Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC uzywany w cenie okolo 1000 zl ?

antymalkontent

Rekomendowane odpowiedzi

McGyver,

Jeszcze kilka pytan ale poza tematem, za co przepraszam kolegow.

Czy robiles interkonekty audio RCA to RCA ? Chodzi mi o interkonekty ze srebra. Mialyby to byc skrecane 2 pary i pozniej 2 pary skrecone w przecina strone. I druga mozliwosc przeplatane (braided).

51st8, 26 Lip 2010, 23:59

>McGyver, 26 Lip 2010, 23:36

>

>Jaki bylby koszt przerobienia Denon'a DCD655?

>I nastepne pytanie, dlaczego denon jest taki dobry w przerabianiu i mialby byc lepszy niz 740c?

>czy to ze wzgl na tanie podzespoly?

DCD655 daje znakomiteb rezultaty przeróbki dlatego że ma na pokładzie dwa znakomite i wcale nie tanie konwertery Burr-Browna PCM1702 z wyjściem typu prądowego, co oznacza że kość konwertera nie ma zaszytego w strukturze opampa.

51st8, 27 Lip 2010, 00:10

>McGyver,

>Jeszcze kilka pytan ale poza tematem, za co przepraszam kolegow.

>

>Czy robiles interkonekty audio RCA to RCA ? Chodzi mi o interkonekty ze srebra. Mialyby to byc

>skrecane 2 pary i pozniej 2 pary skrecone w przecina strone. I druga mozliwosc przeplatane

>(braided).

Nie zajmuję się interkonektami ani innymi kablami, nie da się zajmować wszystkim.

DCD655 to tylko przykład pierwszy z brzegu, bo akurat kilka takich mam w tej chwili w domu. Tymczasem cedeków dających bardzo dobre rezultaty przeróbki jest mnóstwo, jak chcesz listę to wyślij do mnie maila.

Czy mozna prosić Kolegę (którego nicka nie pamiętam), który zamieścił na forum obszerną opinię o Maverick Audio DAC, a wpis ten został "zjedzony" przez przypadek, o ponowny wpis?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17176-100000065 1280419640_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Tak, tak - ja też bym poprosił. Szczególnie z akcentem na analityczność, szczegółowość i odtwarzanie górnych rejestrów. Dodatkowo - jak się sprawuje bufor lampowy zabudowany w tym DAC-u?

Chyba mnie poszukujecie ;) Wcielo faktycznie poprzednie moje wpisy o D1.

Wiec po kolei i tym razem bez poezji:

"+"

- D1 " z pudelka" gra OK. Chinska (orginalna) lampa wymaga sporo pracy zeby sie dotrzec. Z setem NAD C315BEE + C515BEE + Mission M33i zmienione na Paradigm Monitor 7v5 podniosl dzwiek co najmniej o polke wyzej. Ozywil zdecydowanie to CD pozwalajac mu bez wstydu konkurowac z C545 lub innymi z tego przedzialu cenowego. Dynamika, poprawnosc tonalna i inne aspekty dzwieku na wysokim poziomie - pamietajac caly czas o pulapie cenowym w jakim sie obracamy :)

- latwo modyfikowalny dzwiek - zabawa OPAMPami i lampa daje wyraznie slyszalne zmiany (obecnie zestaw jak w "O mnie")

- porzadna budowa

- serwis faktyczny, a nie na papierze mimo odleglosci (warunek - komunikatywny angielski w pismie)

- wiecej niz mocny i dobrze brzmiacy wzmak sluchawkowy (patrz zmiana OPAMPow jesli szukasz czegos innego w dzwieku)

- bogactwo wejsc - USB, Analog, Optic, COAX

- wyjscie z buforem lampowym i solid

- D1 jest rozpracowane w kazda mozliwa strone na headfi.org - macie tutorial ze zmiana bebechow (OPAMPy, lampy, zmiany kondow, czego chcecie) i bardzo obszerny topic w ktorym mozna sie dowiedziec z czym, jak i dlaczego gra - ogolnie jest tam ceniona jednostka.

"-"

- jesli zdecydujecie sie na uzywke mozecie spotkac sie z poczatkiem produkcji, ktory: potrafi stracic napisy na faceplate i ma tak potezne wzmocnienie, ze "brumi" z wysokowydajnymi sluchawkami. Szum jednak kompletnie nie przeszkadza - jest slyszlany TYLKO kiedy nic nie gra. Najcichszy poziom odtwarzania go eliminuje

- lampa robi TYLKO za bufor na wyjscie, NIE JEST wpieta w sluchawkowca

To tak na szybko, jak ktos cos jeszcze, to sluze.

Primodium. Medium. Finis.

ok,po sprzedaży beresa(nie było mu dżwiękowo po drodze z yaqinem)biore następnego dac-a do mojego Squeezeboxa Touch i zobaczymy co z tego wyniknie,jeśli bedzie żle to allegro i znów pare stów w plecy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bierz, bierz Kolego. Jak nie będzie OK to możesz spróbować zwrócić (na allegro człowiek, który go wystawiał odpisywał mi, że nie ma problemu i można w razie czego zwrócić). A dzięki Tobie może dowiemy się czegoś konkretnego. W szczególności ja - użytkownik Yaqina :-)

DAC PCM58 2.0 parallel output NOS + Headphone AMP KIT PANDA AMP.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślałem też o takim zestawie.

post-23223-100000029 1280436532_thumb.jpg

post-23223-100000030 1280436532_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Demasked75 - nie wiem, skad mam wiedziec na czym i czego sluchasz :)

Zreszta ogolnie daleki jestem od entuzjazmu lapidarnego onanisty, latania z wywieszonym jezorem i wzrokiem blednym wyrazajacym haslo "Kupujcie D1!".

Podsumuje to swoimi subiektywnymi odczuciami:

D1 zakupilem do NADa i Missionow, ot tak, troche w ciemno (posilkowalem sie jedynie lektura headfi.org) z nadzieja ze bedzie OK. Okazalo sie ze jest nie tylko OK, ze jest na tyle satysfakcjonujaco jak gdybym wstawil do systemu CD mocna polke albo i dwie wyzej.

Potem zmienilem sprzet na obecny i co tu ukrywac - tu juz DAC odstawal. Jednak pokombinowalem z OPAMPami, z lampa i z puszki, ktora byla na sprzedaz, zrobilo sie cos, czego wnikliwie ostatnio slucham. Na tyle wnikliwie, ze niektore plyty lepiej wg. mnie brzmia przez D1 niz bezposrednio z CD-S2000. Oczywiscie jest ich malo, oczywiscie to sa moje subiektywne odczucia, niemniej jednak kosztem kilkudziesieciu $$ sprawilem sobie powtornie niesamowita przyjemnosc z obcowania z tym urzadzeniem, a na dodatek mam wszystko czego potrzebuje (DAC do PC, lampe dla klimatu, ktory czasem chce uslyszec, wzmak sluchawkowy, ktory wg. mnie jest bardzo dobry).

Summa summarum: rewelacyjnie wydane ~250 $ - funkcjonalnie, uniwersalnie, milo dla ucha, oka i kieszeni :)

Demasked - wydatek jaki jest kazdy widzi... Watki na headfi.org opisuja ten sprzet tak obszernie, ze nie wiem jaki esej musialbym tu strzelic, zeby wszystko w nim zawrzec.

Na koniec - uwazam, ze jak sie nie wpasuje w sys/nie podpasuje brzmieniowo, to opchniesz bez strat :)

Planuje mały upgrade sprzętu i jestem ciekawy jak się ma wzmacniacz słuchawkowy w Mavericku do wzmacniacza Holdegrona - prawdopodobnie podepnę pod ten sprzęt HD650? Ciekawy jestem również o ile lepszy jest ten DAC od mojego obecnego źródła (X-Fi Music)?

PS. Ile może wynieść całkowity koszt importu wersji za 199$ do Polski?

D1 vs. Holdegron - nie mam zielonego pojecia, w zyciu nie slyszalem Holdegrona.

D1 vs. X-fi - uzywam karty z chipem X-Fi (Auzentech Prelude) i uwazam, ze jest D1 jest lepszy, tymbardziej od orginalnych aplikacji X-Fi @ Creative.

Dla mnie wart jest swojej ceny ze wzgledow, ktore opisuje powyzej.

Czy dla Ciebie - nie wiem, tymbardziej, ze kompletnie nie znam krajowego rynku audio i jego realiow.

Yamnick, 29 Lip 2010, 22:07

Dziękuję, Koledze za ponowny wpis :)

Szukam jakiegoś wielofunkcyjnego DAC'a do 1000zł. Rozważam właśnie Mavericka D1, Matrixa mini-i i ewentualnie HLLY DMK-IV DAC. Na Head-fi przeczytałem większość opinni o nich i dalej jestem w kropce. Wygląda na to, że są to produkty dość porównywalne, różniące się dźwiękowo minimalnie, co nie oznacza, że nie nieistotnie. Za Marickiem na pewno przemawia zawatość bufora lampowego.

Ciekawe kiedy pojawi się w sprzedaży Matrix Cube DAC?

Cooger, 30 Lip 2010, 10:15

Około 25-26% musisz doliczyć, chyba że puszczą wolno na granicy, co niewykluczune

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Violet, 30 Lip 2010, 08:33

>Yamnick, 29 Lip 2010, 22:07

>

>Dziękuję, Koledze za ponowny wpis :)

>

>Szukam jakiegoś wielofunkcyjnego DAC'a do 1000zł. Rozważam właśnie Mavericka D1, Matrixa mini-i i

>ewentualnie HLLY DMK-IV DAC. Na Head-fi przeczytałem większość opinni o nich i dalej jestem w

>kropce. Wygląda na to, że są to produkty dość porównywalne, różniące się dźwiękowo minimalnie, co

>nie oznacza, że nie nieistotnie. Za Marickiem na pewno przemawia zawatość bufora lampowego.

>

>Ciekawe kiedy pojawi się w sprzedaży Matrix Cube DAC?

Matrix Mini-i jak i Hilly DMK-IV dac sa urzadzeniami "mniejszego formatu" ale fakt, rownie chwalonymi. Widzialem (hedafi.org), ze ludzie Matrixem naprawde powazne sluchawki napedzaja, wiec tu moze byc jego przewaga nad D1, HILLY zas ma chwalony DAC.

Takze standardowo - osiolkowi w zloby dano :) Mimo tego, zem ciekaw tych DACow (Matrixa szczegolnie) zostane narazie przy D1, poki nie uslysze tego:

Ukryta Zawartość

A jak juz uslysze, to mam dziwne wrazenie, ze bedzie zmiana ;)

Ukryta Zawartość

Ciekawa recenzja Matrix mini-i w Affordable Audio:

Ukryta Zawartość

Strona 29

Ukryta Zawartość

Może trochę off-top ale jestem poczatkujacym i może ktoś mi podpowie. Na e-bay jest do kupienia DAC Magic Maverick Audio. Z tym, że podają koszty dostawy tylko do kilku krajów Europy (20 dolców). Ale Polski oczywiście tam nie ma... (po co nam ta Unia...?) Jak tutaj postapić i jak zapłacić, żeby się nie okazało, że za dużo bądź za mało....a potem wyjaśniać, dopłacać i kombinować....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.