Skocz do zawartości
IGNORED

jaki przedwzmacniacz gramofonowy??

mkorek

Rekomendowane odpowiedzi

Porownywalem tego Cambridge'a z S&AUDIO - Cambridge jest zdecydowanie slabszy, nie porownywalem z CS BLUE, ale poniewaz mam i CS i S&Audio i to jest podobny poziom Cambridge musi byc rowniez zdecydowanie gorszy od CS.

S&AUDIO robi dość mocno różne egzemplarze :D

Ja do swojego musiałem zamówić u konstruktora modyfikacje (wymianę kondensatorów) i dopiero wtedy zaczął grać poprawnie,

wcześniej było zbyt mało niskich tonów. A oba PRE DIY porównałem i opisałem w wątku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdr,

P.

Ukryta Zawartość

Wolwi,

mamy te same wkładki :) i ja mam do tego Black Cube SE. Odsłuchiwałem te wszystkie pre, o ktych piszesz, chyba nawet wszystkie na raz miałem w domu, a w każdym bądź razie na pewno 3 w tym samym momencie. Black Cube gra o przynajmniej klasę lepiej niż rozwiązania Pro Jecta lub Ri Audio.

Ja używam wersji z oddzielnym zasilaczem, ale podczas odsłuchów miałem wersję standard, która też grała bardzo dobrze, finalnie kupiłem SE i porównałem ze standardem - jak dla mnie duża róznica na korzyść SE.

Miejsce nr 2 w moim rankingu to PH 1 Ri Audio, pozostałe jak na mój gust, przy dosyć szczegółowej wkładce jaką jest K3 mulą...

Porównywałem też Jazz MKV - jest bardzo fajny, lekko zamula, ale ma również swoje zalety. Nie żałuję jednak zakupu Black Cube, obsługuje rónież wkładki MC, do których właśnie się zbliżam w pogoni za króliczkiem

Jednym słowem: zdecydowanie poelcam Black Cube, jest lepszy niż pozostałę przez Ciebie opisane. Pamiętaj tylko, że ze dwa tygodnie minimu trzeb "nówkę" pod prądem trzymać, żeby zaczął się otwierać, wydaje mi się, że w pełni zaczął grać po ponad 3 tygodniach.

Lehmann Black Cube i dedykowany zasilacz.

Ukryta Zawartość

post-803-100007279 1172755707_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Dzięki pszufe. Zmartwiło mnie jednak, że nie ma żadnych preampów wystawionych na aukcji, a dodatkowo w ostatniej znalazłem informację, że więcej CS Blue nie będzie. Ktoś wie, czy to koniec "produkcji", czy też będzie jakiś nowy model?

• 1 rok później...

Czy ktoś zetknął się z Transrotor Phono II i może coś o nim skrobnąć?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Ukryta Zawartość

post-1198-100001726 1212921196_thumb.jpg

post-1198-100001727 1212921196_thumb.jpg

post-1198-100001728 1212921196_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

obudowa jak obudowa, transrotor po prostu ładuje swoją elektronikę do takich akurat skrzyneczek.

bez wątpienia jest solidna i przyjazna dla oka.

a najważniejsze pytanie: jak to coś gra?

za ~800USD można kupić używkę i się zastanawiam nad tym cosiem.

w grę wchodzi jeszcze CS Blue/Silver, lampa od Dinka lub CA 640P.

największy problem to jak zwykle brak możliwości odsłuchu i porównania bezpośredniego :o(

• 3 tygodnie później...

a propos CA 640P to właśnie stałem się jego posiadaczem.

Dla porównania miałem CA 540P i zachwalany przez red Pacułę na jego vortalu Monacora.

640 jest o niebo (duże błękitne) lepsza od 540 i tego Monacora.

Sprzęt jeszcze nie wygrzany a już pokazał klasę (jak na ten budżet oczywiście.

Jeśli poprawa brzmienia po kilkudziesięciu godzinach będzie taka jak w przypadku 540 to wiele sobie obiecuję po tym pudełeczku.

Proponuję "powrót do żródła "

Własnie wczoraj odpaliłem Gararda Sp25mkII. Sprzet tyle wiekowy ale i z ambicjami.Nie będę się rozpisywal o ramieniu ,całej automatycznej mechanice , ale uwagę zwróce na PRE.

Zamotowane firmowo na dwóch płytkach jako pre i zasilanie posiada elementy stosowne do epoki. Czyli

tranzystory GERMANOWE.O dziwo nie ma tam elektrolitów w płytce pre. Sa jedynie w zasilaniu.Mimo lat nie słychac ich ,Słychac natomiast to czego nie da OP-amp,krzem, czy kiepska (!) lampa.

Ciepełko, aksamit,spokój w uszach,miekkość .Tak poeci z recenzenckim zacieciem określili by przymioty tego rozwiazania.Pramp prościutki dwustopniowy,zasilany jak przystało na lata 60-te niesymetrycznie,+12V.Postaram się po niedz o foto awersu i rewersu płytki,Ale to wymaga demontażu.

Poza tym ,gdzie dzisiaj dostać germany , gdyby chcieć zbudowac klona.Niemniej polecam german ma w sobie duzą potencję audio.(Nie kojarzyć z "O.R Kolibrem";-)

>>LTJ

Nie to nie to. Ale w niedziele wymontuję go z Garrada i podepnę do Lenco z M111HE

To czego słuchaliśmu po odpaleniiu regi to Buggle ,na płytce kol. Ahaja.

Ale to typowy op-ampiak, z dobrze dobraną kombinacją kości IC .

Sam jestem ciekaw jak zagra w połączeniu z innym wzmacniaczem końcowym .Może być i rozczarowanie.

conri,

może to Twój system, wtedy tak zagrał z Regą. Wcześniej miałem okazję słuchać jej tylko z CA 540P i Monacorem (pisałem o tym wyżej) i nawet przemknęło mi przez myśl "co oni wszyscy z tymi gramofonami; dźwięk jakiś płaskawy, basu mało, wysokie ledwo ledwo...", a na Twoim audio nagle ZAGRAŁO.

U mnie też zaczyna być lepiej i może zostanę fanatycznym wyznawcą czarnej płyty ale do tego potrzebuję porównać kilka wkładek i może kilku preampów i usłyszeć że da się lepiej.

Niedawno zrownalem stare pre tandberga pod wzgledem poziomu sygnalu wychodzacego do pre opampowego, slabsze wzmocnienie bardzo starych pre to chyba jeden z glowncyh powodow uznawania ich za gorsze, tymczasem dla mnie niektore plyty pokazuja swoje bogactwo wybrzmien i wlasciwa harmonie jedynie na tych bardzo starych pre. Inne na opampowych, a jeszcze inne na lampowych z step-upem - naprawde ciezko cos konkretnego i jedynego wybrac do wszystkich plyt poruszajac sie w przedziale sprzetu dla zwyczajnych ludzi zainteresowanych tylko muzyka.

Witam!

Czy ktoś z szanownych forumowiczów porównywał pre Cambridga 640P z Buglem? Bardzo jestem ciekaw takiego porównania, ponieważ w tej chwili używam Bugla, a Kambodża, o której słyszałem wiele pochlebnych recenzji, byłaby dobrym wyjściem po wymianie wkłądki na MC.

Pozdrawiam

• 5 lat później...

Czy przedwzmacniacz gramofonowy w ampituneże Radmor-5102 jest dobrej jakośći? czy jesli zakupie oddzielny przedwzmacniacz cambridge audio 540 itp to bedzie lepszy dzwiek? martwi mnie jednak że wszystkie te nowe przedwzmacniacze sa na OPA a ten od radmora na tranzystorach

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Chciał być miły i nie zakładać nowego tematu :)

Swoją drogą ten powinien być podpięty, a nie: "Dlaczego winyl gra lepiej..."

Na dziś na alegru jest za 700zł CS Blue niegdyś kultowy projekt DIY. Możesz szukać Nudy od Ahai, a jak nie to za tysiaka nowy Pro-Ject Phono Box DS, lub jako używka jego wcześniejsza wersja Pro-Ject Phono Box SE II

Na dziś na alegru jest za 700zł CS Blue niegdyś kultowy projekt DIY. Możesz szukać Nudy od Ahai, a jak nie to za tysiaka nowy Pro-Ject Phono Box DS, lub jako używka jego wcześniejsza wersja Pro-Ject Phono Box SE II

Pro-Ject Phono Box SE II można jeszcze kupić nowy i za te pieniądze gra na prawdę super.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.