Skocz do zawartości
IGNORED

Black/Death/Thrash Metal - czyli Klub Miłośników Łojenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Vulture Industries - The Tower

Oficjalny klip do kawałka pt. Lost Among Liars

Ciekawa płyta. Z początku jakoś nie mogłem tego ogarnąć, jakieś takie monotonne się wydawało... a po kilku dniach przerwy zacząłem się zastanawiać co za kawałek sobie nucę?

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

VULTURE INDUSTRIES - Blood Don't Eliogabalus

Jeszcze jeden kawałek. Oficjalny klip powstał oczywiście do "przebojowej balladki". Polecam tan kawałek, o wiele lepiej daje obraz o całej płycie. Muzyka tak nietypowa, że zastanawiam się czy to jeszcze metal?

Witam

Wzięło mnie strasznie na łojenie, to tym dziwniejsze, że od roku słuchałem namiętnie TYLKO free jazzu i okolic. Aż tu nagle brutal death metal rzucił mnie kolana. Aborted, Cattle Decapitation, i inne. Mam prośbę zatem . Podajcie inne nazwy kapel z dobrym wokalem, tempem szybkim, tylko by nie były satanistyczne, bo to mnie odrzuca. No i nie kumam za bardzo różnic pomiędzy death a black metalem. Kapel jest takie mnóstwo, że trudno to ogarnąć. Fajna kapela Wormed, kosmiczne teksty, ale wokal szwankuje. Bardzo podoba mi się od zawsze Gojira, ale dziś melodia w tej muzyce to przeszkoda. Jakaś krótka na koniec niech se będzie. Pomoże ktoś?

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

Polecam Ci więc Asphyx, Hail of Bullets czy Bolt Thrower z bardziej znanych ekip, a jest tego znacznie więcej. Bardzo przyjemne łojenie, szczególnie wykonaniu tych pierwszych.

Różnica między death a black metalem jest zasadniczo prosta - black metal jest zdecydowanie bardziej nieznośny, wqrwiający i wyłącznie satanistyczny... Choć w niektórych kręgach panuje pogląd, że każdy metal jest z natury satanistyczny, inaczej nim nie jest ]:->

Edytowane przez suizid

Dzięki za szybką odpowiedź. Zapomniałem o Bolt Thrower, mam ich nagrania, bardzo przyjemne łojenie, to fakt. Posłucham tych dwóch pierwszych kapel. Aha, zatem różnica leży w tekstach . Kręgi, co metal utożsamiają z szatanem, to, jak sądzę radiomaryjni wielbiciele ojca Rydzyka, to też nowa polska sekta. Czy sami słuchacze uważają , że musi być satanistyczny?

Pozdrawiam serdecznie

jarrro

To właśnie jest chyba jedyny wspólny pogląd obu grup, zarówno radiomaryjnej, jak i szatanistyczno-metalowej :P

Z tą różnicą wyłącznie w warstwie tekstowej to też nie do końca takie proste, granice często się zacierają i gatunki przenikają się wzajemnie (zresztą jak w każdej innej muzyce). Jakby Ci to ująć obrazowo... Jeśli przyjąć, że death metal jest jak lecący trzmiel, to black brzmi przy tym jak stado komarów :)

Edytowane przez suizid

Jeśli przyjąć, że death metal jest jak lecący trzmiel, to black brzmi przy tym jak

Szerszeń :)

• 4 tygodnie później...

Stary wyjadacz Steve "Zetro" Souza w wyśmienitej formie,drugi album jego Hatriot'a -cholernie mocna pozycja,zdecydowanie dla zwolenników klasycznego thrashu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i jestem po pierwszym słuchaniu,świetny The Fear Within,riff trochę przypomina motyw przewodni z Interstellar Experience Assassin'a....sprzed ponad ćwierć wieku;) ale na takie wzorce się nie obrażam,płytka fajnie wchodzi,ciężko znaleźć słabe punkty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez octavarium

l'enfant sauvage

Jak już przyszły skojarzenia to odświeżyłem sobie niemal całą Chronicles Of Resistance,z akcentem na Junkfood,Baka,Pipeline no i oczywiście Interstellar Experience,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

l'enfant sauvage

• 3 tygodnie później...

Poprzednie wydawnictwa jakoś mnie do siebie nie przekonały. Ale EP-ka z zeszłego roku sugeruje, że coś ciekawego wisi w powietrzu. Na ten rok zapowiadana nowa płyta.

FALLUJAH

Kawałek z zapowiadanej płyty Sapphire

Ukryta Zawartość

Jeszcze jeden Carved From Stone

Ukryta Zawartość

I zeszłoroczna EP-ka Nomadic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

• 2 tygodnie później...

Odpowiedź Metalliki na protesty mające zbojkotować koncert na festiwalu Glastonbury,powodem bojkotu miał być fakt upolowania niedźwiedzia przez Hetfielda na Syberii :

l'enfant sauvage

Flotsam And Jetsam ... No Place For Disgrace

Weszli sobie do studia w tym roku i ponownie nagrali swoj album z 1988 roku. Elekt moim zdaniem ciekawy brzmieniowo ale muzyka stacila tą pierwotną iskrę. Co o tym sadziie ? IMHO pomysł tyle ciekawy co dziwny ;)

• 3 tygodnie później...

Flotsam And Jetsam ... No Place For Disgrace

Weszli sobie do studia w tym roku i ponownie nagrali swoj album z 1988 roku. Elekt moim zdaniem ciekawy brzmieniowo ale muzyka stacila tą pierwotną iskrę. Co o tym sadziie ? IMHO pomysł tyle ciekawy co dziwny ;)

Oto i materiał:

Ależ jest zawaliście !!!

Nie wiem czy zasługują na miejsce w tym wątku, bo od długich lat thrashu nie zagrali , ale to coś imho porażka ... jakby natchnienie z z Kill .. albo Ride ..

... ale i tak lipa ..

Ukryta Zawartość

... brak pomysłow ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez revers
  • 2 tygodnie później...

Dla fanów Cynic, Alana Holdswortha i inteligentnego wymiatania :-) Jestem zamieciony tą muzą. Blood-Music wyda ich 2 płyty na winylu w ultralimitowanych edycjach 250 szt. rozdzielone na EU i US. Kolorowe i czarne dla purystów ;-)

logo.png

Tymon Kruidenier (ex-Cynic) and Michel Nienhuis (Dodecahedron) on guitars, Robin Zielhorst (ex-Cynic) on fretless bass and Yuma van Eekelen (ex-Pestilence, The New Dominion) on drums.

Ukryta Zawartość

1454614_760166420707354_8289593349598892405_n.jpg?oh=58d19effe6e5cfe9cc9c9afaed038555&oe=545C8417&__gda__=1417492062_b83f2e0c974982f60590ed1213de157e

10599666_759063567484306_1337096516645844371_n.jpg?oh=db314ac672c43f80508b2dacbb353dfa&oe=5473D10B

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thrak

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Co do Cynik to pierwsza płyta wymiata,reszta już mnie nie rusza.

U mnie gości legendarny Chuck i jego Death oraz czekam aż w końcu będzie ta druga płyta Control Denied

Fenomen Death polega na tym iż to jedyna kapela mojej młodości do której często powracam no jeszcze starsze płyty Napalm Death do Fear,emptiness,deespair

Z lżejszego polecam Lacrimosa

Łokmen Saba

Nawet brzmieniowo ... za blisko Cynic. Gdybym usłyszał nie wiedząc kto gra, powiedziałbym że pewnikiem Cynic :)

Mimo to, ciekawie jest.

Co do Cynik to pierwsza płyta wymiata,reszta już mnie nie rusza.

U mnie gości legendarny Chuck i jego Death oraz czekam aż w końcu będzie ta druga płyta Control Denied

Fenomen Death polega na tym iż to jedyna kapela mojej młodości do której często powracam no jeszcze starsze płyty Napalm Death do Fear,emptiness,deespair

Z lżejszego polecam Lacrimosa

Fenomen Chuck'a i Death to cieżkie i melodyjne riffy w bogatej aranżcji i nienagannym technicznym wykonie !

To Twórca gatunku ...

zgadza się,miałem okazje być na Metalmani w Zabrzu w 1995r gdzie Death występował jako "gwiazda",pojechałem mimo sprzeciwu mamy,warto było :)

pozdro

Łokmen Saba

Nawet brzmieniowo ... za blisko Cynic. Gdybym usłyszał nie wiedząc kto gra, powiedziałbym że pewnikiem Cynic :)

Mimo to, ciekawie jest.

No właśnie Cynic nie nagrywa już płyt brzmiących jak stary Cynic, chłopaki z Exivious przejęli ich dziedzictwo metal-jazzowe :-) co na plus, to brak wokali bo lubię instrumentalną muzę a nie zawsze mam ochotę na słuchanie growlu czy wokali przepuszczonych przez vocoder ;-)

Podobnie łoją chłopaki z Białorusi z kapelki Serdce. Też jest bas bezprogowy, który kojarzy się w takiej muzie z Cynic. No i technicznie mieszają na najwyższym poziomie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thrak

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

zgadza się,miałem okazje być na Metalmani w Zabrzu w 1995r gdzie Death występował jako "gwiazda",pojechałem mimo sprzeciwu mamy,warto było :)

pozdro

Nie pamietam gdzie byl ten koncert i nie pamietam już kiedy. Death mial być wtedy "numer jeden", ale Chuck sie wypiał w pewnym momencie trasy i wrocil do stanów zagrala tylko "reszta" składu. Bez Chucka ... ależ bylem wqr... wtedy.

Nikt nic nie mowil ze grał bedzie "death" bez Chucka ... po pierwszym kawałku pojawilo sie zdziwienie, potem niesmak i zdegustowanie.

Edytowane przez revers

To dodam jeszcze,ze My Dying Bride miał zagrać ale chyba pałker miał problem z kręgosłupem,pojawili sie z boki sceny na wywiady itp,

Ale Samael też był to był klimat

Łokmen Saba

Nie pamietam gdzie byl ten koncert i nie pamietam już kiedy. Death mial być wtedy "numer jeden", ale Chuck sie wypiał w pewnym momencie trasy i wrocil do stanów zagrala tylko "reszta" składu. Bez Chucka ... ależ bylem wqr... wtedy.

Nikt nic nie mowil ze grał bedzie "death" bez Chucka ... po pierwszym kawałku pojawilo sie zdziwienie, potem niesmak i zdegustowanie.

Zapewne Metalmania 1993. Carcass, CC, Death. Pierwsza Metalmamia w Zabrzu.

Wersja And Justice for...Jason czyli Justice z nowym mixem basu pod Newsteda którego w oryginale na płycie prawie nie słychać,przyznam kilka utworów mocno zyskuje,szkoda,że tak późno...

l'enfant sauvage

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Dziękuję za dobrą muzykę, chętnie posłucham całości. W nowym nagazynie NOISE ten album został okrzyknięty rewelacją i albumem miesiąca. A pismo szczerze polecam nie tylko fanom tych najcięższych dzwięków, redaktorem naczelnym jest niejaki Łukasz Dunaj.

Ukryta Zawartość

Sonik,teraz katuję najnowszy Otta z Bandcampa zakupiłem

Bolth, ma się rozumieć na vinylu ;) - taki żart, gdyby był dostępny w tym formacie to dajcie znać.

Pozdrawiam

Edytowane przez sonik77
  • Pokaż nowe odpowiedzi