Skocz do zawartości
IGNORED

Chcę zorganizować w Krakowie test ABX

Gość discomaniac71

Testy ABX  

121 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy są optymalną metodą doboru sprzętu?

• Tak
      50
    • Nie
      71
  2. 2. Czy jesteś gotów uczestniczyć w teście ABX?

• Tak
      84
    • Nie
      37

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A mulsisko? Jeszcze jakoś w zeszłym roku chciał jeździć po wszystkich i udowadniać swoją głuchotę a teraz co, jego odwaga leży na glebie obok odwagi reszty "miodouchych" abxsiarzy?

Jesli nie wyrowansz poziomow to dwa takie same modele wzmacniaczy z ustawionym innym zakresem glosnosci zagraja inaczej.

Interesuje mnie który zagra lepiej każdy preferuje inną głośność słuchania muzyki

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Panowie, skad jest XYZ? Chetnie poddalbym sie takiemu testowi, poki jeszcze nie wydalem majatku na sprzet.... :)

Poprosze rowniez ten plik na adres [email protected]

Dzieki :-)

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 1 Listopada 2010 - spam
Ukryte przez Fr@ntz, 1 Listopada 2010 - spam

Kilka uwag na temat wpływu kabli sieciowych i IC. Owszem nie mają one żadnego wpływu na dźwięk lub mają wpływ marginalny jeśli mamy do czynienia z najtańszymi klockami lub z tzw. śmieciowym audio. Sęk w tym że im wyższa jakość konfiguracji tym większe znaczenie jakości kompletnego okablowania. W sprzęcie wysokiej klasy ten wpływ słychać w sposób bardzo mocno wpływający na dźwięk zestawu. Niestety zwolennicy testów ABX zwykle posiadają bardzo tanie i kiepskie konfiguracje zatem mogą pisać o tym że kable wpływu żadnego nie mają. Gorzej gdyby nagle okazało się że stać ich na dobry sprzęt bo wtedy runąłby dotychczasowy system wartości. Zwolennicy testów ABX siedzą też w swoich 4 ścianach i nie chce im się ruszyć tyłka do najbliższego salonu żeby posłuchać czegoś naprawdę dobrego. Nikt z nich nie pokaże się także na odsłuchach w Krakowie. Ot taki zwyczaj. Lepiej pisać o czymś o czym nie ma się zielonego pojęcia.

Super, masz super sprzęt to przy okazji zrób test AbX kabli zasilających, nawet poziomu nie trzeba wyrównywać...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Słuchalem kiedyś systemu za 200kzł (Audio Research + Wilson Audio Sophia) i jakoś dziwnym trafem nie zauważyłem tego olbrzymiego wpływu IC na dźwięk.

Ile tego słuchałeś - 10min, godzinę czy miesiąc? Jeśli uważasz, że usłyszysz w systemie, który usłyszałeś z doskoku zmianę spowodowaną wymianą IC lub sieciówki to albo przeceniasz swój słuch albo wpływ okablowania. Trzeba byś z systemem dobrze osłuchanym, żeby bawić się kablami.

A mulsisko? Jeszcze jakoś w zeszłym roku chciał jeździć po wszystkich i udowadniać swoją głuchotę a teraz co, jego odwaga leży na glebie obok odwagi reszty "miodouchych" abxsiarzy?

Daj mulsowi spokój-bo mu zdechł pies))))

Odpowiedż dotyczy również Yula.

Mój test nie ma nic wspolnego z metodą ABX , w związku z tym porównanie do trzech kart jest conajmniej delikatnie mówiąc niezręczne.. Zanim się coś napisze trzeba przeczytać dokładnie wszystkie wpisy osoby której się odpowiada.

Bu,powiedz lepiej czy słuchałeś systemu za 200tys. czy muzyki na tym systemie.

Jeżeli systemu to nie dziw się,że nie usłyszałeś różnicy...nie mogłeś.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Daj mulsowi spokój-bo mu zdechł pies))))

uppps...

Szkoda, jak w postach mulsa było zdanie poprawnie sklecone to wiadomo, ze pies przy klawiaturze siedział, a teraz co...? Jesteśmy skazani na sam bełkot...

a pies byl tam mUzgiem!

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

A jesli juz wypracowalem zestaw, ktory dobrze mi gra od 15-tu miesiecy. I nie zamierzam nic w nim zmieniac. To czy tez musze robic testy ABX?

Okaze sie ze przeplacilem za to i owo, a ponadto ze jestem gluchy. Szczesliwi sa ci, ktorzy dopiero zaczynaja z audio.

Chetnie posluchalbym zestawienia dobranego tylko i wylacznie przy pomocy slepych testow ABX. Ciekawe jakby to zagralo? Czy mialoby to jakas klase w dzwieku?

Mialem wiele zestawien i na poczatku zawsze mi sie podobalo, jednak co to jest warte okazywalo sie dopiero po miesiacu, gdy cos zaczynalo nieznosnie uwierac. A w testach ABX od razu wszystko wiadomo.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 1 Listopada 2010 - kolejna kłótnia
Ukryte przez Fr@ntz, 1 Listopada 2010 - kolejna kłótnia

A jesli juz wypracowalem zestaw, ktory dobrze mi gra od 15-tu miesiecy. I nie zamierzam nic w nim zmieniac. To czy tez musze robic testy ABX?

Okaze sie ze przeplacilem za to i owo, a ponadto ze jestem gluchy. Szczesliwi sa ci, ktorzy dopiero zaczynaja z audio.

Chetnie posluchalbym zestawienia dobranego tylko i wylacznie przy pomocy slepych testow ABX. Ciekawe jakby to zagralo? Czy mialoby to jakas klase w dzwieku?

Mialem wiele zestawien i na poczatku zawsze mi sie podobalo, jednak co to jest warte okazywalo sie dopiero po miesiacu, gdy cos zaczynalo nieznosnie uwierac. A w testach ABX od razu wszystko wiadomo.

wyobraź sobie, że Twój CD za, na przykład, 10 tys. gra tak samo jak ten, za 500 zł, jak myślisz, ten za 0,5 kzł ma klasę w dźwięku, czy nie... ?

wyobraź sobie, że Twój CD za, na przykład, 10 tys. gra tak samo jak ten, za 500 zł, jak myślisz, ten za 0,5 kzł ma klasę w dźwięku, czy nie... ?

Wiem ze klasa dzwieku to dosc metne pojecie. Nie zamierzam nikogo tutaj przekonywac.

Kurde, pamiętam jak zeszłej zimy, w te mrozy okrutne, muls na te testy ABX swoim kabrioletem śmigał. Swoją drogą, piękne to były czasy... Aż się łezka w oku kręci.

Wiem ze klasa dzwieku to dosc metne pojecie. Nie zamierzam nikogo tutaj przekonywac.

PS. Nie kupilbym odtwarzacza za 10 tys., ktory gra jak inny za 500 zl.

Archaniol

Wyobraz sobie, ze ktos slucha z zadowoleniem muzyki ze swojego systemu. Po czym robi test ABX. Nastepnie zmienia odtwarzacz i wzmacniacz na tansze. Zostaje mu sporo kasy na plyty, jest zadowolony.

Jedyny problem w tym, ze po tygodniu przechodzi mu cala ochota na sluchanie muzyki. Nie wiem dlaczego, bo przeciez gra tak samo. A ty wiesz moze?

Absolutnie zgadzam sie z tym ze audiofile wyolbrzymiaja roznice, jednak poprawnie zlozony system to wartosc nie do przecenienia.

Dzwiek nie zalezy jedynie od kolumn. Bywa tak ze kolumny nie sa w stanie dorownac elektronice i wtedy pomimo zmian na lepsze efekt koncowy bedzie nie do konca satysfakcjonujacy.

PS. Nie kupilbym odtwarzacza za 10 tys., ktory gra jak inny za 500 zl.

Archaniol

Wyobraz sobie, ze ktos slucha z zadowoleniem muzyki ze swojego systemu. Po czym robi test ABX. Nastepnie zmienia odtwarzacz i wzmacniacz na tansze. Zostaje mu sporo kasy na plyty, jest zadowolony.

Jedyny problem w tym, ze po tygodniu przechodzi mu cala ochota na sluchanie muzyki. Nie wiem dlaczego, bo przeciez gra tak samo. A ty wiesz moze?

Jeśli zmienia sprzęt na grający tak samo i przechodzi mu ochota na słuchanie płyt, to znaczy, że słuchał marek i cen, nie muzyki...

Jeśli zmienia sprzęt na grający tak samo i przechodzi mu ochota na słuchanie płyt, to znaczy, że słuchał marek i cen, nie muzyki...

Dzieki za odpowiedz. To mi wiele wyjasnia o twoim podejsciu do sprawy.

Nigdy nie chodzilo mi o marki ani ceny dlatego probowalem tez DIY.

Nie sztuka sobie wyobrazic, ze graja tak samo, sztuka zeby zagraly tak samo;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pisanie o sprzetach za 200kzł czy za 20kzł nie mając równocześnie pojęcia o czym się pisze jest charakterystyczne dla tego forum. Generalizacja cenowa i szukanie haków tylko dlatego że nas nie stać - typowo po polsku. Co do CD za 500 PLN to tyle kosztuje Denon DCD 500 AE i musi się wiele złego zdarzyć w systemie żeby zagrał jak Krell KAV 280 CD - takie porównanie chcę właśnie zrobić. Jednocześnie muszę zauważyć że przy bardzo niskim poziomie głośności w niektórych systemach różnice zacierają się dlatego wyraźnie napisałem że poziom głośności dla obu źródeł ma być ŚREDNI.

Mam dcd 510 jako transport, a co?!;) Ale mam tez daca do niego podlaczonego. Gdyby graly tak samo po co mialbym go dokupowac?

Jednocześnie muszę zauważyć że przy bardzo niskim poziomie głośności w niektórych systemach różnice zacierają się dlatego wyraźnie napisałem że poziom głośności dla obu źródeł ma być ŚREDNI.

Czy mówiąc to że ''w niektórych systemach różnice zacierają się'' miałeś na myśli porównania drogich wydajnych wzmaków z tańszymi wzmacniaczami o umiarkowanej wydajności prądowej gdzie wszystkie były ustawione na umiarkowany poziom głośności ? , jeśli tak to właśnie potwierdzasz teorię lutka, że jakość mniej wydajnych wzmaków w porównaniu z bardzo wydajnymi (już przy średniej głośności) zjadają kolumny będące wymagającym obciążeniem tj te o nisko opadającej krzywej impedancji i o umiarkowanej skuteczności, a gdy się podłączy pod nie wysokoskuteczne kolumny będące łatwym omowo (tj kiedy krzywa impedancji nie opada w nich zbyt nisko) obciążeniem dla wszystkich wzmaków to właśnie różnice pomiędzy drogimi i tanimi konstrukcjami potrafią się zatrzeć nawet na wyższych poziomach głośności .

O słyszalnych różnicach na wymagających kolumnach można przeczytać wpisując do przeglądarki słowa, w miejsce: Znajdź słowa wpisać Scan Speak a w miejsce Znajdź autora wpisać słowo lutek.

Czy mówiąc to że ''w niektórych systemach różnice zacierają się'' miałeś na myśli porównania drogich wydajnych wzmaków z tańszymi wzmacniaczami o umiarkowanej wydajności prądowej gdzie wszystkie były ustawione na umiarkowany poziom głośności ? , jeśli tak to właśnie potwierdzasz teorię lutka, że jakość mniej wydajnych wzmaków w porównaniu z bardzo wydajnymi (już przy średniej głośności) zjadają kolumny będące wymagającym obciążeniem tj te o nisko opadającej krzywej impedancji i o umiarkowanej skuteczności, a gdy się podłączy pod nie wysokoskuteczne kolumny będące łatwym omowo (tj kiedy krzywa impedancji nie opada w nich zbyt nisko) obciążeniem dla wszystkich wzmaków to właśnie różnice pomiędzy drogimi i tanimi konstrukcjami potrafią się zatrzeć nawet na wyższych poziomach głośności .

O słyszalnych różnicach na wymagających kolumnach można przeczytać wpisując do przeglądarki słowa, w miejsce: Znajdź słowa wpisać Scan Speak a w miejsce Znajdź autora wpisać słowo lutek.

Nie chcę mi się już szukać......więc napisz wreszcie-co na to Lutek??

Pisanie o sprzetach za 200kzł czy za 20kzł nie mając równocześnie pojęcia o czym się pisze jest charakterystyczne dla tego forum. Generalizacja cenowa i szukanie haków tylko dlatego że nas nie stać - typowo po polsku. Co do CD za 500 PLN to tyle kosztuje Denon DCD 500 AE i musi się wiele złego zdarzyć w systemie żeby zagrał jak Krell KAV 280 CD - takie porównanie chcę właśnie zrobić. Jednocześnie muszę zauważyć że przy bardzo niskim poziomie głośności w niektórych systemach różnice zacierają się dlatego wyraźnie napisałem że poziom głośności dla obu źródeł ma być ŚREDNI.

Chyba nie rozumiesz za bardzo terminu: "wyrównanie poziomu". Po pierwsze jaki ma być ten poziom absolutny jest bez znaczenia, tzn. głośno, średnio, czy cicho. Ma być tak, jak chce słuchacz. Ale ma TAK SAMO dla obu źródeł.

Gość rochu

(Konto usunięte)

(...) Po pierwsze jaki ma być ten poziom absolutny (...)

Odnoszę niejakie wrażenie mój ty aniołku, że chyba już odleciałeś.

"Poziom absolutny", dobre.

Na marginesie.

Czy ktoś z lobby ABX może wskazać jakieś kilka przykładów zmiany systemów z wysokiej półki na budżet po ślepych testach.

Ot tak, miał sobie chłopina Passa czy ML albo innego Krella a teraz słucha dajmy na to na kambodży albo na starym Technicsie. A uczynił to po teście ABX.

Chyba znacie takie przypadki?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

No jeśli założymy, że testy prowadził komornik to taka sytuacja wydaje się być mocno prawdopodobna.

Odnoszę niejakie wrażenie mój ty aniołku, że chyba już odleciałeś.

"Poziom absolutny", dobre.

Na marginesie.

Czy ktoś z lobby ABX może wskazać jakieś kilka przykładów zmiany systemów z wysokiej półki na budżet po ślepych testach.

Ot tak, miał sobie chłopina Passa czy ML albo innego Krella a teraz słucha dajmy na to na kambodży albo na starym Technicsie. A uczynił to po teście ABX.

Chyba znacie takie przypadki?

A nie przyszło Ci do głowy, że mając Krella nie wypada już zmieniać półki cenowej? Albo po prostu właścicielowi się już nie chce gonić bez sensu za czymś co jest utopią? Nie bez znaczenia są tu kwestie estetyki zewnętrznej. Drogie urządzenia napewno w większości przypadków wyróżniają się przede wszystkim projektem wzorniczym. Trudno mi sobie wyobrazić np. monobloki ML w obudowie w stylu Kenwood.

No jeśli założymy, że testy prowadził komornik to taka sytuacja wydaje się być mocno prawdopodobna.

Wtedy to bez watpienia mozliwe;)))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

A nie przyszło Ci do głowy, że mając Krella nie wypada już zmieniać półki cenowej?

Ale to nijak się ma do filozofii abxu. Jesteś przeciwnikiem "równego grania" i masz Krella to żeś dureń, wiesz, że wszystko gra równo i masz Krella to żeś jeszcze większy dureń.

EDIT dla Yamnika - "Dureń" nie jest skierowany do żadnego konkretnego forumowicza :)

Czy teraz zawsze będzie trzeba się tłumaczyć z użycia jakiegoś słowa czy będzie kiedyś (może przy okazji wymiany na jeszcze lepszy silnik) można liczyć na większa światłość oświeconej moderacji???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.