Skocz do zawartości
IGNORED

Poszukiwany kabel głośnikowy tylko do -BASU- bi-ware

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

> Jedynym znanym mi kablem, który nic nie robi z dźwiękiem, to DNM Reson,

E tam... Tłumi przecież skraje pasma.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

"Jedynym znanym mi kablem, który nic nie robi z dźwiękiem, to DNM Reson, ale ten "niestety" jest zbyt mało "audiofilski""

reson mocno ingeruje w pasmo skutecznie wycisza górę i najniższy bas faworyzując wyższy z średnią kontrolą w dodatku, tam gdzie potrzeba przepuścić dużą porcję prądu jego powierzchnia 0.3mm2 dosyć mocno to ogranicza, reson jest fajny ale do systemów sypialnianych lub głośników wysokoskutecznych, szerokopasmowych etc, nie polecam resona tam gdzie chce się osiągnąć super dynamiczny i potężny bas,, lubię ten kabel za jecgo charakter ale nie jest on uniwersalny trzeba o tym pamiętać

Focal + Naim

Witam

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi. Widze ze jest sporo ''wyjsc'' w moim przypadku:) Sporo sie porozglądałem i wybiore jeden z nich: Kimber 4pr, Van den hul cs122, Audionova moonwalk.

Dziś również z nudów podpiąłem zwykly kabel ofc 2mm2 za 1,69zl na bas a srednie i gora swoim chord epic. Grało fajnie zywo ale jednak barkowało mi basu. Wiec pozamieniałem kable miejscami i... pojawił sie bas:) Mówie poważnie. Po podpieciu chora na bas i słuchajac swoim ulubionych utworkow słychać wyraźnie ze bas jest bardziej obszerny i dłużej wybrzmiewa. Czyli jednak kable graja:) Znalazlem w szafie stary kabel który dostałem wraz z roksanem Isoda Ha-20 i rozpoczęła sie zabawa z kablami. Bas zdecydowanie lepszy niz w tanim ofc,ba wydaje mi sie ze ten isoda gra lepiej na srednicy i górze niz moj chord epic za którego musiałem sporo wytrzepać skarbonkę!!:) Zostawił bym te isode ale niestety jest za krótki i ledwo co go podłaczyłem. Jest naciagniety na max i wygląda jak sznurek na pranie, a tego małżonka nie zniesie:). Na 90% zaryzykuje i kupie audionove moonwalk i zobacze co jest wart ten kabelek. Bede miał bezpośrednie porównianie 3 kabelkow wiec zabawa przednia:)

podzr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

stecko, 15 Sie 2010, 19:38

>pojawił sie bas:) Mówie poważnie. Po podpieciu chora na bas i słuchajac swoim ulubionych utworkow

>słychać wyraźnie ze bas jest bardziej obszerny i dłużej wybrzmiewa. Czyli jednak kable graja:)

No to do bani ten "CHOR" :) . Bas powinien być kontrolowany a nie wlec się długim "wybrzmiewaniem" :)

Kyle

Dłużej wybrzmiewa ale tylko w pozytywnym słowa tego znaczeniu:)

Chord jest dobry ale za drogi - ok 180zl za metr i drugiego juz nie kupie bo sprzet chyba nie jest wart tego. Trzeba zachować zdrowy rozsądek:)

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Podjąłem decyzje. Zamówiłem audionove moonwalk MKIII + Ic tej samej firmy Phobos MKIII do połaczenia integry i końcówki mocy ( a może sprawdzi sie przy cd?:))

• Użytkownicy+

Witam

Dopiero dziś przeczytałem ten temat i o ile nie jest zapóźno, to Polecam audioquesta type 6+. Tu jest kilka opinii z większością się zgadzam :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

reson jest dobry do głośników o większej skuteczności niż 90dB i imp > 6

Ukryta Zawartość

dla ciekawości nowy reson stereo ma drut 1mm średnicy a stary reson ,65 co przekłada się na zmniejszenie oporu 2.5razy|! więc jak ktoś pisze że reson nie limituje dynamiki zwłaszcza na basie to nie ma o czym dyskutować

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

mikson

monster Z1 uzywalem kiedys w car audio do subwofera i bardzo wielu maniakow car audio wlasnie tego kabelka uzywalo bo basem gral swietnie a jak wypada reszta pasma tego nie wiem ale z tego co wiem to monster raczej zawsze kladzie najwiekszy nacisk na bas wiec pewnie w wiekszosci ich kabli to pasmo gra najlepiej reszta pewnie juz troszke gorzej ;)

Oto recenzja zamieszczona w magazynie Audio 04/2006:

" Z1 to w USA najpopularniejszy kabel, a przez to jeden z najpopularniejszych kabli świata. Znany od lat, wciąż pozostaje podstawowym kablem głośnikowym Monstera. Zastosowano w nim większość patentów tej firmy, jak Magnetic Flux Tube – stanowiącą rdzeń konstrukcji rurkę, wokół której bardzo ściśle i szczelnie (firmowa nazwa – Multi Twist) owinięto miedziane przewodniki o różnym przekroju, co ma minimalizować efekt naskórkowy. Na koniec całość wciągnięto w ciemnoniebieską rurkę. Bas i dynamika, dynamika i bas. To pierwsze wrażenia z odsłuchu Z1. Nic dziwnego, że w Stanach, gdzie króluje kino, kabel ten sprzedaje się bardzo dobrze. Bo właśnie to medium najbardziej skorzysta na tych cechach. Kiedy dodamy do tego obszerną, ekspansywną scenę dźwiękową i lekko stłumioną wyższą średnicę, będziemy mieli pełen obraz. Takie prowadzenie dźwięku w kinie będzie jak znalazł, bo bas gra tam dużą rolę, zaś skompresowany dźwięk, najczęściej nieco ostrawy i rozjaśniony, wymaga gdzieś w systemie lekkiej korekty, co Z1 robi bardzo dobrze. Tempo jest co prawda nieco zwalniane, co małe składy jazzowe pozbawia części sił witalnych, jednak przy zastosowaniach bardziej mainstreamowych nagrań daje wspaniałą potęgę brzmienia. Kinomaniacy – przygotujcie się: Z1 nadchodzi!!!"

Dobry i tani kabelek do basu to głośnikowy CORDIAL 6mm2 (ma dobrą barwę i lepszą kontrolę od Monstera Z1 ,ale jest go troszkę mniej za to lepiej kontrolowany).Nie jest tak szybki jak Siltech, ale za jakieś 20 do 30zł za metr bieżący to i tak nie wiele jak za tak dobry kabel.

Co to ma znaczyć .Następny pieniacz od teorii? Jak słuchasz sobie na "radyjku tranzystorowym" muzyki to nie odpowiadaj na takie pytania.

Jak nie masz zestawu stereo na dobrym poziomie to dla Ciebie kabel od lampki zagra tak samo .I jeśli ktoś prosi o radę to grzecznie jej udzieliłem ,a nie prosiłem o czyjś komentarz.

I to tyle co mam do powiedzenia.

PS.

A paru niedowiarków znam i nijak nie mogą przełożyć cyferek i i innych parametrów nad to co usłyszą.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.