Skocz do zawartości
IGNORED

Przebudowa SUBWOOFERA - zmiana obudowy.

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Temat niby banalny - subwoofer stoi na widoku i spada mocno wskażnik "Akceptacji przez żonę" - albo będzie dym, albo go upodobnię do

mebli i zmienię jego formę. Dymu nie chcę, więc wybieram drugą opcję: wykorzystam wszystkie elementy oryginału a stolarz który robił

mebelki wykona skrzynkę. No i tutaj pojawia się pytanie, bo konieczna jest zmiana formy (przy zachowaniu litrażu skrzynki) - czy mogę

dowolnie bawić się tą objętością, czy są inne ZASADY przy konstruowaniu skrzynki dla suba ?

Oczywiście nie zamierzam iść w jakieś ekstrema, ale chciałbym, aby był szerszy niż teraz kosztem grubości.

Proszę o jakieś cenne wskazówki - z góry dziękuję.

pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/71620-przebudowa-subwoofera-zmiana-obudowy/

Hmmm, ja widzę tylko jedno rozwiązanie, jakie?, ano zmienić żonę. (zawsze się zastanawiam w takich przypadkach co żony mają pomiedzy uszami, chyba pustkę. A w ogóle żony typu: to nieładne, tamto brzydkie mają chyba "pranie pod sufitem", od takich bab jak najdalej.)

A dlaczego ma być dym? powiedz jej że jak nie da spokoju to z Twojej strony będzie taki dym jakiego jeszcze nie widziała.

Zmieniaj formę skrzynki dowoli. (ale to ostateczność, radzę zastosować się do punktu pierwszego albo drugiego) :)

Dzięki za wysoce specjalistyczną odpowiedź. :)

No tak - rozwiązania 1 i 2 wydawałyby się najprostsze, choć niewspółmiernie kosztowne :)

Pozostańmy więc przy rozwiązaniu 3 - zmiana formy skrzynki na sub.

Czy rzeczywiście nie ma żelaznych zasad i mogę dowolnie kształtować te 30l objętości ???

Temat niby banalny - subwoofer stoi na widoku i spada mocno wskażnik "Akceptacji przez żonę" - albo będzie dym, albo go upodobnię do

mebli i zmienię jego formę. Dymu nie chcę, więc wybieram drugą opcję: wykorzystam wszystkie elementy oryginału a stolarz który robił

mebelki wykona skrzynkę. No i tutaj pojawia się pytanie, bo konieczna jest zmiana formy (przy zachowaniu litrażu skrzynki) - czy mogę

dowolnie bawić się tą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy są inne ZASADY przy konstruowaniu skrzynki dla suba ?

Oczywiście nie zamierzam iść w jakieś ekstrema, ale chciałbym, aby był szerszy niż teraz kosztem grubości.

Proszę o jakieś cenne wskazówki - z góry dziękuję.

pzdr.

Znam ten ból. Mam SS 18W8545 i na widok pofałdowanej węglowej membrany tego głośnika padło z ust mojej żony pytanie: "Czy ten głośnik jest popsuty?"

Ja jej na to że nie, że tak ma być na co ona: "Nie podoba mi się."

Teraz zastanawiam się czy nie zrobić maskownicy do kolumn chociaż fanem maskownic nie jestem.

A co do twojego pytania. To jest tak jak witek_z napisał.

Dopóki długość fali jest dużo większa od wymiarów ścianek to wymiary te nie mają najmniejszego znaczenia.

Czyli w subwooferze możesz robić jak chcesz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znam ten ból. Mam SS 18W8545 i na widok pofałdowanej węglowej membrany tego głośnika padło z ust mojej żony pytanie: "Czy ten głośnik jest popsuty?"

Ja jej na to że nie, że tak ma być na co ona: "Nie podoba mi się."

Tak się zastanawiam czy audiofil, meloman przy wyborze sprzętu nie powinien brać pod uwagę "jeszcze jednego elementu audio" - żonę.

Wymiary mają znaczenie dla drgań ścianek. Jeżeli zrobimy wymiary wewnętrzne dla tych 30dm3 objętości czynnej przykładowo 50cm x 60cm x 10cm - coś w rodzaju skrzynki na listy do powieszenia na ścianie - warto dobrze wzmocnić te duże ścianki 50cm x 60cm - inaczej mogą się "balonowo wydymać", skrzypieć i w ogóle podbarwiać i zasyfiać dźwięk.

Wymiary mają znaczenie dla drgań ścianek. Jeżeli zrobimy wymiary wewnętrzne dla tych 30dm3 objętości czynnej przykładowo 50cm x 60cm x 10cm - coś w rodzaju skrzynki na listy do powieszenia na ścianie - warto dobrze wzmocnić te duże ścianki 50cm x 60cm - inaczej mogą się "balonowo wydymać", skrzypieć i w ogóle podbarwiać i zasyfiać dźwięk.

Też prawda. Ja osobiście stosuję rozpórki troszeczkę dłuższe niż wymiar wewnętrzny obudowy które ustawiam niesymetrycznie. Po pierwsze niesymetryczne ustawienie rozpórki utrudnia powstawanie rezonansów a trochę dłuższa rozpórka napręża ścianki i przesuwa ewentualny rezonans w górę gdzie energie promieniowania są mniejsze a w subwooferze nie promieniuje w ogóle. Oczywiście z długością nie należy przesadzać bo ci się skrzynka rozleci.

Żonę należy więc traktować jako ostatni segment/element toru i dobrać/dostroić ją do reszty systemu ;)

Dostrajanie żony do reszty systemu może się skończyć tym samym co naprawianie telewizora pod napięciem.

Śliczne dzięki za wyczerpujące odpowiedzi ... Pozostaje jedynie ostatnie pytanie - co z "Flow-Portem" od

refleksu , również jego umieszczenie na dowolnej ściance nie będzie miało znaczenia w takiej konstrukcji ???

O rezonanse nie ma obawy - będą to dwie skrzynki sklejone ze sobą, a ta wewnętrzna oczywiście wzmocniona żebrami.

Pozostaje jedynie ostatnie pytanie - co z "Flow-Portem" od

refleksu , również jego umieszczenie na dowolnej ściance nie będzie miało znaczenia w takiej konstrukcji ???

A tu sprawa ma się inaczej, zrób jak w orginale.

O rezonanse nie ma obawy - będą to dwie skrzynki sklejone ze sobą, a ta wewnętrzna oczywiście wzmocniona żebrami.

Nierozumie.

Śliczne dzięki za wyczerpujące odpowiedzi ... Pozostaje jedynie ostatnie pytanie - co z "Flow-Portem" od

Podłoga może mieć wpływ na działanie portu Bass-reflexu ale nie musi to być koniecznie wpływ negatywny. Gdy odległość kolumny od podłogi jest za mała to podłoga z dolną ścianką może działać jak przedłużenie portu co zmienia strojenie. Przy projektowaniu trzeba to uwzględnić.

Jeżeli chcesz być sto procent pewny to zostaw tak jak było. Jak chcesz eksperymentować to dobrzy by było zrobić kabel do pomiaru impedancji i stroić rurę przy pomocy pomiarów.

Wiele konstrukcji ma rurę skierowaną w kierunku podłogi a nawet głośniki skierowane w kierunku podłogi.

W przypadku głośnika skierowanego w kierunku podłogi jest to w przypadku subwoofera nawet korzystne bo takie ustawienie działa jak filtr dolnoprzepustowy.

Żonę należy więc traktować jako ostatni segment/element toru i dobrać/dostroić ją do reszty systemu ;)

Dobre, dobre to jest. Spróbuję zastosować na własnym przykładzie:P

Nie rozumiem. :)

Główna skrzynka wykonana z 12mm sklejki o pożądanym kształcie i wielu wzmocnieniach zostanie dodatkowo "OKLEJONA" 18 mm MDF-em

wykończonym w kolorze mebli. 30 mm ścianki dadzą odpowiednią sztywność. Pojedyńczy MDF to jednak za mało.

Główna skrzynka wykonana z 12mm sklejki o pożądanym kształcie i wielu wzmocnieniach zostanie dodatkowo "OKLEJONA" 18 mm MDF-em

wykończonym w kolorze mebli. 30 mm ścianki dadzą odpowiednią sztywność. Pojedyńczy MDF to jednak za mało.

Bez sensu!! Chcesz zrobic mniejszy, mniej rzucajacy sie w oczy mebel a go tylko powiekrzysz! Sztywnosc obudowy latweij uzyskac wzmocnieniami wewnetrznymi a nie isc na bez sensownie na grubosc. To tak jakby most budowac z jednego klocka metalu.

No i 30litrow to mikrosub nie ma co wzmacniac obudowy!

Ja bym jeszcze o 5-10% zmnieszyl objetosc, nie wiele to zmieni a na pewno poprawi wspolczynnik WAF.

• 2 miesiące później...

Dzięki za wysoce specjalistyczną odpowiedź. :)

No tak - rozwiązania 1 i 2 wydawałyby się najprostsze, choć niewspółmiernie kosztowne :)

Pozostańmy więc przy rozwiązaniu 3 - zmiana formy skrzynki na sub.

Czy rzeczywiście nie ma żelaznych zasad i mogę dowolnie kształtować te 30l objętości ???

Ważne jest żeby nie wyszedł Ci z tego sześcian bo powstaną fale stojące. Im bardziej nieregularna obudowa tym mniej fal stojących. Obudowa powinna być wytłumiona i wzmocniona (szczególnie wzmocniona ta ścianka na której znajduje się głośnik).Pozdrawiam

Ważne jest żeby nie wyszedł Ci z tego sześcian bo powstaną fale stojące. Im bardziej nieregularna obudowa tym mniej fal stojących. Obudowa powinna być wytłumiona i wzmocniona (szczególnie wzmocniona ta ścianka na której znajduje się głośnik).Pozdrawiam

Fale stojace w subie i wytłumianie ich? Czym wytłumisz suba?

p.s. z tymi postami to chodzi o te magiczne 20sztuk.

Subwoofer i fale stojące? To w takim razie ile metrów sześciennych ma obudowa?

Wytłumienie jest zbędne, a nawet szkodliwe, lepiej profilaktycznie dać warstwę maty bitumicznej na ściankach dla wyeliminowania ewentualnych wibracji.

Fale stojace w subie i wytłumianie ich? Czym wytłumisz suba?

Jasne, że suba nie da się wytłumić żadnymi materiałami ale chodziło mi o to, że można zastosować maty bitumiczne( ja tak robię) które tłumią rezonanse własne obudowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.