Skocz do zawartości
IGNORED

Nie kupujcie klamotów zasilanych tylko z 220V~

szybki Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

Oj jak ja lubię "fachowców" z Onetu czytać. A kolega zakładający topik to onetowy fachowiec pełną gębą.

Ponieważ z doświadczenia wiem, że wszelakie argumenty od Kolegi się odbiją (jeśli Kolega z tego gatunku jest, jeśli to tylko prowokacja, albo akcja na zbicie ceny na klocek na który Kolega poluje to sorry)) to tylko pozwolę sobie innym kolegom dwie rzeczy pod uwagę poddać.

Primo: Nigdy, lub prawie nigdy nie było tak żeby napięcie w sieci w czasach 220 V było idealne. Wahania były dość znaczne i to o kilkanaście, a czasami więcej volt w miastach, w tychże miastach gdzie były i są zakłady energetyczne. O tym co się działo na wsiach, a już tych bardzo oddalonych od Z.E wolę nie myśleć.

Czyli według Kolegi fachmana sprzęt na 220 volt powinien nam przynajmniej eksplodować w twarz przy różnicy tych kilkunastu voltów ( a bywało więcej, bywało) ? O takich atrakcjach jak zakład energetyczny przepina fazę to już nie wspomnę, bo to to już powinno armagedon powodować. Lodówki rzucać mlekiem powinny, a pralki przygniatać nasze dzielne panie do ścian.

Może jest tu Kolega który pracował w zakładzie energetycznym i uchyli rąbka tajemnicy.

Z mojej skromnej wiedzy - praktyki studenckie, wynika że idealnie nie było prawie nigdy. Obecnie wcale nie jest lepiej. Mimo iż jesteśmy w UE, rządzi nami najlepszy rząd i mamy 230 v - to w gniazdkach bywa różnie - kurde, oby mnie nie "zamkli" za te słowa..

Sekundo, każdy sprzęt - no może poza obecnie produkowaną masówką a,la HyperMarket zakłada m.in wahania sieci energetycznej. I nie może być inaczej, bo o ile w naszej krainie nie, to w cywilizowanym świecie wkurzeni posiadacze sprzętu który nie wytrzymał "wachnięcia" sieci puściliby z torbami producenta.

A przypominam iż nie mówimy o bambino 2, a o sprzęcie Hi-Fi, lub nawet Hi-End.

I to z czasów w których nie oszczędzano na każdym gramie krzemu.

Bardzo mądrze podszedł do tematu Kolega Neomammut.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie, a strachliwym polecam jakiś dobry horror, np. wiadomości wieczorne na którymś naszym kanale (TVN, TVP)

Używałem Meridiana 507.24, który był jeszcze na 220V przez dwa lata na napięciu 230V i było ok. Potem, czyli dwa lata temu, kupił go mój kolega i użytkuje do tej pory i też nie narzeka.

Napięcie w sieci waha się w granicach 190-240 V i wszystkie urządzenia tolerują takie wahania, więc nie przesadzajmy.

Nie jest to problem napięcia zasilającego, szukałbym raczej źródła niedomagań w przestrzeni między uszami założyciela takich bzdurnych wątków.

• Użytkownicy+

SAzybki, włącz pralkę, czy inny czajnik i sprawdź napięcie w gniazdku. Możesz podać swojego dostawcę energii do sądu, + - 5% się nie zmieści.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

szybki Gonzo

28 Sie 2010, 17:17

O mnie » Ignoruj » PW »

stat: 57 / 194 / 0

A tak chciało by się kupić coś hi-endowego i do tego vintażowego, a tu lipa :)

Pracujesz w hipermarkecie?:-) Dawno takiego steku bzdur nie czytalem na forum jak w obu Twoich idiotycznych tematach.

Myślę, że autorowi wątku chodziło o to, że generalnie skrócony zostanie żywot sprzętu niż jakby miał pracować w idealnych warunkach zasilania, chodzi tu zapewne o przedział np.10 lat, ale nie sądzę by w tej klasie sprzętu i tych różnicach w wysokości napięcia miałby paść wcześniej np. jakiś stabilizator - bo to on weźmie na siebie tą różnicę w napięciu.

Tak że nie bój się, kolego :-), sprzęt będzie grał i grał.:-)

A co do jakości dźwięku to więcej syfu do dźwięku wprowadzą "zanieczyszczenia" w sieci :-)

I głośny sąsiad ;-)))

UWAGA!!! OKAZJA!!! =========================================================================

Przerabiam sprzęt audio z zasilania 220V na zasilanie 230V!!! Profesjonalnie i z zachowaniem wszystkich audiofilskich zasad!

WAŻNE!!!

Przeróbek dokonuję w sposób dyskretny - bez zdejmowania pokrywy (jak? - to tajemnica firmy:) a zatem nie stracisz gwarancji (jeżeli taką masz) ani nie będziesz miał "grzebanego wnętrza".

Koszt przeróbki - 150zł + koszty kuriera w obie strony.

GWARANCJA SATYSFAKCJI!

NIE RYZYKUJ!

NIE CZEKAJ AŻ PODWYŻSZONE NAPIĘCIE ZJARA TWÓJ ULUBIONY SPRZĘT AUDIO !!!

informacje na priv.

===========================================================================================

hehe - będę bogaty! I się osłucham Waszych sprzętów... No, jak nie patrzeć - same plusy!

• Użytkownicy+

Therion, uważaj bo taki plus może kopnąć. No jeszcze takie 220V to nic Ci nie zrobi, ale 230V, aż sam się boje ;-)

A wiecie, że jak te 230V zjara Wam np. wzamcniacz, to oddadzą Wam samolot? Serio! Bo taka TRADYCJA jest.

Na szczęście Yaqina nic się nie ima - można go podpinać nawet bezpośrednio pod wyjście elektrowni atomowej, a on na to tylko:

- "Wali mnie to, w Chinach nie takie rzeczy widziałem".

Serio, serio!

Takiego steku bzdur to dawno nie czytałem. Piszę oczywiście o głównym problemie, który poruszył założyciel wątku. Jako elektryk chciałbym jednak zaproponować zapoznanie się z problemem odkształcenia przebiegu napięcia. W wyniku tego możemy spodziewać się o wiele gorszych skutków niż podniesienie napięcia do 230V. Warto zapoznac sie z problemem zawartośći wyzszych harmonicznych w przebiegu napięcia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Te odkształcenia powodują dla nas audiofili, czy melomanów o wiele dalej idące skutki niż wspomniany wyżej wzrost amplitudy napięcia. Mogą znacząco wpłynąć na żywotność urządzenia i degradować jakość słuchanego materiału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wreszcie coś pożytecznego w tym wątku. A jak się zapatrujesz Kolego na stosowanie filtra Schaffnera w torze zasilania 230V? Ostatnio sobie taki sprawiłem i muszę powiedziec, że raczej słyszę różnicę w stosunku do tego co było...

pegal

>Wreszcie coś pożytecznego w tym wątku.

Opinia ważna do czasu oglądnięcia fotek trafa czy też przetwornicy spalonej przez harmoniczne :-)))

gagacek nr IP: 0b622997aace50f

parzystokopytny nr IP IP: 0b622997aace50f = łowca debili = boska owieczka.

W ilu klonach będziesz jeszcze gościł na Forum ?

Masz chyba jakiś problem ze sobą.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

szybkiGonzo mam przyjemnosc znac gagacka osobiscie. Nie ma zadnych problemow ze soba ale faktycznie nie toleruje debilizmu na forum. Tudziez mlodych pseudo gniewnych ktorzy maja g... do powiedzenia a nie potrafia trzymac jezyka za zebami.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Znacznie bardziej szkodliwe sa pierdoly jakie wypisuja na forum ostatnio szybkiGonzo i antymalkontent. Potem zadaja lemerskie pytania w stylu: jak graja wzmacniacze Sony ES.

Zawsze dobrze wiedzieć kto rozpieprza Wam tematy.

Ten temat tak naprawdę był podpuchą i liczyłem na to że w końcu jakaś gnida złapie na tak idiotyczne prowadzenie wątku z mojej strony.

Gorzej że Administracja toleruje takie zachowania, wiele nickow - ten sam IP.

Klon tu często klonem pogania, ot taka specyfika Forum :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

wpis w imieniu gagacka:

Powiedz (...) że rozdawałem adresy serwerów proxy (...) Chodzę przez proxy:)))

To tyle w temacie. Klodka i to jak najszybciej:-)

discomaniac71

>szybkiGonzo mam przyjemnosc znac gagacka osobiscie.

To zatańczcie razem krakowiaka, to wasz folklor, który staracie się przenieść TU na Forum.

Już ci ktoś na forum napisał >żyj i daj żyć innym< a ty się personalnie do każdego czepiasz.

Masz odmienne zdanie ? to je prezentuj, ale bez osobistych wycieczek.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

szybkiGonzo nikogo personalnie nie atakuje dopoki sam cos soba reprezentuje. Jesli ktos nie wyrosl z okresu gowniarskich zatarczek i nie potrafi sie zachowac moze liczyc na moja riposte. Inaczej nie zrozumie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.