końcówki.

Do 2Ce to dobrze mieć te 100wat w klasie AB, ale porządne 70 wat powinno je ruszyć do grania. Z

mojego doświedczenia im więcej wat tym lepiej. nawet jak słuchamy na 0.5% możliwości mocowych końcówki.

Z tym dobrze to jest zawsze do czasu:) Też miałem wydajny, stuwatowy, wzmacniacz i mówiłem, myślałem, że jest dobrze. Dobrze było do czasu, kiedy podłączyłem 2Ce do mocnej końcówki:) Nie pozostało nic innego jak sprzedać wzmacniacz i kupić końcówkę mocy.

Amperów nigdy za dużo ;)

Choć gdy na wskaznikach wychyłowych wskazówka dobija w impulsie u mnie do 50% czyli ociera się o 100wat to zaczynają mrugać diody ostrzegawcze na frontach kolumn ;)

Sprawdzę LAR 120H ale jakby nie uciągnął to co polecacie do 8000zł?

Jeśli używki wchodzą w grę, to na alle jest kilka fajnych propozycji. Jednak sprawdź najpierw tego LAR-a, bo to fajne połączenie.

Jak kupowałem koumny mówiłeś coś innego, że 2CE zagrają nawet z 5W lampą :)

Z 2.5W lampą :)

Trudno wymagać skali dzwięku w porównaniu do 250W końcówki ale poziomy głośności w 26 metrach, średnica, góra i przestrzeń było bajka :) nawet bas się pojawiał ;)

To nie jest prawda, że tylko coś z pazurem. Ja gram na "jedynkach" z 15-watową lampą i jest wybitnie. Może słaby tranzystor by sobie gorzej radził.

Grałem też z 7 watowym Naimem na 1c. Było super :)

Warto zauważyć w tych rozważaniach, że jedynki i dwójki różnią się efektywnością oraz impedancją. Jedynki - ze swoją efektywnością 90dB - znacznie łatwiej wysterować 15W lampą aniżeli dwójki (86dB). Na przykład taki Cary CAD 300-SEI, co by nie mówić super wzmacniacz, okazał sie za słaby na dwójki. Świetny wzmacniacz, ale nie do tych kolumn.

Dziękuję wszystkim za odpowiedź na moje pytania. Może właściciele 2Ce pochwalą się czym te bestie napędzają.

Jeszcze jedno, zastanawiam się czy nie lepiej w 25 m2 sprawdzą się jedynki z moją hybrydą (przywiązałem się do LAR'a) niż 2Ce.

Bestie to za dużo powiedziane. Dwójki nigdzie nie są brutalne, to bardzo kulturalne głośniki

Jedynki pod dużym mocnym piecem też przekazują jego dynamikę, to naturalne.

Tam skąd pochodzą Vandersteeny, podstawowa moc pieca to 2x200W i to robi robotę, gdy do napełnienia czystym dźwiękiem mamy 50 metrowy salon.

Co ciekawe producent zaleca do nich moc końcówki w przedziale 40~160Wat.

Nie sądze by chodziło o klasę A ;)

Najciekawsze efekty uzyskałem z tym piecem

1291357106.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.