Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 803s czy TONNEY DC 10T ?

barteks

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o fachowe porady przy wyborze głośników.Pomieszczenie 30mkw.budżet to do 20 tys zł.

Byłem zdecydowany na zakup b&w 803 bo to pewniak,ale ostatnio w sklepie słuchałem tonney dc10T z denon pma/cd 1500 i chociaż grały całkiem inaczej jak 803 to bardzo mi się spodobały.

Czy jest możliwość aby w Warszawie bezpośrednio skonfrontować te głośniki?Jeśli zna ktoś oba modele to proszę o opinie.

https://www.audiostereo.pl/topic/70610-bw-803s-czy-tonney-dc-10t/

Tylko nowe ze sklepu ?

Osobiscie polecam posluchac prawdziwych DC Tannoya typu Super Gold Monitor, SRM15X, Arundel,G RF i podobnych z lat 70/80.Nie wiem jak jest z nowymi Tannoyami ale stare 12/15 calowe potrzebuja jednak tych 80-100W na kanal.Swoje HPD315A mam z 2x15W lampa i jesdt troche mulowato.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Tylko nowe ze sklepu ?

Osobiscie polecam posluchac prawdziwych DC Tannoya typu Super Gold Monitor, SRM15X, Arundel,G RF i podobnych z lat 70/80.Nie wiem jak jest z nowymi Tannoyami ale stare 12/15 calowe potrzebuja jednak tych 80-100W na kanal.Swoje HPD315A mam z 2x15W lampa i jesdt troche mulowato.

Z chęcią posłuchał bym starych Tannoy-ów ,dużo czytałem o nich pozytywnych opinii .zależy mi też na wyglądzie a jednak stare tannoye nie wyglądają zbyt atrakcyjnie dlatego tez wybieram między tymi dwoma modelami

Gość rochu

(Konto usunięte)

[quote name='barteks' timestamp='1283557239' post='2 stare tannoye nie wyglądają zbyt atrakcyjnie dlatego tez wybieram między tymi dwoma modelami

Nie napisałeś z jaką elektroniką chcesz łączyć wybierane kolumny. To jedno.

Drugie. Stare modele Tannoy-a to nie są kolumny na początek drogi audiofila, lecz raczej na jej koniec. Trzeba do nich po prostu dojrzeć.

Trzecie. Stary wybacz, jeżeli dla Ciebie najważniejszy jest wygląd to może lepiej kup jakieś fikuśne, dizajnerskie kolumny.

Tylko nowe ze sklepu ?

Sądzę że tu nawet nie tyle chodzi o samą moc, co o wysoki współczynnik tłumienia + moc + prędkość narastania impulsów (slew rate).

Nie napisałeś z jaką elektroniką chcesz łączyć wybierane kolumny. To jedno.

Drugie. Stare modele Tannoy-a to nie są kolumny na początek drogi audiofila, lecz raczej na jej koniec. Trzeba do nich po prostu dojrzeć.

Trzecie. Stary wybacz, jeżeli dla Ciebie najważniejszy jest wygląd to może lepiej kup jakieś fikuśne, dizajnerskie kolumny.

Nie napisałem że najważniejszy jest wygląd,ale wolę kupić ładne kolumny do salonu niż szpecące pudła(no chyba ze miały by grac w garażu),b&w 803 jak i Tannoy dc to bardzo dobre i ładne kolumny.miałem 803 z zestawem krell 400/280 i po za tym że grały bardzo ładnie to i wyglądały równie dobrze.nie wiem jaki wzmacniacz będzie napędzał te głośniki ale nie jest to dla mnie bardzo istotne,słuchałem jedne jak i drugie kolumny zasilane również amplitunerem i było też ok.Dla mnie najważniejsze w uzyskaniu dobrego dźwięku sa kolumny,następnie akustyka pomieszczenia,źródło dźwięku dopiero później wzmacniacz,a (grające)kable za 20 tys. w ogóle nie uważam za czynnik poprawiający dźwięk.

Tylko nowe ze sklepu ?

Akurat modele glosnikow wspolosiowych Tannoya - Dual Concentric 12/15cali - produkowane w latach 70 - 80 do zastosowan profesjonalnych z membranami na zawieszeniu sztywnym (monitory studyjne), nie sa zupelnie wymagajace co do wzmakow. Wrecz przeciwnie..., sa latwe do napedzenia w zwiazku ze swoja spora skutecznoscia, a przede wszystkim nie spadaniem impedancji do tak niskich wartosci jak ma to miejsce we wspolczesnych glosnikach. W tych D.C. spada ona tylko do max 5,5 - 6 omow. Moje monitory - Super Red Monitor SRM 12X - dotyczy to rowniez modeli: Little Red Monitor, Super Gold Monitor, Little Gold Monitor z glosnikami D.C. na zawieszeniu tkaninowym sztywnym - graly juz z wieloma roznymi wamakami tranzystorowymi i lampowymi i nie bylo sytuacji, aby z jakims slabym wzmakiem zagraly wyraznie gorzej. Taki Sun Audio SV2A3 o mocy 3,5 W juz niezle je napedza, a np. porownania takiej malenkiej 13-to watowej hybrydki - lub innego tanszego wzmaka - z Accophase E308, a takze innym jeszcze drozszym wzmakiem wypadly tak, ze wszystkie aspekty dzwieku sa identyczne i wzmaki nie do odroznienia.

Piszesz, ze u siebie masz pewne klopoty z wlasciwym napedzeniem wzmakiem lampowym 2 x 15W - co juz nie jest malo - ale Twoje glosniki D.C. pochodza z serii HPD i pewnie maja wieksze wymagania pradowe. One posiadaja miekkie zawieszenia mebran - tym samym wieksze ich skoki - i moze to jest powodem wiekszych spadkow impedancji.

>barteks

Czy nie lepiej wydac - powiedzmy - ponizej 10-ciu tysiecy i miec dzwiek, ktory prawdopodobnie zadowoli Cie bardziej niz tez ze wspolczesnych kolumn - slupkow - za 20-cia tysiecy ? Czy nie lepiej miec wieksza przyjemnosc ze sluchania niz z ogladania wysmuklych, filigranowych kolumienek ?

Przy okazji zapraszam do posluchania 30-to letnich SRM Tannoy-a, przed podjeciem ostatecznej decyzji co do modelu :-)

Następne 30 lat.

a tam 100 lat :) Bez remontu tyle wytrzymają ? Ludzie nie wypisujcie bzdur.... - Mercedesy Beczki też były trwałe, ale bez przesady.....nic nie jest wieczne, tym bardziej elektronika czy kolumny, które pracują mechanicznie.....

To nie bzdury tylko porządne głośniki z zawieszeniem tkaninowym i bez "ekologicznych" klejów.

Mam NS 1000 I Tannoy Little Gold Monitor i żadnych oznak starości na przetwornikach niet.

Cóż, moje Goodmansy opuściły fabrykę w 1967 i cały czas wyglądają jak wyjęte z pudełka.

Pewnie mnie przeżyją.

A skąd wiesz, że np.w 1980 nie przeszły gruntownego remontu ??? Półwieczne kolumny nigdy niegrzebane ? Cud, panie, cud :D

To nie bzdury tylko porządne głośniki z zawieszeniem tkaninowym i bez "ekologicznych" klejów.

Mam NS 1000 I Tannoy Little Gold Monitor i żadnych oznak starości na przetwornikach niet.

Bo były wymieniane....

Tkanina to nie jest niezniszczalny materiał ;) ... szczególnie jak pracuje mechanicznie.

Gość rochu

(Konto usunięte)

A skąd wiesz, że np.w 1980 nie przeszły gruntownego remontu ??? Półwieczne kolumny nigdy niegrzebane ? Cud, panie, cud :D

Jestem pewien bo kupiłem 2 szt. NOS i sam rozpieczętowywałem firmowe pudła z głośnikami.

Kyle,

dlatego nie napisałem "w nieskończoność" tlen i UV robią swoje:)

Zyzio,

Nie przypominam sobie, żebym Ci coś zlecał.

Mnie nie, ale znam człowieka, który regenerował od groma tego typu kolumn, więc nie wciskajcie kitu, bo jeszcze ktoś uwierzy :D

Kyle,

dlatego nie napisałem "w nieskończoność" tlen i UV robią swoje:)

Zyzio,

Nie przypominam sobie, żebym Ci coś zlecał.

Mnie nie, ale znam człowieka, który regenerował od groma tego typu kolumn, więc nie wciskajcie kitu, bo jeszcze ktoś uwierzy :D

Sorki za mały OT , Tak, HPD315A i na piankowym zawieszeniu, po regeneracji jakieś 20 lat powinny zagrać, moje były całkowicie odnowione w 2008, stare w nich są tylko kosze i magnesy.Koszt renowacji to około 450-500 funtów.Na piankowych zawieszeniach lubią się bujać.Moje mają też jakiegoś moda na tweetery, nie wiem dokładnie co.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

>barteks

Czy nie lepiej wydac - powiedzmy - ponizej 10-ciu tysiecy i miec dzwiek, ktory prawdopodobnie zadowoli Cie bardziej niz tez ze wspolczesnych kolumn - slupkow - za 20-cia tysiecy ? Czy nie lepiej miec wieksza przyjemnosc ze sluchania niz z ogladania wysmuklych, filigranowych kolumienek ?

Przy okazji zapraszam do posluchania 30-to letnich SRM Tannoy-a, przed podjeciem ostatecznej decyzji co do modelu :-)

Czy stare tannoye grają lepiej od nowych? jeśli tak to zastanawiam się dlaczego tak się dzieje?Z całym szacunkiem do starych kolumn to jednak wole mieć nowe .Znalazłem takie na śląsku już za 15 tys zł,jak poszukam w Anglii to moze jeszcze taniej znajdę.

Cóż, moje Goodmansy opuściły fabrykę w 1967 i cały czas wyglądają jak wyjęte z pudełka.

Pewnie mnie przeżyją.

No tak rochu ale ty trzymasz je za szklaną kasetą,bezkurzową i nikomu nie pozwalasz dotkać a autor pewnie chce słuchać na nich muzy.To różnica jest.

Czy stare tannoye grają lepiej od nowych? jeśli tak to zastanawiam się dlaczego tak się dzieje?Z całym szacunkiem do starych kolumn to jednak wole mieć nowe .Znalazłem takie na śląsku już za 15 tys zł,jak poszukam w Anglii to moze jeszcze taniej znajdę.

Zupełnie niepotrzebnie przejmujesz się uwagami typu-ma grać a jak wygląda to nie ma znaczenia-jeśli ktoś słucha w garażu lub zaimprowizowanej piwnicy

to jest mu wszystko jedno.Druga sprawa to wydawane pieniądze na kolumny..jeśli kosztują kilkanaście tysięcy Euro,to muszą grać i jeszcze wyglądać.Dla niektórych producentów...to będzie niestety ale to ich problem bo inaczej za rok,dystrybutor ogłosi wyprzedaż z magazynów za jedną trzecią ceny.To są już inne czasy.Jest jeszcze sprawa gustu i jeśli ktoś lubi antyki to stare Tannoye pasują jak ulał.

Gość rochu

(Konto usunięte)

No tak rochu ale ty trzymasz je za szklaną kasetą,bezkurzową i nikomu nie pozwalasz dotkać a autor pewnie chce słuchać na nich muzy.To różnica jest.

A zdziwię Cię, bo od dwóch lat są to moje podstawowe głośniki i raczej ich nie oszczędzam.

Rochu tylko kompy katuje, kilka już poszło z dymem ;)

Też mu nie wierzę...tyle lat a one niczym perpetum mobile...z wiekiem lepsze.

Oj rochu,zrobiłeś się humorysta,ale to dobrze.

Co do jakosci membran i zawieszen, to we wszystkich tego typu glosnikach, ktore mialem i mam, sa w stanie idealnym - jak nowe - z zachowana swoja sztywnoscia - oczywiscie oryginalne od nowosci. Jestem przekonany, ze przezyja jeszcze spokojnie miekkie zawieszenia z dzisiejszych nowych glosnikaow i kto wie czy nie dwukrotnie. Zreszta..., jakos na rynku wtornym ludzie nie boja sie o zawieszenia, bo placa za parke starych samych tylko glosnikow D.C.- nie za cale kolumny - bardzo duze pieniadze. Np. za ladne 15-to calowe D.C. Silvery z lat 50-tych trzeba zaplacic nawet ponad 30-ci tysiecy zl..., a one nawet nie maja sztywnych tkaninowych zawieszen jak te o ktorych mowa powyzej, a papierowe !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co do nowych, wspolczesnych Tannoy-i, to sluchalem ostatnio DC10T, ale niestety, to nie ta jakosc dzwieku co z np. ze starych SRM czy SGM.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.