Skocz do zawartości
IGNORED

pykanie w jednym kanale przy przerzucaniu tracków

Tymorfeusz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, w moje ręce wpadł wiekowy cd nad 5425. w świetnym stanie, nie grzebany (oprócz klasyki tematu, czyli spalonej żaróweczki za lcd)

cd gra pięknie, dynamicznym, wypełnionym dźwiękiem. jest jeden mankament: przy przełączaniu tracków słychać dość głośne pyknięcie w prawym kanale...

co to za dziadostwo?? o co może chodzić?? nie zauważyłem innych usterek, przesterów, brumień - tylko głośne pyk w prawej kolumnie i tylko przy przełączaniu utworów.

to diagnoza prawdopodobna, czy też pewna??

czy jeśli kupię

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wlutuję tam gdzie trzeba, to problem zniknie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zmierz czy podczas zastopowania odtwarzania masz na bazach tych tranzystorów napięcia ok. 0,7V. Jeśli tak jest to wymień tranzystory, jeśli napięcie jest większe to też wymień tranzystory, jeśli napięcia brak a jest przed rezystorami bazowymi to również tranzystory do wymiany. Jeśli natomiast napięcia nie ma również przed rezystorami bazowymi to szukaj przerwy na ścieżce doprowadzającej to napięcie.

Jezeli jeden z kanalow jest OK, to mozna porownac napiecia. Powinny byc w obu kanalach jednakowe, np napiecia baz, czy na odpowiednich rezystorach. Nie powinno to byc trudne, zwlaszcza ze masz schemat,

ok, więc przelutowałem te tranzystory, i dla kanału lewego również, bez żadnych pomiarów - wygląda na to, naprawiłem.

jakieś tam pykania czasem występują, ale rzadko, i nie tylko prawym kanale, więc w sumie w normie, zależy od płyty.

w sumie jest jeszcze trzecia para tych tranzystorów, nie wiem tylko czy jest sens je wymieniać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.