Skocz do zawartości
IGNORED

Śmierć forum na hfm.pl

ecamel

Rekomendowane odpowiedzi

Forum na hfm.pl umiera, co do tego chyba nie ma wątpliwości. Jest tu wiele osób, które kiedyś tam bywały i pisały. Macie może jakąś swoją teorię, jak doszło do powolnej agonii takiego fajnego miejsca w sieci?

https://www.audiostereo.pl/topic/64062-%C5%9Bmier%C4%87-forum-na-hfmpl/

areczek, 12 Cze 2010, 17:49

>No bo tu się coś dzieje,a tam spokój.

No tak, ale to raczej objaw a nie przyczyna, prawda?

modrzew47, 12 Cze 2010, 18:42

>Jak ORMO u nas będzie dalej tak działać,to tutaj może być podobnie...może niech wezmą na

>wstrzymanie?Relanium powiedzmy.

Moderacja jest raczej potrzebna na każdym forum. Najczęściej jest to też grupa ochotników. Co do relanium, trafiłem kiedyś na jakieś forum (wybaczcie, już nie pomnę co to konkretnie było), gdzie moderatorzy byli na luzie... Nie podobało mi się ;]

electro, 12 Cze 2010, 21:04

>no to wiesz lepiej czy chcesz sie dowiedziec dlaczego tamto forum zdechlo?

Miałem okazję obserwować proces na bieżąco. Wydaje mi się, że wiem co i jak się skończyło. Zwyczajnie ciekaw jestem jak to wyglądało z innego punktu widzenia.

rochu, 12 Cze 2010, 23:12

>myślę, że możesz teraz poobserwować ten sam proces na tym forum

Szkoda by było, i mam cichą nadzieję, że nie tylko ja tak myślę.

modrzew47, 12 Cze 2010, 23:14

>ecamel

>Moderacja może tak,tak jak jest potrzebna policja...ORMO już nie koniecznie,jeśli łapiesz różnice.

Tak, łapię. Komendant policji też powinien.

Pamiętam zażartą argumentacje Piopio(bez argumentów)za potrzebą utworzenia ORMO...nie było określonych zasad działania,kto i jak zostanie wybrany,kto będzie decydował i namaszczał ORMO-wców i teraz to się mści.

Ktoś fajnie napisał, że zostało tam "gadu-gadu hifi i muzyka"... w dwóch wątkach ludzie gadają o dupie maryni. Czemu padło? Część ludzi została zbanowana, część się zniechęciła tym, że tamtych zbanowano, część znudziła... ot i cała tajemnica. Nawet Atopos zagląda coraz rzadziej ;)

No, ale jest nieśmiertelny Majo. On będzie stał na straży porządku... do samego końca :)

Pewnie masz rację Smykusie, ale przyznaj, że trochę żal dupę ściska. Niewiele osób się tu z hfm przeniosło, kilka, może kilkanaście. Klimat też już jednak trochę odmienny. A Majo? On jest niezniszczalny! Swoją drogą, czasem wpadam poczytać na ten jego blog - chyba nawet lubię ten typ poczucia humoru ;)

BTW, wydaje mi się, czy papierowe hfm wraca na lepsze tory? Wstępniak (trochę szokujący?), kilka fajnych artykułów, no może pomijając ten z bzdurami i błędami merytorycznymi o MA6600, generalnie chyba jest lepiej.

Udało Ci się "już" kupić najnowszy numer? ;)

Smykus, masz rację. Myślę, że zbanowanie najbarwniejszych, także tych z największym doświadczeniem i wiedzą userów jest przyczyną upadku tego forum. Jedyne co tam teraz można to pogadać o pierdołach z kilkoma znajomymi.

Jeszcze rok temu było tam spoko, trochę szkoda.

• Redaktorzy

Dlaczego tylko "gospodarze" mają wyciągać wnioski? Gdyby niektórzy "najbarwniejsi z największym doświadczeniem" zwrócili uwagę na fakt, że odreagowywanie na forum problemów osobistych jest najkrótszą drogą do bana, forum zapewne nadal cieszyłoby się ich obecnością. Zresztą niektórzy z tych najbarwniejszych na Audiostsreo (rochu na przykład) jakoś nie mają ze zrozumieniem tego trudności. Żadne forum nie utrzyma się, jeśli będzie pozwolało jednym forumowiczom znęcać się słownie nad innymi. Argument, że oryginalnym więcej wolno, nie przekonuje.

• Redaktorzy

Dlaczego tylko "włodarze" mają wyciągać wnioski? Gdyby niektórzy "najbarwniejsi z największym doświadczeniem" zwrócili uwagę na fakt, że odreagowywanie na forum problemów osobistych jest najkrótszą drogą do bana, forum zapewne nadal cieszyłoby się ich obecnością. Zresztą niektórzy z tych najbarwniejszych na Audiostsreo (rochu na przykład) jakoś nie mają ze zrozumieniem tego trudności. Żadne forum nie utrzyma się, jeśli będzie pozwolało jednym forumowiczom znęcać się słownie nad innymi. Argument, że oryginalnym więcej wolno, nie przekonuje.

• Redaktorzy

Dlaczego tylko "włodarze" mają wyciągać wnioski? Gdyby niektórzy "najbarwniejsi z największym doświadczeniem" zwrócili uwagę na fakt, że odreagowywanie na forum problemów osobistych jest najkrótszą drogą do bana, forum zapewne nadal cieszyłoby się ich obecnością. Zresztą niektórzy z tych najbarwniejszych na Audiostereo (rochu na przykład) jakoś nie mają trudności ze zrozumieniem tego. Żadne forum nie utrzyma się, jeśli będzie pozwolało jednym forumowiczom znęcać się słownie nad innymi. Argument, że oryginalnym więcej wolno, nie przekonuje.

rochu, 14 Cze 2010, 13:37

>Ciekaw jestem dlaczego nasi włodarze nie wyciągnęli z tej lekcji żadnych wniosków?

Może właśnie teraz jest dobry moment na odrobinę refleksji? Zobaczymy.

Koledzy cyrk jest na każdym forum, szczególnie w kontrowersyjnych tematach np. kablowych. Przecież tutaj też nie brakuje opluwania się i frustracji. Jeszcze rok temu wydawało mi się, że takiego trolowania jak AS nie ma nigdzie, chyba jednak trochę się myliłem. Nikogo oczywiście nie mam zamiaru ani oskarżać ani usprawiedliwiać.

Czy na hfm się coś zmieni? Wątpię.

"Żadne forum nie utrzyma się, jeśli będzie pozwolało jednym forumowiczom znęcać się słownie nad innymi"

I na tym chyba mozna by zakonczyc. Forowicze nie byli banowani za nic, przeginali pale, czasami na wymioty sie zbieralo jak wylewali zulc na zultodziobow. Nowi sie nie pojawiali, starzy mieli dosc prostactwa. W bajki o znudzeniu nie uwierze.

Gość Gshock

(Konto usunięte)

jozwa rzekl: Dlaczego tylko "włodarze" mają wyciągać wnioski? Gdyby niektórzy "najbarwniejsi z największym doświadczeniem" zwrócili uwagę na fakt, że odreagowywanie na forum problemów osobistych jest najkrótszą drogą do bana, forum zapewne nadal cieszyłoby się ich obecnością. Zresztą niektórzy z tych najbarwniejszych na Audiostereo (rochu na przykład) jakoś nie mają trudności ze zrozumieniem tego. Żadne forum nie utrzyma się, jeśli będzie pozwolało jednym forumowiczom znęcać się słownie nad innymi. Argument, że oryginalnym więcej wolno, nie przekonuje.

to bardzo ciekawe, ze osobnikom czesto banowanym zarzuca sie jakies psychiczne problemy. ja czasami sobie mysle, ze te psychiczne problemy to czesc kreacji awatarow takich, jak np. MAJO, i ze nie MAJO one nic wspolnego z rzeczywistoscia. to bardzo ludzkie wierzyc, iz awatary sa odwzorowaniem realu, lecz ja mam podstawy sadzic, iz osobowosci internetowe rzadko MAJO cos wspolnego z genetycznymi.

prawdziwym wyrazem osobowosci sa natomiast - moim zdaniem - postaci moderatorow. mysle, ze spelniaja one wszelkie warunki, by porownywac je do postaci straznikow wieziennych w slynnych eksperymentach psychologicznych, podczas ktorych normalni ludzie wcielaja sie w role wiezniow i straznikow. straznicy zawsze w swoje role wchodza wczesniej i bardziej sie w nie - jesli mozna tak powiedziec - angazuja.

dlatego uwielbiam MAJO zabawe ze straznikami.

a mnie osobiscie zal, jozwa, ze tak latwo przenosisz konwencje z jednego matriksa do drugiego. wierzylem, ze bedziesz pierwszym, ktory zrozumie, ze idea forum jest idea prowadzaca donikad i zrobisz cos na wlasny rachunek.

pierwszym jednak okazal sie MAJO. ze swoim slynnym juz http://www.audiolifestyle.blogspot.com

mam jednak nadzieje, jozwa, ze zachowasz resztki autorytetu i porzucisz robote tutaj, zdajac sie na wlasny talent i pozycje, ktora przeciez ciagle masz.

byc moze wtedy osiagniesz taki sukces jak MAJO.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Wielki nie zaglądałem na hfm i nieco zdębiałem po tym co sobie poczytałem.

Józwa Maryn ja Ciebie bardzo proszę, mogę nawet klęknąć przed Tobą, ale Ty nie bądź dla audiostereo tym czym się stał Redaktor Stryjecki dla hfm.

rochu, to se ne da.... na AS som fajne moderatory np. Piotrek "Ostre PW" 608... wrecz legendarny chlopak..

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.