Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ślepe testy to temat na audiostereo.pl?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 21 Października 2010 - czyszczenie na prosbe autora watku
Ukryte przez Yamnick, 21 Października 2010 - czyszczenie na prosbe autora watku

i mnie to nie boli ... zupełnie. a byłem kiedyś, tak jak większość słyszących terrorystów forumowych, również przekonany o kolosalnych różnicach ...

cieszę się bo zacząłem się zajmować tym co naprawdę ma największe znaczenie.

Jak już TO osiągnąłeś to po co się tak egzaltujesz?

To sobie badajcie w swoim gronie, ale proszę nie narzucać tego ogółowi.

No przecież to jest nonsens, to co mówisz, bo badanie jest tym wiarygodniejsze na im większej ilości osób jest ono przeprowadzone ;) .

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 21 Października 2010 - czyszczenie na prosbe autora watku

do Przedstawicieli Spółki SITE S.A. oraz Szanownej Administracji i Moderacji.

Wnioskuję o utworzenie na forum audiostereo.pl zakładki ABX, aby TYLKO tam odbywały się debaty przygłuchych z niedowidzącymi, słyszących i widzących inaczej, kablo-sceptyków z druto-cynikami i jak ich tam jeszcze zwał.

Kiepski zmysł słuchu, wzroku i powonienia to nie przestępstwo, podobnie jak brak sprzętu audio i potrzeby słuchania muzyki. Każdemu wolno dyskutować, niech więc wesołe chłopaki spod znaku proszku "Dosia", którzy nie słyszą różnicy i nie chcą przepłacać, też mają swój słodki kącik. w końcu miłość niejedno ma imię... :-)

Jasnowidz? Lekarz? Posiadasz taką wiedzę by użytkowników forum tak jednoznacznie oceniać i uzurpować sobie do tego prawo? Szanuj innych to sam będziesz szanowany.

Jak już TO osiągnąłeś to po co się tak egzaltujesz?

wyrażam swoją opinię na temat. zapytaj reszty, po co to robią?

twierdzenie, że się słyszy i nie musi się niczego udowadniać, to twierdzenie zgodne z założeniami każdej wiary.

czyli jest bóg i koniec dyskusji. każde inne opinie próby udowodnienia nie są potrzebne, bo przecież jest tak jak wierzę.

dla mnie świadczy to śmieszności osoby piszącej takie słowa.

każdy zdroworozsądkowy osobnik rodzaju ludzkiego chcąc przekonać do swego zdania przedstawiłby dowód.

brak dowodu i upór ze strony słyszących jest ... no właśnie czym jest?

i skąd tyle agresji i zajadłości w Walce z namawiaczami na ślepe testy?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Chyba sobie kupię Denonka z marketu i też zacznę pisać o iluzjach słuchowych:-)

i skąd tyle agresji i zajadłości w Walce z namawiaczami na ślepe testy?

Jakby Ci ktoś dziesięc razy dziennie wmawiał, że wszystkie kobiety są takie same, to też byś się zdenerwował.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Popieram. Dodatkowa zakładka to bardzo dobry pomysł.

O tak, też jestem za! proponuję zakładkę AudioMagia ... taką dla słyszących kable, wtyczki, bezpieczniki ... bo skoro w jedną stronę to ma działać, to dla równowagi przeciągnijmy to na drugą. będzie zdrowiej ;-)

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Testy porownawcze sa niekorzystne kiedy chcemy sie czyms wyroznic.

Jesli ktos twierdzi ze nie ma roznicy, naciska komus na odcisk.

Bo wtedy produkt zginie w masie sobie podobnych.

Ciekawe ze na rynku PRO urzadzenia roznicuje sie glownie jakoscia komponentow i funkcjonalnoscia.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Jakby Ci ktoś dziesięc razy dziennie wmawiał, że wszystkie kobiety są takie same, to też byś się zdenerwował.

Tu nie ma mowy o kobietach i traktowanie wybiórcze wypowiedzi i przekładanie ich na inne płaszczyzny, mające jakoby wykazać brak słuszności poglądów drugiej strony lub mające wręcz ośmieszyć drugą stronę, jest zwykłym, podłym zabiegiem eurystycznym. Dodatkowo jest powszechnie stosowane przez, rzekomo słyszącą wielkie różnice, stronę dyskusji.

Więc darujcie sobie kolejne wycieczki w stronę kobiet, samochodów ...

Testy porownawcze sa niekorzystne kiedy chcemy sie czyms wyroznic.

Jesli ktos twierdzi ze nie ma roznicy, naciska komus na odcisk.

Bo wtedy produkt zginie w masie sobie podobnych.

Ciekawe ze na rynku PRO urzadzenia roznicuje sie glownie jakoscia komponentow i funkcjonalnoscia.

O, o, o, właśnie ... nie lubimy być tacy jak reszta, nie lubimy mieć tego co inni. Lubimy być lepsi, mieć lepsze. Cóż ... próżność ludzka ;D

Przecież wszystkie kobiety SĄ takie same. Dobrze to widać zwłaszcza w ślepych testach. :-). Różnią się wyłącznie PR-em i visage'm ... jak sprzęt audio ... także w ślepych testach. Jak widać ślepe testy rulez ...

Jestem tu nowy, może mało osłuchany, ale mam to gdzieś. Jak można być takim zakutym łbem, żeby przekonywać, że świadomość, że wiemy co słuchamy pomaga w odsłuchu. Nie podobają Wam się testy ABX - proszę bardzo macie do tego pełne prawo, ale trzeba być prawdziwym ignorantem, żeby nie zauważyć wpływu psychiki na odsłuch, który to ABX wyklucza. Myślałem, że bycie audiofilem to pasja, coś fajnego, ale jeśli mam być taki, jak niektórzy - nazywający takie osoby jak ja głuchymi (bo nie słyszę tego co oni "słyszą"), to chyba jednak audiofilem nigdy się nie nazwę i dobrze mi z tym.

Pozdrawiam wszystkich myślących, postarajcie się uszanować zdanie innych.

PS. Dodatkowy dział do takich dyskusji byłby świetny, możnaby się tam sprzeczać do woli ;)

matee powiedz po co kupiłeś Oppo skoro w testach ABX zwykły Denon DCD 500 AE za parę stówek gra tak samo?

Spieszę z wyjaśnieniem. Tak pokrótce. Bo:

1. Odtwarza wszystkie regiony BD i DVD

2. Odtwarza wszystkie potrzebne mi formaty

3. Znakomicie skaluje

4. Ma możliwość przesuwania napisów w pionie

5. Nie kosztuje fortuny

czyli ... kupiłem ze względu na funkcjonalność.

Przecież wszystkie kobiety SĄ takie same. Dobrze to widać zwłaszcza w ślepych testach. :-). Różnią się wyłącznie PR-em i visage'm ... jak sprzęt audio ... także w ślepych testach. Jak widać ślepe testy rulez ...

Odwalcie się od kobiet ... chyba, że macie z nimi jakieś problemy ...

Z uczęszczanych przeze mnie www.head-fi.org

pisałeś o forach, a nie o JEDNYM forum.

chcąc być wiarygodnym przedstaw te pozostałe FORA ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja też nie jestem audiofilem ale melomanem i miłośnikiem dobrego dźwięku. 12 lat w radiu i ponad 6.000 tytułów na półkach. Jednak biorąc pod uwagę stopień osłuchania wykluczam testy ABX jako błędne z założenia. Uleganie im jest uleganiem pewnego typu manipulacji. Zbyt wiele zmiennych wpływa na dźwięk i zbyt wielkie różnice dzielą klocki. Mam na myśli nawet ten sam model jednego producenta o różnym stopniu zużycia. To samo zestawienie w ten sam sposób skonfigurowane zagra inaczej w dwóch różnych pomieszczeniach. Wystarczy w dobry tor włożyć jeden lub dwa kiepskie kondensatory i będzie słychać degradację dźwięku. Nie potrzebuję przy tym ani sobie ani innym niczego udowadniać. Tak jak już kiedyś napisałem: mało doświadczonym zwolennikom ABX sugeruję posłuchać czegoś innego niż własnych budżetowych zestawów.

Jednak biorąc pod uwagę stopień osłuchania wykluczam testy ABX jako błędne z założenia. Uleganie im jest uleganiem pewnego typu manipulacji.

Masz prawo tak uważać, jednak podaj jeden sensowny powód, dla jakiego wiedza o tym, co słuchamy ma nam pomóc w odsłuchu. To jest właśnie manipulacja. Jest dobra marka, wysoki model, to od razu nasza psychika się nastawia na to, że będzie dobrze, albo lepiej, niż poprzedni, tańszy, gorszej firmy klocek. Czy nikt nigdy z Was przeciwników testów ABX, nie pomyślał choćby chwilkę, że to co słyszy, te różnice, są wynikiem sugestii? Ja pomyślałem i im więcej razy się nad tym zastanawiałem, tym bardziej sobie uświadamiałem po "ochłonięciu", że ta wielka różnica, którą usłyszałem, tak naprawdę jest znikoma. Nie mówię, że jestem zwolennikiem testów ABX. Jest mi to obojętne, ale moim zdaniem wykluczają wpływ psychiki, który jest zgubny. Dobry przykład to placebo i nocebo. Skoro można się leczyć / szkodzić sobie poprzez sugestię, dlaczegoby nie "słyszeć" różnic, których nie ma.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sakul88 z nicka wnioskuję że jesteś człowiekiem młodym. Znajdziesz dobrą pracę posłuchasz co nieco i za kilka lat wyleczysz się z ABX.

Niestety testy ABX beda zawsze krytykowane z co najmniej 2 powodow:

1. Firmy sprzedajace/promujace/produkujace "magiczny" sprzet audio musza jakos zachecic do kupna ich produktow. A ze w tescie ABX ich produkty polegna, to trzeba wszelkimi sposobami ten rodzaj porownania obalic.

2. Nikt normalny, co wydal 5-20? razy wiecej za dany produkt ( ktory oczywiscie wg opisow powinien "zmiazdzyc" dotychczasowo stosowany ) nie przyzna sie, ze gra identycznie jak ten tanszy. Przeciez to byloby zbyt wielkie upokorzenie i dodatkowo by narazil sie na publiczny smiech. To po prostu musi grac lepiej bez dyskusji :)

discomaniac71 @ Tak, nick to końcówka mojego roku urodzenia, ale mijasz się z tematem :) Zadałem konkretne pytanie. Skąd wiesz, że robię testy ABX? Szczerze mówiąc nie chce mi się bawić w ogóle w porównania sprzetów. Jedynie z ciekawości czasem je robię. Jak coś kupuję, to podoba mi się jego brzmienie albo nie i tyle.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 20 Października 2010 - próba kolejnej kłótni
Ukryte przez Fr@ntz, 20 Października 2010 - próba kolejnej kłótni

Sam sobie odpowiadasz skąd ABX. Posłuchaj troszkę zamiast czytać bzdety które niektórzy piszą w sieci. Odwiedź kolegę który więcej wie w temacie itp itd.

Gość rochu

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 20 Października 2010 - próba kolejnej kłótni

(...)

Bo się nie podobają nawiedzonemu rochowi i paru innym?

(...)

Ciekawe.

Nie napisałem w tym wątku nic co mogłoby być uznane za kontrowersyjne. Opisałem jedynie pewną zastaną rzeczywistość.

A mimo tego już na mnie naplułeś.

Ja nie dałem tobie w tym wątku żadnego powodu do takiego postępowania.

To chyba znamienne zachowanie dla ciebie i twojego guru, w przypadku gdy nie macie żadnego argumentu.

Sam sobie odpowiadasz skąd ABX. Posłuchaj troszkę zamiast czytać bzdety które niektórzy piszą w sieci. Odwiedź kolegę który więcej wie w temacie itp itd.

To do mnie, czy pharoha?

Gość rochu

(Konto usunięte)

To do mnie, czy pharoha?

Kto to jest ten "pharoha"?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Niestety testy ABX beda zawsze krytykowane z co najmniej 2 powodow:

1. Firmy sprzedajace/promujace/produkujace "magiczny" sprzet audio musza jakos zachecic do kupna ich produktow. A ze w tescie ABX ich produkty polegna, to trzeba wszelkimi sposobami ten rodzaj porownania obalic.

2. Nikt normalny, co wydal 5-20? razy wiecej za dany produkt ( ktory oczywiscie wg opisow powinien "zmiazdzyc" dotychczasowo stosowany ) nie przyzna sie, ze gra identycznie jak ten tanszy. Przeciez to byloby zbyt wielkie upokorzenie i dodatkowo by narazil sie na publiczny smiech. To po prostu musi grac lepiej bez dyskusji :)

Wystarczy kupić używany sprzęt wysokiej jakości który wcale nie musi być drogi ale rzeczy używane trzeba umieć kupować i znać się na takim sprzęcie. I skąd wiesz że polegną?

Może panowie zwolennicy ABX pochwalą się swoimi konfiguracjami?

pisałeś o forach, a nie o JEDNYM forum.

chcąc być wiarygodnym przedstaw te pozostałe FORA ;-)

Chcąc być merytorycznym skończ to samouwielbieńcze bicie piany w tym wątku. Masz Google to sobie poszukaj.

A co gdyby z tą zakładką to był mój własny pomysł? Jak za granicą wymyślili to jest cool, ale jak tutaj to nie? Fajne masz myślenie. Oczywiście, ostatnie słowo w poprzednim zdaniu uważam za werbalne nadużycie.

Może panowie zwolennicy ABX pochwalą się swoimi konfiguracjami?

Testow ABX nie neguje jako bezsensownych.

Moja konfiguracja w "O mnie".

Swoje APS AEON kupilem miedzy innymi przez odsluchy w Foobarze z wtyczka ABX.

"Ślepy multitest aktywnych monitorów studyjnych z 8 calowym dołem"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bez tych testow i bez sluchania tego w Foobarze, nie mial bym zadnej mozliwosci aby przesluchac i ocenic tyle modeli.

W wyborze kierowal bym sie opiniami z forow i emocjami ktore wynikalyby z tych opinii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Panowie: to nie o to chodzi czy ABX ma sens, tylko żeby o tym dyskutować w osobnych wątkach, a najlepiej w osobnej zakładce.

Teraz jest tak, jakby za każdym razem gdy ktoś się pytał o CD, wpieprzał się jakiś gość, że mp3 jest lepsze. Jak tak uważa, to ok, tylko niech nie wchodzi z butami do każdego wątku, bo to niczemu nie służy oprócz podsycaniu zwykłych pyskówek.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Jestem tu nowy, może mało osłuchany, ale mam to gdzieś. Jak można być takim zakutym łbem, żeby przekonywać, że świadomość, że wiemy co słuchamy pomaga w odsłuchu. Nie podobają Wam się testy ABX - proszę bardzo macie do tego pełne prawo, ale trzeba być prawdziwym ignorantem, żeby nie zauważyć wpływu psychiki na odsłuch, który to ABX wyklucza. Myślałem, że bycie audiofilem to pasja, coś fajnego, ale jeśli mam być taki, jak niektórzy - nazywający takie osoby jak ja głuchymi (bo nie słyszę tego co oni "słyszą"), to chyba jednak audiofilem nigdy się nie nazwę i dobrze mi z tym.

Pozdrawiam wszystkich myślących, postarajcie się uszanować zdanie innych.

PS. Dodatkowy dział do takich dyskusji byłby świetny, możnaby się tam sprzeczać do woli ;)

Wpływu psychiki nie da się pominąć, niezależnie czy mamy do czynienia ze ślepymi testami czy nie - zawsze "słyszymy w głowie".

PS

discomaniac dobrze mówi, ja nie pojmuję, jak można nie słyszeć różnic na pewnym poziomie i szczerze, to guzik mnie obchodzi, co sądzą inni. Jeśli uważają, że wszystko gra tak samo, to ja ich pozdrawiam :) W każdym razie nie mam zamiaru brać udziału w takich eksperymentach, bo po co? Mam sobie udowodnić, że jestem szaleńcem i wszystko, co do tej pory słyszałem było jedynie wytworem mojej chorej wyobraźni? litości :)

No przecież to jest nonsens, to co mówisz, bo badanie jest tym wiarygodniejsze na im większej ilości osób jest ono przeprowadzone ;) .

Ale mnie naprawdę nie interesuje wynik takiego badania, bo będzie dotyczył wrażeń kogoś innego, a tu liczy się subiektywny odbiór i własne emocje.

...ja nie pojmuję, jak można nie słyszeć różnic na pewnym poziomie i szczerze, to guzik mnie obchodzi, co sądzą inni. Jeśli uważają, że wszystko gra tak samo, to ja ich pozdrawiam :)

Marcin_gps, z tego co się orientuje to wśród ludzi biorących udział w takich testach, nie było nikogo kto by w typowych warunkach miał problemy z rozróżnianiem ;). I żeby nie było np ja nie mam żadnych problemów z określeniem charakteru prezentacji wzmacniaczy ale to się tyczy typowych porównań ;) .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.