Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC uzywany w cenie okolo 1000 zl ?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

Zapomniałeś o filtrze cyfrowym.

Nie nie zapomniałem, tylko coraz więcej obecnie produkowanych DACów ma zintegrowany filtr cyfrowy. Ale istotnie, kiedyś filtr cyfrowy był równie ważny co sam DAC.

Taki na przykład Audio Note DAC2 jest oparty na archaicznym SPDIF-receiverze Yamahy, starym filtrze cyfrowym Burr-Browna DF1700 i starych DACach Burr-Browna PCM63. Mimo archaicznej konstrukcji brzmi pysznie, nawet z dzisiejszego punktu widzenia.

Pytanie jak by grał z nowoczesną sekcją cyfrową. Osobiście idę o zakład, że lepiej. Te DACi mają bardzo dobry stopień wyjściowy, który raz maskuje pewne niedoskonałości w precyzji i rozdzielczości, a dwa dodaje pewnego 'uroku'. Dźwięk jest niezbyt rozdzielczy i niezbyt precyzyjny, ale właśnie bardzo 'fajny' - ciepły, płynny, analogowy. Nota Bene AN już dawno zrezygnował z input receiverów Yamahy - właśnie dlatego że były kulawe (najogólniej rzecz ujmując).

To efekt zalewania rynku przez wyroby pochodzące z Chin, gdzie koszt robocizny jest znikomym składnikiem ceny końcowej. Z postępem w dziedzinie kości cyfrowych ma to niewiele wspólnego.

I tak i nie. Te dwie sprawy występują równolegle. Z jednej strony masz rację - mamy tanią robociznę z Chin, która kiedyś nie była dostępna/praktykowana, ale z drugiej strony masz też DUŻO prostsze rozwiązania układowe dzięki nowoczesnym kościom. Rozbierz sobie kiedyś w chwili wolnej V-DACa i Thetę Basic i zobacz ile maja części. W V-DAC masz ich 1/10 tego co w Thecie. Gdyby V-DAC musiał być tak skomplikowany jak Theta, to nawet robiony w Chinach nie kosztowałby 1000zł. Tylko najmarniej 5x więcej.

V-DAC może pogoniłby Thetę Chroma, Cobalt, Progeny, ale już z Basic 3a i wyższymi miałby problem. Ze starym Audio Note DAC2 oraz z Meridianem 566 też by poległ.

Posiadałem kiedyś następujące DACi Thety:

Cobalt 307, Prime II, Prime IIa, Basic II, Basic III, Basic IIIa, Gen V se, Gen V balanced, Gen Va balanced. Nieskromnie powiem, że nie ma chyba na tym forum osoby, która by miała większe doświadczenie z DACami Thety niż ja :-) I właśnie bazując na tym doświadczeniu, podejrzewam, że V-DAC właśnie jest lepszy.

Twierdzę zatem, że jak się wie jak, i poświęci trochę czasu i wysiłku na eksperymenty, to i z "g.ówn.a" można ukręcić coś, co gra na bardzo dobrym poziomie, a współczesne kości cyfrowe niekoniecznie są lepsze od tych z dawnych lat (szczególnie dotyczy to DACów i filtrów cyfrowych). 

Generalnie masz rację - jak się stanie na głowie to się wykręci. Dorobisz porządne zasilanie, lampowy stopień wyjściowy itd. Tyle że wtedy wracamy do punktu wyjścia, czyli kosztów takiej operacji. A te będą wielokrotnie wyższe niż w przypadku V-DACa (mówię tu o przemysłowych kosztach wytworzenia jednego i drugiego urządzenia, czyli BOM + robocizna).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Właśnie dlatego pytałem czy ktoś w W-wie nie ma jakiejś Thety do porównań - bo jestem pewien, że te dzisiejsze DACi grają na poziomie przetworników za 10 czy 20kzł sprzed 10 i więcej lat, jak nie lepiej. I V-DAC by bez problemu taka Thetę pogonił.

Mam w W-wie Thetę Va. Jeżeli nawet bez słuchania jesteś pewien, że "V-DAC by bez problemu taka Thetę pogonił", to umawiać się oczywiście nie ma sensu, ale jeśli dopuszczasz cień wątpliwości, to możemy urządzić porównanie ;)

Zapomniałeś o filtrze cyfrowym.

"You forgot Poland!" ;-P

Tylko że Ty masz starego DAC3 ze złotego okresu CA, a Soundchaser ma dużo młodszego, na 2xTDA1305. To są dwa diametralnie różne urządzenia, ten Twój jest lepszy.

O kurczę!

Chętnie porównałbym. :)

Tylko że Ty masz starego DAC3 ze złotego okresu CA, a Soundchaser ma dużo młodszego, na 2xTDA1305. To są dwa diametralnie różne urządzenia, ten Twój jest lepszy.

No tak jeśli to DACe TDA1305 czyli bitstream to są to dwa zupełnie różne urządzenia technicznie i dźwiękowo, pomimo identycznej nazwy.

„Pomnij, że sąd laika, gdy mówi o dziele

O dziele mówi mało; o laiku – wiele!”

— Henryk Elzenberg

No tak jeśli to DACe TDA1305 czyli bitstream to są to dwa zupełnie różne urządzenia technicznie i dźwiękowo, pomimo identycznej nazwy.

Moje urządzenie zostało kupione na Allegro.

Poniżej link do tej aukcji z opisem sprzedawcy.

Poproszę fachowców o opinie tego opisu pod względem rzetelności.

Prawdę mówiąc kupiłem trochę w ciemno, ale nie zawiodłem się.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pisałem o Basic II/III. Z Gen V może być ciężko - to bardzo dobry DAC, zdecydowanie najbardziej udany z całej linii Thety (jako jedyny miał dyskretny stopień wyjściowy). I kosztował u nas chyba kiedyś 40.000zł, LOL.

Ale porównać oczywiście możemy - jak masz któregoś dnia czas po 20.00, to zapraszam do siebie na nocne słuchanie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

O kurczę!

Chętnie porównałbym. :)

Zawsze można umówić się na test, a tak wygląda ten mój "stary dziad".

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

— Henryk Elzenberg

Zawsze można umówić się na test, a tak wygląda ten mój "stary dziad".

A co tam robią trzydziestoletnie kondensatory elektrolityczne Roedersteina? One są starsze niż ten DAC!

Schodzą lepiej jak kajzerki od pani Krysi u mnie w piekarni:

Ukryta Zawartość

Jak już tak pozamiatał tutaj te wszystkie Thety i Jadis'y to chciałem wziąć na próbę...ale cholera nie zdążyłem kliknąć na kup teraz;-))

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

Schodzą lepiej jak kajzerki od pani Krysi u mnie w piekarni:

Ukryta Zawartość

Jak już tak pozamiatał tutaj te wszystkie Thety i Jadis'y to chciałem wziąć na próbę...ale cholera nie zdążyłem kliknąć na kup teraz;-))

A było się ze mną umówić na wypożyczenie. Teraz to już za późno bo V-DAC jest przebudowany.

Ukryta Zawartość

Już przebudowany czy dopiero przebudowywany ?

No to czekamy :-)

A co tam robią trzydziestoletnie kondensatory elektrolityczne Roedersteina? One są starsze niż ten DAC!

MAC one są dopasowane do epoki z której ów DAC pochodzi :)

Generalnie nie są aż takie złe jak wynika z ich metryki "urodzenia".

— Henryk Elzenberg

Tak się robi kolejny tani forumowy biznes po prostu. Najpierw akcja promocyjna V DACa - z naciskiem na porównanie z innymi popularnymi tanimi DAC, teraz informacja o przebudowie, a za tydzień dziesiątki zamówień i żniwa. Po prostu wiedziałem, ze będzie taki schemat!

Czy ktoś to kuźwa jeszcze widzi? Oczywiście wszystko w białych rękawiczkach, nic wprost - więc oficjalnie przyczepić się nie można. Co za żenada!

Tak się robi kolejny tani forumowy biznes po prostu. Najpierw akcja promocyjna V DACa - z naciskiem na porównanie z innymi popularnymi tanimi DAC, teraz informacja o przebudowie, a za tydzień dziesiątki zamówień i żniwa. Po prostu wiedziałem, ze będzie taki schemat!

Czy ktoś to kuźwa jeszcze widzi? Oczywiście wszystko w białych rękawiczkach, nic wprost - więc oficjalnie przyczepić się nie można. Co za żenada!

E tam przesadzasz ;)) Czepiasz się rekomendacji I Audiofila RP i tuningu I Megakonstruktora RP, bo tak już trzeba mówić o MG, tym bardziej ze Darkul się odsunął w cień...albo już nawet za kratami siedzi...kto to wie....

E tam przesadzasz ;)) Czepiasz się rekomendacji I Audiofila RP i tuningu I Megakonstruktora RP, bo tak już trzeba mówić o MG, tym bardziej ze Darkul się odsunął w cień...albo już nawet za kratami siedzi...kto to wie....

jakie to zaprzeszłe. Darkul itd... wszystko odeszło w niepamięć i czarną otchłań starego audiostereo. Teraz młodzi przyszli. Cała masa nowych nicków, nietuningowanych sprzętów... nowy etap golenia frajerów.

Z ciekawosci zaptam, jezeli mowisz o goleniu frajerow to uwazasz ze ten tuning jest nic nie wart, a V dac nie tak dobry jak go maluja?

no i o co chodzi z ta przeszloscia?

a moze za duzo chce wiedziec?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

A czy McG komukolwiek swoją modyfikację wciska ? Bo widzę zaczyna się jazda jak z jego lampizacjami. Robi to wyśmienicie od strony warsztatowej, nie bierze za to fortuny, a jak komuś pasuje i chce mieć dobry dźwięk za pasztetowe pieniądze to w czym sprawa ?

Na zachodnich forach wątki o modyfikacjach V-DACa i samym V-DAC jakoś mogą funkcjonować w normalnej atmosferze. Na samym head-fi wątków z V-DACiem w tytule jest ponad 50, a główny wątek o modyfikacjach ma tych stron chyba z 60. I pewnie to też jest forumowy spisek.

PS. A ty Zyzio się tak nie ciesz, bo oprócz Elberotha który napisał gdzie V-DACa kupić, McG i barmanekma którzy go zmodyfikowali, to ty wkleiłeś największą porcję entuzjastycznych recenzji V-DACa - następną osobę w kolejce przebiłeś w stosunku 1-10 ;-)

Elb, jest znacząca różnica między zagranicznymi formami a naszym.

I zgoda, nikt tu nic nie wciska na siłę, tu się stosuje MANIPULACJĘ! Najpierw stawia się go w opozycji do innych, najpopularniejszych w tej klasie i agresywnie broni się jego "legendy". Atakuje się każdego kto ma zdanie przeciwne - patrz początek wątku - niestety część agresywnych wycieczek osobistych została wycięta - pluję sobie w brodę, bo sam to zgłosiłem do moderacji - każdy sam mógłby ocenić kulturę naczelnego megakonstruktora. Ludzie nakupowali, to teraz pojawiają się "doskonałe" mody. Chyba takich praktyk za zagranicznych forach nie uświadczysz.

I aby było jasne to sam jestem użytkownikiem MF i nic przeciwko tym VDACom nie mam.

Nie zgadzam się. Ludzie sami dopytywali się McG 'jak się ma V-DAC to ...'. Więc pisał co słyszał. Gdyby usłyszał coś innego niż ludzie na zagranicznych forach, mógłbym się z tobą zgodzić. Ale usłyszał to samo. Praktycznie wszyscy, jak internet długi i szeroki, wypowiadają się o V-DACu w samych superlatywach - szczególnie w stosunku do ceny. Gdzie jest więc ten spisek ?

Miał napisać wbrew sobie, że V-DAC jest do kitu, inaczej niż cały świat, wtedy byłby dla loży szyderców as.pl wiarygodny ?

McG kupił, posłuchał, spodobał mu się. Biorąc pod uwagę ile lampizacji w życiu zrobił, było tylko kwestią czasu, kiedy postara się zlampizować i V-DACa. I ja bardzo chętnie zobaczę jak to wyszło i poczytam jego spostrzeżenia dotyczące brzmienia V-DACa na sterydach. I jestem przekonany, że z przyjemnością zrobi tak również wielu innych.

A jak się komuś nie podoba - przymusu czytania nie ma. Jest wiele wątków na as.pl w których można dać upust swoim złym emocjom - np wątki o kablach i inne regularne połajanki.

Nie zgadzam się. Ludzie sami dopytywali się McG 'jak się ma V-DAC to ...'. Więc pisał co słyszał. Gdyby usłyszał coś innego niż ludzie na zagranicznych forach, mógłbym się z tobą zgodzić. Ale usłyszał to samo. Praktycznie wszyscy, jak internet długi i szeroki, wypowiadają się o V-DACu w samych superlatywach - szczególnie w stosunku do ceny. Gdzie jest więc ten spisek ?

Miał napisać wbrew sobie, że V-DAC jest do kitu, inaczej niż cały świat, wtedy byłby dla loży szyderców as.pl wiarygodny ?

McG kupił, posłuchał, spodobał mu się. Biorąc pod uwagę ile lampizacji w życiu zrobił, było tylko kwestią czasu, kiedy postara się zlampizować i V-DACa. I ja bardzo chętnie zobaczę jak to wyszło i poczytam jego spostrzeżenia dotyczące brzmienia V-DACa na sterydach. I jestem przekonany, że z przyjemnością zrobi tak również wielu innych.

A jak się komuś nie podoba - przymusu czytania nie ma. Jest wiele wątków na as.pl w których można dać upust swoim złym emocjom - np wątki o kablach i inne regularne połajanki.

kwestia optyki. Jak mnie bezpardonowo i chamsko zaatakował to wiedziałem od razu, że będzie to jego nowy produkt. Trafiłem.

Powtarzam raz jeszcze - nie odnoszę się do jakości samego urządzenia i wiem, ze jest dobre.

kwestia optyki. Jak mnie bezpardonowo i chamsko zaatakował to wiedziałem od razu, że będzie to jego nowy produkt. Trafiłem.

Powtarzam raz jeszcze - nie odnoszę się do jakości samego urządzenia i wiem, ze jest dobre.

Łżesz. To nie ja ciebie zaatakowałem, tylko ty mnie. A to dlatego że śmiałem jaśnie panu seba78 zwrócić uwagę że wypowiada się tonem nie cierpiącym sprzeciwu na temat urządzenia którego nie słuchał. No i po tym pan seba78 przypuścił zajadły atak na mnie. Jak widać z powyższych wpisów tamto zacietrzewienie nie przeszło mu do dziś, choć minęło już kilka miesięcy. W dodatku posuwa się do podłych oszczerstw i pospolitych łgarstw żeby tylko mnie oczernić.

>podłych oszczerstw i pospolitych łgarstw żeby tylko mnie oczernić.

gadka stara jak to forum i kazdy nowy musi przezyc to sam :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

McGyver, Seba78 - litości. Jest PW od tego.

Uwierzcie mi - zarówno zaczepka (Seba78), jak i styl odpowiedzi odpowiedzi (NcG), ani jednemu, ani drugiemu, chwały nie przynosi !

Potraktujcie to jako opinię osoby patrzącej na wasze 'starcie' z boku.

Ja tylko nazywam rzeczy po imieniu. Nie ja wywołałem to - jak to nazywasz - starcie.

Informacja dla tropicieli teorii spiskowych - przerobiłem jednego V-DACa i tylko jednego. Więcej nie będzie. Zdjęć też nie będzie, podziękujcie za to panu seba78.

Ja tylko nazywam rzeczy po imieniu. Nie ja wywołałem to - jak to nazywasz - starcie.

Informacja dla tropicieli teorii spiskowych - przerobiłem jednego V-DACa i tylko jednego. Więcej nie będzie. Zdjęć też nie będzie, podziękujcie za to panu seba78.

Pozwij mnie skoro Cię oczerniam i mówię nieprawdę. A twojego focha mam gdzieś:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.