Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Vandersteen

Rekomendowane odpowiedzi

19 (wcześniej 11) i jest dobrze (pod pewnymi względami lepiej niż z V) :) choć uważam, że V1Ci zagościłyby u mnie na dłużej, gdybym zadbał bardziej o akustykę pokoju (pomiary plus RH jako lekarstwo na mody osiowe). W przyszłości chciałbym spróbować aktywnych atc....

Panowie prośba o radę

Przeczytałem cały wątek z dużym zainteresowaniem.

Mam poważny dylemat. Czy decydować się na zakup 1Ci czy też wybrać model wyższej klasy 2Ce Signature II?

Pomieszczenie do odsłuchu (na razie) nie będzie za duże ok. 18-19m.

Czy wyższy model zagra jedynie lepiej gdy zapewnimy mu większą przestrzeń i bardzo dobrą elektronikę?

Czy przy sprzęcie średniej klasy i niedużym pomieszczeniu zawsze przewagę będą miały 1ci nad 2ce?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedzi.

P.S. Czy odległość od tyłu kolumny do ściany pomieszczenia ok 35 cm będzie Waszym zdaniem miała negatywny wpływ na odsłuch jednego lub drugiego modelu?

Pozdrawiam

Napisz coś więcej o pokoju (ustawieniu i miejscu odsłuchu) oraz elektronice. Dwójki będą nieco bardziej wymagające wobec elektroniki zarówno w sensie obciążenia dla wzmacniacza (ogólnie cztery głośniki na kanał z czego 2 to basowce o średnicy 20 i 25 cm z dociążeniem, ponadto nienajwyższa impedancja przy raczej dość niskiej skuteczności) oraz wymagań względem lepszej jakości źródła- są bardziej detaliczne od 1ci. 35 cm trochę mało chyba, że lubisz, gdy basu jest więcej. Co się tyczy samej powierzchni pokoju to dla 1ci bardzo dobra, ale dla 2cesigii to raczej takie minimum do uzyskania dobrego brzmienia. Vandersteeny (każde) odwdzięczą się z nawiązką po zapewnieniu im lepszej elektroniki, choć czym droższe, tym ta granica wdzięczności przesunie się bardziej :) (o ile się nie mylę to napisałem gdzieś wcześniej jak podpinałem najpierw 2cesig, a później również 1ci do dzielonki mcintosha?).

ps. pisząc o dwójkach masz na myśli najnowszą wersję?

pzdr.

Dziękuję za odpowiedź.

Pokój, niestety niezbyt akustyczny. Z przodu możliwość ustawienia kolumn w odległości do ok 2,5 m. Pozycja odsłuchowa do 5 m od kolumn. Wzmacniacz Arcam po 130 W na kanał (8 Ohm). Odtwarzacz Oppo 105.

Mam dylemat czy najnowsza dwójka 2 ce signature II w takich warunkach nie będzie gorsza od 1ci.

Trudno się nie zgodzić z tym, co napisał MrPhilGood. Prócz lepszej jakości góry, mamy jeszcze bardziej nasyconą średnicę i więcej powietrza w brzmieniu. U mnie 2Ce grają w 25m i uważam, że to takie minimum, ale oczywiście mogę się mylić:) Co do odległości od głównej ściany - według mnie 35 centymetrów to zdecydowanie za mało. Owszem basu może być więcej, ale gorszej jakości. W moim pomieszczeniu najlepsze rezultaty osiągnąłem z odsunięciem na jakieś 1.60m.

Dziękuję za cenne komentarze.

Mój dylemat wyboru między 1ci a 2ce zwiększony jest obawą czy zmiana moich obecnych kolumn (B&W 603 S3) przyniesie wyraźną poprawę jakościową.

Przeczytałem sporo entuzjastycznych opinii na temat 1ci. Nie mam pewności czy te stosunkowo niewielkie kolumny (dwudrożne) znacząco poprawią mój odsłuch w porównaniu z B&W 603 S3 (dwuipółdrożne).

Dlatego też moje zainteresowanie 2ce – które są z tej najwyższej półki ale niestety są wymagające.

Szukam wyraźnego skoku jakościowego.

P.S. Może są jeszcze jakieś inne kolumny z kategorii A -High End , które są mniej wymagające od 2ce i są w podobnej cenie??

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Dziękuję za cenne komentarze.

Mój dylemat wyboru między 1ci a 2ce zwiększony jest obawą czy zmiana moich obecnych kolumn (B&W 603 S3) przyniesie wyraźną poprawę jakościową.

Przeczytałem sporo entuzjastycznych opinii na temat 1ci. Nie mam pewności czy te stosunkowo niewielkie kolumny (dwudrożne) znacząco poprawią mój odsłuch w porównaniu z B&W 603 S3 (dwuipółdrożne).

Dlatego też moje zainteresowanie 2ce – które są z tej najwyższej półki ale niestety są wymagające.

Szukam wyraźnego skoku jakościowego.

P.S. Może są jeszcze jakieś inne kolumny z kategorii A -High End , które są mniej wymagające od 2ce i są w podobnej cenie??

Napiszę Ci tak bo SzuB jest bardzo dyplomatyczny,różnica między tym co masz a 1CI będzie tak wyraźna na korzyść Vandersteena,że doznasz wstrząsu i czym prędzej obecny paździerz wyniesiesz szybko do piwnicy. Specjalnie piszę w ten sposób,to nic osobistego,żebyś Barcie przestał się bać i wziął V na odsłuch,na model 2ce masz za mały metraż co już Ci sugerowano. Ty natomiast nie podawaj się sugestiom,że to entry level tej marki,bo pokazują one plecy wielu konkurentom wyceniającym swoje wyroby w klasie signature.

@jamówię

OK. Skoro zacne B&W 603 S3 nazywasz paździerzem w porównaniu do 1ci - to sporo znaczy.

W najbliższym tygodniu umówię się na jakiś odsłuch.

Zabiorę ze sobą głównie dynamiczne, rockowe płyty.

Podobno jedyną "słabością" 1ci jest "nieco wycofany, spokojny charakter" w przypadku odtwarzania dynamicznych rockowych kawałów.

Czy potwierdzacie tę tezę?

@jamówię

OK. Skoro zacne B&W 603 S3 nazywasz paździerzem w porównaniu do 1ci - to sporo znaczy.

Podobno jedyną "słabością" 1ci jest "nieco wycofany, spokojny charakter" w przypadku odtwarzania dynamicznych rockowych kawałów.

Ja nie potwierdzam. Ale najlepiej sprawdź sam.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

@jamówię

Drogi Kolego pisałem Ci,że to nic osobistego,natomiast zacne to są Matrixy,bezwzględnie najlepsza seria B&W. Vandersteeny są po prostu myzykalne,średnica nie jazgocze i to może u osób przyzwyczajonych do krzyczącej średnicy wywoływać takie skojarzenia. Musisz ich posłuchać sam,tu tylko póki co tracisz czas:)

@jamówię

Jeśli masz taką możliwość to po prostu posłuchaj ich u siebie. Zapewniam, że wszystkie wątpliwości zostaną rozwiane:)

Witam Panowie ja wtrącę trochę z innej beczki... Posiadam MODEL 1 i jak wiadomo glosniczki maja swoje lata , postanowilem wiec zobaczyć jak wygląda okablowanie tych kolumienek.Tymbardziej ze znalazlem u siebie odcinki kabla Tara labs Prime 500 i DNM RESON.okazalo sie okablownie bylo aluminiowe !! No chyba ze to miedz posrebrzana chociaz lalo prawdopodobne. Tare dalem na bas a Dnm-a do wysokotonowki, no i doznalem szoku jaka duża poprawe wniosla ta wymiana, pojawilo sie jeszcze wiecej powietrza , zróżnicowania i jak dźwięk zyskal na szybkości :D oj kusi teraz wymiana elemento zwrotnicy...

W moim modelu wewnętrzne okablowanie to miedź 6N - według informacji producenta. Nie wiem czy jesteś pierwszym właścicielem, ale jeśli nie, to być może ktoś już wymieniał w tych kolumnach okablowanie, które ciężko teraz zidentyfikować. Swoją drogą, nie sądzę, aby poczciwy Richard zdecydował się na aluminium:)

sprawdzilem kabelki i sie okazalo ze Rambo mial racje , sa miedziane i najprawdopodobniej ocynowane... Przepraszam ze moglem pomyslec ze Richard zastosowal alu ale kolumny dosc leciwe i jakos taka mysl wbila sie w glowe :)) co nie zmienia faktu ze zmiana okablowania daje rade, najwiekszy wplyw idzie uslyszec na wysokich , jednak solid core na gorze spisuje sie swietnie. kolumny na pewno nie byly modyfikowane bo wszystkie luty sa orginalne. nie mowiac o zszywkach do materialu.

Jaki kabel dałeś kolego na "górę"

Pytam, bo od paru dni, po dość dłuższej przerwie wróciłem do tematu kablo-logi i mam burze w głowie :)

Wychodzi na to że takie kable cynowane, to jest straszny ale to straszny śmietnik :/

Ocynowane po to, żeby się miedź nie utleniała i żeby się lepiej lutowało.

Jest nawet o tym archiwalny i krótki wątek: http://www.audiostereo.pl/cynowanie-kabli_1290.html

A może posrebrzane?

czy posrzebrzanie nie wiem jutro moze zrobie jakis test z lutownica :) Rambo na gore poszedl DNM Reson a na dol Tara Labs Prime 500, od glosnikow do wzmaka leci Stereovox HDLS wiec pozadny kabel. z glosnikowymi dlugo kombinowalem i maja ogromny wplyw , przynajmniej moj wzmak jest wrazliwy w tej kwestii :D

Ocynowane po to, żeby się miedź nie utleniała i żeby się lepiej lutowało

Ja to rozumiem, od strony technicznej, ale od strony dźwiękowej się to fatalnie przekłada...

Po samej powierzchni takiego multicore wędrują najwyższe częstotliwości, które cyna/cynk degraduje..

z drugiej strony zamiast tego mógłby być zielony tlenek miedzi, i tu, nie wiem właśnie co gorsze sonicznie !

DNM reson tak samo wycina najwyższą górę jak leci...

Wszystkie próby jakie robiłem z Solid corami u mnie tak akurat wykazały.

DNM wycina też najniższy dół..

Od paru dni przerzuciłem sporo kabli, od 19zł za metr po 7500zł za komplet, i głowa pęka, niestety ale wnioski są takie że to nie głowa powinna pękać, tylko porftel a tak nie jest ;)

Edytowane przez rambo54

Ciekawe, bo ja najlepsze doświadczenia mam właśnie z głośnikowymi solid core. Niczego nie wycinają. A Vandersteeny 1Ci brzmią wybitnie.

Ale pewnie wiele zależy od wzmacniacza i reszty.

Vandersteeny są o tyle świetne, że ich jakby z góry zaprogramowane brzmienie, skąd innąd bardzo dobre, jest w sumie nie tak łatwo zepsuć.

Potrafią grać w zasadzie z czymkolwiek.

Nawet z dwu watową lampą, czy 7 watowym tranzystorem, poza makrodynamiką miałem pełne pasmo, przestrzeń i co najciekawsze, dość niski i dynamiczny bas.

Mój dobry kolega przesiada się na model 3A signature w związku z tym będą na sprzedaż 2Ce signature 2, dwu letnie.

Są nie do odróżnienia od nowych wyciągnietych z kartonu.

Wrzucam info w klubie, może zostaną w rodzinie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.