Skocz do zawartości
IGNORED

Jak długo żyje CDek

josef

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Być może ale ja go kupiłem w sklepie parę lat później, przynajmniej tak mi się wydaje :)

Wszystko możliwe;-) Mam na myśli katalog 1991. Wiele modeli było sprzedawanych co najmniej przez kilka lat.

Myślę że w audio (podobnie jak w przemyśle samochodowym) lata 90-te były złotym okresem. Budowano wtedy dużo porządnego, dobrze grającego sprzętu. Myślę że jego trwałość to spokojnie 30 lat lub więcej (przy założeniu jego poprawnej eksploatacji). W nowym wieku stereo umarło na rzecz kina domowego. Później znów się odrodziło, tyle że na wyższym poziomie cenowym. Myślę więc że na wyższym poziomie cenowym dobra jakość nadal jest. Natomiast o współczesnej budżetówce (a nawet klasie średniej) wolę w ogóle nie myśleć - przyzwoite normy z lat 90-tych na pewno tam nie obowiązują. Tak więc na tanie stereo i tanie kino domowe po roku 2000 trzeba patrzeć z maksymalną dozą nieufności.

Ja mam Sony CDP-X55ES z 1989 roku, chodzi do dziś bez problemów. Będzie to już 24 lata :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jeden wie ile żyje pies:)

Może rozwinę,żyje dopóki nie zdechnie,a to zależy od warunków jakie mu zapewnimy,czym i jak będziemy go karmić,

to taka analogia do żywotności naszych CD :)

No jeszcze może pojawić się RAK,wtenczas destrukcja może nastąpić w tempie błyskawicznym.

Jeden wie ile żyje pies:)

Może rozwinę,żyje dopóki nie zdechnie,a to zależy od warunków jakie mu zapewnimy,czym i jak będziemy go karmić,

to taka analogia do żywotności naszych CD :)

No jeszcze może pojawić się RAK,wtenczas destrukcja może nastąpić w tempie błyskawicznym.

Rydz, to nie do końca tak.

Kiedyś produkowano towar wyliczając tak aby się nie psuł. Bynajmniej próbowano.

Dzisiaj wszystko się oblicza aby towar wytrzymał jakieś minimum.

A to jakie mińimum wytrzyma zależy od konsumenta.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Croowab wiesz,ta moja myśl to trchę w formie żartu ale

<br />A to jakie mińimum wytrzyma zależy od konsumenta.<br />

w jej części,właściwie to w całym moim przekazie tkwi to samo co w zdaniu które napisałeś,prawda? :))

Tak, ale mam na myśli to, że inne jest mińimum dla sprzętów lat 80,90 a inne dla tych teraz produkowanych. Czyż nie?

Zdecydowanie. Większość tanich współczesnych produktów jest celowo konstruowana na krótki czas życia, kończący się po gwarancji. Nie dotyczy to tylko audio oczywiście.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• 5 miesięcy później...

Technics SL-PG500A (napęd cdm-4/19) kupiony w 1991r. Grany 12 lat w głównym systemie, potem 6 lat urlopu w drugim systemie, a od 4 lat znowu w systemie głownym jako transport. 100% oryginalnych części, a jedyne "czynności serwisowe" w ciągu 22lat użytkowania to dwukrotne czyszczenie optyki. Błyskawiczne ładuje TOC i szybko przechodzi pomiędzy ścieżkami, czyta również wszystkie CD-R. Prawdopodobnie przeżyje swojego właściciela.

Z moich obserwacji wynika, że kluczowym czynnikiem wpływającym na żywotność mechaniki CD są warunki "atmosferyczne" w pomieszczeniu ze szczególnym wskazaniem na dym tytoniowy.

Mam też takiego philipsa cd-100 co to śmiga w muzeum. Jak czytałem to pierwsze cd sprzedawane w europie. U mnie gra okazjonalnie, ale nadal śmiga bezproblemowo mimo tych 30 latek jakie minęły od jego wyprodukowania.

marantze, philipsy na cdm, pierwsze sony potrafią działać do dzisiaj. mam 5 sztuk takich wszystko na chodzie. Lasery są wieczne, to nie takie jak dzisiaj - zabawki. Z kolei w cd-kach z kssami 210,212 itd. problem tez niewielki bo są tanie i łatwe w wymianie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.