Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z lampą KT88 (Jolida 502BRC)

bimbom

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.. Mam problem i bardzo liczę na pomoc.. Pod koniec stycznia kupiłem nową Jolidę 502BRC na lampach KT88. Wszystko było ślicznie aż do dzisiaj.. W pewnym momencie nastąpiło "pyknięcie" i przestał grać jeden głośnik. Szybko wyłączyłem wzmacniacz i odczekałem ładnych kilka godzin. Po ponownym uruchomieniu problem niestety nie zniknął całkowicie, tzn. obydwa głośniki grają, ale w głośniku który przestał wcześniej grać słychać ciche buczenie, poza tym jedna z lamp straciła swoją niebieską poświatę, a wskaźnik prawidłowego ustawienia biasu nie świeci, mimo próby ręcznej korekcji (w Jolidzie taka możliwość istnieje)..

Czy to oznacza niechybny koniec tej lampy?? Czy można wymienić tylko jedną lampę czy muszę wymienić cały komplet, a jeśli tak to 4 czy wszystkie 8?? I czy mogę to zrobić sam czy musi to być zrobione w serwisie?? Być może strasznie laickie pytania, wybaczcie, ale w temacie lamp jestem kompletnie zielony, poza tym że podoba mi się ich brzmienie:). Wiem, najprościej wysłać do serwisu, tyle tylko, że wzmacniacz kupiłem za granicą i nie uśmiecha mi się wysyłka 20kg przesyłki do Francji..

Dzięki i pozdrawiam!

tak może wyglądać koniec lampy. i to realny, a nie "niechybny" ;-) trzeba lampy wymienić - albo pomierzyć te "ocalałe" i dobrać jedną do pary, albo wymienić od razu wszystkie cztery; tylko kup dwie dobrane pary, a nie kwadrę, bo to push-pull ;-)

wzmacniacza chyba nie warto chyba wysyłać do serwisu; myślę, że nie jest (jeszcze) uszkodzony. a poza tym podczas wysyłki może "kuku mu się zdarzyć", jak ostatnio mojemu amplifonowi u dpd ;-(

moja rada - kup lampy i graj dalej ;-)

Mi to jakoś na lampę nie wygląda. Zginął prąd w jednej lampie, mógł się spalić rezystor w katodzie, lampa w podstawce nie kontaktuje. Zamień lampy w uszkodzonym kanale i zobacz, czy druga się będzie świecić (niebieska poświata) w tym miejscu.

Zamieniłem lampy parami - dwie z lewej zmieniłem na dwie z prawej i vice versa i buczenie zmieniło kanał - to po pierwsze, a po drugie ta "zepsuta" w nowym miejscu nadal nie świeci niebieską poświatą, a lampa na miejscu tej "zepsutej" świeci prawidłowo (podobnie rzecz wygląda z diodami ustawienia biasu) - wygląda więc na to że padła mi tylko jedna z lamp, uff..

A orientujecie się może gdzie mógłbym kupić nowe lampy KT88 z pewnego źródła?? A może skoro i tak muszę zmienić, to może warto poszaleć i zmienić KT88 na coś innego?? Czy mam wybór tylko pomiędzy KT88 i 6560?? Dzięki serdeczne za pomoc!

• 1 miesiąc później...

Witam

Zeby nie zakladac niepotrzebie nowego tematu pozwolilem sobie "dopiac" sie do tego. Mam pytanie, czy niebieska poswiata ktora widac na zdjeciu jest normalnym zjawiskiem, czy moze cos jest nie tak? Wzmacniacz mam dopiero tydzien, wiec nie za bardzo mialo sie co popsuc. Lampy to 6550 electro-harmonix. BIAS ok.500-510mV.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.