Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  262 członków

Tannoy Klub
IGNORED

Tannoy -klub miłośników

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam na 15m kw. Tannoy D500 ... Biłem się z myślami że za duże do pomieszczenia ale nie chcę się ich pozbywać bo to moim zdaniem świetna kolumna .Wygłuszenie dolnego bass reflex-u gąbką przyspieszyło i oczywiście zmniejszyło bas. Wydaję mi się że teraz jest dobrze.

Masz ścięte ścianki i zwężającą się bryłę ku tyłowi, więc Twoje kolumny wyglądają tak poważnie tylko z przodu :). Zrób prostopadłościan, a zobaczysz jak zmieni się dźwięk wypływający z większej skrzynki.

Jeśli zatykasz otwór (czyli przestrajasz konstrukcję), to znaczy, że kolumny są za duże do tego pomieszczenia. Zatkanie otworu pogarsza swobodę i dynamikę. Zejście można równie dobrze ograniczyć wykręcając dolny łośnik, tylko czy to jest dobra droga?

Zatkanie otworu pogarsza swobodę i dynamikę. Zejście można równie dobrze ograniczyć wykręcając dolny łośnik, tylko czy to jest dobra droga?

Pisałem do Tannoy-a w Szkocji w sprawie zatkania BR ... Dostałem zresztą błyskawiczna odpowiedź że konstrukcja D500 jak najbardziej dopuszcza a wręcz zaleca takie eksperymenty na BR w celu znalezienia najlepszego brzmienia. Po zatkaniu bas jest szybszy , punktowy i mnie się to bardziej podoba ... Jednak u mnie D500 stoją ok. 40 cm od tylnej ściany bo niestety bardziej ich odsunąć nie mogę, Edytowane przez Luk77

A koledze doradzę, że do 15 m kw. zdecydowanie powinien ograniczyć się do wyboru monitora Tannoya DC. ... kolubryna wstawiona w mały metraż spowoduje poważną czkawkę i zadyszkę.

Ale bartek1974 wlasnie mysli o monitorach - no przeciez pytal o Super Red Monitor SRM 12X !

Edytowane przez Lutek

Altec 19 też w nazewnictwie jest monitorem. Podobnie, jak te podłogówki SRM 12X.

Nawet spodni podest mają od razu. Kiedyś chyba wszystko miało w nazwie monitor, co przejawiało trochę większe ambicje. W każdym razie tem 'monitor' jest zdecydowanie za duży.

grałem sobie na GRF Memory - dość barwne granie ale mocno imo odbiegające od naturalności (specyficzny raster na dźwięku - wypadkowa suchości i podkolorowania)

poza tym, jednostka ze zdjęcia mocno odbiega od oryginałów (nieważne z jakiego okresu)

Mam odmienne zdanie co d grania GRF Memory mam HW

natomiast napewno nie sa to oryginalne Tannoye

• 3 tygodnie później...

Cześć , na jakiś czas z różnych powodów musiałem zaprzestać zabawy w audio jednak mam to chyba w naturze i zaczynam znowu. Chciałbym spróbować poprawić wysokie tony swoich tannoi Eaton poprzez zmianę zwrotnic . Początkowo myślałem o grzebaniu w oryginalnej lecz całe kolumny są w fabrycznym stanie, nie mam sumienia rozgrzebywać oryginalnych zwrotek , raz że może kiedyś będę je sprzedawał a dwa - zawsze lepiej mieć możliwość szybkiego powrotu do oryginału . Znalazłem w sieci na jakimś forum taką propozycję dosyć prostej zwrotnicy do HPD 295A . Czy ktoś coś o niej wie , jakieś opinie, a może inne propozycje sprawdzonej zwrotnicy do Eatonów ? W sieci nic innego nie znalazłem, ale może źle szukam?

post-2900-0-14064600-1389040096_thumb.gif

• 2 tygodnie później...

Nikt mi nie odpowiedział więc odpowiem sobie sam, może moja odpowiedź komuś się przyda : zaproponowana zwrotnica jest do niczego, zrobiłem ją i nie myje się do oryginału. Dźwięk jest krzykliwy ,zniknęła magia Tannoya. Z ulgą wróciłem do oryginalnej zwrotki i znów jest super .

Pozdrawiam

• 2 miesiące później...
  • 1 miesiąc później...

Bardzo jestem ciekaw tych DC6 .Moje pierwsze "poważne" kolumny to były Sensys DC2 i do dzisiaj uważam je za świetne w swojej klasie, mam wrażenie że głosnik w DC6 jest bardzo podobny do tego z Sensysów DC2 choc DC6 to wyższa półka cenowa. Miałem wtedy zbyt małe doświadczenie żeby ocenić te głośniki , nie wiem czy miały podobne magiczne właściwosci jak posiadane teraz przeze mnie Devony i Eatony . Napisz coś o DC6 w wolnej chwili.

Napiszę jak już zrobię podstawki, ustawię odpowiednio i posłucham trochę. Na razie słuchałem tylko chwilę, żeby sprawdzić, czy wszystko z nimi w porządku. Kupiłem używane, te z bass-refleksem z przodu.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

http://www.hilberink.nl/codehans/tannoy40.htm

Trudno jednoznacznie powiedzieć co to za głośniki . Nie są to najbardziej cenione, klasyczne GOLD-y bo nie mają magnesów AlNiCo a zawieszenie górne nie jest papierowe , ani też bardzo dobra seria HPD , która ma zawieszenie co prawda gumowe lub piankowe ale magnesy też AlNiCo . A to oznacza że proponowana cena nie jest specjalnie atrakcyjna .

To może być coś z póżniejszych serii typu T lub SGM , ale możesz sobie śledztwo zrobić sam analizując odnosnik jak powyżej.

Mi to wygląda na model 3128 z Tannoy Balmoral lub Chertsey ale te z Alle są na 90% grzebane.

Kopułki przeciwpyłowe wyglądają jak ze starszej serii, te w 3128 są cieńsze i widać przez nie tubę wysokotonową.

Edytowane przez Marek.S
http://www.hilberink.nl/speaker.htm Zobacz tego linka . Być może to oryginalne Lancastery z dołożonym nowym wytłumieniem, być może kopie , głośnik wyglada na oryginalnego Golda w niezłym stanie . Nigdy nie słyszałem takiego kompletu , musiałby się wypowiedzieć Lutek . Ale mogę Ci powiedzieć, że u mnie w 18m2 grają 12`` Devony I absolutnie nie jest to za dużo cali do tej powierzchni . 15`` do 20m2 , I to jeszcze z Golda na sztywnym zawieszeniu w niewielkiej skrzynce ? Sądzę że można by nawet pomyśleć nad większą obudową . Bas z wintydżowych Tannoyów może się zmieniać przy różnym ustawieniu w pokoju , ale o dziwo nigdy nie bedzie dudniący .

Panowie. Co to są za głośniki i ile są warte?

http://allegro.pl/tannoy-12-gold-dual-concentric-rzadkie-i4275321499.html

Model 3128 rozni sie troche konstrukcja kosza od tego z aukcji powyzej i nie ma tak wysokiego magnesu. Bardziej wyglada rzeczywiscie na model DC/DU 316.

Nie rozumiem... Ktos wystawia na Allegro te same glosniki, ktore zostaly kupione za 161 GBP 25.05.2014 na Eby-u UK i jednoczesnoie mozna je rowniez kupic aktualnie na Ebay-u UK:

http://www.ebay.co.uk/itm/Tannoy-DC316-12-Dual-Concentric-Speakers-2-X-Over-/171323437179

http://www.ebay.co.uk/itm/Tannoy-DC316-12-Dual-Concentric-Speakers-2-X-Over/171348271845?_trksid=p2047675.c100011.m1850&_trkparms=aid%3D222006%26algo%3DSIC.FITP%26ao%3D1%26asc%3D22047%26meid%3D7550329939321341539%26pid%3D100011%26prg%3D9537%26rk%3D4%26rkt%3D10%26sd%3D171323437179

A co możecie powiedzieć o tej zakończonej ostatnio aukcji? Skrzynki to atrapa? Ktoś się orientuje 15' nadają się do pow. 20m2?

Wygladaja na oryginalne Lancaster-y na 15-to calowych dualconcentric-ach - Monitor Gold - w oryginalnych skrzynkach. Nie widze przeciwwskazan do 20 m2.

skali mała prośba,ponieważ cały czas grają u mnie sensys dc 2,gdybyś mógł napisać z jakim wzmacniaczem grały u Ciebie,ewentualnie co byś polecał do przetestowania.Testowałem Regę Brio-r i Music Halla chyba 35 i moje przestareńkie onkyo 9211 wygrało,niedługo spróbuję musical fidelity a1 ten stareńki,pozdrawiam.

Ach, Sensysy DC2 , strasznie niedocenione kolumny , w mojej opinii śmiesznie tanie jak na konstrukcję i zaawansowanie techniczne , no i przede wszystkim dźwięk!

U mnie grały najpierw z ONKYO ( wysoka Integra, nie pamiętam symbolu ) , a potem z Rotelem , z jednym I drugim bardzo dobrze . Przetestowałeś sporo wzmacniaczy I co? Jakieś ewidentne różnice ? Ja miałem jedynie wrażenie że z Marantzem PM8000 jest coś nie tak a z kazdym innym przyzwoitym wzmacniaczem jest bardzo dobrze .

Obecnie używam Atolla IN 100 I ten wzmacniacz serdecznie wszystkim polecam, bardzo mocny, funkcjonalny, dobrze wykonany i w dobrej cenie . Gra moim zdaniem świetnie. Ostatnio porónywałem bezpośrednio z tranzystorowym McIntoshem i nie usłyszałem znaczących różnic ale może mi słoń na ucho....Chociaz z drugiej strony kolumny rozróżniam 100/100

:-)

Edytowane przez skali
  • 3 tygodnie później...

witam wszystkich

nie czesto odwiedzam forum

ale z checia dolacze do klubu tannoy

od dluzszego czasu 7/8lat utknolem z sgm 12X przewnielo sei przez moje rece kilka konstrukcji na roznych gosnikach i zawsze firmowy dziwek tannoy wprowadzal mnie w dobry nastroj

od starych konstrukcji z lat 70 po obecna serie prestige, tannoy poprostu ma cos w sobie co urzeka

obecnie zamierzam zabrac sie za maly projekt odrestaurowania swoich poczciwych sgm 12X

jak dotad nigdy mi nei przeszkadzalo ze sa dosyc mocno poobijane

teraz chcial bym oddac im dawna swietnosc

prosil bym o opinie znawcow tematu co do

1 obudowy nowych paczek

2 odnowienia forniru

czy macie moze jakies dobre rady

??

Edytowane przez mrpawel

Po prostu trzeba czesciowo przeszlifowac stara okleine - jesli jest tylko podrapana - lub zupelnie zeszlifowac jesli sa ubytki, uszkodzone, brakujace narozniki dobudowac, calosc jeszcze raz okleinowac, zabarwic i polakierowac. Jesli sam sie na tym nie znasz, nie masz narzedzi itp., to musisz zlecic komus, kto potrafi to estetycznie wykonac.

> mrpawel

Jeszcze nie slyszalem o czyms takim, aby zaszly jakies zmiany w dzwieku po wymianie jednego forniru na inny :-)

Ostatnio zbudowalem paczki takie jak w "o mnie", fornir jest oczywiscie inny jak w oryginalnych monitorach Tannoy-a - u mnie debowy - i wg mnie jak i sluchaczy, ktorzy juz sluchali, graja lepiej niz oryginalne. Smialo mozesz wymieniac fornir.

Oczywiście, że kolor okleiny ma zasadnicze znaczenie na jakość dźwięku. Jasny kolor okleiny spowoduje ocieplenie dźwięku natomiast ciemna okleina podkreśli niskie tony.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.