Skocz do zawartości
IGNORED

płyty Terri Lyne Carrington

zildjian

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś ma cos do powiedzenia n/t jej płyt autorskich ? Bardzo proszę o tytuły i opinie. Posiadam jedynie tribute dla Hendrixa pt PURPLE,gdzie wystepuje jako szansonistka (ale jaka ! )i perkusista(jeszcze lepsza) dla Nguyena Le. Nie zdążyłem nabyć jej płyty ,bodaj JAZZ, z m.in. H. Hancock'iem . Znacie inne ?

https://www.audiostereo.pl/topic/7045-p%C5%82yty-terri-lyne-carrington/

Panowie! zaciekawiliscie mnie...

Kim jest ta osobka? Jaki ma glos no i w jakim klimacie sa te plyty?

Generalnie jestem nieufna wobec takich hasel jak np.: "szansonistka" ; ))) ale po ostatnim odkryciu Mrs. Zelmani musze przyznac, ze czasami starsi koledzy miewaja racje ; )))

Pozdrawiam,

Glass

• Redaktorzy

Nie wiem jak głos, glass, bo ona zasadniczo to jednak perkusistka. Czyli w wydawaniu dźwięków pomaga sobie, jakby nie było, kijem. Nie znałem jej dotąd od strony wokalnej.

jozwa ->>

hmmmmmm.... ok. jesli to perkusistka, to moje zainteresowanie jej plytka nieco spadlo.

choc z drugiej strony zildjian napisal byl :"Posiadam jedynie tribute dla Hendrixa pt PURPLE, gdzie wystepuje jako szansonistka (ale jaka!)". moze jako kobiecie trudno mi wskoczyc na wyzszy stopien abstrakcji ; )))) ale sznsonistka jakos mi sie bardziej kojarzy ze spiewaniem niz "uzywaniem kija" - nota bene urocze okreslenie : )))) hihihihi

pozdrawiam,

glass

"Jazz is a spirit " odsłuchiwałem dawniej w sklepie i rzeczywiście nie zrobiła na mnie jednoznacznie pozytywnego wrażenia. Jednak PURPLE to zupełnie inna jakość. Celowo nazwałem ją szansonistką ,bo miano wokalistki mogłoby urazić wielbicieli kobiet w jazzie. Płyta jest w swoim gatunku znakomita a w/w # 5 tj. "..... midnight lamp" czy "Are you experienced" - odlotowe właśnie dzięki jej urzekającemu,pełnego nienarzucjącego się wdzięku, wokalowi. Nie wspomnę o garach a i reszcie muzyków. Moje Electry graja pełnią ichniego jestestwa. Dorwałem Down Beat XI/2002, jest tam o niej cały artykuł. Współpraca z Shorterem,Osbym,Hancockiem,, dziadek był perkusistą u Ellingtona.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.