Skocz do zawartości
IGNORED

vdac podstawowe pytania

tomp86

Rekomendowane odpowiedzi

1. jaki kabel USB (obecnie ma podłączony na 2m kablu od drukarki) max za 50 zł jakie maćie propozycje ? (myślę nad A-B Bandridge BCL4101)

2. jaki konwerter Usb to Spdif ? (zastanowiam się na Teralink-X2 (tylko nie wiem czy kupić z dodatkowym zasilaniem) lub M2Tech HiFace(poluje na używany) lub inne propozycje

3. dodatkowe zasilanie dla v dac typu Pyramid PS3KX 3-Amp 12-Volt Power Supply (tylko te akurat są po gniazda w usa ) czy są jakieś odpowiedniki tego w polsce lu w UE i czy warto w to zainwestować

https://www.audiostereo.pl/topic/72080-vdac-podstawowe-pytania/

The V-DAC, as most of you know, upsamples all incoming data to 24 bit, 192kHz via an array of TI and Burr Brown chips

Stosowanie dobrej jakości kabelków i konwerterów mija sie z celem bo dac i tak resampluje wszystko w przeciwienstwie do

np styleaudio ruby 2.To tylko moja opinia byc moze sie myle.

moje pytania opierałem na tym czo przeczytałem na forach, tam co niektórzy widzieli różnice w konwerterze USB do SPDIF, a to zasilanie zobaczyłem gdzieś na angielskiej stronie i tam też chwalili to, ja jak że v dac to mój pierwszy dac, nie mam w tej dziedzinie dużej wiedzy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawo jak by wypadł v-daca vs asus xonar st.Pewnie bym nie odczuł

różnicy na kolumnach klasy ae evo one.V-dac bylby z 500zł droższy

doliczając jakies transporty i kabelki.Chyba kupienie w celach

porównawczych z xonarem st nie jest warte świeczki?

Ukryta Zawartość

Tomp86

Tak ogólnie, to spore znaczenie ma jakie będziesz do tego podłączał wzmacniacz i kolumny. Jeśli trochę droższe (relatywnie), to konwerter USB/SPDIF ma sens. Kilka miesięcy temu w jednym z pism audio był test porównawczy tanich DAC i był tam też VDAC, może znajdę numer, to napiszę gdzie to było.

W podanym przez Thomaza linku można przeczytać, że właściciel nie dostrzegł różnicy między USB a coaxialem.

Aczkolwiek, osobiście mam znacznie lepszy DAC (Xindak 8) i u mnie wejście USB było słabe, Teralink X-2 znacznie poprawił dźwięk przez coaxiala. A wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby VDAC miał lepsze wejście USB. Konwerter zapewni jednak izolację elektryczną od kompa, mniej śmieci będzie przechodzić.

Ad.1

Kabel USB ma raczej niewielki wpływ na dźwięk, byle był ekranowany (najlepiej podwójnie) i miał do 2 m długości. Ten Belkin pewnie będzie ok, ja używam niedrogiego kabla Hama ze złotymi stykami i podwójnym ekranem.

Ad.2

Korzystam z Teralink X-2 i jestem bardzo zadowolony. Pierwsza wersja Hiface może grać za ostro i szczegółowo, no a wersja Evo jest już znacznie droższa. Poza tym Teralink daje więcej możliwości połączeń. Zasilanie oferowane do X-2 jest na pewno warte uwagi, ale na Twoje potrzeby raczej wystarczy solidny zasilacz 9V (40-70 zł).

Ad.3

Konkretnych zasilaczy nie podam, ale zasilanie DAC ma na pewno duży wpływ na dźwięk, więc warto poszperać w necie i znaleźć coś zalecanego.

Do tego przydałaby sie z czasem porządna listwa zasilająca.

Pozdrawiam

Xen

Buduj zestaw z głową. Ona na zawsze zostanie w Twoim systemie! ;)

U mnie V-DAC grał początkowo z kartą Audiotrak Prodigy Hi-Fi 7.1. Po zakupie TeraLinka X-2 karta poszła w odstawkę. Wyraźnie dźwięk się poprawił. Też myślałem o dodatkowym zasilaczu, ale na próbę podłączyłem jeden i nie usłyszałem różnicy. Pewnie u mnie zasilanie z USB starcza.

• 3 tygodnie później...

Tomp86

Tak ogólnie, to spore znaczenie ma jakie będziesz do tego podłączał wzmacniacz i kolumny. Jeśli trochę droższe (relatywnie), to konwerter USB/SPDIF ma sens. Kilka miesięcy temu w jednym z pism audio był test porównawczy tanich DAC i był tam też VDAC, może znajdę numer, to napiszę gdzie to było.

W podanym przez Thomaza linku można przeczytać, że właściciel nie dostrzegł różnicy między USB a coaxialem.

Aczkolwiek, osobiście mam znacznie lepszy DAC (Xindak 8) i u mnie wejście USB było słabe, Teralink X-2 znacznie poprawił dźwięk przez coaxiala. A wydaje mi się mało prawdopodobne, żeby VDAC miał lepsze wejście USB. Konwerter zapewni jednak izolację elektryczną od kompa, mniej śmieci będzie przechodzić.

Ad.1

Kabel USB ma raczej niewielki wpływ na dźwięk, byle był ekranowany (najlepiej podwójnie) i miał do 2 m długości. Ten Belkin pewnie będzie ok, ja używam niedrogiego kabla Hama ze złotymi stykami i podwójnym ekranem.

Ad.2

Korzystam z Teralink X-2 i jestem bardzo zadowolony. Pierwsza wersja Hiface może grać za ostro i szczegółowo, no a wersja Evo jest już znacznie droższa. Poza tym Teralink daje więcej możliwości połączeń. Zasilanie oferowane do X-2 jest na pewno warte uwagi, ale na Twoje potrzeby raczej wystarczy solidny zasilacz 9V (40-70 zł).

Ad.3

Konkretnych zasilaczy nie podam, ale zasilanie DAC ma na pewno duży wpływ na dźwięk, więc warto poszperać w necie i znaleźć coś zalecanego.

Do tego przydałaby sie z czasem porządna listwa zasilająca.

Pozdrawiam

Xen

Witam. Co do AD.1 też tak kiedyś myślałem ale ku memu zdziwieniu (a byłem bardzo zaskoczony) podłączyłem najpierw moją PCM2702 kabelkiem Lindy jak na foto (wcześniej był zwykły dłuższy kabelek z założonym ferrytem) i dźwięk poprawił się w całym paśmie. Nie spodziewałem się aż takiej poprawy a szczerze wątpiłem że w ogóle usłyszę jakąś poprawę. Kabelek jest dość drogi ale IMHO warto.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

czyli jest różnica pomiędzy optycznym wejściem a usb w vdacu?

obecnie mam spięty go kablem usb ale zastanawiam się nad wyjściem optycznym

tylko że mam jackowe w mac mini i teraz pytanie

czy faktycznie jest sens kupić lepszy kabel toslink np do 150pln ale zapakować w przelotkę jack - toslink czy słabszy kabal od razu jack toslink?

czy ktoś miał doświadczenie na ile taka przelotka degraduje dźwięk?

i czy faktycznie jaka jest różnica soniczna po podłączeniu optycznym a usb z kompem? czy warto przestawić się na optyczny?

kable będą około 1metrowej docelowo długości

pozdr

Focal + Naim

• 9 miesięcy później...

Przestancie z tymi kablami do sygnaów cyfrowych, toz to jakas paranoja juz jest.

Na swiecie jest 10 typów ludzi, ci którzy rozumieja kod binarny i ci którzy nie.

Bit jest albo go nie ma, jakosc kabla (usb, opt) ma bardzo malo wpolnego z jakoscia sygnalu analogowego na koncu toru.

Dobry sprawdzony kabel wystarczy, szkoda kasy na galanterie do tej klasy sprzetu.

To troche jakby pytac na forum o autkach w jakich rekawiczkach prowadzic 126p, w skórzanych czy ze skaju, aby zuzycie paliwa bylo minimalne...

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Przestancie z tymi kablami do sygnaów cyfrowych, toz to jakas paranoja juz jest.

......

Zauważ, że Kolega w poście na który odpowiedziałeś szuka zasilacza do V-Daca, a nie kabla USB, więc nie ma się co zżymać. Cała wcześniejsza dyskusja pochodzi z przed prawie roku, więc jej nie ma co komentować. A kolega zapytał o zasilacz w dobrym wątku "podstawowe pytania", nie chcąc robić śmietnika i zakładać nowego, no i chwała mu za to. A Ty za to z kablami USB wyskoczyłeś. Chyba Ci się wątki "binarnie" popierwiastkowały :-).

A żeby było na temat dotyczący wcześniejszej dyskusji. Co do samej jakości konwersji USB-Spdif raczej nie ma co deliberować czy może być lepsza. Sam producent się przyznaje, że nie jest najlepsza, skoro wypuścił dodatkowy, asynchroniczny konwerter do V-DACa.

Przepraszam, że nie na temat ;)

Co do samej jakości konwersji USB-Spdif raczej nie ma co deliberować czy może być lepsza. Sam producent się przyznaje, że nie jest najlepsza, skoro wypuścił dodatkowy, asynchroniczny konwerter do V-DACa.

W takich przypadkach zawsze zastanawia mnie, dlaczego nie można tego dodatkowego, asynchronicznego konwertera zainstalować do już istniejącego V-DACa? Też zauważyliście takie dziwne zachowanie producentów? :)

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Przepraszam, że nie na temat ;)

W takich przypadkach zawsze zastanawia mnie, dlaczego nie można tego dodatkowego, asynchronicznego konwertera zainstalować do już istniejącego V-DACa? Też zauważyliście takie dziwne zachowanie producentów? :)

Dziwne zachowanie? Nie ma w nim nic dziwnego.

Kwestia jest oczywista. Spece od marketingu nie śpią. Skoro można zarobić na czymś dwa razy, to po co na tym zarabiać raz.

Gdyby zamontowali taki konwerter od razu, to ile by mogli podnieść cenę, o 10 procent? A tak to wołają drugie tyle i wszyscy w firmie są zadowoleni. Na pewno nie jest to kwestia braku możliwości technicznych, czy choćby braku miejsca. Wystarczy zobaczyć zdjęcia rozbierane tych sprzętów. Miejsca tam tyle, że tramwajem by wykręcił :-). Więc to na pewno nie jest problemem. Powód jest taki jak napisałem na początku. Trzeba na czymś zarabiać, ruch w interesie musi być.

• 2 lata później...

Witam

Podepnę się pod temat z zapytaniem i prośbą o poradę.

Jakie zasilacze polecacie do VDAC i jakie zmiany zachodzą w brzmieniu po podpięciu do tego zasilacza?

Teraz używam zasilacza który był sprzedawany z VDAC. Pozdrawiam

• 1 rok później...

Witam

Podepnę się pod temat z zapytaniem i prośbą o poradę.

Jakie zasilacze polecacie do VDAC i jakie zmiany zachodzą w brzmieniu po podpięciu do tego zasilacza?

Teraz używam zasilacza który był sprzedawany z VDAC. Pozdrawiam

Ja tez się podepnę do tego pytania, może ilość sprawi, że pojawi się odpowiedź :)

Było o tym Panowie wiele razy.

Vdac to jest najstarsza generacja DACów pod USB.

Przede wszystkim jest to dAC z wejsciem USB tylko 16 bitowym.

Podłaczanie jakiegokolwiek lepszego zasilacza nie ma sensu ze względu na rozwiązania zasilania wewnątrz.

DAC nie ma asynchronicznego USB

W cenie używki można kupić NOWY dac z asynchronicznym USB, wyraźnie lepiej grający.

Miałem ten Dac jak się pojawił na rynku, oraz przez chwilę kilka miesiecy temu.

Można się pokusić i podłączyć go przez konwerter USB Spdif, gra wtedy lepiej niż po USB ale ogólnie jego dźwięk jest na bardzo podstawowym poziomie, choć ma ładną średnice i zero ostrości na górze. Gra bardzo płasko, brzmienie nie ma głębi za grosz. Takie po sobie pozostawił u mnie opinie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.