Skocz do zawartości
IGNORED

audio video dla 80m2, 3000zł,

nobysun

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

- udzielam się w dziedzinie car audio, ale jeśli chodzi o sprzęt do domu to mam problem, a szwagier mnie o to

poprosił.

- wiem co to forum i jak działa, więc przeszukałem już parę z poruszonych tu tematów, które teoretycznie pasowałyby pod moje założenia ale zawsze coś jest nie tak, powierzchnia, oczekiwania, budżet a to zmienia wiele.

PROSZĘ WAS O POMOC :)

dane:

pomieszczenie: salon 80m2, ścianki w płytach gipsowych,

rodzaj muzyki: każda radiowa, z dość wyraźnym naciskiem na techno-trance (więc szybki bas, jakaś skrzynka basowa z głośnikiem o dobrej odpowiedzi, bas nie musi schodzić bardzo nisko ale musi być mięsisty i dynamiczny więc chyba konstrukcja zamknięta).

oczekiwania:

przeciętna jakość dźwięku (bo z 3000zł można mieć dobry odsłuch ale w aucie, a nie na takiej powierzchni z gipsami),

odbiorca nie ma żadnych upodobań audiofilskich,

z czego pójdzie sygnał:

TV, BlueRay, telewizja N, komputer (raczej ja go będę składał więc Creative),

sprzęt do oglądania filmów, czasem jakaś impreza.

szukane:

Wzmacniacz lub amplituner, zestaw przedni 2 kolumny, satelity 2x, subwoofer, odtwarzacz BlueRay (to z innego portfela).

Uwagi: ok 3000zł za wszystko.

sprzęt musiałby być nowy :/

- ja wiem jakie rodzynki można znaleźć w używkach i jak fajny zestaw można złożyć, ale jemu nie wytłumaczę, z resztą nie jemu jedynemu. W car audio jest to samo!

- możliwa jakaś ingerencja, przeróbki jak będzie trzeba (wytłumić głośniki wełną owczą czy matami), lub przedłużyć/skrócić tunel bass-refleks jeśli taki zaproponujecie sub.

- czy faktycznie dobry bas w pomieszczeniu wykończonym gipsem może narobić szkód? czy te objętości zamknięte w ścianach nie będą komorami rezonansowymi? te płyty się tam nie rozejdą - mimo że są dobrze zrobione?

Boję się że przy powyższym założeniu: budżet "3000" + stan fabryczny "Nowy" = cokolwiek kupisz będzie grało podobnie! patrz na... Yamaha lub Denon.

Jeśli tak jest to napiszcie to wprost i zamykamy temat.

Pozdrawiam,

https://www.audiostereo.pl/topic/71062-audio-video-dla-80m2-3000z%C5%82/

Za kwotę 3000zł nie ma szans kupić zestawu do 80m2, który dobrze zagra z mięsistym basem a tym bardziej "wyrządzi krzywdę" ścianom gipsowym :-)

To jednak potężna powierzchnia ,większa od wielu mieszkań.nie ma szans na głośne granie i jakikolwiek bas,takie są realia.Jedyne co mozna kupic to chyba taki zestaw stereo Koda pre,i kocówka mocy ,plus jakieś kolumny trzydrozne o skutecznosci min 91 db.

cóż... jest gorzej niż myślałem, ale wiem na czym stoję!

Typowa scena muzyczna, do mnie przemawia!

więc dałoby radę zaproponować przyzwoity średnio-niskotonowy front (propozycja KODA by dariusz964, dzięki) + subwoofer + do tego wzmacniacz?

...mam pytanie, jak na tle zagranicznych marek prezentują się polskie konstrukcje jak STX?

miałem właśnie stx'a 10" w zabudowie i dawał dość ciekawy odsłuch; bas kanciasty i dość twardy ale "jeden lubi gajowego drugi lubi córki jego".

dzięki za dotychczasową dyskusję, zapraszam do dalszej!

Ja tam za bardzo się nie znam, ale przy takich założeniach trzeba rozglądać się za czymś z dużą efektywnością, Klipsch czy Cerwin Vega...

Przypomnienie dla dyskutantów: "odbiorca nie ma żadnych upodobań audiofilskich" ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Jak wygląda rozkład tego pomieszczenia, gdzie miejsce odsłuchowe, tv i takie tam...

pytam ponieważ jak ma być całość nagłośniona to najlepiej szukać w sprzęcie estradowym, a jeżeli tylko część tego pomieszczenie przeznaczona jest na na audio-video to będzie łatwiej coś doradzić. Mile widziane fotki, szkic pomieszczenia itp.

pozdrawiam

123... test

Jak wygląda rozkład tego pomieszczenia, gdzie miejsce odsłuchowe, tv i takie tam...

pytam ponieważ jak ma być całość nagłośniona to najlepiej szukać w sprzęcie estradowym, a jeżeli tylko część tego pomieszczenie przeznaczona jest na na audio-video to będzie łatwiej coś doradzić. Mile widziane fotki, szkic pomieszczenia itp.

pozdrawiam

Myślę że nie które Polskie konstrukcje nie sa takie złe.Ostatnio miałem przyjemnośc posłuchac Polarisów z jakimiś polepszonymi zwrotnicami.I powiem jak na tak tanie kolumny stały w sklepie nowe chyba z 5 lat i nie znalazły nabywcy sprzedawca powiedział ze lepiej mu schodzą VK paranoja te 200 watowe kolumny w ładnej obudowie czarno bukowej wycenił tylko na 500 pln i za te pieniądze to bardzo dobry wybór.

Cervin Vega VE12F + używany wzmacniacz w granicach ~700zł wystarczy

nic innego mi nie przychodzi do głowy co mogłoby dobrze zagrać w 80m, jeszcze przy okazji "imprezek" ;)

te CV dzwiękowo to naprawde bardzo przyzwoite kolumny, mimo że wyglądają jak Altusy ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 2,5 tys. ale nt zniżki można się dogadać z właścicielem bez problemu ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dane uaktualnione o szkic i poglądowe zdjęcia...

zdjęcie dostałem z komórki: w tej "wnęce będzie audio"

<a href="

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) src="

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /></a>

tu będzie wypoczynek:

<a href="

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu szkic:

<a href="

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

komentując...

pisząc o przeciętnej jakości dźwięku właśnie taki miałem na myśli. Mniej więcej jak trzeba się postarać by dźwięk był dobry! i wiem że cena nie idzie w parze z jakością. A 3000zł to konstrukcja budżetowa, niż dobra... ale im to wystarczy na pewno!

co do VoiceKrafta - tyle samo można mówić co o Peyingu!

Cerwin Vega wydaje się być ciekawym przetwornikiem, stylistyka to już rzecz gustu ale parametry OK. Czemu w opisie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) moc wzmaka ma tak dużą rozbieżność? 10-300WRMS?

a nowy wzmacniacz? jakaś propozycja np pod fronty Cerwin-Vega.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie ma zmiłuj się, żeby to w pełni nagłośniło 80 m2 - jednak narobi na takiej przestrzeni trochę hałasu.

wciąż cena... cena... cena... Gra główną rolę w naszym... życiowym scenariuszu ;)ech.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z kwotą 3000pln do takiego pomieszczenia, to porywanie się z motyką na słońce...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Do techno-trance kup 4 aktywne estradówki podłączysz do tego empetrójkę i jast czad - urywa łeb - przy takim rodzju muzyki nie ma co debatować o scenie ,przestrzeni i innych audiofilskich fazach - byłem kiedyś (przez przypadek) na imprezie w pomieszczeniu o podobnych gabarytach , grały tam właśnie 4 aktywne kolumny estradowe (nie pamiętam jakiej firmy) ale łeb urywało od "basu" i głośności- no i ta "muzyka"

NEWS SPRZED DOSŁOWNIE 30MIN.

Szwagier był w Media, spodobała mu się STYLISTYKA zestawu Yamahy za +/- 5000zł (bo dziś bez VAT'u) - ze względu na wygląd chciał go brać.

Tym samym odpowiedziałem na post o podniesieniu poprzeczki cenowej.

a teraz Witam i dziękuję za dotychczasową dyskusję :)

Rozkład już zamieściłem, po drugiej prośbie, ale czeka na moderatora akceptację lub wygaśnięcia ograniczenia 19 wrzesień 2010 - 19:44.

Ale zamieszczam jeszcze raz, teraz jako załączniki... więc przepraszam jeśli tego typu odpowiedzi będą się dublowały ale cierpliwości brak; jeśli ktoś chce pomóc to nie ładnie zwlekać z odpowiedzią :(

nie mam pojęcia kiedy pojawi się ten wpis...

Ukryta Zawartość

post-30220-048936400 1284836854_thumb.jpg

post-30220-050633700 1284836887_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

jeśli ta wypowiedź się pojawi i pojawią się te dodawane przez ostatni tydzień, to będzie zamieszanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) widok na kąt gdzie będzie wypoczynek

post-30220-020624700 1284986363_thumb.jpg kąt pod wypoczynek

post-30220-058185100 1284986346_thumb.jpg jak widać tu będzie audio

post-30220-003921600 1284986358_thumb.jpg podobnie...

post-30220-094643300 1284986340_thumb.jpg i oczywiście szkic

przyszłemu odbiory spodobała się STYLISTYKA Yamahy w Media (weekend bez Vatu) była za 5000zł,

to było coś w ten deseń:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tyle że wzmacniacz był model wyższy RX-V467.

co sądzicie o tym zestawie?

Pozdrawiam!

EDIT

W końcu jest moja odpowiedź - cieszę się.

Tego typu odpowiedzi załączałem już 3 razy, ale nie mogła się pojawić pewnie dlatego że jestem nowy! Ale jest i chwała modom za to :)

cóż... widać to tak jak na zdjęciach.

powierzchnia (co raczej nie ma wpływu na los dyskusji) nieco mniejsza.

poprzeczka cenowa raczej ta sama, choć jak widać dla ŁADNYCH ZESTAWÓW można podnieść. Niemniej jednak powiedzmy że 4000zł.

Byłem tam osobiście ostatnio, podłączyłem creativa spod lapka 2.1 z wooferem 17WRMS.

Wrażenia:

tony niskie: przy naprawdę przyciszonej muzyce bas był delikatny ale miękki, schodził dość nisko. Przy 50% głośności już go nie było.

Tony średnie: dość zniekształcone, może jakiś pogłos. Ale dźwięk nie był czysty, wyraźny jak to ma miejsce w pokoju 4x3,5m tam gdzie ten Creative stał.

Tony wysokie: "masiakra"

Ogólnie można było wytrzymać, ale jakość dźwięku przy zmianie powierzchni się BARDZO pogorszyła. O ile w małym pokoju dźwięk wypełnia przestrzeń, jest czysty, równomierny a bass czysty i mięsisty. To w salonie - na początku ścieżki była konsternacja "co to za song"? brak tych proporcji niskie/średnie/wysokie tony. Oczywiście dużo ciszej! Dźwięk się rozpływał po podłodze - Bas na pewno!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jakaś pomyłka, do takich kolumn nie wystarczy amplituner-zabawka

nie wiem kto łączy takie zestawy ale chyba tylko po to aby sprzedać i zapomnieć, niech się klient martwi czemu to tak kiepsko gra...

Yamaha 765 to takie minimum z amplitunerów, choć najlepiej byłoby podpiąć osobny wzmacniacz/końcówkę mocy do zasilenia frontów

mowa o tym zestawie z Ceneo

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji :-)

Na pewno się czegoś nauczyłem.

W ten weekend zainstalowana została tam Yamaha. Ładny design (faktycznie może się podobać).

Nie miałem okazji się tym pobawić, ale w zakresie głośności 0-100, dźwięk słychać od 40. Na razie zaleciłem nie katowanie zestawu, wygrzanie głośników, a próby narobienia tam hałasu odłożenie na "za jakiś czas".

Nie będę się dzielił wrażeniami, bo gościłem tam parę minut, ale jest za cicho!

... a szkoda bo mam przeczucie, że za 5k można było kupić/złożyć lepszy MUZYCZNIE zestaw (i to nie jeden) :/

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam!

Temat moim zdaniem do zamknięcia!

• 3 tygodnie później...

Witam,

Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji :-)

Na pewno się czegoś nauczyłem.

W ten weekend zainstalowana została tam Yamaha. Ładny design (faktycznie może się podobać).

Nie miałem okazji się tym pobawić, ale w zakresie głośności 0-100, dźwięk słychać od 40. Na razie zaleciłem nie katowanie zestawu, wygrzanie głośników, a próby narobienia tam hałasu odłożenie na "za jakiś czas".

Nie będę się dzielił wrażeniami, bo gościłem tam parę minut, ale jest za cicho!

... a szkoda bo mam przeczucie, że za 5k można było kupić/złożyć lepszy MUZYCZNIE zestaw (i to nie jeden) :/

Dziękuję raz jeszcze i pozdrawiam!

Temat moim zdaniem do zamknięcia!

Cos slabo doradzali fachowcy :D

Moim zdaniem powienieneś uderzyć w z Altusami 140 :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.