Skocz do zawartości
IGNORED

ODTWARZACZ PLIKÓW LEPSZY OD HIGH-END CD ...

BoDeX

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

http://www.qobuz.com/recherche?q=sony

Z oferty Sony mają około 32 000 albumów.

Postanowiłem z ciekawości coś kupić i "This article is not available in your country yet (Poland)"

Zastanawia mnie jeszcze cena.

Płyta w plikach 9,99E a płyta CD 9,70E.

Co uzasadnia cenę pliku skoro nie istnieje nośnik fizyczny?

http://www.qobuz.com/telechargement-album-mp3/Glenn-Gould-Bach-Goldberg-Variations-BWV-988-1981-Recording-Expanded-Edition/Classique//Sony-Classical-Legacy/default/fiche_produit/id_produit-0827969307021.html?qref=sre_2_11

http://www.amazon.fr/Bach-Variations-Goldberg-Glenn-enregistrement/dp/B000025NYA/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1288465734&sr=8-2

Na marginesie, to mi przypomina historię wprowadzania CD na rynek.

Gdy CD pojawiło się początkiem lat 80-tych ustalono cenę w USA na poziomie 12USD, tłumacząc to wysokością nakładów jakie poniesiono na nowy wynalazek. Oczywiście zapewniano, że cena ta spadnie znacząco w miarę zdobywania rynku. Jakoś tak się nie stało.

A płyta vinylowa w tym samym czasie kosztowała 3-6USD /mam nieco egzemplarzy przywiezionych z USA w tym właśnie czasie, gdzie zachowały się oryginalne metki/.

Podejrzewam więc, że ceny plików będą ustalone na poziomie cen starych i jakże niedobrych płyt CD. Niby materiał ten sam ale jakoś książeczki będzie mi szkoda...

A co do Linna, to miałem na myśli dość miałki materiał i takie sobie interpretacje.

Nuda.

Postanowiłem z ciekawości coś kupić i "This article is not available in your country yet (Poland)"

Da się to bardzo prosto obejść. Takie "zabezpieczenia" stosują niektóre sklepy a i tak przyjmują płatności z innych krajów. Rochu, cena płyty zależy od wydawcy oraz sklepu. Jeśli gdzieś jest taniej, możemy kupić CD i bezstratnie zgrać go do pliku. Jeśli plik w identycznej jakości jest tańszy, to mamy go za 5 minut (no, w zależności od łącza), bez dodatkowych podatków, opłat za przesyłkę i innego tego typu rodzaju niespodzianek czekających na amatorów kupowania płyt na tzw. zachodzie.

Gość spy

(Konto usunięte)

Taaa, chyba niestety 12.99.

Co uzasadnia cenę pliku skoro nie istnieje nośnik fizyczny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

This article is not available in your country yet (Germany)

Za 9,99 to MP3. Jakosc plyty CD 12,99Euro.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

• 5 tygodni później...

Może się wtrącę. Ostatnio udało mi się kupić psim swędem aktywne monitory studyjne JBL 6208 (1995 rok). Ponieważ słucham przeważnie radia internetowego swissjazz i swissclassic : File path :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i : File path :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oczywiście za pomocą foobar2000 wersja 1.1 (koniecznie!)słucham również koncertów DVD Divix Xvid - Media Player Classic (windows 7) oraz całej mojej płytoteki CD od 1980 roku. Tym samym zacząłem eksperymentować jak słuchać najlepiej MP3 i WAW i jak zamienić standardowego laptopa w moim przypadku Packard Bell EasyNote W28 core 2 x 1.6 1 GB Ram audio realtek high definition audio integra w odtwarzacz strumieniowy. Może najpierw powiem, że były Dynaudio countur 1,8 jmlab point source, B&W cdm 7, and many many more!

Różne wzmacniacze Cyrus, Cairn, Musical Fidelity, DPA, T+A, Yamaha, Rotel and .... Co mogę powiedzieć Panie i Panowie jeśli ktoś nie ma pieniędzy to aktywne professionalne zestawy Genelec, JBL, Adam, K&H, byle 8 cali głośnik nisko średnio basowy i wzmocnienie (aktywne) najlepiej wzmacniacz bi-amp skrosowany wejścia XLR i bez balansu. Nie mają wielkich wymagań w stosunku do ustawienia względem słuchacza, podstawek, interkonektów. Jedynie zasilanie monitorów powinno być oparte o dobry filtr sieciowy lub odcięcie masy bo lubią zabrumić jak będzie pętla masy.

CO W ZAMIAN : właśnie leci moja stara NOWA! płyta Chicago i utwór If You Leave Me Now leci to prosto z Realteka !!!!!! jako WAW i jest wszystko !!!! kompik podłączony jest do monitorów za pomocą Neutric SwissFlex NK II mini i standard Jack Neutric w torze nie zbalansowanym ...

przełączam na Radio Swiss Classic i Franca Xavier Susmayer-a - wiecie co! nie radzę mieć za dobrej aparatury bo ta cholera nie pozwala wyjść z domu.

Powiem krótko niewiarygodna przestrzeń, nasycenie, niesamowita szybkość, można słuchać godzinami, słychać charakter każdego nagrania, precyzja sceny że można się wystraszyć, dynamika.

Oczywiście były testowane różne interface audio M-audio, Audio Kontrol 1 Natve Instruments, M-audio mikro, itd nie dajcie się zwieść jak się nie wyda parę tysięcy to lepiej słuchać realteka. Ja mam go ustawionego na 24 bit 48kHz.

Moja Pani Bożenko słucham już muzyki od czasów Trawiaty stereo i Fonomasterów lecz teraz znalazłem koniec poszukiwań, z wyjątkiem tych emocji z panienkami na prywatkach.

Polecam wszystkim co kochają muzykę : SZUKAJCIE A ZNAJDZIECIE !!!

PS takie monitory na ebay można kupić za 160 - 250 $ a komputer byle jaki chyba każdy ma :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no JBL to dobra firma, tannoy druga dobra, na tym ja wlasnie sie skupiam na najblizsze 20 lat, dobra inwestycja....

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Siema chłopaki ze względu na charakter mojej pracy mam możliwość słuchania tych wynalazków komputero-pochodnych niemal codziennie . Moje zdanie jest takie ,że brzmią one jak radio na długich falach.Nie potrafię tego nawet określić słowami a ludzie są na tyle obiektywni ,że już uważają cd za przeżytek a niby za dwa lata ma zniknąć cd z półek:)Dokładnie to samo mówili o lampach i analogu jakieś dwadzieścia lat temu.Zapytałem z ciekawości kolegi który uwielbia czytać książki czy kupi sobie kiedyś odtwarzacz PDF sonego a ten odpowiedział NIGDY!!!Ludzie tworzący ten badziew pozbawiają słuchacza smaku ,pobudzenia zmysłów i całej przyjemności z kupowania,otwierania i słuchania płyty cd czy vinyla .Zapytałem jednego z błaznów czy zapłacił choćby złotówkę za te 10000 utworów które posiada a ten hmmmm.......czyli nawet artystów ten chłam zabije.Uważam ,że jedynym powodem dla którego wchodzą poważne firmy w laptopohiend jest KASA!!! i łatwa obsłgą dla leni którzy lubią mieć jednego pilota do wszystkiego 10000 tyś utworów bo nawet dupy się nie che ruszyć do sklepu po cd nie wspomnę o włożeniu do napędu.Są to urządzenia dla młodzieży nowej generacji która już nawet w chowanego się bawi przez komputer .

Siema chłopaki ze względu na charakter mojej pracy mam możliwość słuchania tych wynalazków komputero-pochodnych niemal codziennie . Moje zdanie jest takie ,że brzmią one jak radio na długich falach.Nie potrafię tego nawet określić słowami a ludzie są na tyle obiektywni ,że już uważają cd za przeżytek a niby za dwa lata ma zniknąć cd z półek:)Dokładnie to samo mówili o lampach i analogu jakieś dwadzieścia lat temu.Zapytałem z ciekawości kolegi który uwielbia czytać książki czy kupi sobie kiedyś odtwarzacz PDF sonego a ten odpowiedział NIGDY!!!Ludzie tworzący ten badziew pozbawiają słuchacza smaku ,pobudzenia zmysłów i całej przyjemności z kupowania,otwierania i słuchania płyty cd czy vinyla .Zapytałem jednego z błaznów czy zapłacił choćby złotówkę za te 10000 utworów które posiada a ten hmmmm.......czyli nawet artystów ten chłam zabije.Uważam ,że jedynym powodem dla którego wchodzą poważne firmy w laptopohiend jest KASA!!! i łatwa obsłgą dla leni którzy lubią mieć jednego pilota do wszystkiego 10000 tyś utworów bo nawet dupy się nie che ruszyć do sklepu po cd nie wspomnę o włożeniu do napędu.Są to urządzenia dla młodzieży nowej generacji która już nawet w chowanego się bawi przez komputer .

To Kolega ma super radio!

Cała przyjemność z kupowania... Chyba dla producenta.

A może by np zrobić tak, że jak się kupuje CD to wytwórnia udostępnia 5-10-15 albumów w m4a 48b/s albo podobne mp3 żeby można było WYBRAĆ i posłuchać na spokojnie? Tylko trzeba by postawić serwery, nająć dodatkowych ludzi itd- a wytwórnie są biedne.... Więc lepiej dalej cenić płyty po 50-60zł. I wciskać w ciemno chłam, bo 90% POP ludzie nie kupiliby, gdyby dokładnie znali zawartość albumu. 30s kawałki to może jak się pierwszy raz tego używa. Ach to już jednak są serwery? I nic się nie da zrobić- o biedne wytwórnie, nieszczęśni artyści i "artyści".

Tedy:

Jak Kuba Bogu tak ect

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

(..)

Powiem krótko niewiarygodna przestrzeń, nasycenie, niesamowita szybkość, można słuchać godzinami, słychać charakter każdego nagrania, precyzja sceny że można się wystraszyć, dynamika.

(...)

Jakoś nie piszesz nic o barwie.

• 3 tygodnie później...

Jak to fajnie, że jest wojna strumieniowa przeciwko CD. Efekt jest taki, że w ostatnich latach z powodu tej konkurencji spadły ceny odtwarzaczy CD, szczególnie z drugiej ręki. Dzięki temu mogę sobie kupić coś co kilka lat temu było tylko marzeniem. A i płyt wysyp, szczególnie w boxach. Zajrzałem na stronę z plikami od Sony. Glenn Gould 10 Euro. A ja ostatnio kupiłem cały box 12 remasterowanych płyt coś za 80 pln i dzięki temu coraz szybciej powiększam swoją kolekcję płyt. Jak to dobrze, że jest postęp:)

PS.

Ciekawe za 20 lat, ile będą kosztować "nówki" CD na ebay z "pierwszego" tłoczenia?:)

Czy tak jak to:

Ukryta Zawartość

bo np. to cd ma już swoją wartość:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, nie pomylił forum. Te dwie dziedziny rozpoczęły proces przenikania i jeśli producenci zauważą, tak jak LINN, że tędy droga i zaczną budować urządzenia stricte "MUSIC SERWER" w rozsądnych cenach, to mniej

skostniała i nasiąknięta "konwenansami" z obcowaniem z CD brać audiofilska może doceni ten nowy sposób

na obcowanie z muzuką przeniesioną na wyższy poziom odbioru. Wystarczy jedynie aby szanowany przez to

grono producent rozpoczął produkcję urządzenia, które poprzez swoją prestiżową budowę da "nacieszyć oko"

Moim zdaniem nie chodzi tutaj o kwestię designu muzycznych serverów, które wyglądem nie różnią się wiele od odtwarzaczy płyt (patrz Yamaha NP-S2000), a o generalną niechęć do nowego, nagrań wyższej rozdzielczości itp.

Ukryta Zawartość

post-17470-002497400 1292768037_thumb.jpg

post-17470-063545900 1292768055_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak to fajnie, że jest wojna strumieniowa przeciwko CD. Efekt jest taki, że w ostatnich latach z powodu tej konkurencji spadły ceny odtwarzaczy CD, szczególnie z drugiej ręki. Dzięki temu mogę sobie kupić coś co kilka lat temu było tylko marzeniem. A i płyt wysyp, szczególnie w boxach. Zajrzałem na stronę z plikami od Sony. Glenn Gould 10 Euro. A ja ostatnio kupiłem cały box 12 remasterowanych płyt coś za 80 pln i dzięki temu coraz szybciej powiększam swoją kolekcję płyt. Jak to dobrze, że jest postęp:)

PS.

Ciekawe za 20 lat, ile będą kosztować "nówki" CD na ebay z "pierwszego" tłoczenia?:)

Czy tak jak to:

Ukryta Zawartość

bo np. to cd ma już swoją wartość:

Ukryta Zawartość

rzeczywiscie jest to efekt konkurencji, ale nadal sporo cedekow ma ceny "z kosmosu" wiec oznacza to ze jeszcze odtwarzacze plikow sa w powijakach, ale mnie to cieszy a jeszcze wiekszy usmiech mam na twarzy gdy mysle o audiofilach ktorzy beda bronic rekami o nogami cd bo zarowno cd beda taniec jak i odtwarzacze plikow (do tej pory to byl smutek bardziej bo dzieki temu ceny byly niemal z kosmosu ale konkurencja troche to sprzyziemnieje - tzn ceny)

oczywiscie zeby byla konkurencja to musi nbaprawde nastapic wysyp odtwarzaczy plikow a przedewszyskim zainteresowanie audiofili ta rozrywka wzrosnac, a najidealniej by bylo zeby masa zaczela zwracac uwage na dzwiek to i masowka by dobrze grala i malo kosztowala...

ps. nie pisze tego dlatego ze w koncu bede mogl miec cos dobrego tylko dlatego zeby zwiekszyc popularnosc branzy audio bo im bardziej niszowa tym ceny bardziej z kosmosu, ja swojego daca na pcm1704 i odtwarzacz plikow mam oraz przyzwoite cd

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

No to mamy 5 stron bicia piany:) To w końcu jaki odtwarzacz strumieniowy jest lepszy od Hi-End? Bo w tym roku na AS była ze "strumieniem" kicha. Audio Fast? Sorry ale to był znowu piękny, plastikowy, bezduszny wielki dźwięk. Czyli muzycznie kiepsko.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Moim zdaniem nie chodzi tutaj o kwestię designu muzycznych serverów, które wyglądem nie różnią się wiele od odtwarzaczy płyt (patrz Yamaha NP-S2000), a o generalną niechęć do nowego, nagrań wyższej rozdzielczości itp.

Jakieś 80% czasu gram na plikach (w tym też hi-res), resztę na CD.

Jakoś daleko mi do nirwany z powodu tych plików, a tym bardziej z powodu tych bardziej gęstych.

Panowie. Jak wchodził standard SACD w polskiej prasie go lekceważono i odsądzano od czci i wiary. Rozumiem, że rynek producentów sprzętu zajmował się głównie tradycyjnymi pleyerami CD. I tenże rynek dawał zarabiać redakcjom a one krótkowzrocznie nie doceniały SACD a wręcz szydziły z niego. Takiej postawy nie było w Japonii i tam rynek tych płytek się rozwiną i z powodzeniem obecnie funkcjonuje. Fani się cieszą mają czego słuchać. A u nas jak zwykle zostaliśmy z ręką w nocniku i toczymy jałowe dyskusje. Oni jak przyjdzie pora przejdą na serwery muzyczne a puki co słuchają SACD, VINYLI a niektórzy ripują vinyle do gęstych formatów, ci najbardziej wyuzdani na formatu DSD np. za pomocą rejestratora KORG MR-2000S. Teraz nagle się wszyscy zorientowali, że już nie ma miejsca na CD 16-bits i co się dzieje - konsternacja.

Część niszowych producentów uruchomiło produkcję odtwarzaczy SACD, część wytwórni wprowadziło do oferty płyty SACD. Rozwiną się duży rynek VINYLI zwłaszcza w USA.

U nas zdaje się pomna złych doświadczeń redakcja AV jest pełna zachwytu nad serwerami mimo ich niemowlęcej niedoskonałości. Jest szansa, że za jakiś czas ten rynek u nas będzie funkcjonował. Puki co można by się zastanowić jakie aktualne rozwiązania są optymalne na dzień dzisiejszy i dlaczego? Zachęcam tych co mają już jakieś doświadczenia by przedstawiali swoje propozycje z uzasadnieniami.

Japonia to jedyny rynek gdzie SACD w jakimś stopniu się przyjęło. Sceptycyzm naszych redakcji nie ma tu nic do rzeczy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

• 2 tygodnie później...

Darmowe pliki dla chętnych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.