Skocz do zawartości
IGNORED

upgrade źródła

fxx

Rekomendowane odpowiedzi

Po upgrade wzmocnienia przyszedł czas na upgrade źródła w moim systemie. Dłuższy czas myślałem o zainwestowaniu w nowy CD. Szukałem coś powyżej 10k ewentualnie z rynku wtórnego. Po przesłuchaniu różnych źródeł stwierdziłem moje wymagania (w tym wejście cyfrowe) dające równocześnie znaczącą poprawę dźwięku to raczej powyżej 15k. Wejście cyfrowe chciałem wykorzystać do odtwarzania struminowego.

W sumei najlepszym rozwiązaniem dającym wszystko co chciałem i postęp powyżej moich oczekiwań okazał się DAC MOON 300D. Jakość dźwięku z CD poprawiłą się zdecydowanie uzyskałem i lepszą przestrzeń i wypełnienie, na poziomie odsłuchiwanych CD Ayon CD2, MBL 1432, Blacknote.

Myślę że jednym z powodów jest jitter killer realizowany własnym algorytmem przez nadpróbkownie sygnału z dokładnym zegarem.

Cenowo zdecydowanie taniej (DAC ok 600) uniwersalność bo do odtwarzania strumieniowego równolegle. Myślę że przy rozważaniu upgrade źródła warto to rozważyć.

Muszę jednak przyznać że zdumiewająca jest mała podaż na rynku DACów z róznych grup cenowych (w porównaniu z podażą CD-ków).

https://www.audiostereo.pl/topic/71518-upgrade-%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a/

Sorry ale chyba jasno nie wynika z postu w ktora ostatecznie chcesz pojsc strone, czy CD, czy player strumieniowy czy DAC?

Własnie tu jest ogromna zaleta: mam dwa w jednym, znaczący upgrade CD CAIRNA FOG2 do poziomu znacznie cenowo przewyższającego DACA i równoczesnie odtwarzacz strumieniowy oparty o HDD (konkretnie blueray DUNE) i sieć.

Jest jeszcze taniej jak kupujesz go jako opcję ze wzmacniaczem i3.3 - wtedy wychodzi tylko 1500zł. Kupując jako standalond DAC, płacisz jeszcze za obudowę, oddzielny zasilacz, własny stopień wyjściowy.

Moon i3.3:

198%20Simaudio%20interior%20i3.jpg

Moon 300D:

lg_moon300Di.jpg

Tak czy inaczej, na rynku zaroiło sie ostatnio od fajnych, tanich DACów. Szkoda tylko, że ten Moon nie jest na chipie ESS.

BTW - cena tego urządzenia to 6100zł, nie 600zł ;)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jest jeszcze taniej jak kupujesz go jako opcję ze wzmacniaczem i3.3 - wtedy wychodzi tylko 1500zł. Kupując jako standalond DAC, płacisz jeszcze za obudowę, oddzielny zasilacz, własny stopień wyjściowy.

Moon i3.3:

198%20Simaudio%20interior%20i3.jpg

Moon 300D:

lg_moon300Di.jpg

Tak czy inaczej, na rynku zaroiło sie ostatnio od fajnych, tanich DACów. Szkoda tylko, że ten Moon nie jest na chipie ESS.

BTW - cena tego urządzenia to 6100zł, nie 600zł ;)

oczywiście 6000 :-)

a wzmacniacz mam lepszy niż i3.3 (moim zdaniem) a DAC zupełnie nowe życie wlał w mój CD CAIRN czego się aż tak nie spodziewałem.

uważam że to opcja w sumie najbardziej korzystne rozwiązanie w kategorii jakość/cena.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.