Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa odmiana nigeryjskiego oszustwa

jozwa maryn

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Znajoma osoba otrzymała taki oto email, wysłany najprawdopodobniej przez oszusta-półgłówka:

"Dear Friend

I am Jozef Kuczynski a solicitor at law. I was the personal Attorney to Late Piotr Nurowski, 64 years of age, made a fixed deposit (Certificate of Deposit) of fund valued at USD$12,500,000.00 (Twelve Million, Five Hundred Thousand United States Dollars) with a Finance Company here in Europe and unfortunately lost his life a plane crash , Ref:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

He left no clear beneficiary as Next of Kin except some vital documents related to the deposit still in my possession. Recently, the financial company contacted me asking for the next of kin to the funds or funds may be declared to the government as unclaimed.

Upon a clear and legitimate agreement with you, I seek your consent to present you as the next of kin, so that my late client's funds will not be confiscated by the Financial Authority.

You will be entitled to 40% of the total fund, 50% for me while 10% is to be marked out for any expenses that will be incurred during the clearance process of transfer of the fund to your bank account. Be informed that there is no risk involved as all necessary legal documents that will be used to back you up as the legal beneficiary and next of kin of my late client will be procured.

Kindly, get in touch with me by my e-mail ([email protected]) or telephone (+31 64 541 5206) to enable us discuss further.

You should also send your telephone number so I can call you when necessary. Do not forget that a transaction of this magnitude requires utmost confidentiality and sincerity.

I look forward to your urgent response.

Thank you

Jozef Kuczynski

Tel: +31 64 541 5206

Email: [email protected]"

Debilizm oszustwa nie budzi wątpliwości, wisienką na torcie jest fakt, że "prawnik" który drogą ogromnych wysiłków stwierdził, ze adresat jest spadkobiercą jego klienta, nie zna jego nazwiska (Dear Friend :-))! A to dlatego, że konto email, na który wysłano tę żenującą korespondencję, nazwiska nie zawiera. Swoją drogą ktoś, kto szuka jelenia tak dennego, żeby złapał sie na podobnie prymitywny haczyk, niesłusznie chyba zakłada, że jego potencjalna ofiara zna angielski. Pan "Kuczyński" powinien był zainwestować w tłumacza i skomponować swój poemat po polsku...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/64033-nowa-odmiana-nigeryjskiego-oszustwa/

Ja tam już się przestałem dziwić takim sprawom. Zwłaszcza po tym jak setki tysięcy ludzi dało się w latach 90. nabierać na oferty typu: wygrałeś 100 tys, ale musisz zamówić nasze towary za tysiaka.

Albo te wróżki. Zakop w nocy WSZYSTKIE swoje pieniądze obok studni, i idź nad rzekę wrzucić do wody kosmyk włosów. Zanim wrócisz, pozbędziesz się choroby.

Jozwa Mandaryn

Wez nie troluj tylko zadzwon do tego PANA KUCZYNSKIEGO i powiedz jak bylo.

Gdybys nic nie napisal,to powinienes sie podrapac po jajach-bylby wiekszy pozytek.

>jozwa maryn

>Debilizm oszustwa nie budzi wątpliwości, wisienką na torcie jest fakt, że "prawnik" który drogą

>ogromnych wysiłków stwierdził, ze adresat jest spadkobiercą jego klienta, nie zna jego nazwiska

>(Dear Friend :-))!

Ja zrozumiałem, że zmarły Piotr Nurowski nie zostawił spadkobierców,

autor maila proponuje, że Dear friend zostanie takim spadkobiercą, bo inaczej fiskus zgarnie kasę.

Gdzie tu haczyk? Pewnie będzie chciał, żeby najpierw jemu coś przysłać :-)

• Redaktorzy

Tak, pierwotnie nie zadałem sobie trudu, żeby to starannie przeczytać. Może gdyby to była oferta do mnie... A tak 5 melonów przeszło mi koło nosa :-)

jOZWA

Zamknij watek i nie troluj juz-prosze.Upal i duchota przeszkadza,albo gagacek CIE zauroczyl,to

szukaj kogos do zdjecia uroku-takze nie pisz o tych melonach,bardzo prosze.

Dostaję takie maile bardzo często na firmową skrzynkę, nic nowego. Raz od czasu zmieniają treść, albo tylko dane. Ciekawe, czy to faktycznie jest opłacalne dla takiego oszusta.

• Redaktorzy

Ja po raz pierwszy widzę taki list od "Polaka", zwykle były to wiadomości, że jesteś niby jedyną nadzieją wdowy po nigeryjskim generale. Ciekawe czy to oznacza, że interes przeniósł się nad Wisłę, czy też po prostu uznano Polaków za tak dobrych "klientów", że zainwestowano w tekst nieco bardziej zlokalizowany. Człowiek zaraz w paranoją popadnie. Dzisiaj przyszła do mnie mailem propozycja zrecenzowania publikacji. Na wszelki wypadek przeczytałem email starannie trzy razy...

"Dear friend,

Pragniemy Ci przekazać do recenzji topowy system Jadis wart 800,000 zł, który po zrecenzowaniu przejdzie na Twoją własność. Warunkiem otrzymania sprzętu jest wniesienie opłaty manipulacyjnej i zadatku..."

• Redaktorzy

To już byłaby bardzo ściśle ukierunkowana oferta. Raczej już tak: "Wygrał pan najnowszy topowy telewizor renomowanej japońskiej firmy Prick, kosztujący 10 tysięcy złotych. Aby stać się szczęśliwym posiadaczem, musi pan tylko wypełnić kupon oraz wpłacić na podane konto sumę 10 000 złotych, która stanowi koszty manipulacyjne. Dzień po zaksięgowaniu wpłaty telewizor firmy Prick Japan zostanie przesłany na pański adres. Jeszcze raz gratulujemy i oczekujemy na wpłatę w ciągu najbliższych 3 godzin."

• Redaktorzy

To już byłaby bardzo ściśle ukierunkowana oferta. Raczej już tak: "Wygrał pan najnowszy topowy telewizor renomowanej japońskiej firmy Prick, kosztujący 10 tysięcy złotych. Aby stać się szczęśliwym posiadaczem, musi pan tylko wypełnić kupon oraz wpłacić na podane konto sumę 5 000 złotych, która stanowi koszty manipulacyjne. Dzień po zaksięgowaniu wpłaty telewizor firmy Prick Japan zostanie przesłany na pański adres. Jeszcze raz gratulujemy i oczekujemy na wpłatę w ciągu najbliższych 3 godzin."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.