Skocz do zawartości
IGNORED

Tuningowane onkyo - co to za zmiany?

smog

Rekomendowane odpowiedzi

Mam możliwość kupna tuningowanego CD Onkyo DX-7711. Wiem, że te cd są podatne na tuning i można osiągnąć dobre efekty.

Według sprzedającego zostały wprowadzone następujące zmiany:

"Wymienione są w nim prawie wszystkie kondensatory na Panasonic FC i Elnę Cerafinę. Wstawione jest też

gniazdo EIC oraz wymienione diody w prostownikach na szybkie Schotkiego."

Nie był zmieniony zegra na LC Audio.

Jestem kompletnym lajkonikiem w tych sprawach. Chcę się więc Was spytać czy te zmiany są warte uwagi?

Oczywiście dla mnie będzie się liczył odsłuch, ale zanim się wybiorę w dłuższą podróż w tym celu, chciałbym poznać opinie. standardowe onkyo nie jest powalające, ale jest super zrobione.

https://www.audiostereo.pl/topic/7289-tuningowane-onkyo-co-to-za-zmiany/

To onkyo może zagrać niezbyt przyjemnie - za ostro, krzykliwie!! Szczerze mówiąc słuchałem już pare modyfikowanych odtwarzaczy onkyo i nie sa to zbyt wdzięczne odtwarzacze do przeróbek :(( Dlatego też żadna z renomowanych firm zajmujących się tunningiem nie bierze się za te klocki!!

Moim zdaniem, albo szukaj czegoś innego, albo spróbuj umówić się na odsłuch - najlepiej na swoim sprzęcie. U kogoś może zagrać rewelacyjnie, a u Ciebie okazać się kiszką !!

pozdrawiam

Generalnie to Onkyo w standardzie nie powala brzmieniem. Jest za zimne, sterylne i wprost do bolu analityczne. Taki troche bezduszny chirurg. Denon 2560 jaki mialem po nim po prostu rozlozyl je na lopatki.

Za to jakosc wykonania i sama budowa tego CD jest znakomita.

Po prostu jezeli masz mozliwosc posluchaj tego CD.

Zwroc uwage na to, czy jest wszystko OK z laserem [czy nie ma problemow przy dlugim przewijaniu, czy startuje zawsze od pierwszego razu na kazdej plycie. Na pokladzie siedzi laser Sanyo, cholernie ciezki do ustrzelenia.

"Szczerze mówiąc słuchałem już pare modyfikowanych odtwarzaczy onkyo i nie sa to zbyt wdzięczne odtwarzacze do przeróbek :(( Dlatego też żadna z renomowanych firm zajmujących się tunningiem nie bierze się za te klocki!!"

Bardzo interesująca opinia Mycha. Ja kupiłem Onkyo do modyfikacji bo bardzo pozytywnie o jej

efektach pisze Garmin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Starsze odtwarzacze tej firmy cieszą się też sporym zainteresowaniem na allegro i ebay niemcy ze wzgledu na duze mozliwosci w tuningu. Oczywiscie nic nie dorówna popularnosci Marantza.

W Onkyo po modsach gra bardzo ładną lekko ocieploną barwą.Posiada swietną stereofonię, i mikrodynamikę. Bas schodzi w tej chwili o wiele niżej i stanowi lepsze wypełnienie dzwięku.

Dzwięk jest analogowy i nie traci przy tym na b.dobrej definicji szczególów. Brzmienie jest bardzo uniwersalne i wyrównane. Pasuje do każdego rodzaju muzyki.

Napęd czyta wszystko i pracuje bez zarzutu.Problemy z laserami miała głównie starsza seria np 6850 z innym typem głowicy.

Wymienione są prawie wszystkie kondensatory na panasonic FC i Elna Cerafine.

Nie ruszałem tylko płytki serva.Wstawione są Schotki IRa w zasilaczu, 4 op-ampy 2604.

Gniazdo sieciowe na EIC. CD oferuje za 1150 zl

Czy to jest Krzywda !!

Za dopłatą mogę wstawic precyzyjny Clock .

Można też wymienic opy na OPA627 które poprawią jeszcze dzwięk, ale ich koszt jest nieproporcjonalnie wysoki do zmian .Nie mówię że nie warty.

A na mnie czekają dwa nowe odtwarzcze do zabawy.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Witam

1. nie jestem obiektywny, ponieważ mam Onkyo 7911 i miałem 7711

2. jest podatny na zmiany i warto w niego inwestować, ponieważ

- ma dobry tranasport,

- ma dużo miejsca w środku:)

3. Nie zgadzam sie z barnim, że gra on zimno i analitycznie. Mój grał raczej dość neutralnym dzwiękiem (ze słodkimi wysokimi tonami) ale rzeczywiście bardzo detalicznym. Dlatego dobrze sie zgra z niektórymi wzmacniaczami o miękkim brzmieniu. Nie łączym bym go natomiast z francuskimi produktami np. YBA.

U mnie grał z monoblokami marantz, które też są raczej jasne i zgrywa się rewelacyjnie.

Myslę, że warto go posłuchać. Co do ceny to też jest do przełknięcia, jeżeli CD jest w bdb stanie i ma papiery, że nie pochodzi gdzieś z zagranicy i nie było pięć razy naprawiane. Co do lasera to jest do nabycia i z tego co wiem, jego aktualny właściciel dostał ma namiar na ewentualnego sprzedawcę. Laser nie jest drogi (ok. 80 PLN).

Wiem też, że gdzieś w ogłoszeniach był do nabycia srebrny bez przeróbek za 700 PLN. To Twój wybór, jak ufasz sprzedawcy. Ale warto to sprawdzić.

Ja natomiast moge byc obiektywny.Ten model cedeka jest mi znany.sluchalem nieprzerobionego w trzech systemach /audiolab ,betley ,pass/. Calkowicie zgadzam sie z opinia Owidiusza ,dodalbym jeszcze dobre osiagniecia w odtworzeniu wielkosci sceny.Po dokonaniu modernizacji dzwiek nabral wiekszej masy/wypelnienia/,bardzo poprawily sie wokale/fajnie odtwarzal wszelkie chory/.

Ps.-duza zaleta jest niemeczacy dzwiek.

Pozdrr..

7911 i 7711 z tego co pamietam sporo dzielilo wewnetrznie, wizualnie praktycznie tylko cyferka.

Co do 7711 u mnie wlasnie gralo z YBA Integre, jest to skrajnie przezroczysty wzmacniacz i co to ukrywac cieplo nie jest jego domena. Za to dokladnie pokazuje ile warte jest zrodlo jakie do niego sie zapnie.

W zestawieniu z 7711 gralo wlasnie niesamowicie detalicznie, sterylnie i zimno, bardzo malo muzykalnie. Generalnie zestaw do sprawdzania skrzypienia krzesla skrzypka, ale nie do sluchania na dluzsza mete.

Bas byl taki sobie, bardzo konturowy ale zupelnie bez masy, bez wypelnienia, oderwany troche od reszty pasma.

>smog- być może załatwiamy publicznie swoje interesy.

>owidiusz9-przepraszam, nie odpisałem bo nie kontaktowałem się tym człowiekiem,to miało być troche na

zapas.

>barni- znam YBA Integre bo miałem ją parę lat temu w domu i zagrała swietnie z Denonem 1015

Niestety niezły dzwięk był możliwy tylko dlatego że klocki uzupełniały się na zasadzie

przeciwieństw . Denon- pogrubiony bardzo ciepły dynamiczny z kiepską lokalizacją i YBA- swietna

stereofonia, detalicznosc, czysta barwa,neutralnosc ale to wszystko bez odpowiedniej masy ,cienkie.

Rozumiem dlaczego Onkyo bez tuningu z YBA zagrało kiepsko.

>frank- Ty chociaż miałeś okazje posłuchać

Kupiłem Onkyo do tuningu .Posłuchałem je sobie z pół godziny tylko po to żeby mieć w pamięci ten

oryginalny dzwięk przed upgradem.Moge tylko powiedzieć że zostało z niego to co najlepsze a reszta jest

"całkiem nowa" i rozmowa o tym jak grało stare "przed" jest bezcelowa.

Pewnie zaraz jakis mędrek napisze "upgrade fabryczny jest lepszy" od "upgradu w piwnicy

przy swieczce" . Jesli czytacie prase to są firmy które robią za 1700 zet.. Kwestia wyboru.

Używam onkyo dx-7711 od ok. roku- reszta toru to wzmacniacze słuchawkowe DIY ( głównie lampowe) plus sennheiser hd-580.

Mieszałem sporo z różnymi różnymi wzmacniaczami operacyjnymi- wydaje mi się, że najlepszą kombinacją jest zestaw OPA627 + OPA604 ( wybierałem z: OPA 132, 134 604,627,227,228, ad825, ad797,ad ( 16 cośtam_ nie pamiętam)

Co ciekawsze wyjście regulowane, bez względu na wsadzone tam wzmacniaczyki daje dzwięk bardziej nasycony, lecz mniej obszerny.

Na początku testowania miałem kłopot z ustaleniem optymalnej kombinacji- dopiero po usunięciu tranzystorów wyciszających dało się zauważyć zmiany w brzmieniu poszczególnych opampów.

Na wyjściu dałem Elna Cerafine, próbowałem też z kondensatorami tantalowymi ale te generalnie zamulały dzwięk.

Sekcję analogową zasilam oddzielnym trafem (toroid ). Część kondensatorów wymieniona na sanyo os-con, dodany wysokostabilny kwarc.

Próbowałem też gniazdo EIC- nie stwierdziłem wpływu tego elemetu na dzwięk.

Mam WRAŻENIE, że odtwarzacz gra lepiej, aczkolwiek zachował charakterystyczny zimno- przestrzenny dzwięk.

Próbowałem z lampa na wyjściu: niestety otwarzacz posiada 2 przetworniki pracujące w trybie różnicowym, co spowodowało,że brałem tylko połówki sygnałów- niestety dzwięk był zdegradowany. Panowie z NPC trochę przegięli z ilością opampów na wyjściu- niestety modyfikacja całego toru byłaby mocno skomplikowana. Na diyaudio ktoś proponuje symetryczne wyjście na tranzystorach- nie próbowałem.

Na wyjście cd polecam wpięcie bufora lampowego (choćby Musical Fidelity x10d)- daję to generalną zmianę dzwięku ( badane na tanim wzmacniaczu onkyo), tylko trzeba się liczyć z "odchudzeniem" basu.

Niestety transport w miom egzemplarzu jest kapryśny- nie lubi kilku płyt (CDR) z mojej płytoteki

witam. niestety nie posiadam aparatu cyfrowego, więc ze zdjęciami będzie problem. ale postaram się (może uda mi się do końca marca). generalnie różnią się dość znacznie. 7911 to inna klasa.

pozdr

Nie wydaje mi się żeby to były różnice zasadnicze. Oprócz obecności drugiego trafa nie udało mi sie ustalić innych różnic- na PCB w moim 7711 ( które jest na prawdopodobnie taki same jak w 7911 jest tylko parę niezalutowanych miejsc po kondensarach bocznikujących)- a może to cała tajemnica lepszego dzięku? :)))

Tak czy inaczej proszę o fotki- może na forum? Być moż eprzydadzą sie innym DIY-ersom ( tfu paskudne słowo) :)))

postaram sie jutro zamieścić opis z folderu z roku 1998. było tam w skrócie opisane czym się różnią oba modele. ja jestem laikiem i nie podjemuję się dyskusji. ponieważ jednak miałem oba przez dość długi czas, wpięte w ten sam system, wiem, że różnice w brzmieniu są znaczne.

pozdrawiam

Dołaczam foty z tuningowania ( w trakcie ) 7711.

Zegar od Garmina + opampy + wyjście symetryczne na lampach.

Czeka wymiana kondensatorów i mostków w zasilaniu, gniazdo z filtrem IEC, potem oddzielne zasilanie części analogowej. Ze względu na konstrukcję przetwornika, pierwsze opampy filtrująco sumujące muszą pozostać. Myślałem na sumatorach na różnicowym układzie na lampie , lecz obawiam się, że da to więcej złego niż dobrego.

Pozdr

Krzysztof

[obrazekLUKASZ-104201_1.jpg] [obrazekLUKASZ-104201_2.jpg]

To wyjscie zbalansowane na lampkach jest autorstwa Garmina czy schemat gdzies z sieci wziety. Nie orientujesz sie ile Garmin wzialby za dolozenie samego takiego wlasnie wyjscia do eksploatowanego przez mnie odtwarzacza ?

Od Garmina jest generator i te moduły opampów. Powinienem pisać, że były moduły, bo ze względu na ich rozmiar nie mieściły się dobrze więc kupiłem płytki adoptorów z browndoga www.cimarrontechnology.com bo robią takie fajne małe jak normalny scalak DIL. Przylutowałem wszelkie opampy jakie miałem z nowym, ponoć super AD8099 i teraz czeka to na długie wieczory grzania i testowania.

Zaś jeśli chodzi o lampkę to jest to poczwórny wzmacniacz na 2 x PCC88, można po przepięciu żarzenia dać ECC 88. Muszę na nim popracować bo ma za dobre parametry. To nie żart. Chciałem ograniczeniem pasma od góry wprowadzanym przez lampkę filtrować produkty przetwarzania DAC. Okazało się , że przenosi za dobrze i na oscyloskopie widzę dużo śmiecia. Jak porównuję z wyjściem na opampach to jest o conajmniej 10 x więcej. Niestety jeszcze nie mam analizatora lub oscyloskopu z TFT więc nie wiem czy to są jakieś harmoniczne czy podstawowe produkty i na jakich częstotliwościach. Wpinam się z tą lampką za pierwszymi operacyjnymi . Jeśli nie uda się tego wyciąć bez jakiś filtrów na RC/LC to jeszcze myślę o jakimś transformatorze sygnałowym z przełożeniem 1:1 i o paśmie do 20 KHz. I oczywiście zawsze można wrócić do oryginalnych filtrów lecz z wyciętymi kluczami na tranzystorach i wymienionymi operacyjnymi.

Na razie prace wstrzymałem bo pracuję ;-) nad doskonaleniem tub i nowymi głośnikami labiryntowymi.

Krzy

Jeszcze mam taką koncepcję, że te śmieci to efekt siania cyfrówki i czułości lamp na pole EMF. Może poćwiczyć ekrany ?

Wcześniej strasznie siał ten generator , lecz po dolepieniu w zasilanie kondensatorów low ESR z płyty głównej komputera i puszczeniu sygnału z generatora na płytę koncentrykiem - sianie ustało. Ten problem powstał nim miałem ten układzik na lampie.

>Krzy

Właśnie przerabiam ten sam temat :)

Wziąłem sygnał za pierwszymi opampami, które pełnią również rolę desymetryzatorów.

W tym momencie korzystam tylko z jednego opampa na kanał- "marnuje" się druga połowka sygnału, ale myślę że nie jest to problem ( a może zaleta?- single ended ? :)))). Ze schematów not katalogowych NPC wynika że sygnał z przetornika wychodzi w układzie "semi-symetrycznym" - czyli każda połówka sygnału jest identyczna.

Z Twojego postu rozumiem, że również korzystasz z połówki sygnału- tak?

Po opampach wsadziłem asymetryczny bufor na ecc88 (1 podwójna lampa na kanał).

Dzwięk jest o klasę lepszy od dotychczasowych- otwarty, przybyło mnóstwo mikoinformacji, średnica nabrała masy. niestety nieco wyostrzyły się syczące głoski.

Nie mam aparatury pomiarowej, ale na słuch nie słychać żadnych śmieci - pewnie szaleją na 200 kHZ :)))

Biorę sygnał za pierwszymi operacyjnymi które sumują ową semisymetrię w jedno. Czyli mam na każdą kość ( jeden kanał ) jedną podwójną lampkę i za nią mam w pełni symetryczny sygnał tj. + - "0". Oczywiście równolegle zostawiam fabryczny układ po tuningu.

Te śmieci to nie brum z zasilania tylko coś zdecydowanie ponad akustyczne o bogatym widmie.

Na zdięciu widać wersję po pierwszym podłączeniu, oczywiście płytka zasilacza która leży na napędzie będzie koło trafa po lewej.

=> Krzy

Jakoś nie mogę zrozumieć- masz w pełni symetryczny tor ?- jeden kanał na 1 podwójnej lampce? Hm....

Czy sygnał z jednego pojedyczczego wzmacniacza...

Załączam schemat wyjścia analogowego:

[obrazekLUKASZ-107028_1.jpg]

Ciekawy wątek dotyczący innego modelu ale z prawie identycznym wyjściem analogowym:

Ukryta Zawartość

Za radą Henrika z Diyaudio wziąłem sygnał bezpośrednio z wyjścia ( jednego pojedynczego) wzmacniacza ( po wielu odsłuchach wygrał OPA134 - wszystkie AD.... wsadzone bezpośrednio po przetworniku szumiały ).

Nie użyłem nawet kondensatora na wyściu- mam go w buforze i wzmacniaczu. Użycie lampowego bufora praktycznie nie zmieniło dzwięku w moim wzmacniaczu lampowym.

Więc wg moich doświadczeń ( na dzień dzisiejszy) najprostszą i najskuteczniejszą modyfikacją dx7711 jest bezpośrednie wzięcie sygnału z pierwszego opampa (ewentualnie przez jakiś dobry kondensator).

Można też wziąc sygnał z dwóch pierwszych opampów i zrobić wyjście symetryczne (nie próbowałem).

Na razie przymierzam sie do zmiany układu wyjść DAC-a- jak na rysunku- a w przyszłości- na wyjściu pełna lampa: mnie więcej w takim układzie jak na rysunku.

[obrazekLUKASZ-107038_1.jpg] [obrazekLUKASZ-107038_2.jpg]

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.