Skocz do zawartości
IGNORED

Jak długo żyje CDek

josef

Rekomendowane odpowiedzi

A ja nawet nie wiem z ktorego roku jest moje DCD-3000. Ale chyba z 1995, czyli nawet dwudziestki nie ma :) Niestety od jakiegos czasu dluzej wczytuje plyty, zapewne laser zaczyna konczyc swoj zywot, a siedzi jeszcze oryginal.

?👈

Prawie czteroletni Denon DCD-700AE śmiga aż miło, a praktycznie codziennie coś się w nim kręci. Płyty wczytuje bardzo szybko, nic się nie zacina, bezgłośny napęd. A to przecież budżetówka, ale jeszcze made in japan :)

mam yamahy cdx-1110 i cdx-2020 z końca LAT 80.

czytają wszystko, i grają b. dobrze.

laser szklany sanyo.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Ja obstawiam że starsze konstrukcje mają po prostu wytrzymalsze Lasery i inne komponenty, ale mogę się Mylić. Mój Pioneerek służy mi 6-7 lat , nie ma żadnych oznak zużycia lasera, jakie CD-R bym mu nie zaaplikował - szybko je zczytuje :)

Pilocik oryginalny też się zachował - tylko świętej pamięci chomik zjadł 1/3 jednego guzika :D

pd-9010x.JPG

Zostanie u mnie do Końca Swoich dni - dopóki nie ogarnie go ślepota :) ale wtedy będzie sobie stał jako pomniczek dla Potomnych :P

mam yamahy cdx-1110 i cdx-2020 z końca LAT 80.

czytają wszystko, i grają b. dobrze.

laser szklany sanyo.

te To piękne Klocki :D mechanika .. miód

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Chyba czas na kontrowersje :)

Ja mam francuskiego chińczyka MCD 204, który tak gra na XLR, że laser może mu zdychać i co dwa lata, a i tak warto :)

Zamiast drewnianych boczków na obudowie ma lampy w buforze wyjściowym, co ładnie odchamia cyfrowy nalot.

Sam napęd jest szczelnie odizolowany. Blacha plus uszczelki.

post-32153-0-35130200-1362608480_thumb.jpg

Ja mam Sony. Malutki, plaskaty - nie pomnę modelu * ale jeden z pierwszych . Kupiony w stanie mint na bazarze podparyskim. I wiecie co? Gra lepiej, niż niejedna Yamaha lub denon. * po wydobyciu go z któregoś pudła - przeprowadzka - zamieszczę zdjęcie. Pozdrawiam- Jacek

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Profesjonalnej nagrywarki nie posiadam, jej produktów nie słyszałem, a to co wychodzi z komputerów i laptopów to kiszka. Szkoda czasu i lasera mojego.

A najlepiej to i tak sobie posłuchać z winyla, O!

Ja mialem Sony XA3ES mial chyba 16 lat wygladal jak nowy ze sklepu czytal kazda plyte nawet mocno porysowanego CD-Ra bez zadnego problemu mechanizm pracowal cicho laser dostepny bez problemu chociaz w srodku byl oryginalny laser i mysle ze do dzis u kogos jeszcze ten CD smiga bez problemu ;)

Kiedys to robili te CDki jakies solidniejsze chyba... no i wygladaly tez calkiem fajnie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

CD-R w zasadzie jednak nie puszczam bo są z reguły muzycznie płytsze od oryginałów i szkoda mi czasu.

No, a lampy odcyfrowują brzmienie :)))) Nie ma to jak zabobony i jakies bezpodstawne przekonania.

A mi jak jest zimno to jakos zimniej system gra.

?👈

Mam Soniaka CDP970, ma chyba 22 lata a czyta wszystko na oryginalnym laserze jeszcze.

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

O żywotności laserów pisał kiedyś Piotrek608, i zgadzam się z nim że najtrwalsze są Pioneery, mam zwykłe DV 464 i jest to dvd made in china a pracuje już od końca 03 roku i był katowany praktycznie samymi cd-r/rw i śmiga nadal, w aucie również Pioneer 6000ub i kilka lat już też działa bez zarzutu także wyłącznie na cr-r/rw

hmm... mogę pogratulować wierności ... na tym forum większość wymienia drogie okazy co rok ... nikomu nie przyjdzie do głowy, żeby pomyśleć o żywotności.

Mój pierwszy Technics niemiecki z 1991 jeszcze gra po rodzinie.

Ogólniej - w sprzętach lepszej klasy laser poprosi o wymianę zwykle po 10-12 latach.

Poza tym Krell, Naim, Linn to najprawdopodobniej granie na całe życie, zwłaszcza jeśli można je serwisować. (Ktoś mi mówił że cd McIntoshy lepiej nie kupować.)

Wszystko zależy od liczby właścicieli i ich kultury ... wiele w tej materii zależy od firm przewozowych albo od poczty.

Bardziej wyeksploatowany cdek będzie grał ciemniej nieco i mniej wyraziście, co akurat może komuś odpowiadać jako wybitnie muzykalne i analogowe brzmienie :))

a więc grono osób które nadal się cieszy ze Swojego oryginalnego Laserku w porządnym klasycznym sprzęcie jest całkiem duże :)

a Druga kwestia - obawiacie się o wysychanie Elektrolitów ??

Zakładając że laserki u niektórych chodzą już po 25 lat ciekawe czy wytrzymają drugie Tyle ^^ (?) Ciekawią mnie wasze opinie .

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chyba czas na kontrowersje :)

Ja mam francuskiego chińczyka MCD 204, który tak gra na XLR, że laser może mu zdychać i co dwa lata, a i tak warto :)

Zamiast drewnianych boczków na obudowie ma lampy w buforze wyjściowym, co ładnie odchamia cyfrowy nalot.

Sam napęd jest szczelnie odizolowany. Blacha plus uszczelki.

Cyfrowy nalot to tylko tanie cienkie aplikacje.

Pioneer PD7700 z 1993 albo 94r

1991

Jak długo działa odtwarzacz CD.W muzeum Philipsa ich pierwsza konstrukcja jest włączona na repeat,czyli w kółko i tak działa już od 1983 roku bez przerwy .Dzień i noc.

Rzeczywiście zasada jest taka.Czym sprzęt nowszy,tym żyje krócej.W moim wypadku ta zasada się potwierdza w pełni.Nastały czasy tandety,czesto za ogromną kasę.

Jak długo działa odtwarzacz CD.W muzeum Philipsa ich pierwsza konstrukcja jest włączona na repeat,czyli w kółko i tak działa już od 1983 roku bez przerwy .Dzień i noc.

Wierzysz w to? :)

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.