Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy silnik foum - rozpoczęcie testów

dskrzyp

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

misiomor, 31 Lip 2010, 17:12

>PS. Może zrobić tak - prawo do jednej edycji, ale żeby oryginalna wersja była do wglądu?

Albo wprowadzić możliwość edycji tylko przez jakiś czas po zamieszczeniu wypowiedzi. Np. przez 10-15 minut.

GM

misiomor, 31 Lip 2010, 17:04

>Po co edycja postów? (..)

>ktoś piszę bzdurę, dostaje odpowiedź i wtedy zmienia post. Odpowiadający wychodzi na durnia.

Niekoniecznie. Jeśli odpowiadający zacytuje ten bzdurny tekst, autor bzdury nie będzie w stanie zmienić cytatu. A cytuje się bardzo prosto, nie ma potrzeby używania kopiuj/wklej.

Faktycznie można ograniczyć możliwość edycji własnych postów do kilku ostatnich godzin.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>> mlb, 31 Lip 2010, 18:07

Będzie mnożenie bytów ponad potrzeby - kopiowanie całych dyskusji żeby nikt aby nie zmienił, z ogromną szkodą dla zwięzłości i czytelności. A teraz wystarcza tylko odnośnik do pierwotnego postu.

Po co naprawiać coś co nie jest zepsute?

• Administratorzy

Damy zapewne kilka schematów kolorów do wyboru. W pierwszej kolejności jednak chcemy uzyskać jak największą zgodność ze starym wyglądem dla domyślnego stylu. Reszta pojawi się z czasem.

Sprawdź nasze recenzje sprzętu w Magazynie Audiostereo:
https://www.audiostereo.pl/magazyn/

Chcesz zostać partnerem audiostereo? Zajrzyj tutaj.

misiomor, 31 Lip 2010, 18:11

Rozumiem kwestię przyzwyczajenia, ale korzystam też z dwóch innych forów gdzie istnieje podobna możliwość cytowania czy edycji - i sprawdza się to bardzo dobrze, dyskusje są czytelniejsze, krótsze i znacznie łatwiej je prowadzić. Obecne "stare forum" w tym kontekście to niestety anachronizm. Dajmy szansę nowemu silnikowi forum - po kilku tygodniach używania będzie można stwierdzić czy to przydatna funkcjonalność.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

>> mlb, 31 Lip 2010, 18:29

Bywam na forach z nadużywanym cytowaniem i odrzuca mnie konieczność przewijania iluś ekranów żeby przeczytać kilka postów.

Lepsze cytowanie - czemu nie. Zachęcanie do jego nadużywania przez edycję - jestem przeciw.

cadam, 31 Lip 2010, 18:47

>Czy na nowym forum moderatorzy będą mieli wgląd do haseł lub czytać prywatne wiadomości innych

>forumowiczów?

Odpowiedź chyba jest oczywista. Moderatorzy jedynie mogą usuwać obraźliwe avatary czy opisy z kont użytkowników.

misiomor, 31 Lip 2010, 19:36

>Czy będzie możliwość "uwierzytelnionego forwardu" PW do moderacji? Bywały już skargi że ktoś komuś

>groził w ten sposób.

misiomor, niestety nie widzę takiej funkcji... Pozostaje kopia ekranu z wyświetlaną wiadomością wysłana e-mailem...

• Administratorzy

Odnośnie szerokości postów to będzie większa. Dodamy jeszcze sidebar z magazynem AS, który najprawdopodobniej będzie można ukrywać i mieć posty na całą szerokość ekranu.

A tak mi się przypomniało teraz że była kiedyś na forum taka funkcja testowana :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

... ;)

Ukryta Zawartość

Jeszcze jeden mankament wizualny: ilość miejsca (wysokość) cytowanego tekstu jest zdecydowanie za duża - zajmuje ponad 4 wiersze gdyż są zbędne marginesy u góry i dołu cytatu, informacja o autorze cytatu też mogłaby być mniejsza:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Jeśli to, co widzę na nowym forum, to przygotowanie do wprowadzenia "awatarów", to jestem przeciwny. Dyskutowano to parokrotnie na forum i przeważała opinia, że brak awatarów jest jedną z cech Audiostereo, i tak powinno zostać. Awatary wprowadzają pstrokaciznę, optyczny chaos i zabierają miejsce. Fora konkurencyjne mają awatary i wcale lepiej przez to się nie prezentują.

• Redaktorzy

Mam też poytanie dotyczące edysji postów: powszechną praktyką na forach, gdzie edycja istnieje, jest edytowanie tylko do chwili, gdy pojawi się kolejny wpis. Sądzę, że my też powinniśmy się tego trzymać. Pełna edycja powinna być dostępna tylko dla moderatorów, którzy w ten sposób wreszcie będą mogli usuwać np. wulgaryzmy BEZ usuwania całych wpisów. Konieczność usuwania wpisów w całości obecnie często powoduje chaos.

Raczej jestem zwolennikiem limitu czasowego. Często zdarza się że kolejny wpis pojawia się w kilka sekund po publikacji poprzedniego (będąc np. odpowiedzią na jakieś wcześniejsze pytanie) i wówczas autor nie ma szansy na poprawienie błędów w świeżo opublikowanym wpisie.

Jozwa

Edycja własnych powinna być stała - choćby dla poprawienia własnych błędów.

Avtary dla mnie to obojętna sprawa.

Pewne rzeczy proponuje (kontrowersyjne) proponuję rozstrzygnąć demokratycznie w głosowaniach.

Nie boimy się demokracji na forum, - prawda?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

>W każdym razie powinien być jakiś limit.

Jak najbardziej. Co do awatarów - mam stosunek neutralny. Na forach gdzie istnieje wymóg umieszczania własnego zdjęcia/wizerunku - są całkiem przydatne, na innych forach gdzie panuje dowolność - wprowadzają chaos. Pewnym pomysłem jest też automatyczna konwersja awataru do postaci czarno-białej czy sepii co ograniczałoby wizualną pstrokaciznę. Ale zgadzam się że zapanowanie na frywolnym używaniem awatarów stanowiłoby duże wyzwanie dla moderacji.

xniwax, 1 Sie 2010, 10:59

>Pewne rzeczy proponuje (kontrowersyjne) proponuję rozstrzygnąć demokratycznie w głosowaniach.

To chyba dobry pomysł. Nowy silnik forum oferuje ankiety.

Na tej wersji to nie działa.

Sądżąc po ostatnich wpisach PPSfan klony w najgorszym wydaniu maja sie doskonale.

mlb, 1 Sie 2010, 11:01

>Co do awatarów - mam stosunek neutralny. Na forach gdzie istnieje wymóg

>umieszczania własnego zdjęcia/wizerunku - są całkiem przydatne, na innych forach gdzie panuje

>dowolność - wprowadzają chaos. Pewnym pomysłem jest też automatyczna konwersja awataru do postaci

>czarno-białej czy sepii co ograniczałoby wizualną pstrokaciznę. Ale zgadzam się że zapanowanie na

>frywolnym używaniem awatarów stanowiłoby duże wyzwanie dla moderacji.

Na rosyjskim forum IXBT rozwiązano to tak że w zakładce ''ustawienia forum'' można zaznaczyć czy ktoś chcę mieć wyświetlane avatary czy też nie, a wygląda to tak :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Administratorzy

Myślę, że to bardzo dobre rozwiązanie. Jeśli będzie taka możliwość to jako wybór opcjonalny.

Posty tworzy się miło i wygodnie, jest w końcu ubłagana edycja, ale z kasowaniem postów to bym raczej uważał, lepiej niech moderatorzy się tym zajmują. Warto by jednak wprowadzić kasowanie postów przez założyciela wątku, przydałoby się to, kiedy dyskusja zaczyna być typową pyskówką...., bo samo blokowanie nie wystarcza, brudy zostają....

Nie chce nic sugerować, ale nadarza się okazja, by wywalić nieaktywnych użytkowników (przynajmniej ja tak zawsze robię) - pewnie już to zrobiliście, ale lepiej powiedzieć :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Może zachować upamiętnić tych forumowiczów co odeszli na zawsze - może ma ktoś jakiś pomysł?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.