Skocz do zawartości
IGNORED

MSS - Multi Selektor SPDIF

Rekomendowane odpowiedzi

Edwardzie czy mógłbyś wkleić link do strony z dokumentacją w pierwszym poście tego wątku?

Dobry pomysł. Poprosiłem moderację i link już jest wklejony na samym początku.

czy robił ktoś może listę potrzebnych elementów poza tymi które znajdą się w komplecie ?

Tu masz BOM:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Witam

Cieszę się, że pierwsze płytki dochodzą do Was.

Cieszę się, że czerwony bonus podoba się dzieciom , a reszta Wam :-)

Na wszelkie pytania , te nieśmiałe i te zdecydowane o dostepność płytek odpowiem, jak wyślę te , których jestem pewien.

Przy okazji - chyba skasowałem kilka potwierdzeń adresów , dlatego też niebawem wkleję aktualną tabelę.

Jeden z kolegów wpłacił pieniądze po czasie - odeślę mu pieniądze, ponieważ części kupiłem tyle ile osób wpłaciło przed zamówieniem.

Poniżej aktualny BOM.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten atmega to trzeba dokupic i zaprogramowac czy ktos to robi i mozna gotowca kupic?

Niestety programować samemu, ale to trudne nie jest. Krótka instrukcja jest na stronie projektu. Z mojego doświadczenia - uważać na fusebity , można procka trwale zablokować. Jak chcesz maksymalnie iść po kosztach to programator zrobisz sam np banalny STK 200 to parę złotych. Tylko komp z portem LPT jest wymagany.

Wgranie programu prawie we wszystkich przypadkach sprowadza się do podłączenia programatora, rozklikania ikonki i poczekania chwilkę. Nic więcej. Wszystko opisałem na stronie projektu. Gdyby ktoś miał kłopoty z zaprogramowaniem, to postaram się pomóc.

... bardzo proszę

jutro planuje kolejna turę wysyłki

w załączeniu stan realizacji, bardzo proszę o potwierdzania tam gdzie w tabeli ich nie widać, bo jak pisałem - skasowałem przez nieuwagę (pochopność)

PS

kolega Edward jest rozliczony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Waldi_06

mam problem z dokupieniem pozostałeych elementów, głównie SMD czy ktoś może wie gdzie w Łodzi (oprócz TME) można takowe dostać ? ewentualnie jakiś dobry sklep internetowy ?

Do mnie paczuszka też dotarła!

mam problem z dokupieniem pozostałeych elementów, głównie SMD czy ktoś może wie gdzie w Łodzi (oprócz TME) można takowe dostać ? ewentualnie jakiś dobry sklep internetowy ?

A czego brakuje bo też tam chciałem dokonać zakupów?

Dzisiaj wysłałem kolejne 6 sztuk,

chociaż ale jedna przesyłka poszła bez lutowania, pomimo wcześniejszej prośby w tym zakresie, sorki.

Dzisiaj polutowałem kilka płytek i wyjadą jutro , albo w Piątek.

Wczoraj dostarczono mi paczkę. W środku wszystko co powinno być ale niestety, jak się okazało, to ja jestem tym pechowcem, co będzie musiał przylutować te miniaturowe scalaki sam. Prawdę powiedziawszy nie spodziewałem się, że będą aż tak małe :/

Wczoraj dostarczono mi paczkę. W środku wszystko co powinno być ale niestety, jak się okazało, to ja jestem tym pechowcem, co będzie musiał przylutować te miniaturowe scalaki sam. Prawdę powiedziawszy nie spodziewałem się, że będą aż tak małe :/

sorki

jak się zdecydujesz na wysyłke do mnie to Ci polutuję

To nie jest aż tak skomplikowane jeśli masz jakąkolwiek wprawę w lutowaniu. Poszukaj na sieci poradnika lutowania SMD. A satysfakcja z własnego sklecenia urządzenia - bezcenna :)

P.S. Aczkolwiek jak zobaczyłem te malutkie elementy w takiej ilości to też trochę się zdeprymowałem ;)

na tym forum jest poradnik jak lutować, sam tam conieco napisałem.

naprawdę niewele potrzeba.

NAWET jak skleją się nózki takiego malucha to jest łatwy sposób na zabranie cyny z nóżek.

na tym forum jest poradnik jak lutować, sam tam conieco napisałem.

naprawdę niewele potrzeba.

NAWET jak skleją się nózki takiego malucha to jest łatwy sposób na zabranie cyny z nóżek.

Zamówiłem sprzęty do lutowania smd. Zrobię podejście i zobaczymy jak będzie szło. Jak nie będzie szło to się zgłoszę. Jak się okazało, jesteśmy z tego samego miasta, ja natomiast podałem adres wysyłkowy na Gorzów Wlkp., bo taką mam pracę.

Pozdrawiam

Czy przy okazji kupiłeś topnik? Jeśli nie, to polecam np. FLUX RMA7. Do układów SMD o rastrze 0,5 mm nawet nie trzeba zakładać mniejszego grota, standardowy jest OK, choć wygląda przy tych nóżkach jak czołg. Najpierw smarujemy dość obficie punkty lutownicze, potem przykładamy układ scalony, wskazana jest samozaciskowa pęseta do przytrzymania. Pod lupą kontrolujemy czy nóżki siedzą równa na padach. Jeśli tak, to lutujemy po jednej skrajnej nóżce z każdej strony. Kontrolujemy pod lupą, czy nic się nie przesunęło i jeśli jest OK, to jedziemy po kolei wszystkie nóżki. Jeśli nie przesadzimy z ilością cyny, to nie będzie żadnego kleksa. A jeśli się zdarzy, to bez problemu da się go wyciągnąć plecionką miedzianą. Topnik rozpuszcza się alkoholem izopropylowym (np. Druk Cleanser) i po lutowaniu warto płytkę umyć.

Zamówiłem sprzęty do lutowania smd. Zrobię podejście i zobaczymy jak będzie szło. Jak nie będzie szło to się zgłoszę. Jak się okazało, jesteśmy z tego samego miasta, ja natomiast podałem adres wysyłkowy na Gorzów Wlkp., bo taką mam pracę.

Pozdrawiam

to podjedź do mnie do pracy - przylutuje ci te trzy ważne elementy,

a Ty kup tani zestaw i potrenuj lutowanie na elementach dostepnych w PL a nie w farnell :-)

to podjedź do mnie do pracy - przylutuje ci te trzy ważne elementy,

a Ty kup tani zestaw i potrenuj lutowanie na elementach dostepnych w PL a nie w farnell :-)

Przyznaję się bezczelnie, że nie mam ŻADNEGO doświadczenia w montażu smd, więc skorzystam z Twojej oferty.

Jeśli chodzi o topnik to podobno RF800 jest całkiem przyzwoity; takim też będę się posługiwał. Na jutubie jest mnóstwo filmów instruktażowych odnośnie montażu precyzyjnego wszelkiego rodzaju elementów. Wygląda to całkiem prosto ale żeby nie zmniejszać efektywności finansowej tego przedsięwzięcia powstrzymam się od eksperymentów.

Edytowane przez gregorr
  • Pokaż nowe odpowiedzi