Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny elektrostatyczne

miroalien

Rekomendowane odpowiedzi

Ja posiadam Elektrostaty Martina Logana. Wrażenia z odsłuchu. Po krótce. Przesycone powietrzem, świetna przestrzeń niesamowite kreowanie sceny dźwiękowej, bardzo naturalna i namacalna średnica (chodź mogę być nieobiektywny bo słucham ich z potworem lampowym). Basisko jak przystało na amerykanów Vifa z najwyższej serii modyfikowana specjalnie dla Logana zamknięta w obudowie zamkniętej. Bas schodzący niziutko zachowujący sprężystość i bardzo przyjemny posmak. Potrafią zbudować ścianę dźwięku lub zagrać jak wyspecjalizowane monitory w zależności od płyty. Strasznie wymagające wobec wzmacniacza, imedancja spada do 1ohma. Dość drogie utrzymanie, folie elektrostatyczne na wymianę kosztują kilka tysięcy zł. Wrażliwe na słabe piece i liche źródła. Mocny piec jest podstawą! W połączeniu z lampą, bardzo trudna sztuka. Mało która pozwala okiełznać elektrostat można uzyskać brzmienie niespotykane w wielu droższych zestawieniach. Jeśli kogoś nie stać lepiej niech nie słucha. Moje Nautiliusy po odsłuchu Loganów od razu powędrowały na sprzedaż. Niesamowity wygląd, niesamowita technologia i piękny dźwięk. Wydatek na długie lata.

Kiedys slyszalem Quad ESL-63, ale w troche za duzym pokoju (jakies 40-50 m2).

Mimo tego bardzo dobrze odtworzyly kwartet smyczkowy (chyba jak do tej pory najlepiej jesli chodzi o niskie czestotliwosci

- wiolonczela i altowka przypominaly brzmienie na zywo z odleglosci jakichs 5 m

- Debussy - String Quartet - Hagen Quartet - DG).

Orkiestra wypada zbyt spokojnie, za malo dynamiczne, bas zbyt obfity (ale bez rezonasu pomieszczenia)

(Shostakovich - Sympohony No. 1 - Bernstein- DG).

Scena niska i gleboka. Wolniejsze od Magneplanarow1.6. Lepiej wypadaja malo wymagajace nagrania typu

Marcus Miller - M2- Burning Down The House albo 3 Deuces, ale mimo wszystko brakuje dynamiki.

Slyszalem tez Martin Logan Aerius i, ale nie moglem zaakceptowac basu ze skrzyni (wolny i wprawia latwo pomieszczenie w rezonanse).

Przestrzennosc o wiele gorsza niz Magneplanar 1.6, za to srednie bardziej slodkie i wybarwione. Duzo wolniejsze od Magneplanara 1.6.

A przypomnialo mi sie.

Jesli chodzi o glosniki elektrostatyczne to musza byc bardzo drogie zeby dobrze graly. Jak dla mnie rozwiazanie hybrydowe Martina Logana odpada.

Ale za to polecam sluchawki elektrostatyczne:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,a potem trzeba kliknac Jecklin ®, ERGO ®

Potwornie szybkie, potezny bas, dynamika nieosiagalna z zadnych produkowanyc seryjnie glosnikow,

pewne namiastki przestrzennosci, a cena nie tak porazajaca jak stax.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za ciekawe adresy stron. Słuchałem swego czasu tych Heil A.M.T."Syrinx" i brzmiały bardzo detalicznie,

przestrzennie, ale słaby bas miały. Mimo tego miały niesamowitą aurę i klimat. Wysokie i średnie tony

rewelacyjne. Patricia Barber na nich słuchana była jak żywa. Nie wiem jak gra wyższy model "Kithara",

ale przypuszczam, że poprawiono w nim bas. I to może być głośnik marzeń. Konkurencja cenowa dla

jednak bardzo drogich elektrostatów w których trzeba na dodatek raz na 5-6 lat zmieniać folię na nową.

Ta folia też ma swoja cenę.

Pozdr.

Słuchałem tych Syrinx`ów w Niemczech w tamtym roku i jeszcze niedawno w Katowicach u Rogera.

Bardzo interesujące głośniki. Szwajcarzy potrafią zrobić magię...

Kithary niestety nie miałem okazji posłuchać. Ale będę ich szukał. Muszę się przekonać jak u nich z basem.

www.audioman.pl lub www.audio-markt.de i tam wybierz `Hersteller`i wpisz `heil` lub `amt`.

Pozdr.

teomad->

Aerius to rzeczywiscie jeden z najtanszych modeli - juz nie produkowany.

Jest b. duza roznica pomiedzy tymi tanimi ML a szczytem oferty.

Te 1.5 Ohm impedancji, to nie taki grozny spadek, bo wystepuje w gornym zakresie pasma.

Sprzet towarzyszacy musi byc odpowiedniej (wysokiej) klasy. Kolumny te lubia bi-wiring i dluuuugie wygrzewanie po zakupie nowych, szczegolnie w zakresie basu. Na poczatku go po prostu prawie nie ma (@#$$%!!! czy to te kolumny, ktore sluchalem w sklepie?), pojawia sie stopniowo. Powiem tak: co najmniej 200h.

Pozdr.

P.S. Ten dzwiek albo sie kocha, albo nienawidzi. Szkoda, ze w Polsce cena jest wyzsza o co najmniej 30%.

u Logana trzeba wystrzegać się Aeriusa Clarity Cinema i Aeon reszta jest wyśmienita. Dla najbardziej wymagających statement najlepiej z już nieprodukowanej serii. Obecnie nowe modele idą lekko w stroną komercji (zwłaszcza tanie) kilka lat temu takie kompromisy były nie do pomyślenia. Posiadam model SL3 wystawiany na Audio Show z jubileuszowej serii 100 i 101 egzemplarz. Basisko potrafi przytłoczyć. Napędzam to monoblokami 120kg wagi po 21lamp na kanał. Pożerają prądu jak elektrownia, ale Logan tego wymaga.

Gdyby ktoś chciał Logany Sequel 2 to znam człowieka, który je tanio sprzedaje w Olsztynie. Najpierw krzyczał 4500 ale pewnie i za 3500zł sprzeda bo mu strasznie kasa potrzebna. Inny znajomu kupił u niego na tej "wielkiej wyprzedaży" Marantza 63 KIS za 400zł :-o

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

szymon: mam tylko maila do niego. jak wróce domu to odszukam w moim prywatnym kompie.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gościu od ML Sequeli 2 - Tomasz Cylwik, niestety mam tylko maila: [email protected]

Szymonie - pamietaj, ze kazda Twoja wypowiedz swiadczy o Tobie, oszczedz nam wiec prosze tego slownictwa.

Zadalem Ci pytanie, nawet nie raczyles odpowiedziec.

Recze jednak za jedna rzecz - jesli Twoje wypowiedzi nie beda trzymaly sie chocby zasad dobrego smaku przypomne sobie i wszystkim opowiem pewna historie, ktora przeczyta ok 80 000 Twoich potencjalnych klientow.

Lepiej sie nie przekonuj ktora z nich chce opowiedziec.

ps i nie sprzedawaj wiecej kabli na allegro za cene wyzsza niz sklepowa jednoczesnie wprowadzajac ludzi w blad.

ps2 a myslalem ze nasze hobby jest "elitarne"

ps3 nie jestem tamta "antylampowa" Hiena:)

• 8 lat później...

Panowie, słyszałem jakieś plotki, że na warszawskiej Pradze powstają jakieś elektrostaty... wie-li ktoś coś o tym?

To nie plotki tu jest strona

Ukryta Zawartość

na dole strony jest link budowa i opis ....

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.