Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensatory tantalowe .

irek

Rekomendowane odpowiedzi

• 33 lat później...

Czy próbował ktoś zastąpić tantalami kondensatory elektrolityczne w torze sygnału np. na wyjściu odtwarzacza CD? Jak to się ma do dobrej jakości klasycznych elektrolitów (np. Elna Silmic). Cenowo tantale wychodzą bardzo niekorzystnie np 220uF/16V około 30PLN/szt.

https://www.audiostereo.pl/topic/726-kondensatory-tantalowe/#findComment-36133

O wyborze kondensatorów w tym tantalowych... warto przeczytać cały artykuł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pzdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/726-kondensatory-tantalowe/#findComment-36141

Ja tam wiele juz klocków przerobiłem i zup-greadowałem ..i jedno wiem jak mam wybrac tantala z www.tme.pl powiedzmy typ TC100/20 czyli 100uF/20V za 13,78zł sztuka a wybrac idento sanyo os cona albo cerafinke elny albo silmica za prawie 20 zł sztuka to wybiore sanyo os-cona, elne cerafine , elne silmic, nichicona muse..lub nawet panasonic FC bo wiem ze te kondensatory nie spapraja mi dziweku..nie wiem tantale sa piorunujaco szybkie ale "COŚ" sie dzieje z dzwiekiem dziwnego.

Ja zastosowałem tantale w swym wzmaku Forum608 i na próbie odsłuchowej wyszły źle..moj kolega góral w swym wzmaku diory ws442 wymienił zwykłe elktrolity w przeampie na tantale i gra to zle..owszem dynamicznie wzmacniacz ma lepszy wygar bo przeamp jest szybszy w impulsie ale ogólnie cos jest nie tak..

Mi sie wydaje ze to nie sa kondzioły do audio..sa peewnie dobre do układów cyfrowych..sa stabilniejsze.

Z mojego odsłuchu wynika ze tantale w filtrze zasilania op-ampów i jako kondensatory na wejsciu wzmaka zabieraja cos z dzwieku ..taki powab blask wzmak gra tak jakby nigdy w pełni sie nie "rozgrzał"..moje ulubione kobiece wokale sa troche wyfiltrowane..wzmak zaczał grac jak cd technicsa SLPG200 technicznie sucho..cos jak dzwiek z kompa mp3..

Dla przykładu jak włozyłem nasze polskie elwy 220/25(takie sliczne zieloniutkie kto pamieta??:):)) to wzmak grał owszem muliscie ale ten mułek był jakby milszy..nasze krajowe kondensatory(nomen omen na licencjii nichicona) maja bardzo dobra przestrzen fakt wada polskich elektrolitów prócz mułku to troche podbarwiają srednice nie góre srednicę.

Tak swoja droga polska elwa mogła tez zaczac produkować jakies awangardowe kondensatory..przeciez taki elna Silmic..zaden cud koncówki z miedzi ofc elktrolit z dodatkiem zproszkowanego krzemu..i przekładki elktrod z jedwabiu.

Aaa jeszcze eksperymentowałem z czyms takim ,ze równolegle do elktrolita wstawiałem tantala i objaw był podobny ..układ gubił równowage tonalną..to "cos" dawało o sobie znać..

https://www.audiostereo.pl/topic/726-kondensatory-tantalowe/#findComment-36360

piotrek;

A w którym miejscu implementowałes te tantale?

Mnie idealnie sprawiły się w odsprzęganiu zasilania do op-ampów zamontowanych w CD i części przedwzmacniacza. W torze sygnałowym ich nie ma, bo tantale wymagają "konkretnej i zdeklarowanej" polaryzacji napięcia. Generalnie pasują najlepiej do szybkich op-ampów i do zegara w kompakcie. Przynajmniej takimam obserwacje.

https://www.audiostereo.pl/topic/726-kondensatory-tantalowe/#findComment-36372
  • 2 tygodnie później...

Struss (przynajmniej w modelu Q) stosuje tantale w stopniu wejściowym (J-FET) Przy sprzężeniu zwrotnym równoległym dla składowej stałej (100uF/10V). Jak tylko dostanę Cerafine 220uF to zaraz je wstawię zamiast tantali. na pewnoo poprawi się bas, może coś jeszcze.

https://www.audiostereo.pl/topic/726-kondensatory-tantalowe/#findComment-39122
  • 10 miesięcy później...

A jakich producentów tantale-smd polecilibyście? Które w cyfrze najlepiej się sprawdzają?

W elfie sprzedają KERMETa, i zdaje się że ten właśnie producent posiada największą u nas ofertę (chyba obok Samsunga), zwłaszcza gdy chodzi o bardzo małe pojemności, a takich właśnie poszukuję do części cyfrowej w moim odtwarzaczu (są elektrolity Jamicony). Trafiłem na niewielka ofertę Panasonica, Siemensa i Hitachi ale nie znalazłem takich jakie potrzebuję. Z góry dzięki za sugestie.

Przy okazji gdyby miałby ktoś do odsprzedania, to poszukuję tantali smd z takimi wartościami:

2x 0.22uF/50V

2x 0.47uF/50V

2x 0.68uF/50V

1x 1uF/50V

1x 1uF/16V

2x 10uF/16V

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.