Skocz do zawartości
IGNORED

Dziwne Odchylenia Membran

xamix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, mam taki problem. Ostatnio Zauważyłem niepokojące zachowanie moich kolumn a dokładnie membran które się w nich znajdują. Kiedy słucham muzyki z gramofony membrany strasznie nienaturalnie się odchylają, tak jakby miały zaraz wypaść, muzyka w tym czasie nie jest znacząco głośno podkrecona. Dodam że kiedy słycham muzyki z CD lub komputera efekt nie występuje. Jestem bardzo zaniepokojony i proszę o pomoc, moze któś zetknął sie juz z takim problemem.

Sprzęt jaki posiadam jest nowy:

Harman Kardon

Wzmacniacz HK 980

CD HD 980

Gramofon Marlux MX 860

Głośniki JBL northridge E80

wszystko podłączone kablem atmos air 309

https://www.audiostereo.pl/topic/73002-dziwne-odchylenia-membran/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam serdecznie, mam taki problem. Ostatnio Zauważyłem niepokojące zachowanie moich kolumn a dokładnie membran które się w nich znajdują. Kiedy słucham muzyki z gramofony membrany strasznie nienaturalnie się odchylają, tak jakby miały zaraz wypaść, muzyka w tym czasie nie jest znacząco głośno podkrecona. Dodam że kiedy słycham muzyki z CD lub komputera efekt nie występuje. Jestem bardzo zaniepokojony i proszę o pomoc, moze któś zetknął sie juz z takim problemem.

...

To się chyba nazywa "efekt subsoniczny".

GM

Kup sobie albo zrób filtr subsoniczny bo możesz uszkodzić głosniki , podobno w skrajnych przypadkach potrafią nawet wywalicmbrany przy takim pompowaniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawdze jeszcze dokładnie czy to jest przyczyną, zaraz odpisze.

Problem jest dość dziwny, "kołysanie" membran jak narazie wystepuję tylko przy odsluchu jednej płyty, przy innych krążkach efekt nie wystepuje. Oglądalem płyte i jest ona idealnie prosta, zresztą to dość drogi i unikatowy egzemplarz, czyżby jakiś "wadliwy" egzemplarz ?

Nie oglądaj samej płyty, tylko połóż ją na gramofonie i zacznij normalnie odtwarzać. Obserwując zachowanie ramienia i igły będziesz wiedział co się dzieje.

Z doświadczenia wiem, że 180-gramowe i cięższe krążki potrafią być krzywe.

>>>xamix,

"...Jestem bardzo zaniepokojony i proszę o pomoc, moze któś zetknął sie juz z takim problemem..."

To, że Cię efekt subsoniczny niepokoi jest słuszne, bo sprawia on zagrożenie dla kolumn, wzmacniacza, a nawet...zdrowia. Owe "oddychające" membrany niskotonowców produkują infradźwięki których nie słyszysz, bo słyszeć nie możesz, ale jeśli myślisz, że przebywanie w pomieszczeniu wypełnionym intensywnymi infradźwiękami jest obojętne dla zdrowia, to się mylisz.

Jak poczytać to co na forum powiedziano o efekcie subniskotonowym, to widać, że nie ma zgodności co do jego genezy. Jedni mówią, że winny jest napęd gramofonu, inni - że pofalowane płyty. Jeśli miałby być winny napęd, to efekt ten powstawałby na każdej płycie - i tej płaskiej, dobrze wycentrowanej, jak i tej pofalowanej. Jeśli powstaje tylko na płytach pofalowanych, a na płaskich nie, to wniosek jest chyba jednoznaczny. Ale to do końca jednak nie jest takie proste - też miałem podobną sytuację do Twojej. Na jednej płycie, "na oko" płaskiej, nie powodującej "pływania" ramienia, membrany głośników się silnie wzbudzały. To była płyta ruskiej Miełodji, w końcu wystawiłem ją na śmietnik idąc do sklepu po bułeczki i mleczko. Wracając ze sklepu zauważyłem, że płyty już nie było - widocznie teraz ktoś inny bada efekt subniskotonowy na swoim gramofonie, hehe.

Pozdro,

Yul

Cześć xamix

Spraw sobie drogą kupna lub drogą znajomości z tokarzem dobry docisk i postaraj się postawić najdalej jak pozwalają warunki gramofon od głośników powinno to w znacznym stopniu zlikwidować efekt subsoniczny a przy odrobinie szczęścia zlikwidować go. Mile widziana jest też jakaś podstawa antywibracyjna albo solidny mebel na którym stoi gramofon a najlepiej półka bezpośrednio przymocowana do ściany.

Pozdrawiam, paweljazz

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.