Skocz do zawartości
IGNORED

MSS - Multi Selektor SPDIF

Rekomendowane odpowiedzi

proszę kolegów:

- Benpe

- Phoros

- Matthew

o podesłanie adresów do wysyłki na PW.

tak jak pisałem wcześniej, część adresów sam sobie skasowałem a innych nie dostałem w ogóle potwierdzenia.

nie wysyłam na adres z przelewu bo nie wszystkim to pasuje a później są (były) pretensje.

>Edward

Również na Twoje ręce, gorące podziękowania za projekt, od forumowiczów.

naprawdę ciepłe słowa, czuj sie doceniony :-)

Bardzo dziękuję wszystkim a Tobie Waldi za miłą współpracę nad projketem. :-) Spokojny będę dopiero wtedy gdy MSS u wszystkich ruszy i będzie pracować prawidłowo.

Do wszystkich zainteresownych zakupem trafek Pulse.

Poniżej wklejam listę chętnych:

eMiL - 2

Yogi - 3

rzuf - 6

Henryk Kwinto - 6

marekzawa - 8

jankre - 5

gregorr - 4

Krzych 2 - 3

kjeld - 6

nowy11 - 3

yogi7 - 5

OLES - 4

Krzysiek134 - 2

crossover64 - 6

gaballus - 10

Zigi - ?

Jeśli ktoś chce zrezygnować, rozmyślił się, albo zmienia ilość sztuk - proszę o PW, żeby nie zaśmiecać wątku.

Na podstawie tej listy wysyłam do zainteresowanych PW, z kwotą do wpłaty.

Kwota będzie wyliczona wg wzoru: ilość trafek * 4 zł + 10 zł przesyłka.

Komuś taki układ nie pasuje - proszę PW.

Na wpłaty poczekam do środy do 12.00. We środę pojadę na zakupy a we czwartek wyślę przesyłki.

No i miejcie litość - nie siedzę cały czas na forum, szczególnie w weekendy.

Pozdrawiam

eMiL - 2

Yogi - 3

rzuf - 6

Henryk Kwinto - 6

marekzawa - 8

jankre - 5

gregorr - 4

Krzych 2 - 3

kjeld - 6

nowy11 - 3

yogi7 - 5

OLES - 4

Krzysiek134 - 2

crossover64 - 6

gaballus - 10

Zigi - ?

Matthew - 4

eMiL - 2

Yogi - 3

rzuf - 6

Henryk Kwinto - 6

marekzawa - 8

jankre - 5

gregorr - 4

Krzych 2 - 3

kjeld - 6

nowy11 - 3

yogi7 - 5

OLES - 4

Krzysiek134 - 2

crossover64 - 6

gaballus - 10

Zigi - ?

Matthew - 4

audiophill666 - 6

eMiL - 2

Yogi - 3

rzuf - 6

Henryk Kwinto - 6

marekzawa - 8

jankre - 5

gregorr - 4

Krzych 2 - 3

kjeld - 6

nowy11 - 3

yogi7 - 5

OLES - 4

Krzysiek134 - 2

crossover64 - 6

gaballus - 10

Zigi - ?

Matthew - 4

audiophill666 - 6

cooger - 4

Lista którą wkleiłem wyżej jest zamknięta!

Proszę się nie dopisywać i nie zaśmiecać Waldiemu wątku.

EDIT

OK.

Na zapisy czekam dziś do 21.00.

ALE NIE W WĄTKU TYLKO NA PW!!!

Wpłaty najpóźniej do 12.00 w środę 9.02.2011.

Także proszę nie wpłacać na poczcie, czy w spożywczym na rogu ;-)

Jak ktoś mi się jeszcze dopisze w tym wątku do listy nie dostanie ode mnie traf.

Ludzie czytajcie ze zrozumieniem!

Edytowane przez kubedes

Spokojnie - wszystko co służy MSS lub ogólnie DIY sie tu zmieści :-)

Ja też się dopiszę na trafka (to było trochę prywaty )

Tak tu sobie lutuję tego MSS-a. I chyba znalazłem błąd w opisówce na płytce - R44 jest opisany jako 33R, na schemacie i w BOMie jest 0R, co wydaje mi się wartością poprawną, ale jakby co to skorygujcie.

Mam też pytanie o wartość R11 - czy może być tam 100R? Akurat nie mam 110R...

Cooger,

Masz prawdopodobnie stary schemat. Ostatnia wersja to "MSS ver2.1.47b" (jest na stronie) i na nim R44 ma wartość 0R.

Rezystor R11 spokojnie możesz zmienić na 100R. Wówczas nieco inaczej uformuje się napięcie i impedancja wyjściowa sygnału, ale na pewno będzie działać. Kiedyś sobie wymienisz na właściwą wartość.

Tak tu sobie lutuję tego MSS-a. I chyba znalazłem błąd w opisówce na płytce - R44 jest opisany jako 33R, na schemacie i w BOMie jest 0R, co wydaje mi się wartością poprawną, ale jakby co to skorygujcie.

Mam też pytanie o wartość R11 - czy może być tam 100R? Akurat nie mam 110R...

Pochwal się jak uruchomisz.

Co do wartości rezystorów - najlepiej zrób jak Edward napisał.

Cooger,

Masz prawdopodobnie stary schemat. Ostatnia wersja to "MSS ver2.1.47b" (jest na stronie) i na nim R44 ma wartość 0R.

Rezystor R11 spokojnie możesz zmienić na 100R. Wówczas nieco inaczej uformuje się napięcie i impedancja wyjściowa sygnału, ale na pewno będzie działać. Kiedyś sobie wymienisz na właściwą wartość.

Schemat mam ze strony, R44 jest opisany jako 33R NA PŁYTCE, na schemacie jest 0R. Co do R11 - dzięki za wyjaśnienie.

Pochwal się jak uruchomisz.

Co do wartości rezystorów - najlepiej zrób jak Edward napisał.

Jasne. Tylko, że to jeszcze potrwa - brakuje mi jeszcze kilku elementów.

Nawiasem mówiąc, na przyszłość - Panowie jeśli to możliwe to dawajcie nieco większe odstępy pomiędzy elementami SMD - moja pinceta do SMD nie mieści się w niektórych miejscach, przez co estetyka montażu nie jest tak dobra jakbym sobie życzył :( Oczywiście mogę kupić sobie inną, co pewnie zrobię, ale jak znam życie to nie jestem sam z takim problemem ;)

Edytowane przez Cooger

mówi się "penseta" i nie kosztuje ona majątku :)

No dobra, jak już się czepiamy to nie penseta tylko pęseta, a pinceta jest również poprawne. ;)

Edytowane przez gaballus

"Pięćseta" też jest poprawnie, ale co innego znaczy. :-D

Opis na płytce ma tę zaletę, że nie trzeba szukać wartości w tabelach lub na schematach, ale ma też taką wadę, że jeśli potem następuje zmiana wartości elementu, jak w tym przypadku, to można się pomylić. Niestety coś za coś.

U mnie sukces:) Choć nie obyło się bez z pozoru sporych problemów. Trzy dni trwało zanim udało się poprawnie odpalić MSS'a. Na pierwszym filmie widać jak zachowywał się przełącznik tuż po złożeniu i zaprogramowaniu atmegi softem ze strony:

Po tym zaczeliśmy ze znajomym bawić się fuse bitami i po którejś z kolei próbie udało nam się doprowadzić MSS'a do stanu w którym mógł coś wyświetlić. Oto jak się zachowywał:

Po wcześniej wspomnianej trzydniowej i obszernej korespondencji z Edwardem, MSS działa jak należy. Winowajczynią okazała się kostka PCF8574AN. Co konkretnie się z nią dzieje, nie wiem. Cieszę się, że reszta poprawnie działa :) Mała demonstracja w pełni działającego MSS'a:

Pomoc Edwarda jest w tej materii nieoceniona. Sam pewnie patrzyłbym się jeszcze kilka dni na płytkę i dumał co może być problemem :) Nie wpadłbym na to , że zamiast ciąć tasiemki do LCD, dociskać ich wtyczki i wiele wiele innych, wystarczy wyjąć PCF'a z podstawki :D

Jestem Wam Panowie bardzo wdzięczny za to co tworzycie. Na filmach widać DAC Waldiego na PCM1794. Duet ten tworzy kompletne i bardzo elastyczne urządzenie. Bez Was mógłbym sobie tylko pomarzyć o takim zestawie. Bardzo dziękuję.

p.s.

Filmiki trochę ważą, nie mam niczego do kompresji video, więc dajcie im trochę czasu na wczytanie:)

Faktycznie trochę się namęczyliśmy ze znalezieniem problemu, przez który MSS praktycznie nie działał. Objawy były tak dziwne i nietypowe, że przez długi czas nie można było ustalić przyczyny. Ponieważ dla niedziałających układów nie mam litości, znalezienie i wyeliminowanie gada było tylko kwestią czasu. Z pełnym zaskoczeniem w końcu odkryliśmy, że problemem jest układ PCF8574, który najwyraźniej "przytrzymywał" transmisję szyny I2C powodując koszmarne opóźnienia w komunikacji z pozostałymi układami. Po wyjęciu go z podstawki, wszystko działa tak, jak powinno. Prawdopodobnie trafił sie wadliwy układ.

Warto było to opisać, bo jeśli komuś zdarzy się podobna historia, to pierwszą rzeczą niech będzie usunięcie PCF-a.

Życzę miłego użytkowania MSS-a. :-)

No dobra, jak już się czepiamy to nie penseta tylko pęseta, a pinceta jest również poprawne. ;)

to był oczywiście żart z tą "pensetą".. tak jak mówi się "motór", a nie "motocykiel" ;)

<SweatyMe>

gratulacje :) ja z braku czasu, jeszcze nie liznąłem tematu i zazdroszczę efektów :)

Edytowane przez audiophill666

"Pięćseta" też jest poprawnie, ale co innego znaczy. :-D

Opis na płytce ma tę zaletę, że nie trzeba szukać wartości w tabelach lub na schematach, ale ma też taką wadę, że jeśli potem następuje zmiana wartości elementu, jak w tym przypadku, to można się pomylić. Niestety coś za coś.

Pisownie narzędzia do przytrzymywania elementów w trakcie montażu sprawdziłem przed pisaniem posta. Więc jest to jeden z trzech poprawnych (wg wikipedii) zapisów. To uwaga ogólna, nie do Edwarda :)

A do Edwarda - skrobnij może jakąś linijkę tekstu na stronce o tym błędzie, ja korzystałem ze stronki w trakcie montażu i dlatego się zdziwiłem że coś jest inaczej a nie było wzmiankowane. Nawiasem mówiąc BOM-u chyba też na stronie nie ma. Piszę to żeby ułatwić życie kolejnym a nie żeby się czepiać...

Narazie wstrzymam się z opisem tego konkretnego przypadku na stronie, ponieważ mam wrażenie, że był to problem jednostkowy i może się już więcej nie powtórzyć. Zresztą i tak w przypadku kłopotów z uruchomieniem każdy od razu uderza do mnie (i słusznie) więc od razu będzie wiadomo żeby brać ten wariant pod uwagę.

Zamieszczenie BOM-u na stronie www to dobry pomysł, ale powinien on być kompletny, czysty, bez zbędnych danych i bez błędów. Jeśli Waldi przygotuje taki dokument, to niezwłocznie go wrzucę.

to był oczywiście żart z tą "pensetą".. tak jak mówi się "motór", a nie "motocykiel" ;)

<SweatyMe>

gratulacje :) ja z braku czasu, jeszcze nie liznąłem tematu i zazdroszczę efektów :)

LOL, gratulacje.

Myślę, że ja podejdę do uruchomienia układu bez PCF'a a później spróbuję go zaaplikować.

Narazie wstrzymam się z opisem tego konkretnego przypadku na stronie, ponieważ mam wrażenie, że był to problem jednostkowy i może się już więcej nie powtórzyć. Zresztą i tak w przypadku kłopotów z uruchomieniem każdy od razu uderza do mnie (i słusznie) więc od razu będzie wiadomo żeby brać ten wariant pod uwagę.

Jak jednostkowy skoro to nadruk na płytce? :) Chyba wszyscy mają takie same płytki?

Miałem na myśli jednostkowy błąd z układem PCF. Co do warości rezystorów masz rację, już poprawiłem na stronie. Aktualnie porada brzmi tak: "Rezystory R42, R43 i R44 powinny mieć wartość 0 Ω (zwora)."

Miałem na myśli jednostkowy błąd z układem PCF. Co do wartości rezystorów masz rację, już poprawiłem na stronie. Aktualnie porada brzmi tak: "Rezystory R42, R43 i R44 powinny mieć wartość 0 Ω (zwora)."

Aaaa rozumiem. :)

Uściślijmy:

R42 - musi być 0R

R43 - na pewno może być 0R i prawdpodobnie może być 33R, ale trzeba by pomierzyć

R44 - może być 0R i może być 33R

• Pokaż nowe odpowiedzi