Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw odtwaracz SACD + wzmacniacz WYBÓR.

poeta81

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

nie jestem znawcą, ani tym bardziej nie należę do zamożnego grona ludzi. będzie to mój pierwszy sprzęt stereo. chciałbym kupić zestaw stereo czyli odtwarzacz CD/SACD + wzmacniacz w granicach 5000-6000zł za całość czyli odtwarzacz + wzmacniacz). zależy mi by odtwarzacz posiadał możliwość odczytu SACD, bo słucham muzyki poważnej i jazzu.

moimi faworytami są:

czyli odtwarzacz CD/SACD + wzmacniacz

Marantz wzmacniacz (2x70W) PM7003 + odtwarzacz CD SA7003

Pioneer PD-D9-J (albo Pioneer PD-D9mk2) + Pioneer A-A9mk2

tutaj odt. CD + wzmacniacz (tutaj jest problem, że poniższe zestawy nie odczytują SACD)

Arcam FMJ CD17 + Arcam FMJ A18

Cambridge Audio Azur 740 C + Cambridge Audio Azur 740 A

Rotel RCD-06 (albo Rotel RCD-1072 jeśli odtwarza SACD bo nigdzie nie znalazłem informacji na tak czy na nie) + Rotel RA-06

WAZNE podałem też przykłady zestawów bez odt. SACD bo może się okaże że lepiej wybrać inny zestaw, gdzie odtwarzacz CD będzie rekompensował stratę SACD (choć chyba to nie jest możliwe??) czyli będzie na tyle dobrym odtwarzaczem CD.

WAZNE oczywiście pozostawiam możliwość na sugestie co do innych zestawów (choćby połączenia dwóch innych producentów), tylko w granicy 5000-6000 za komplet (odt.CD + wzmacniacz).

PRZEPRASZAM tych, co są urażeni, że po raz kolejny taki temat, ale tak jest dużo łatwiej, gdy przykład jest na własnej osobie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

SACD to belkot marketingowy. Lepiej kupic CD plus wzmak i to z drugiej reki. Wtedy to bedzie naprawde jakosc. Ja bym ciut uzbieral i kupil Krella KAV 300i i KAV 250 CD.

rozumiem, że KRELL to już cywilizacyjny przeskok. dla mnie jednak to "uzbieranie" już nie jest realne, bo połowę wspomnianej sumy (z 5000-6000zł) posiadam, ale drugą połowę weznę na raty. inaczej bym oszczędzał i oszczędzał i nigdy bym się nie doczekał... a życie ucieka ;)

to może dopytam (w inny sposób):

który z tych zestawów jest najlepszym dla wielbiciela muzyki poważnej i jazzu???

(dodając, że większość czasu na słuchanie muzyki będę poświęcał dzięki słuchawkom AKG K 701 i to w porach wieczornych).

Arcam FMJ CD17 + Arcam FMJ A18

Rotel RCD-06 + Rotel RA-06

czy może jednak zestaw Marantz wzmacniacz (2x70W) PM7003 + odtwarzacz CD SA7003

????

bo przeglądam opinie z czasopism i np. w miesięczniku AUDIO piszą o odtwarzaczu Rotel CD 06 "Brzmienie:

Znakomite - szczegółowe i z uczuciem, pełne barw i detali. Bardzo dobra dynamika. "

a może połączyć np. odtwarzacz Arcam z wzmacniaczem (załóżmy) Cambridge Audio ??? a może odtwarzacz Marantz SA 7003 i do tego wzmacniacz (nie wiem) Arcam czy Rotel albo Cambridge???

Szukałbym osobiście wzmacniacza jak najlepiej wypadającego w pomiarze zniekształceń intermodulacyjncyh sygnałem 19kHz + 20kHz, a niekoniecznie bijącego rekordy pasma przenoszenia od góry. w ten sposób można zmniejszyć przenikanie OGROMNEGO szumu kwantyzacji SACD z okolic 100kHz w pasmo słyszalne.

Ja bym brał:

Zaletą CD jest wejście na DAC co ma niebagatelne znaczenie obecnie.

ale najpierw posłuchał wszystkich zestawów.

A z jakimi kolumnami to będzie grać ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

jeśli chodzi o kolumny to zastanawiam się nad "Kolumny stereo JAMO C 805 (C805) - 2 szt", albo "Kolumny stereo Canton Chrono 507 DC "...

nie wiem na ile można się sugerować opiniami w gazetach czy np. nagrody EISA gdzie opisując "Odtwarzacz płyt CD/SACD Marantz SA 8003 (SA8003) nagroda od EISA 2009/2010", uzasadniali "Bazując na doskonałym SA7003, SA8003 korzysta też z pracy i tuningu Kena Ishiwaty, który podniósł jakość brzmienia do audiofilskich standardów" chodzi oczywiście o ową "doskonałość zestawu marantz SA 7003.

Cambridge Audio 740 do Jazzu się nie nadaje. Miałem ten system jak i 640 i są to urządzenia świetne do synthpop-u, elektroniki i każdej muzyki gdzie przeważają elektroniczne instrumenty muzyczne. poza tym nie obsługuje SACD !

W tej cenie mógłbym polecić posiadany przeze mnie zestaw, czyli Yamaha CD-S1000 i A-S1000. Czyta SACD, nieźle brzmi, solidnie zbudowany. W jazzie dobrze się sprawdza, ale np. fanom metalu bym go nie polecił. Jeśli zależy Ci na SACD, to rozważ również odsłuchanie tej Yamahy.

"Tynk pożera dźwięk" 747

poeta81, 26 Sie 2010, 14:54

>jeśli chodzi o kolumny to zastanawiam się nad "Kolumny stereo JAMO C 805 (C805) - 2 szt", albo

>"Kolumny stereo Canton Chrono 507 DC "...

>

Poeta, a czemu nad nówkami tylko myślisz? Canton'a słyszałem, ale imho to kolumna bardziej rockowa niż jazzowa - brakuje jej imho pewnego czaru przekazu. Ale może to wynika z faktu, że jazzem delektuję sie na kolumnach o specyficznym brytyjskim brzmieniu (b. dobra średnica)...? Zależy, czego szukasz i oczekujesz, z tym że w kolumnach na pewno szuakłbym używek, zresztą co do reszty też.

Powrót po dłuższej przerwie...

jeszcze jedno... jeśli nie chcesz słuchać dźwięków tylko muzyki to trzeba obrać całkowicie inny kierunek... systemy, marki !

proponuję poszukać tutaj muzykalnego sprzętu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam !!!!

Ukryta Zawartość

I do tego cytuje "Kolumny stereo JAMO C 805 (C805) - 2 szt", albo "Kolumny stereo Canton Chrono 507 DC"

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

poeta81, 26 Sie 2010, 11:35

>Jeśli idzie o wzmacniacz Krella - koniecznie posłuchaj przed ewentualnym zakupem. U mnie 400 xi nie sprawdził się zupełnie - zwłaszcza w klasyce (dźwięk był nieprzyjemny). Zobacz może Jolidę 1501 RC albo jakąś lampę - to może być ciekawsze

Witam

Wczoraj słuchałem takiego zestawu

Ukryta Zawartość

Z kolumnami ELAC (nie pamiętam jakimi bo mi szczęka opadła do ziemi)

Polecam posłuchanie tego zestawu.

Simonto

Ukryta Zawartość

a który odtwarzacz CD uważacie za lepszy

Rotel RCD-06 czy Arcam FMJ CD17 ???

skopiuje pytanie z innego posta, bo na razie nie uzyskałem porady ;)

aby nie zaśmiecać forum nowymi tematami.

2. tutaj mam pytanie co do zestawu Harman/Kardon. mąż mojej siostry jest wielbicielem (albo nawet można ująć słowa "maniakiem") rocka, i zastanawia się nad zestawem Harman/Kardon (taka słabość do tej marki, bo podobno mercedes używa tego sprzętu w swoich zestawach), czyli odtwarzacz cd + wzmacniacz(ew. amplituner) tej firmy. jaki zestaw Harman/Kardon polecacie?? przeglądam proponowane przez firmę zestawy i może polecić mu Odtwarzacz płyt CD harman/kardon HD 990 + Wzmacniacz dwukanałowy stereo Harman/Kardon HK 980 (ewentualnie Amplituner dwukanałowy stereo Harman/Kardon HK 3490) ??? czy to dobre połączenie ??? a może wystarczy zestaw Amplituner stereo HK3390 + Odtwarzacz HD 980 ???

zaznaczam, że facet nie ma dużej kasy (i na pewno nie da tutaj więcej niż 3-3,5 za odt. cd + wzmacniacz) i nie jest audiofilem dla którego muzyka jest całym życiem.

słucham sugestii :)))

Diskomaniak- ależ jesteś upierdliwy- nie dosyć że ludzie śmieją się z tych twoich Kreli, to jeszcze obstajesz przy swoim robiąc błoto z kazdego wątku.

A tak serio to jak widzisz brzmienie tego twojego krela zasilonego badziewiastą 16 bitową płyta CD ? Przecież autor wątku celowo i sensownie napisał że zalezy mu na audiofilskich płytach SACD. Ileż razy widziałem na odsłuchach rozdziawione gęby ze zdumienia, kiedy zabrzmiała gęsta płyta HDCD czy XRCD. A jak odtworzysz na wspomnianym Krelu płyty SACD Linna uznawane za najlepsze na świecie, zdobywające nagrody za płyty roku ? Jeśli Tobie wystarczą zwykłe 16 bitowe nagrania to nie zmuszaj do tego innych.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

abandon a co na to Twoj lekarz?

Nie ma to jak SACD sluchac na Tonsilu przez mulacego Pioneerka i do tego tanie dvd z marketu jako zrodlo - to jest dopiero high-end. Trzeba byc albo glupim albo gluchym. Wspolczuje z calego serca.

>> abandon, 29 Sie 2010, 23:59

"Ileż razy widziałem na odsłuchach rozdziawione gęby ze zdumienia, kiedy zabrzmiała gęsta płyta HDCD czy XRCD."

XRCD jest dokładnie tak samo gęste jak zwykłe CD (16-bit, 44.1kHz) - tylko że zrealizowane z odpowiednią starannością.

A co do SACD - szum (błąd) kwantyzacji ma on gorszy niż CD już powyżej 6kHz. Przy 100kHz jest po prostu tragedia, i dlatego już wcześniej w wątku radziłem wzmacniacz o jak najmniejszych zniekształceniach IM na górze, za to niekoniecznie o bardzo rozciągniętym w górę pasmie przenoszenia. Zresztą - jak to pokazały pomiary dokonywane przez forumowych kolegów, wiele płyt SACD było robionych z masterów 44.1kHz albo 48kHz. Tak więc są w nich wady obu formatów - najpierw przycięte pasmo, a potem dołożone jeszcze szumy kwantyzacji SACD.

a co sądzicie o zestawie Denon DCD-1510AE + PMA-1510AE ???? może ktoś z Was miał do czynienia z tym zestawem??? z opisu i dzięki opinie EISA to dobry sprzęt jak na tą cenę, zgadzacie się z nimi???

a co sądzicie o zestawie Denon DCD-1510AE + PMA-1510AE ???? może ktoś z Was miał do czynienia z tym zestawem??? z opisu i dzięki opinie EISA to dobry sprzęt jak na tą cenę, zgadzacie się z nimi???

Polecam ten zestaw ,jest warty każdej złotówki.Proponuję posłuchać w zestawieniu z b&w lub tonney.

Diskomaniak- ależ jesteś upierdliwy- nie dosyć że ludzie śmieją się z tych twoich Kreli, to jeszcze obstajesz przy swoim robiąc błoto z kazdego wątku.

A tak serio to jak widzisz brzmienie tego twojego krela zasilonego badziewiastą 16 bitową płyta CD ? Przecież autor wątku celowo i sensownie napisał że zalezy mu na audiofilskich płytach SACD. Ileż razy widziałem na odsłuchach rozdziawione gęby ze zdumienia, kiedy zabrzmiała gęsta płyta HDCD czy XRCD. A jak odtworzysz na wspomnianym Krelu płyty SACD Linna uznawane za najlepsze na świecie, zdobywające nagrody za płyty roku ? Jeśli Tobie wystarczą zwykłe 16 bitowe nagrania to nie zmuszaj do tego innych.

Padłem jak to przeczytałem laugh.gif

Doskonałe!

Tym niemniej pierwszy raz się zdarzyło żeby forumowy fanatyk SACD pochwalił standard 16-bit 44.1kHz w postaci XRCD i nawet nazwał go gęstym. Zawsze jakiś postęp jest.

Jezeli glownie bedziesz sluchal na sluchawkach to moze kupic odtwarzacz Marantz 7003 i jakis w miare dobry wzmacniacz sluchawkowy do AKG. Jakoscia dzwieku z pewnoscia przebije wzmacniacze z przedzialu 2000-3000zl. A jak Twoja sytuacja materialna sie poprawi to sobie fundniesz wypasione kolumny i porzadny wzmacniacz. Poniewaz do klasyki potrzebujesz naprawde porzadnego sprzetu by w pelni docenic niuanse:)

Albo jeszcze lepiej za gotowke kup dobry uzywany cd lub nawet sacd player a na raty wez wzmacniacz sluchawkowy jezeli masz taka mozliwosc.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Poeta81

Kilka lat temu miałem identyczny kłopot szukając sprzętu do jazzu i klasyki.Wybrałem w ciemno CA 740 i to była katastrofa sucho i płasko.

Następnie przesłuchałem w/w przez Ciebie sprzęty i wszystkie one były znacząco lepsze i można by z nimi żyć.

Ja proponuje jednak zestawienie Naim (często można spotkać w ogłoszeniach)+ Dynaudio (np.52 lub 52SE)

Osobiście za w miarę rozsądne pieniądze do jazzu i klasyki nie znalazłem nic lepszego.

Pzdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.