Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ślepe testy to temat na audiostereo.pl?

Gość rochu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rochu

(Konto usunięte)

Nurtuje mnie pytanie.

Czy uporczywe podejmowanie dyskusji na temat ślepych testów czy też różnej maści ABX-ów, a nadto czy ciągłe zgłaszanie tych samych twierdzeń, iż jakoby wyrównywanie poziomów prowadzi do tego, że wszystko gra nam tak samo, jest aby zgodne z TEMATYKĄ tego forum a także czy zgodne jest z netetykietą i regulaminem forum?

Od dawna ustalone są stanowiska poszczególnych dyskutantów i permanentne powracanie do tych samych tematów powoduje jedynie lawinę złośliwości i nic nie stanowiących wpisów.

Czy nie warto byłoby się zastanowić czy są jakieś granice tematów i dyskusji na tym forum, a jeżeli tak to jakie?

Czy łaskawa Administracja/Moderacja byłaby skłonna także rozważyć powyższy problem i wydać z siebie opinię w tej sprawie?

Wątek zakładam w zakładce Stereo ponieważ uważam, iż immanentnie wiąże się z tematyką sporów tam właśnie toczonych.

• Redaktorzy

rochu - temat jak każdy inny, jednak maniakalne powracanie do niego na forum opartym na założeniu, że "różnice słychać" jest delikatnie mówiąc niestosowne.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Gość rochu

(Konto usunięte)

bum1234,

w takim razie o czym wg ciebie powinno się dyskutować w zakładce Stereo?

Aha, gdyby ktoś nie wiedział dlaczego powstało audiostereo.pl to niech spojrzy tutaj:

http://web.archive.org/web/20041217011909/http://www.audiostereo.pl/index.html

Gość masza1968

(Konto usunięte)
Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 21 Października 2010 - czyszczenie na prosbe autora watku
Ukryte przez Yamnick, 21 Października 2010 - czyszczenie na prosbe autora watku

rochu - temat jak każdy inny, jednak maniakalne powracanie do niego na forum opartym na założeniu, że "różnice słychać" jest delikatnie mówiąc niestosowne.

Frantz, niestosowne to jest łamanie na oczach tysięcy użytkowników forum regulaminu przez adminomoderację ŚWIADOMIE dopuszczającą do głosu któregoś z kolei klona najobrzydliwszego trolla współczesnego internetu.

Czy nikt z Was nie widzi, że jak jakiś czas trójwymiarowy był skutecznie odizolowany od klawiatury, odsetek awantur, chamstwa i obelg był znacznie mniejszy? Trzymajcie go dalej a poziom onetu osiągniecie błyskawicznie.

Opublikowano · Ukryte przez Yamnick, 21 Października 2010 - czyszczenie na prosbe autora watku

rochu - napisz do administracji forum zamiast znowu bić pianę. Ale wiem... Ty to lubisz :)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Wiecie - idąc tym tokiem myślenia można powiedzieć że "wszystko już było" i nie ma sensu zakładania jakichkolwiek nowych wątków - bo takie same lub podobne na pewno się znajdą w wyszukiwarce na tym forum. Narzekania że wszystko już było - też już były. To po co ten wątek - skoro podobne już były ?

Przypomne tylko (warto sie zapoznac):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I prosze zobaczyc jak teraz fajnie i spojnie wyglada hifi.pl

Pozostaje tylko pytanie czy w pelni zgadzamy sie ze wszystkimi tezami, recenzjami i artykulami ?

Czy nie chcieli bysmy ich jednak przedyskutowac i zapoznac sie z wieloma aspektami od tzw. "kuchni" ?

Ale jesli bijemy tylko piane, to moze jednak hifi.pl mialo racje ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Dla mnie, temat ślepych testów jest zamknięty - przeprowadzałem wielokrotnie, nawet wygrałem kasiorę od dwóch niedowiarków (jeden z nich udzielał się kiedyś na forum) Tylko jak trzeba było odszczekać, że są różnice to ciemna mogiła i podejrzenia skierowane w moją stronę o użycie czarnej magii.

Teraz atmosferę podgrzewa Administracja i dopuszcza trolling , ale cóż niedługo AS.

?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dla mnie sprawa jest prosta: o testach ABX piszą ci sami co wielbią podstawowe klocki. Osobę taką charakteryzuje bardzo małe osłuchanie i podatność na wpływy. ABX jest dla nich bardzo wygodny.

Wątki o ślepych testach i abx-ach są jak najbardziej na miejscu i powinno się oni głośno mówić!

Dlaczego nie?

Bo się nie podobają nawiedzonemu rochowi i paru innym?

Bo komuś psują interesy?

Bo obnażają miałkość argumentów słyszących kierunek płynięcia prądu?

Bo się przyjęło pisać, że się coś słyszy i teraz głupio się przyznać, że może być inaczej?

Nikt ze słyszących nie ma odwagi, by zmierzyć z tymi testami. Głupio upierają się, że słyszą różnice, a jak są grzecznie proszeniu o udowodnienie tego ... zaczyna się ... szydzenie z ludzi i z testu, ataki na ludzi i na test, wyśmiewanie ludzi i testu, podważanie wiedzy ludzi i metodologi testu, zapieranie ręcami i nogami.

A niby te różnice są tak wielkie, tak niepodważalne, że nie powinno być kłopotu. Więc o so chosi?

Mam nadzieję, że wątki o ABX wyleczą choć część ludzi ze słuchania kabelków, wtyczek, magicznych naklejek, itd, itp ...

Mam nadzieję, że wątki o ABX nakierują choć część ludzi na skupianie się na najważniejszych sprawach związanych z kształtowaniem brzmienia, takich jak kolumny i akustyka pomieszczenia.

Wyrzucanie kogoś za własne poglądy przypomina działania inkwizycji, która nie mając nic mądrego na obronę swych argumentów, zasłaniała się ... WIARĄ ... i paliłą na stosie.

Beton audiofilski niech sobie prawi o swoich czarach i wierze ... innym pozwólmy mówić o rzeczywistości.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Przypomniał mi się tegoroczny test z Auto-świata - gdzie porównywano ze sobą bodajże Bentleya, BMW 750, Audi A8 i Skodę Superb. W teście wygrała Skoda Superb. Czy mając kilkaset tysięcy złotych przeznaczonych na samochód ktoś z Was kupiłby właśnie Skodę Superb ? A gdzie potrzeba budowania własnego wizerunku lepszym sprzętem/samochodem ? A gdzie odczucia estetyczne ? A gdzie różne potrzeby różnych osób ? A gdzie różne gusta ? A gdzie potrzeba wyróżnienia się / lub bycia innym niż wszyscy ?

Albo wyobraźmy sobie ślepy test przy wyborze żony. Macasz, dotykasz, rozmawiasz - ale nie możesz popatrzeć. Zdecydował by się ktoś ? Mimo że obiektywne wyniki zdecydowanie przemawiały by za jedną z kandydatek ?

Gość rochu

(Konto usunięte)

matee,

W świetle twojej wypowiedzi, co powinno zatem być przedmiotem dyskusji w zakładce Stereo?

Czy wg ciebie jest ona w ogóle potrzebna czy aby nie lepiej ją po prostu zamknąć?

Testy ABX nie są dla każdego. Tu trzeba trochę rozsądku i rozumu, osłuchania i jednak chyba sprzętu znacząco już różnicującego poszczególne elmenty toru - a więc niestety dobre i w większości drogie. Trzeba się jeszcze zastanowić kiedy taki test może być zasadny!

Wierzę w różnice w sprzęcie. Ba... nie wierze, to niewłaściwe słowo w tym przypadku - sprzęt różni się od siebie. To oczywiste. Ale audiofilia to hobby często zahaczające o stan chorobowy. Ileż to razy przeciętny audiofil po wpięciu mało znaczącego elementu przeniósł swój system 2 półki wyżej? cóż... prosty szybki test studzi niepotrzebne emocje i sprowadza problem na właściwe tory i nadaje właściwą rangę! A więc mamy taką sytuację...

"1 ta sieciówka działa cuda! masakra. To inny system!

2 dobrze, posłuchajmy! podłączmy!

2 a teraz zmiana...

2 naprawdę słyszysz tu zmianę? bo ja nie jestem pewien

1 jeszcze raz... to nie możliwe, tu były takie różnice, coś jest nie tak!

2 ja tu nie czuję różnicy. A ty? naprawdę słyszysz przeniesienie systemu na inny poziom?

1 no rzeczywiście... nie czuję tego teraz. Wiesz... boli mnie głowa, dzisiaj nie mam dnia do takich porównań, a poza teraz jest brudny prąd. no i na dodatek te wstrętne interconecty psują wszystko i przez nie nic nie słychać!"

Znacie? czy nie znacie?

" Czy ślepe testy to temat na audiostereo.pl? "

Wg mnie jak najbardziej, no chyba, że o tematach jakie mają się pojawiać na AS będzie decydowała grupka osób, ale wtedy to nie będzie strzał w stopę tylko w łeb. Ja jestem za, tylko miałbym prośbę do do moderatorów: jeśli są ataki ad personam, to kasowane powinny być absolutnie wszystkie, a nie tylko wybranych osób i wtedy będziemy mieć jako takie warunki do normalnej rozmowy,

Rochu ma całkowitą rację. Szanuję poglądy innych osób w sprawie ABX. Ale nie można ich nachalnie prezentować w każdym bez wyjatków wątku.

Temat ślepych testów jest osobnym zagadnieniem i nie może być tak, że każda dyskusja o sprzęcie przeradza się w pyskówkę o ABX.

Dla mnie byłoby ok, gdyby istniała osobna zakładka

"Ślepe testy". Nie chodzi o to, żeby kumuś odbierać głos, ale nie można psuć każdego tematu maniakalnym powtarzaniem jednego w kółko.

Tak, czy owak jest wiele osób na forum, które negują różne aspekty różnic w sprzęcie ale robią to w sposób rzeczowy, podając różne argumenty i co też ważne nie jest to jedyny temat ich postów. Natomiast zachowanie XYZ wykracza poza dobre obyczaje. Jakby mi taki gość na imprezę przyszedł, który by się do każdej rozmowy nachalnie wcinał z tymi samymi bzdurami, które już nikogo nie obchodzą, to bym go zwyczajnie wyprosił i takie też proponuję rozwiązanie.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Na zagranicznych forach tworzy się zakładkę "Sound science", gdzie dyskutuje się co wpływa na brzmienie i jak oraz o psychoakustyce i ślepych testach. Posty z innych zakładek o takiej tematyce są przenoszone bądź wycinane, a upartych się banuje. Jeśli zrobicie osobną zakładkę "Nauka o dźwięku", to będzie sprawa czysta. Każdy wchodzi i dyskutuje na własne życzenie, zero pretensji, a na razie dowolna próba dyskusji o brzmieniu jest przecinana wycieczkami o ślepym teście. Ani to kulturalne, ani na temat, i życzę sobie usuwanie tego typu odpowiedzi wraz z zastosowaniem odpowiedniej nagrody dla piszącego. Dziękuję za uwagę.

Jestem za tym co michelangelo powiedział.

Gdybyśmy byli w jedynie słusznym systemie to dalej obowiązywał by u nas komunizm, feudalizm, fundamentalizm,etc.

Człowiek o otwartych horyzontach nie ogranicza się sam i nie powinien być ograniczany przez innych!

Dopóki sami nie szkodzimy innym ludziom i nie narzucamy innym ludziom swoich poglądów dopóty nasz byt nasze poglądy zachowania są słuszne.

To jest szczęście żyć w takim czasie gdy dysponujemy możliwością wyboru!

Ortodoksów z ich zapędami prosimy skanalizować do wolności w w/w widełkach!!!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

do Przedstawicieli Spółki SITE S.A. oraz Szanownej Administracji i Moderacji.

Wnioskuję o utworzenie na forum audiostereo.pl zakładki ABX, aby TYLKO tam odbywały się debaty przygłuchych z niedowidzącymi, słyszących i widzących inaczej, kablo-sceptyków z druto-cynikami i jak ich tam jeszcze zwał.

Kiepski zmysł słuchu, wzroku i powonienia to nie przestępstwo, podobnie jak brak sprzętu audio i potrzeby słuchania muzyki. Każdemu wolno dyskutować, niech więc wesołe chłopaki spod znaku proszku "Dosia", którzy nie słyszą różnicy i nie chcą przepłacać, też mają swój słodki kącik. w końcu miłość niejedno ma imię... :-)

Na te wszystkie argumenty przytoczę wam więc taki cytat ''Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci kamieniem''

czyli najpierw niech ci którzy zarzucają innym głuchotę sami przejdą lutkowe testy, a dopiero wtedy proszę zarzucać innym głuchotę. A lutek jest niby głuchy, tylko ponoć stroi instrumenty czy coś koło tego.

Propozycja zakladek:

"Stereo" - technologie i metodologie budowy systemow audio

"High-End" - dla tych ktorym zwykle sluchanie muzyki nie wystarcza, dla tych ktorzy oczekuja najwyzszej jakosci dzwieku

"Audiofil" - tematy o ludzkich aspektach sluchania muzyki

"Co kupic ?" - zbior wszystkich tematow z poradami i propozycjami zakupu elementow audio i budowy zestawow audio w zalozonych budzetach

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na zagranicznych forach tworzy się zakładkę "Sound science", gdzie dyskutuje się co wpływa na brzmienie i jak oraz o psychoakustyce i ślepych testach. Posty z innych zakładek o takiej tematyce są przenoszone bądź wycinane, a upartych się banuje. Jeśli zrobicie osobną zakładkę "Nauka o dźwięku", to będzie sprawa czysta. Każdy wchodzi i dyskutuje na własne życzenie, zero pretensji, a na razie dowolna próba dyskusji o brzmieniu jest przecinana wycieczkami o ślepym teście. Ani to kulturalne, ani na temat, i życzę sobie usuwanie tego typu odpowiedzi wraz z zastosowaniem odpowiedniej nagrody dla piszącego. Dziękuję za uwagę.

Pełna zgoda.

ale kto i dlaczego ma mi zabronić słyszeć różnicę? ja Lutkowi, co stroi i pisze prawidła, nie bronię jej nie słyszeć... więc o co tu chodzi?

Mniej więcej chodzi tutaj o to, aby zbadać na jak najszerszej grupie osób teorię tworzenia iluzji słuchowych (i innych psychoakustycznych charakterystyk słyszenia przy różnych poziomach) przez ludzkie zmysły.

A także o określenie procentu audiofili potrafiących wychwycić te rzeczywiste różnice które nie są iluzją.

Też się podpisuję. Problem jest i trzeba go pilnie rozwiązać.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Ortodoksów z ich zapędami prosimy skanalizować do wolności w w/w widełkach!!!

Problem polega na tym, że ortodoksi tzw. słyszący uzurpują sobie tu na forum prawo do narzucania własnych poglądów i uważają je za jedyne słuszne.

A tymczasem belki we własnym oku nie widzą ...

discomaniak ... jesteś ciekawy mojego sprzętu? przejrzyj forum. znajdziesz odpowiedzi na pytanie. nie należę do chwalących się co i za ile kupiłem, w przeciwieństwie do słyszących. więc wybacz, nie będę się tu obnosił i nie będę próbował dorabiać otoczki ekskluzywności wokół siebie.

i przestań stosować zagrywkę "uszatych" ... "nie masz prawa głosu, bo guzik słyszałeś" ... żałosne są takie przytyki.

w przeciwieństwie do większości wziąłem się kiedyś w garść i porobiłem testy i wyszło, że wszystkie teksty o miażdżących różnicach to najzwyczajniej gówno prawda.

w większości przypadków gra tak samo, pod warunkiem, że nie zostało świadomi lub nieświadomie spierd...ne i pod warunkime, że poziom głośności jest ustawiony jednakowo.

i mnie to nie boli ... zupełnie. a byłem kiedyś, tak jak większość słyszących terrorystów forumowych, również przekonany o kolosalnych różnicach ...

cieszę się bo zacząłem się zajmować tym co naprawdę ma największe znaczenie.

Na zagranicznych forach tworzy się zakładkę "Sound science"

Na jakich?

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.