Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy Linnart -wrażenia

rogus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zgodnie z obietnicą wypożyczyłem do odsłuchu wzmacniacz Linnarta. Postaram się przybliżyć wam moje pierwsze wrażenia. Wzmacniacz prezentuje się bardzo efektownie, jest ciężki solidny, ma oryginalny desing. Całość jest srebrna, matowa, (oprócz frontu, który jest czarny), po bokach na całej długości poprowadzone są radiatory. Przy zgaszonym świetla żarzą się dwie lampy oraz świeci jedna dioda na niebiesko. Co do diody to tworzy ona piękną poświatę, coś jak rozproszony laser. Aż żal bierze, że nie mam aparatu cyfrowego. Wejścia - RCA oraz XLR. Werdykt - wzmacniacz jak dla mnie wygląda pięknie. Przejdźmy do odsłuchu. Konfiguracja: Cambridge Audio D500SE, słuchawki Sennheiser HD 600, interkonekt Ultralink Ultima MK II.Wcześniej słuchałem dwóch innych wzmacniaczy a mianowicie Skorpiona HV-1 oraz Projecta. W pierszym brakowało mi basu w drugim basu i wyrafinowania. W przypadku Linnarta mamy jedno i drugie. Przestrzeń - fantastyczna. Dźwięk swobodnie wykracza poza słuchawki. Czasem krąży wokół głowy. Jesteśmy pochłonięci muzyką która nas otacza. Barwa jest niezwykle wyważona i neutralna. Wzmacniacz świetnie różnicuje nagrania. Na nim nic nie brzmi tak samo.(tutaj w pełni zgadzam się z recenzją z Audio-Video). Bas nie dość, że schodzi bardzo nisko to jest do tego bardzo dobrze kontrolowany. W końcu mogę rozróżniać najniższe dźwięki, słyszę w nich muzykę a nie zlaną magmę jak na Avance. Wysokie tony są preliste z pięknym pogłosem. Średnica - prawdziwa. Szczegółowość, jak dla mnie szok, nie słyszałem jeszcze w życiu takiego przekazu, na każdej płycie odkrywa nowe rzeczy, kurczę jak to frajda. Nie lubię określenia High-end, ale wydaje mi się, że wzmacniacz Linnarta niebezpiecznie się do niego zbliża. Cóż chyba właśnie znalazłem swój wzmacniacz słuchawkowy. Wszyskim poszukującym dobrego partnera dla HD 600 szczerze go polecam. Swoich konkurentów zostawił daleko w tyle. Pięknie wygląda i jeszcze lepiej gra.

Pozdr.

• 9 miesięcy później...

Kiedyś pisałem na temat brzmienia wzmacniacza słuchawkowego linnart z dużo lepszą elektroniką.Wtedy poprostu wypadł blado wręcz słabo.Na dodatek był niedbale zrobiony przez właściciela.Być może ten , o którym tak ładnie piszesz jest lepszy choć cięzko mi w to uwierzyć.jak dobrze poszukasz to powinno byc trochę o tym wzkau napisane.We warszawce na wystawie Hi-End miałem durze uprzedzenia co do Linnarta, ale musze powiedzieć że brzmienie z lampy tam reprezentowanej nawet bardzo podobało mi się-choć nie do końca.

pozdr

Witam !

No Rogus wiele ekseprymentowal z tym wzmakiem, szkoda ze piszecie takie rzeczy, bo wlasnie mialem nadzieje, ze LINNART robi wzmaki w wysokim standardzie wykonczenia i uzywa najlepszych czesci w przeciwienstwie do Skorpiona wlasnie ktorego jestem posiadaczem. Generalnie po wymianie CD z Marantza CD63KIS na MF A308CR poprawie uleglo wszystko a przedewszystkim bas (ktorego mi brakowalo), ale dalej mysle o jakims upgrade i na tapete poszedl wzmak sluchawkowy. Chcialem go obejrzec gdzies na zdjeciach (wiem ze to nic wspolnego z dzwiekiem nie ma ale WAF tez sie liczy no i zaszczepiac trzeba przed czasem :-). Bedac w Warszawie napewno sie wybiore na jakies odsluchy. Wiec jezeli ktos ma jakies zdjatka tego wzmaka albo wie gdzie leza w sieci to z gory wielkie thx za poddanie adresu.

Pozdrowki

Paweł

He, he w Twoim systemie za bas głównie odpowiada wzmak MF, u mnie jak się okazało basisko znacznie poprawił preamp PRE 30 :-) Teraz dopiero wiem jaki potencjał drzemie w CD Rotela 1072 :-)

Witam !

Zyzio> jezeli chodzi o odsluchy na wzmaku sluchawkowym to glownie jednak za poprawe odpowiada CD MF A308CR, to odtwarzacz ktory przerosl moje oczekiwania, a dostalem go wlasciwie dodatkowo do wzmaka. Oczywiscie potencjalu wmacniacza MF 308 jeszcze nie odkrylem z powodu braku odekwatnych do niego kolumn glosnikowych ale i na to przyjdzie pora. Poszukiwania rozpoczalem i same przyjemne chwile przedemna :-).

Pozdrowki

Paweł

Co do wzmaków słuchawkowych to proponuję na początek posłuchać Pro-Jecta Head Boxa - oferuje bardzo wiele za niewiele ;-) Brak basu może wynikać z nieodpowiednich słuchawek podłaczonych do niego - np. z HD 600 nie jest pod tym względem najlepiej, ale też preferencje słuchacza mają tu znaczenie, ja np. uważam że Projectowi nie brakuje basu, poza tym ma fajnisty i poukładany dźwięk moim zdaniem, szczegółowy a przy tym niemęczący, całkiem nieźle zrównoważony z niewielkim uprzywilejowaniem góry :-)

Witajcie,

na wasze forum trafilem stosunkowo nie dawno, ale dlubie juz w tym temacie od dawna. Mam wzmacniacz sluchawkowy własnej konstrukcji pracujacy w klasie A w kombinacji opa627 + mosfety motoroli. Jestem zachwycony jakoscia odtwarzanego dzwieku w polaczeniu z HD 600. Kilka lat temu, jeszcze przed przerobkami (teraz zmienilem operacyjke na opa 627, wczesniej byl opa 2604 i wymienilem kondensatory w zasialczu na Panasonic FC, dolorzylem filtr na sieci i zdalne sterowanie - to ostatnie tylko dla wygody) porownywalem ten wzmacniacz w TOP HIFI na Nowogrodzkiej w Wawie z Musical Fidelity X-can i wypadł o niebo lepiej. Przedewszystkim stereofonia i przestrzeń jest dwa razy lepsza. Ci ze sklepu nawet mi sugerowali abym zaczal produkowac cos takiego. Teraz po modernizacji pojawił sie wiekszy bas i praktycznie jeszcze bardziej poszezyla sie scena. Bardzo chetnie odsłuchałbym swoja konstrukcje z jakims dobrym wzmacniaczem słuchawkowym. Moze ktos z szanownych forumowiczow bedzie reflektowal na taki odsłuch? Oczywiscie jesli okaze sie ze jest ok. to zaprezentuje wszelkie informacje o tym wzmacniaczu.

pozdrawiam

MF jest mało przekonujący....i mało konturowy... dla kogoś nieobeznanego może być dobrze brzmiącym urzadzeniem..na początek..a tani niejest.

Aplikacja scalaków czy tranzystorów z mosfetami do napędzania słuchawek nie jest łatwą sztuką.

Sama klasa pracy nieświadczy o jakośći brzmienia..często "zbyt głeboka" polaryzacja półprzewodników powoduje zmulenia brzmienia.

Oczywiście zgadzam sie z Toba darkul, i dlatego chcialbym odsuchac swoja konstukcje z czyms konkretnym. Goscie z TOP Hifi tez byli pod wrazeniem tego urzadzenia. Nie twierdze ze on jest rewelacyjny, mnie sie bardzo podoba. Z zamuleniem to masz racje - jak wsadzilem za duze pojemnosci przy samych tranzystorach to mialem taki efekt.

>terminator

nie wiem dokładnie z jakim ale kosztował ok dwóch kawałków. Był na lampie. Wiesz bylo to kilka lat temu. Teraz zmodernizowałem jeszcze bardziej wzmacniacz i musze przyznac ze jest rewelacja. Moje HD600 zniknęły z uszu. Przestrzeń jest pierwszego lotu. Oczywiście jest to moja subiektywna ocena i chciałbym porównać go z jakimś wypasem :)

pozdrawiam

• 4 miesiące później...

Szukałem chyba w całym necie zdjęcia wzmacniacza Linnart, ale nic z tego.

Szanowny Pan z firmy Linnart obiecał przysłać mailem zdjęcia i opis, ale od kilku dni sprawdzam pocztę i znowu nic. Czy ktoś może poratować i umieścić kilka fotek tego wzmacniacza wraz z któtkim opisem?

Bardzo proszę ;-)

• 1 rok później...

To może ktoś już ma zdjęcie tego Linnarta albo może wrzucić skan testu z gazety?Na necie ani zdjęcia żadnego,ani opisu:-(a człowieka ciekawość już zżera. Test w nr.5/06 HFiM

• 8 miesięcy później...
  • 3 miesiące później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.