Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel do tanich interkonektów DIY?

gorky

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądałem archiwum i było kilka podobnych tematów, ale wszystkie poszybowały w rozważania o wiązce stu platynowych drutów albo w sugestie co do zakupu Sonusów albo Nordostów.

Tymczasem mój problem jest prosty i bardzo konkretny:

mam sto złotych, muszę za te pieniądze kupić dwa interkonekty - jeden do połączenia CD ze wzmacniaczem (0.5m), drugi do podłączenia komputera (1.5m, jack z jednej strony).

Alternatywy widzę dwie:

1) Kupię takie dwa kabelki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

2) Zrobię sam coś lepszego (czy to możliwe?) i zmieszczę się w stówce (kwota absolutnie nieprzekraczalna)

Jeśli kupiłbym wtyczki Neutrika, o takie:

Ukryta Zawartość

to zostaje mi 50 złotych na dwa metry kabla, cynę i przesyłkę.

Pytanie do znawców:

jaki kabel powinienem zakupić? I jak to wszystko polutować, bo były jakieś niejasności, np. w tym wątku:

Ukryta Zawartość

Sprzęt tani - NAD 3020 i NAD 5320.

Z góry dziękuję! wink.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Też był bym wdzięczny za podpowiedz,z tym że ja szukam kabla(najlepiej na metry) który by ocieplał dzwięk i podkreślał dynamikę,boje się że w ciemno zakupię coś grającego jasno,a to nie pasowało by do mojego systemu,który jest sam dość ostry i nieco jasno gra.

Ukryta Zawartość

Można też taki kabelek użyć i wtyczki neutrika.Zostanie na piwko:)Ewentualnie cieńszy i zrobić plecionkę ale to więcej zabawy.

Coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robiłem kiedyś interkonekt z tego kabelka - trochę skraca bas i rozjaśnia górę, nie nadaje się do słabszych systemów bo będzie męczyło uszy.

Ukryta Zawartość

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

Witam!

Obiema rękami podpisuję się pod propozycją macc666:

Klotz MY206 i solidne wtyki (wtyków nie usłyszysz, więc mają być tylko solidne i ładne biggrin.gif)

Jak masz dużo śmieci w eterze, albo kabel ma być długi, to wybierz opcję, gdzie sygnał i żyła powrotna to te dwie żyły w środku, a ekran (plecionka) podłączony tylko z jednej strony.

Porównywałem z z wieloma mokrofonowcami z wyższej półki i ten jest wyraźnie the best. U mnie prawie NIE GRA (a oto chyba by chodziło w kablu, nie..? biggrin.gif ), a jeśli już, to raczej lekko ociepla i troskliwie opiekuje się basem.

PZDR!

Czesc

Ja swego czasu sporo bawilem się interconectami DIY na bazie kabli mikrofonowych i gitarowych. Generalnie, bez względu jakiego kabla mikrofonowego, gitarowego nie uzyjesz do budowy, aczkolwiek zawsze pochodzącego od firmy z tradycjami w tej materii (Cordial, Gotham, Klotz, Sommer), zawsze zbudowany na tych kablach Interconnect zagra przyzwoicie i na pewno zdeklasuje firmowe konstrukcje z przedziału powiedzmy do 200 – 300 zlotych. I tak dla przykładu miałem interconecty na bazie Cordiala CMK 222 i Gotham GAC 2 z tanimi wtykami Neutrica, polutowane w konfiguracji, gdzie ekran był podpiety tylko z jednej strony, i moim zdaniem te interconecty brzmiały lepiej jak firmowy Interconnect StrightWire Chorus czy MonsterCable Interlink 400. Podstawowa roznica w brzmieniu dotyczyla efektów stereo i basu. Intefconecty na w/w Cordialu i Gothamie wpiete w mój system i nie tylko mój powodowaly, ze brzmienie stawalo się bardziej przestrzenne, z uporzadkowana scena, a bas kolei nabieral kontroli, nie tracac jednoczesnie na zejściu.

Żeby wiecej nie przedłużać moim zdaniem swietnie gra Interconnect DIY na bazie gitarowego kabla Sommer Spirit XXXL. Sommer w prownaniu do wielu kabli mikrofonowych i gitarowych, które testowalem jest po prostu najbardziej neutralny, rzecz jasna w moim odczuciu. Ponadto polecam tez poeksperymentowac z kablem koncentrycznym produkcji radzieckiej o symbolu RK50, który czasem bywa na allegro. To jest posrebrzany miedziany solid core w teflonie, który w anemicznych, przyciemnionych systemach może się sprawdzic zupełnie fajnie.

Pozdrawiam

Janek

ruddy13, Jrymar - bardzo dziękuję, o takie rady mi własnie chodziło. Utwierdza mnie to w przekonaniu że warto zrobić interkonekt samemu.

Po tym co napisaliście bardziej skłaniam się teraz do zakupu kabla dwużyłowego w ekranie - wydaje mi się że łatwiej będzie mi to polutować, po drugie sprzęt audio stoi u mnie blisko innej elektroniki, która rzeczywiście może trochę 'siać' w eter.

Zastanawiam się jeszcze nad alternatywą dla tego MY206, którego akurat nie ma w onstage.pl (aczkolwiek mogę kupić gdzie indziej) - ma ktoś z Was doświadczenie z Sommer Galileo? Bo na moje bardzo niewprawne oko wygląda dość zacnie:

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedna rzecz - z której strony lutować ekran do wtyku? Od wzmacniacza czy od źródła sygnału?

Ukryta Zawartość

ruddy13, Jrymar - bardzo dziękuję, o takie rady mi własnie chodziło. Utwierdza mnie to w przekonaniu że warto zrobić interkonekt samemu.

Po tym co napisaliście bardziej skłaniam się teraz do zakupu kabla dwużyłowego w ekranie - wydaje mi się że łatwiej będzie mi to polutować, po drugie sprzęt audio stoi u mnie blisko innej elektroniki, która rzeczywiście może trochę 'siać' w eter.

Zastanawiam się jeszcze nad alternatywą dla tego MY206, którego akurat nie ma w onstage.pl (aczkolwiek mogę kupić gdzie indziej) - ma ktoś z Was doświadczenie z Sommer Galileo? Bo na moje bardzo niewprawne oko wygląda dość zacnie:

Ukryta Zawartość

I jeszcze jedna rzecz - z której strony lutować ekran do wtyku? Od wzmacniacza czy od źródła sygnału?

Rysunek powinien Ci wszystko wyjaśnić

post-13464-064497800 1283542652_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super, dzięki!

To jeszcze tylko pytanie o te alternatywy Sommera pozostaje otwarte i będę (chyba) wiedział wszystko czego potrzebuję.

Jeśli chcesz się pobawić w prawdziwe diy a nie konfekcją gotowych kabli to proponuję wykonać kable wg takigo projektu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Jako przewodnika możesz użyć pojedynczego litego drutu ze skrętki CAT5 zaplecionego na rdzeniu z kabla antenowego.Taki kabel powinien być lepszy od kabli cordialopodobnych :).

Ukryta Zawartość

Aż takiej motywacji to chyba nie mam :) Po prostu potrzebuję czegoś, co nie będzie za bardzo przeszkadzało, ale nie bardzo mam siłę bawić się w takie niuanse - może kiedyś, jak już reszta sprzętu będzie bardziej adekwatna...

Ale ten kabel robi się bez większych problemów , koszt znikomy , satysfakcja ... no wiesz :)

Tu stare zdjęcie kabelka na bazie sławnego "kynara".Zdecydowanie bardziej mi grała wersja z zaplecionym drutem z CAT5.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Leszek B A masz więcej zdjęć? Głównie chodzi mi o sposób zaplatania, bo nie jestem pewien jak to powinno iść :/ poza tym, zastanawiałem, się czy nie ładniej wyglądałoby na samej wew. izolacji (tej półprzeźroczystej)?

Nie mam więcej zdjęć ale z tego co jest widać chyba jak zaplatałem.Jeśli dobrze pamiętam to skok robiłem chyba co 1,5cm.Zaplecione było na rdzeniu piankowym z kabla antenowego.Dlatego nie jest przezroczysty.

• 6 miesięcy później...

mam pytanie odnosnie tego rysunku wyzej z podlaczenie ekranu z jednej strony

robie wlasnie kable dity na kablu Sommer The Spirit XXL z wtykami neurika

ale nie rozumiem tego rysunku i przepraszam ze glupio sie pytam

mamy tutaj przylutowac do wtykow kabel . mamy plus i minus . plus to ten w srodku a minus to oplot dobrze rozumiem ? idzmy dalej . nie rozumiem tego ze mamy ekran - oplot przylutowac z jednej strony . z drogiej juz nie ? nie rozumiem . prosze o rade i z gory dziekuje

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Nie ma tu plusa i minusa. Jest sygnal, masa i ekran. Jeden z przewodow uzywasz jako sygnalu a drogi jako masy. Do przewodu masowego od strony zrodla dolutowujesz ekran. To powoduje, ze zwieksza sie odrobine pojemnosc ale z diy jest ten plus , ze mozesz sobie odlutowac i sprawdzic kiedy dzwiek jest lepszy.

Rysunek dotyczy klotza gdzie masz dwie zyly i ekran. Sommer ma zdaje sie jedna zyle w ekranie i wtedy zyla to sygnal a ekran to masa i nie lutujesz juz dodatkowo ekranu do zyly... bo bedzie zwarcie. :)

server unreachable;--

Nie ma tu plusa i minusa. Jest sygnal, masa i ekran. Jeden z przewodow uzywasz jako sygnalu a drogi jako masy. Do przewodu masowego od strony zrodla dolutowujesz ekran. To powoduje, ze zwieksza sie odrobine pojemnosc ale z diy jest ten plus , ze mozesz sobie odlutowac i sprawdzic kiedy dzwiek jest lepszy.

Rysunek dotyczy klotza gdzie masz dwie zyly i ekran. Sommer ma zdaje sie jedna zyle w ekranie i wtedy zyla to sygnal a ekran to masa i nie lutujesz juz dodatkowo ekranu do zyly... bo bedzie zwarcie. :)

ja wiele razy lutowalem rozne kable ale tu mnie zdziwilo zeby przylutowac ekran od jednej strony tylko

mam ty link do rysunku ktory narysowalem moze to pomoze w zrozumienie mnie i was

e3aa1f8c0aa552edgen.jpg

chodzi o to ze w interkonekcie jesli sa to dwa oddzielne niezalezne kable musza byc po 2 zyly w jednym kablu i w drogim . na moj chlopski rozum w kablu mamy mase i faze sygnal plus . jak tam to mozna nazwac

zeby bylo stereo to trzeba polaczyc w obu kablach mase i sygnal zeby od zrodla do wzmacniacza dochodzil sygnal i masa .

czyli po obu stronach kabla zlaczyc wszystko by bylo cacy . mnie zdziwilo to jak ekran czyli rozumiem mase mam podlaczyc tylko od strony sygnalu . chodzi tu o to ze robimy tak jesli mamy 3 zyly ? sygnal , mase i dodatkowy trzeci oplot ? chodzi o to ze wtedy sie tak robi ? bo troszke nie rozumiem a jesli rozumiem to walsnie tak

Parę lat temu bawiłem się w takie kabelki. Moim zdaniem najlepszymi były Sommer Spirit XXL i 4square. Ten drugi jest 4-żyłowy. Zyły łączyło się na krzyż, a ekran od strony źródła. Moim zdaniem najlepszy.

Później przeszedłem na dedykowane do audio, i dopiero (oczywiście moim zdaniem) pobił go Cardas MicroTwin

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

chyba pierw powinienem poczekac az dojdzie do mnie kabel i dopiero bede takie pytania zadawac . nie ma zdjec dokaldnych tego kabla i nie moge stwierdzic tego czy tamtego

kabel

kolnierz pvc srednica 6.8 mm

przewodnik 1x 0.75 mm ( 42 zyl o.15 mm )

izolacja przewodnika koluniez polietylenowy 3.18 mm

ekran miedziany cynowany oplot + karbon

poziom ekranowania 100 %

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.