Skocz do zawartości
IGNORED

Jak rozróżnić oryginalną plytę cd od pirackiej?

smerlinj

Rekomendowane odpowiedzi

"smerlinj, 10 Sie 2010, 22:38

>Bardzo dziękuje za pomoc. Nigdy nie kupowałem płyta na Allegro"

to było widać.

Na allegro masz duży wybór lecz nie zawsze poszukiwanej CD.Ja korzystam z kilku sprawdzonych sprzedających i to jest najlepsza opcja.

>Na allegro masz duży wybór lecz nie zawsze poszukiwanej CD.Ja korzystam z kilku sprawdzonych

>sprzedających i to jest najlepsza opcja.

Jak możesz to wyślij mi ich nicki na priv.

sorry miejsc grzybowych nie zdradzam a tym bardziej w których kupuję tanie płyty.To nie są płyty w kilku egzemplarzach zazwyczaj w jednej.

kupuj szukaj i sam sobie znajdziesz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - można sobie sprawdzić czy płyty nie nagrano z mp3.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

Dziś przyszła do mnie paczuszka z dwoma płytami kupionymi od wcześniej wymienionej Pani. Ceny szokująco niskie: 19,99 za płytę, którą najtaniej widziałem w sklepach za 61 zł.

Odsłuchowo płyty są OK. Testy programem Tau Analyzer, obie płyty przechodzą śpiewająco. Zaskoczyła mnie płyta Camel, bo jako kraj pochodzenia miała Gabon, ale okazało się, że inne ich płyty, wcześniej kupione płyty w sklepie, też mają taki kraj pochodzenia.

Dwie rzeczy trochę mnie zastanawiają:

1. Jakby odrobinę gorszej jakości nadruk na płytach (reszta poligrafii jest idealna).

2. Na wewnętrznych i zewnętrznych krawędziach nośnik wydaje się jakby nierówno napylony.

Wezmę w poniedziałek płyty do pracy i zeskanuję na porządnym sprzęcie. Jutro w ciągu dnia spróbuję zrobić zdjęcie, może da się uchwycić to o co mi chodzi:)

Trudno to uchwycić. Na skanie lepiej widać też tego nie będzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zachęcony trwającą tu dyskusją też kupiłem płyty z tego źródła, Dire Straits po 19,99 zł - i złego słowa nie mogę powiedzieć. Nówki (bez folii), a na dodatek dziś wpłaciłem pieniądze, a jutro miałem listonosza w domu:)

W moim przypadku, to właściwie takie szukanie dziury w całym:) Też jestem bardzo zadowolony z zakupionych płyt, kontaktu ze sprzedawcą i szybkością działania.

• 2 miesiące później...

Wczoraj miałem okazję porównania jednej z moich płyt kupionej na Allegro z egzemplarzem kupionym w sklepie. Niestety płyty różnią się.

1. Napisy na wewnętrznym pierścieniu płyty są mniejsze niż w oryginale

2. Nadruk na płycie jest o wiele gorszej jakości, a do tego ma inne kolory (moja płyta jest w odcieniach zieleni, a oryginał w brązach)

3. Dźwiękowo różnica jest znaczna (rozwleczony i dudniący bas, szorstka i krzykliwa średnica, mniejsza czytelność góry i ogólnie mniejsza dynamika nagrań)

Wczoraj miałem okazję porównania jednej z moich płyt kupionej na Allegro z egzemplarzem kupionym w sklepie. Niestety płyty różnią się.

1. Napisy na wewnętrznym pierścieniu płyty są mniejsze niż w oryginale

2. Nadruk na płycie jest o wiele gorszej jakości, a do tego ma inne kolory (moja płyta jest w odcieniach zieleni, a oryginał w brązach)

3. Dźwiękowo różnica jest znaczna (rozwleczony i dudniący bas, szorstka i krzykliwa średnica, mniejsza czytelność góry i ogólnie mniejsza dynamika nagrań)

Być może, że kupiłeś fake'a? Ciężko to jednoznacznie wywnioskować, należało by dokładnie obejrzeć krążek oraz poszukać 'ubytków' (czytaj błędów) graficznych w poligrafii oraz w nadruku.

Dla mnie na 100% jest to chińska podróbka. Ubytków w poligrafii nie ma i nie będzie, bo to wszystko się skanuje z całości. Kolor i jakość nadruku na samej płycie są dużo gorsze niż na oryginałce. No i gorsza jakość dźwięku o której pisałem wyżej, przypomina raczej to co znam z kopiowanych płyt.

O uczciwości omawianego sprzedawcy świadczy zamknięte konto. Kilka zasad:

- uważać na sprzedawców z podejrzanie niskimi cenami z Warszawy i rejonu wschodniej Polski

- kod IFPI musi być napylony, nie tłoczony

- unikać sprzedawców oferujących m.in. zafoliowane digipacki typu CD+DVD (100% piraty bez danych wytwórni i kodu paskowego)

- pytać przed zakupem o legalność co pomoże w przyszłych procesach, jeśli do nich dojdzie.

Większość pirackich CD pochodzi od Rosjan. Te najlepiej wydane z książeczkami pochodzą z Moskwy. W W-wie jest kilku ludzi dość dobrze żyjących z tego procederu. Kupują po 7 – 10 zł / 1 szt, dodając tylko pudełko za 50 groszy. Mają stare układy z przemytnikami i handlarzami jeszcze z czasów Stadionu. Są posiadaczami kilkunastu kont na Allegro, na różnych ludzi (słupów). Mają sporą sprzedaż i mało co negatywów, ponieważ niestety wiedza Polaków jest znikoma, a radość z taniego zakupu wielka.

Ostatnio obserwują niesamowity wysyp podróbek wytwórni Esoteric (Man, Web, Nektar, Marsupilami) i zespołów Budgie, Gentle Giant, King Crimson, Locomotiv GT, Quintessence, Rare Bird.

Panowie, przeciętny zbieracz płyt nie jest w stanie odróżnić bardzo dobrze "wykonanego" pirata od oryginału.

A czasami jest to wręcz niemożliwe bez porównania z oryginałem

Ja mam pewne wątpliwości co do zakupionej na Allegro płyty Scorpions - Sting In The Tail. Poligrafia jest ncieco ciemniejsza od tych które widziałem w sklepach. Czy napis Sony Music na matrycy ma świdczyć o oryginalności ? Bo podobno matrycy się nie da podrobić ?

• 2 tygodnie później...

Ostatnio spotkałem się z pirackimi CD z IFPI. Niesamowite, ale ruscy wpadli na pomysł tłoczenia tego kodu. Różni się od oryginału tym, że różne tytuły posiadają ten sam kod. Oryginały mają kod napylony. Jak się patrzy pod kątem jest jakby jego lustrzane odbicie w głębi. Ruski wygląda tak samo jak pozostałe nadruki.

Ważną sprawą jest też inny odcień kolorów, oraz rzecz ważna - litery na piratach są rozmazane, zamglone. Są to wady skanowania z oryginalnych okładek. Druga sprawa to krzywo położony lakier na krążku, częste punkty rozlania, rozmazania, brak ostrych konturów liter.

Obecne produkcje są dla laika nie do rozróżnienia. Radzę się nie sugerować wielostronicową książeczką, bo to ruscy robią już od lat 90-ych.

Serie typu DVD+CD są nawet "fabrycznie" :) foliowane, jednak co drugi DVD się zacina i nie chodzi. W większości przypadków na takich wydaniach nie ma z tyłu, ani kodu paskowego, ani podstawowych danych wytwórni.

Porada do użytkowników Allegro:

- zwracać uwagę na sprzedawców z Warszawy i okolic

- nie kupować z terenów wschodniej Polski

- nie kupować w opcji "cena 24,99"

- nie kupować u sprzedawcy z ofertą płyt CD+DVD, zafoliowanych digipacków.

Ostatnio spotkałem się z pirackimi CD z IFPI. Niesamowite, ale ruscy wpadli na pomysł tłoczenia tego kodu. Różni się od oryginału tym, że różne tytuły posiadają ten sam kod. Oryginały mają kod napylony.

Po pierwsze nie ruscy a Rosjanie - szacunku trochę.

A teraz do rzeczy. Wiedza Twoja jest mizerna niestety.

Nie ma nic niezwykłego w tym, że płyty z różnymi tytułami mają takie same kody IFPI. Ba, jest to wręcz normalne zjawisko!

Kody IFPI przyznawane są przez PHILIPSa maszynom replikacyjnym i maszynom wykonującym matrycę.

Jeśli więc z jednej tłoczni wychodzą różne tytuły i płyty zostały wytłoczone przez tę samą maszynę, oraz matryce zostały także wykonane przez tę samą maszynę to kody IFPI muszą być identyczne.

Kodów IFPI nie można zmienić.

Na każdej płycie są zazwyczaj dwa kody IFPI

1) kod maszyny tłoczącej - Mould Code - tłoczony bardzo mała czcionką blisko otworu płyty

2) kod maszyny wykonującej matrycę - LBR Code (Mastering Code) - dalej od otworu płyty

Żaden z tych kodów nie jest napylany! Kody te powstają w fazie nacinania (wypalania laserem matrycy) oraz w fazie mechanicznego tłoczenia.

W dużych tłoczniach zazwyczaj mamy kilka maszyn wykonujących matryce oraz kilka maszyn replikacyjnych. Tak więc każda maszyna stojąca w tłoczni będzie miała przyznany osobny nr IFPI.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Tak więc sądząc po krzywym nadruku, stwierdzam, że płyty Scorpions - Sting In the Tail i Quiet Riot - QR które zakupiłem na Allegro są raczej pirackie - szkoda :/

Scorpions o ile dobrze pamiętam to od Baton1235, ten już ma konto zawieszone. A Quiet Riot od angel888_88 chociaż tu nie mam pretensji ze względu na bardzo trudną dostęplośc tego albumu. Oficjalnie chyba nigdy nie wyszedł na CD.

Scorpions o ile dobrze pamiętam to od Baton1235, ten już ma konto zawieszone. A Quiet Riot od angel888_88 chociaż tu nie mam pretensji ze względu na bardzo trudną dostęplośc tego albumu. Oficjalnie chyba nigdy nie wyszedł na CD.

Na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) piszą o tym handlarzu.

Ukryta Zawartość

We stand in the Atlantic
We become panoramic

no przecież będzie źle grała :) Każdy audiofil to słyszy, tak jak od razu słyszy formaty stratne! Niektórzy nawet słyszą pogorszenie jakości dźwięku w bezstratnych.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.