Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio Bronze B4

Terrago

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich uczestników forum.

Moje pytanie dotyczy kolumn Monitor Audio Bronze B4. Chciałbym się dowiedzieć kilku opini na ich temat.

Niestety miałem możliwość odsłuchu w bardzo kiepskich warunkach( małe pomieszczonko, inne kolumny przeszkadzały stojąc obok). Odsłuchuję od dłuższego czasu także inne kolumny jednak MA najbardziej mi się spodobały. Nie wiem jednak czy wypełnią dzwiękiem pokój 27m, czy nie będzie problemu z basem.

Jeżeli ktoś słucha muzy na tych skrzynkach i mógłby się podzielić wrażeniami to z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/7071-monitor-audio-bronze-b4/
  • 2 miesiące później...

Monior bronze to dosyc ciekawe kolumny, w Polsce nie do konca popularne, w prasie brytyjskiej mozna o nich przeczytac dosyc duzo dobrego. Na wybor kolumn w tym przedziale cenowym poswiecilem ok. pol roku, moimi innymi faworytami byly Kef q4, AE Aegis Evo 3, Esa Vivace 2. Reszta systemu zbudowana jest w oparciu o NAD, z tego co wiem Monitor Audio swietnei rozumie sie rowniez z Arcamem. Monitory wybralem z pelna swiadomoscia, ze to nieco rozjasnione brzmienie, suma zalet jednak przewazyla szale: a zaletami sa detalicznosc (metalowa kopulka, uwaga na kiepskie zrodla), ladna przestrzen, nie ekstremalnie rozciagniety w dol bas, za to szybki i dobrze kontrolowany. Biorac pod uwage muzyke, jakiej slucham i ograniczony budzet to byl strzal w 10, rozumiem jednak, ze osoby ktore szukaja bardziej cieplego, miekkiego brzmienia moga znalezc lepsze propozycje w tej cenie. Dla mnie Monitor Audio bronze B4 okazal sie optymalnym rozwiazaniem.

Witam!

Też mysle powaznie o tych kolumnach, czy nie sa za "masywne" (problemy z podbarwionym basem)

do pomieszczenia 16 m2 (odstep od sciany ok 50 cm) ?

Jak sie ksztaltuja cenowo (w moim miescie na poziomie ok 2300 zl)?

Wszelkie uwagi subiektywne na temat powyzszych kolumienek mile widziane.

pozdrawiam

Mario

kazz>>>

Witam ! Czy mogę prosić o rozwinięcie tematu głośnika wysokotonowego ( metalowego) w Monitor Audio. Mam te zestawy w wersji nieco starszej-podłogowe M.A. Monitor 3 MkII i właśnie do wysokich tonów mam pewne zastrzeżenia. Piszesz , że należy uważać na jakość źródła. Proszę o wiecej Twoich opinii na ten temat. Dziękuję i pozdrawiam.

Cze

Jestem uzytkownikiem kolumienek Monitor Audio MA 201 w ktorych zastoswano głośnik wysokotonowy jaki był montowany w kolumnach serii studio tej firmy tzn jest to 25mm kopulka bodajze aluminiowa anodyzowana zlotem w celu eliminacji rezonansu powyzej 20kHz Glosnik ten odznacza sie wysoka detalicznoscia aczkolwiek jego barwa nie jest do konca neutralna mam tutaj na mysli metaliczny nalot Na pewno za ta sytuacje odpowiada po czesci uzywany przez ze mnie wzmak tzn Pioneer A 400X Wiem to bowiem moje monitory slyszalem z Primarem A 20 mk2 gdzie metalicznosc moze nie byla do konca wyeliminowana aczkolwiek na pewno slyszalna w mniejszym stopniu Tutaj nie bez znaczenia sa kable glosnikowe Najlepszy efekt uzyskalem z van den hulem cs 122 hybrid-wysokie tony zlagodnialy wygladzily sie a jednoczesnie nie stracily nic z wysokiej analitycznosci Z reszta anlitycznosc to najwieksza zaleta tego glosnika dzieki niej jest takze bardzo dobra stereofonia z dobra glebia i kupa powietrza ktora z mikrodetalami tworzy calkiem realistyczne przedstawienie muzyczne

Ja słuchałem Bronze B1, według mnie świetny głośnik. Wprawdzie podstawkowe B1 podbijały średni bas (i tak wolę to, niż gdyby niskie tony miały być szczupłe i malutkie) ale góra pasma to już miód dla uszu. Wysokie tony były bardzo szczegółowe, perliste i miały niepowtarzalny blask, który dodawał wszystkim nagraniom powietrza. Może nie było to do końca naturalne, ale znajdźcie coś neutralnego w tej cenie. Odsłuch najmniejszych Monitorów spowodował, że gdy tylko ujrzę gdzieś B4, poświęcę im trochę czasu. Opinie poprzedników są zgodne z moimi "oczekiwaniami" w stosunku do B4.

P.S: Spróbowałbym połączyć je z kompletem 02 Rotela. Czuję w kościach, że to może być to;-) Pozdr.

a nie lepiej już zainwestować w coś z serii Silver ?

czy róznica w cenie jest tego warta ?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

tomekkk > kontynuujac watek metalowej kopulki... W moim przypadku "metaliczny" nalot jest malo odczuwalny, wysokie brzmia naturalnie, zwlaszcza glos, gitara akustyczna, skrzypce sa pieknie oddane. Na pewno jednak gora jest bardziej wyeksponowana niz w przypadku gladko brzmiacych kopulek jedwabnych. Po pewnym czasie doszedlem do wniosku, ze sa to dwa bardzo rozne charaktery brzmienia, po prostu trzeba sie zdecydowac na ktoras droge. Monitor Audio sie chwali, ze w nowej serii bronze zastosowal szereg usprawnien w stosunku do poprzednich serii, ale jak jest rzeczywiscie trudno mi sie wypowiedziec (nigdy nie sluchalem starszych Monitorow).

kazz>>>

Rozumiem. Piszesz, że w Twoich MA jest kopułka taka jak w serii studio. Ja miałem szczeście słuchać MA Studio 20 parę razy i są to głośniki które z pewnościa chciałbym mieć w domu. Zrobiły na mnie wielki wrażenie. W moich MA Monitor 3 jest "taka sama" z wyglądu kopułka ale z pewnością "nie ta sama" co w Studio. To po prostu słychać. Ja mam u siebie problem (niewielki) z syczeniem. Nie jest to zbyt dokuczliwe i piszę o tym aby zwrócić uwagę założyciela wątku na te sprawy gdyż pewnie w Bronze znajduje się podobny wysokotonowiec. W dodatku nasila się to tylko przy muzyce z gramofonu na niektorych płytach. Ponadto wymieniałem kondensatory na SCR w torze wysokich w zwrotnicy. Jednym słowem - to wcale nie musi być wina tweetera. Ale znajomy expert (godny zaufania) wskazuje jednak częściowo na wysokotonowca. Stąd moje pytanie do Ciebie o rodzaj tej metaliczności - czy piszemy o tym samym? Pozdrawiam

Nie wiem czy na temat ale swoje 3grosze tutaj wpisze

Jak przeczytacie w o mnie jestem posiadaczem MA silver 5i. Kolumny byly porzadnie napedzone przez CA 500, ale cos bylo nie tak....nawet przy cichym sluchaniu nie bylo mozna rozmawiac bo dwiek domonowal. Wysokie dominowaly ;-)

A teraz przy moich monobloczkach zrozumialem o co chodzi ;-) Te kolumny najlepiej nadaja sie do lampy albo do cieplego z masywna srednica wzmaka. Dopiero wtedy moje 5i nabraly rzeczywistej barwy a dzwiek stal sie jak miodzio, chociaz nadal jest szybki i precyzyjny ;-) to sprawia mi wiele satysfacji a kobitki brzmia erotycznie ;-)

-> KoRnik

Jak tylko taki pojedynek nastąpi (mam nadzieję, że już niedługo), złożę relację na forum i być może... zakupię zwycięzcę :-) A czy może ktoś z Forumowiczów orientuje się, w którym sklepie w Warszawie mogę dokonać takiego odsłuchu (Monitor Audio B2 vs. Acoustic Energy Aegis Evo 1) ??

Zorganizowanie bezpośredniego pojedynku może być trudne - Monitor Audio są chyba tylko w Elektrycznej Pomarańczy, ale raz widziałem starą serię Silver 5 (1 parę kolumn) w Galerii Mokotów.

W związku z tym, że Monitor Audio i Acoustic Energy są do siebie zbliżone pod względem zastosowanych głośników (przynajmniej tak mógłby powiedzieć laik jak ja) to teoretycznie można byłoby spodziewać się podobnego dźwięku. Ale tylko teoretycznie.

Nie porównywałem Bronze z Aegis Evo, ale podłogowce Silver z Aesprit i praktyka negatywnie zweryfikowała powyższe założenia. Pan Czarek z ElPom zapewniał zresztą, że MA Silver 10 (nowe) na pewno zagrają inaczej niż Aesprity. Oczywiście miał rację. MA zagrały na mój gust znacznie gorzej, choć były droższe.

-> Jarząbek

No to pozostaje mi tylko wypożyczenie za kaucją obu modeli do domu. Wszak z punktu widzenia "metodologii" odsłuchów przed zakupem, to rozwiązanie chyba jak najbardziej prawidłowe :-) Zobaczymy jak to będzie... Ale dzięki za wpis. A może ktoś zna chociaż orientacyjną cenę MA Silver 10 ??

Monitor Audio i AE można porównać w Warszawie w Elektrycznej Pomarańczy. Tak się składa, że kilka dni temu porównywałem Silver S5 z Evo 3. To podłogowce, ale może można wywnioskować coś o charakterze brzmienia obu firm. Grały z zestawem CA serii 300. Kable jakieś tanie, nie pamiętam jakie.

Generalnie charakter brzmienia nie różni się jakoś diametralnie. Jest dość dynamiczne, nie ocieplone, szybkie. Troszeczkę za mało niskiego basu. MA są jednak bardziej suche, metaliczne, mają więcej góry i są chyba bardziej analityczne. Bas jest punktowy. Eksponują wokale, które w AE były trochę wycofane. Ogólnie AE były nieco bardziej zaokrąglone, mniej ostre.

Pozdrawiam

-> Krzych

MA Silver S10 to wydatek pewnie ze 6 tys. To dość spore podłogowce. Ale modeli w tej serii jest dużo.

-> stempur

CA 300 kiedyś miałem. Niskiego basu w nim nie ma. Bas jest dość miękki i nie brzmi źle ale na dole wyraźnie zaokrąglony i delikatny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.