Skocz do zawartości
IGNORED

Jak zgrywać ? Jaki napęd dvd/blue ray do ripowania cd?

wist

Rekomendowane odpowiedzi

Bawię się w zgrywanie plików pod Logitech Squeezbox. Mam dwa pytania: jaki program uważacie z najlepszy: wydaje mi się, ze u mnie najlepiej działa dbpoweramp.

Drugie pytanie (ważniejsze) : czy jest różnica jaki napęd jest używany. Czy np. lepiej używać czytnika do blue ray, bo jest dokładnieszy. Mam zamiar zrobić dedykowany mini serwer pod muzykę i nie wiem jaki czytnik wstawić. Może znacie jakieś linki gdzie można o tym poczytać. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Każdy w miarę nowy napęd z aktualnymi sterownikami powinien być dobry. Do zgrywania CD nie trzeba Blu-Ray'a, bo tylko podnosi niepotrzebnie koszty. DBPR jest najlepszy, warto jeszcze trochę popracować nad ustawieniami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

EAC mam za darmo, ale on nie wgrywa okładek - można je jakoś dołożyć. Na słuch wydaje mi się (ale to równie dobrze zludzenie), że db zgrał mi jednak fajniej niż EAC, ale muszę na spokojnie posłuchac. Na pewno zgranie przez windows media player było troche gorsze, ale to tez było słychać przy szybkim przełączaniu.

EAC zgrywa dość długo, a przy dbpower to idzie naprawdę szybko. Nie wiem dlaczego - oba ustawiłem na najwyższą jakość.

Pan Nadredaktor Wojciech Pacuła przy okazji testu Blacknote DSS 30 Tube (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) napisał, że:

"Wciąż na wyjaśnienie czekają takie sprawy, jak różnice w dźwięku między różnymi typami twardych dysków (u mnie najlepiej grały urządzenia Seagate), różnice w dźwięku miedzy różnymi pendrive’ami (naprawdę!), a także wpływ napędu w komputerze użytego do ripowania na dźwięk."

Dlatego ja bym po prostu do niego napisał pytanie, który napęd zgrywa dla niego najlepiej. Z pewnością jego sugestia pozwoli na jeszcze lepsze zgrywanie płyt CD.

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Kiedy "byliśmy żołnierzami i byliśmy młodzi" ;) do ripowania płyt CD używało się nagrywarek CDR-RW albo CD-ROMów renomowanych firm - PLEXTOR i TEAC. Debeściakiem był Plextor, był też drogi. Do dziś za to mam dwie nagrywarki TEAC, jedną x16 (w pudelku) i jedną x24 (w kompie). Obie chodzą. Do zgrywania używam standardowo EAC. Modne wtedy było nagrywanie CD-Audio na płyty CDR, obecnie wystarczają FLACki. Niedobitkiem tamtych czasów jest napęd CD-RW Plextor Premium 2. Trudny do kupienia, bardzo drogi i ... własciwie nie wiadomo czy taki dobry jak to się o nim pisze.

Teraz wszystko jest na opak - napędy TEAC i Plextor do DVD to LiteOny.... Nośniki Verbatim nie mają już pięknego niebieskiego koloru... skończył się okres pionierski. Mamy komerchę.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

"skończył się okres pionierski. Mamy komerchę"

Ale z drugiej strony piękne mamy czasy. Przy mojej pierwszej wypalarce (bodajże HP x2) podczas nagrywania płyty wychodziłem z pokoju. Bo o błąd było łatwo i płyta lądowała w śmietniku.

A dzisiaj możesz wypalać sobie płytkę, równocześnie oglądając film, kompresując coś w tle i wysyłając gigabajty danych na drugi koniec świata.

Nawet napęd użyty do odczytu płyty nie ma znaczenia. Musi być tylko sprawny i płyta nie zajeżdżona. I wtedy za każdym zgraniem, obojętnie jaki komp i napęd, otrzymamy obrazy identyczne do ostatniej próbki (a tych próbek jak wiadomo są miliony).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

wist, 12 Cze 2010, 00:15

>BuBos, a nie nauczyli w szkole dyskutować bez obrażania ?

Z rcohem nie ma czegoś takiego jak dyskusja.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

wist,

zarówno dBpoweramp jak EAC zgrają identycznie dobrze, czyli bezbłędnie. Trzeba tylko dobrze ustawić opcje. EAC prowadzi przez konfigurację krok po kroku dokładnie tłumacząc do czego służy dane ustawienie. Warto spokojnie przejść tę drogę, zrobisz to raz i masz spokój na zawsze.

Napęd nie ma znaczenia o ile nie jest rozklekotany. Mechanizmy kontroli zgrywania danych są bardzo dobre, a programy potrafią zgrać całą plytę bez ani jednego błędu. Zachęcam do korzystania z bazy danych sum kontrolnych AccurateRip. Oba wspomniane programy mają możliwość automatycznego łączenia się z bazą AccurateRip i sprawdzenia zgodności sum kontrolnych Twojego zrzutu i czyjegoś innego, a czasem nawet wielu innych. W ten sposób całkowicie eliminuje się mozliwość wystąpienia błędu nawet na jednym bicie. Po zgraniu dostajesz komunikat, że nie było błędów i śpisz spokojnie - masz idealny zrzut.

Jeśli chcesz to sam sprawdzić, zgraj obraz tej samej płyty do WAV za pomocą obu programów i dokonaj komparacji (porównania) bitowego przy pomocy EAC-a, który ma taką funkcję. Przekonasz się, że obrazy będą zgodne.

Powodzenia.

"Jeśli chcesz to sam sprawdzić, zgraj obraz tej samej płyty do WAV za pomocą obu programów i dokonaj komparacji (porównania) bitowego przy pomocy EAC-a, który ma taką funkcję. Przekonasz się, że obrazy będą zgodne."

A jeśli prawidłowo ustawisz offsety napędów, to nawet sumy kontrolne crc (które jak wiadomo bardzo trudno "podrobić") wszystkich zgrywek dla wszystkich napędów i za każdym razem będą identyczne.

rochu, 12 Cze 2010, 18:44

>Warte uwagi:

>

Ukryta Zawartość

Gość, który to pisał, żyje w świecie kaset magnetofonowych. Żadnych argumentów a tym bardziej testów to ja nie zauważyłem, tylko puste pieprzenie fanatyka, których tu na forum nie braknie.

Ukryta Zawartość

Otwarłem ten pdf, już na pierwszej stronie mamy nieśmiertelny argument "z żony":

“My wife came running in from the kitchen irate because she thought that I

spent another $20,000 upgrading the system.

Ten tekst jest humorystyczny, a rochu wziął go na serio ;)

Rochu, specjalnie dla Ciebie szybki i rzeczowy test. Procedura wygląda następująco:

- zgranie oryginalnej płyty do formatu .wav + .cue z uwzględnieniem przesunięcia odczytu napędu

- nagranie tego obrazu na płytkę CD-RW Verbatima, z uwzględnieniem przesunięcia zapisu

- zgranie kopii z płyty CD-RW do formatu .wav + .cue z uwzględnieniem przesunięcia odczytu napędu

Folder "oryginal" zawiera obraz oryginalnej płyty, a "kopia" obraz z CD-RW.

Wyniki pokazuje zrzut ekranu z binarnego porównania dzięki Total Commander (Pliki -> Porównaj wg zawartości):

Ukryta Zawartość

Zrzut z binarnego porównania dzięki EAC (Tools -> Compare WAVs):

Ukryta Zawartość

Właściwości obu plików:

Ukryta Zawartość

Moje pytanie, skoro każda płyta jest inna i nagranie na inną powoduje zmianę dźwięku, to dlaczego porównanie binarne obu obrazów pokazuje, że są zgodne co do bita?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

prezentujesz numerologiczno-księgowe podejście do tematu, godne Edwarda.

Zapytam, na czym i w jakiej konfiguracji odsłuchałeś te dwie płyty i jaki był efekt takiego porównania?

To mnie jedynie interesuje.

rochu, 12 Cze 2010, 21:11

>prezentujesz numerologiczno-księgowe podejście do tematu, godne Edwarda.

>Zapytam, na czym i w jakiej konfiguracji odsłuchałeś te dwie płyty i jaki był efekt takiego

>porównania?

>To mnie jedynie interesuje.

Pokazuję tylko namacalny dowód na to, że płyty CD grają identycznie, jeśli się uwzględni przesunięcie. Potrafisz to obalić?

Gość rochu

(Konto usunięte)

BuBos18,

Słucham muzyki, nie liczb.

Używam do tego uszu a nie oczu aby przyglądać się cyferkom.

Nie zrozumiałeś mnie jak widzę.

Powtórzę zatem raz jeszcze.

Czy jest słyszalna różnica miedzy tymi płytkami czy też nie ma różnicy?

Pytanie dodatkowe - jaki sprzęt audio użyłeś do porównania?

rochu, 12 Cze 2010, 21:46

>BuBos18,

>Słucham muzyki, nie liczb.

>Używam do tego uszu a nie oczu aby przyglądać się cyferkom.

Otóż to. Do Ciebie żadne argumenty, dowody nie dotrą. Mówiąc po chamsku, masz zakuty łeb ;)

>Nie zrozumiałeś mnie jak widzę.

Dobrze zrozumiałem.

>Powtórzę zatem raz jeszcze.

>Czy jest słyszalna różnica miedzy tymi płytkami czy też nie ma różnicy?

Czy dowody na to, że obie płyty są IDENTYCZNE nie docierają?

>Pytanie dodatkowe - jaki sprzęt audio użyłeś do porównania?

Porównanie słuchowe w tym wypadku nie ma najmniejszego sensu, gdyż obie płyty są binarnie identyczne.

rochu, 12 Cze 2010, 22:02

>OK, przekaz zrozumiałem

>Nie mam powodu dalej z tobą dyskutować.

>Miłego oglądania cyferek na ekranie.

------------

Nic nie zrozumiałeś!

Problem polega na tym, że jesteś chłopie zacofany/niedouczony. Mam wrażenie, że nie masz podstawowego pojęcia o cyfrze, matematyce i fizyce.

Domagasz się przeprowadzania dalszych eksperymentów i porównań (cholera wie czego z czym), pomimo ewidentnego dowodu matematycznego - owe porównanie binarne.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

rochu, 12 Cze 2010, 23:16

>I tak ma wyglądać według was dyskusja?

>Do widzenia.

Przechodzisz samego siebie, nie ma co :D

Problem w tej dyskusji jest na innym poziomie.

Nie ważne na co się zgra, czy to będzie CD-RW, czy CD-R, czy nawet złote CD, wszystko to będzie identyczne pod względem zawartych informacji. Nie ma żadnego lepsze - gorsze. Każdy napęd z poprawnie ustawionym offsetem zgra to identycznie, jak nie to albo płyta jest poryswana/inaczej zniszczona, albo napęd zeputy, tylko tak, 1 lub 0.

Inną kwestią jest, że stacjonarne odtwarzacze CD to badziewna technologia sprzed 30 lat. Brak poważnej korekcji błędów, nie odczytywanie kodów błędu C1/C2, większość ma nawet tak biedny laser, że nie czytają CD-RW. Nie zmienia to faktu, że przez te 30 lat tylu inżynierów spędziło dużo czasu na poprawieniu jakości dźwięku, że dobre odtwarzacze CD grają dobrze, cena jest zależna od rynku.

Nie zmienia to faktu, że już za kilka lat będą nawet dla DIY dostępne tanie układy działające jako asynchroniczne odbiorniki audio z USB, kupi się tani komputerek z kilku terabajtowym dyskiem, wyjdzie na porządny DAC z pominięciem równie kiepskiego standardu SPDIF i nie będzie pola dla odtwarzaczy CD poza ludźmi po prostu przyzwyczajonymi do CD.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.